Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
trzydziesci9

Field watch z historycznymi korzeniami

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam nowego zegarka, który byłby wyprodukowany przez producenta wytwarzającego czasomierze w okresie II Wojny Światowej. To ma być typowy field watch - przykładowo Dirty Dozen.

Wspaniałym odpowiednikiem byłyby zegarki Laco, ale pilotów już nie potrzebuję.

Przedział cenowy to maksymalnie 5 tysięcy złotych. Zależy mi też na mniejszym rozmiarze, to znaczy do 37 mm. 

Na koniec dodam, że prosiłbym o oferty tylko z rejonu UE, mam dość użerania się z cłami i innym dziwnymi niespodziankami.

Czy coś takiego się znajdzie?

Z góry proszę też nie podsyłać odpowiedzi typu "będzie trudno, zaproponuję coś innego", bo coś innego to mogę znaleźć bez pomocy forum ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
9 minut temu, trzydziesci9 napisał(-a):

Szukam nowego zegarka, który byłby wyprodukowany przez producenta wytwarzającego czasomierze w okresie II Wojny Światowej. To ma być typowy field watch - przykładowo Dirty Dozen.

Wspaniałym odpowiednikiem byłyby zegarki Laco, ale pilotów już nie potrzebuję.

Przedział cenowy to maksymalnie 5 tysięcy złotych. Zależy mi też na mniejszym rozmiarze, to znaczy do 37 mm. 

Na koniec dodam, że prosiłbym o oferty tylko z rejonu UE, mam dość użerania się z cłami i innym dziwnymi niespodziankami.

Czy coś takiego się znajdzie?

Z góry proszę też nie podsyłać odpowiedzi typu "będzie trudno, zaproponuję coś innego", bo coś innego to mogę znaleźć bez pomocy forum 😉

Bez problemu. Chyba bardziej prawilnie się nie da:

Screenshot_20260714_235958_Chrome.thumb.jpg.a56af3763be8d817074eeb5af4b0ebc0.jpg

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bulova A-11

Bulova Hack A-11 Watch

Bulova-Hack-Black.jpg?v=1746743315

Timor Heritage Field

Outout_18_Small_48fdd34e-de0b-4204-b02b-74c27f2e2c4e_1445x.jpg?v=1614386759

Vertex M36 - Ale tu juz sporo drozej

vertex-m36-compact-dirty-dozen-inspired-military-issued-british-field-watch-review-5.jpg

Noszenie zegarka na który mnie nie stać to taki sam przypał jak noszenie podróby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Bez problemu. Chyba bardziej prawilnie się nie da:

Screenshot_20260714_235958_Chrome.thumb.jpg.a56af3763be8d817074eeb5af4b0ebc0.jpg

Zgadza się, bez problemu - jak piszesz. Tylko na tym chyba mój wybór się już kończy. :-)

A coś na wzór A11 albo Dirty Dozen? Na tych mi najbardziej zależy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jest też Hamilton Khaki Field Expedition 37 https://kraff.pl/zegarki-hamilton/9451-hamilton-khaki-field-expedition-automatic-37mm-7630458803873.html

Jak ma być oryginalny Dirty Dozen to Timor jako historyczny producent się łapie.

A z bardziej współczesnych jest Serica 7505 https://serica-watches.com/collections/collection-7505 

Edytowane przez Adam53

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze można tak, tylko to z UK

Screenshot_20260715_231241_Chrome.thumb.jpg.ea69aed1e16048d657c4233e69ac3053.jpg

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak myślałem, pod moje wymagania wchodzi tylko ten jeden Hamilton 36mm. Może jeszcze ktoś wpadnie na coś ciekawego. :-)

A ten cały Khaki Field Expedition 37 to jakiś nowy design Hamiltona czy był on wykorzystywany militarnie np. w II Wojny Światowej (w co wątpię) albo w Wietnamie? Po prostu jakoś nie kojarzę tego designu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie był, to współczesny zegarek outdoorowy.

IMG_1552.jpeg

IMG_1553.jpeg

IMG_1564.jpeg

Z historycznych jest jeszcze Khaki Field Mechanical America 250th Anniversary US Limited Edition 36mm ale to być musiał kupić w USA bo tylko tam jest dostępny. Kosztuje 725$ więc po doliczeniu cła i VAT zmieścisz się w budżecie.

https://wornandwound.com/hamilton-celebrates-americas-250th-anniversary-with-a-special-khaki-field-mechanical/

https://teddybaldassarre.com/products/khaki-field-mechanical-250-anniversary-usa-edition-1776-special-packaging-36mm-black-on-fabric-strap

IMG_1555.jpeg

IMG_1566.jpeg

IMG_1565.jpeg

Edytowane przez Adam53

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Również polecam Timor i Vertex.

H 36mm nie tylko w USA... jest dostępny online w wielu miejscach (grey market).

BTW, oba zegarki różnią się tylko opakowaniem i tym ze limitka jest numerowana.

20260717_141807~2.jpg

Edytowane przez o.m.e.g.a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do kolekcji bardziej by pasowała ta limitka jednak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak trochę zbaczając z kursu, kupiłem sobie na pocieszenie: https://www.militadowatch.com/products/militado-36mm-d12-militaty-field-watch?variant=42664725217327.

W sumie jeśli nie liczyć mechanizmu kwarcowego, to rozmiarowo jest najbliższy historycznemu standardowi. Nie wiem czy ktoś robi d12 w takim rozmiarze.

Pochwalę się potem foteczką. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo proszę foteczki.

Jak dla mnie największe i chyba jedyne mankamenty do tej pory, które mi przeszkadzają to mocne odbijanie się otoczenia oraz lśniące wskazówki.

Według mnie te cechy trochę eliminują ten wyrób chiński jako pełnoprawnego field watcha. W zegarkach tego typu największe znaczenie ma czytelność tarczy oraz dokładność / wytrzymałość mechanizmu.

Gdyby popracowali chociaż nad wskazówkami, żeby się tak nie świeciły, to byłby to znakomity zegarek kwarcowy.

IMG_20260722_170156_013.jpg

IMG_20260722_185712_570.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, trzydziesci9 napisał(-a):

Bardzo proszę foteczki.

Jak dla mnie największe i chyba jedyne mankamenty do tej pory, które mi przeszkadzają to mocne odbijanie się otoczenia oraz lśniące wskazówki.

Według mnie te cechy trochę eliminują ten wyrób chiński jako pełnoprawnego field watcha. W zegarkach tego typu największe znaczenie ma czytelność tarczy oraz dokładność / wytrzymałość mechanizmu.

Gdyby popracowali chociaż nad wskazówkami, żeby się tak nie świeciły, to byłby to znakomity zegarek kwarcowy.

IMG_20260722_170156_013.jpg

IMG_20260722_185712_570.jpg

No dobra ale po co w takim razie zakładałeś temat tutaj skoro kupiłeś chińczyka za 300 zł? Zawracanie gitary. I jeszcze te wymagania. Litości, to jest homar za cenę obiadu ciesz się, że wgl działa.

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.07.2026 o 19:18, trzydziesci9 napisał(-a):

Tak trochę zbaczając z kursu, kupiłem sobie na pocieszenie: https://www.militadowatch.com/products/militado-36mm-d12-militaty-field-watch?variant=42664725217327.

W sumie jeśli nie liczyć mechanizmu kwarcowego, to rozmiarowo jest najbliższy historycznemu standardowi. Nie wiem czy ktoś robi d12 w takim rozmiarze.

Pochwalę się potem foteczką. :)

Aerowatch 35mm w kwarcu. Swojego czasu była oferta za 500zl na olx nowy

Screenshot_20260723_121100_com_brave_browser_ChromeTabbedActivity.jpg

Hamilton podobnie ale już mechaniczny

Screenshot_20260723_121128_com_brave_browser_ChromeTabbedActivity.jpg

Edytowane przez Petru23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Petru23 napisał(-a):

Aerowatch 35mm w kwarcu. Swojego czasu była oferta za 500zl na olx nowy

Screenshot_20260723_121100_com_brave_browser_ChromeTabbedActivity.jpg

Hamilton podobnie ale już mechaniczny

Screenshot_20260723_121128_com_brave_browser_ChromeTabbedActivity.jpg

Te piloty hamiltona są super, tylko dlaczego dali do nich mineralne szkło?

Już dawno bym miał, gdyby był szafir:)

Dlatego zostaję przy moim  field watchu  z filmu Pearl Harbour:)

IMG_20230125_105711.thumb.jpg.e4744ae5c585411512e8ee949c93eeb0.jpg

Edytowane przez Laponek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Laponek

Jak to mineralne? 😳

Swoja drogą, widocznie chcieli być jak najbliżej oryginału a wtedy szafirowego szkła raczej nie stosowali ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

No dobra ale po co w takim razie zakładałeś temat tutaj skoro kupiłeś chińczyka za 300 zł? Zawracanie gitary. I jeszcze te wymagania. Litości, to jest homar za cenę obiadu ciesz się, że wgl działa.

No z tych zegarków tylko Hamilton 36mm pochodzi pod moje wymagania, a według mnie okropnie się go będzie nosić ze względu na te wielkie uszyska, zwłaszcza że jest to zegarek pod paski nato.

A, że nie mam już innego wyboru, to sobie kupiłem na pocieszenie i tyle, bo wiem, że już pewno nic interesującego tutaj nikt nie wlepi, a ja nie znajdę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, trzydziesci9 napisał(-a):

No z tych zegarków tylko Hamilton 36mm pochodzi pod moje wymagania, a według mnie okropnie się go będzie nosić ze względu na te wielkie uszyska, zwłaszcza że jest to zegarek pod paski nato.

A, że nie mam już innego wyboru, to sobie kupiłem na pocieszenie i tyle, bo wiem, że już pewno nic interesującego tutaj nikt nie wlepi, a ja nie znajdę.

https://benrus.com/FR-CA/collections?srsltid=AfmBOopcWHi9MYXYzjxnrgBLlRPgh3aDzoYjn38-Rz72DlbGAjvXz7RK

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie Militado ML05 w kwarcu i jest to znakomity zegarek. Jest bardzo czytelny. Ubieram do ogrodu - wygodny bo kwarc za 200zł. Fajnie się go nosi. Nie zauważam by te wskazówki świeciły.

obraz.png.d93db419a4a5394ac603c7e11ecad35b.png

Ale na Hamiltona mam chęć z powodu mechanizmu ręcznego nie do zajechania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi