Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość generali

Helvetia - wycena/data produkcji/jak konserwowac?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość generali

Witam serdecznie!

Jak nie ten dział to proszę admini o przeniesienie do innego działu.

Stałem sie posiadaczem zegarka marki Helvetia......mam parę pytań dla znawców?

Jak jest orientacyjna cena tego modelu? (nie wiem czy nie przepłaciłem)

Jak jest data produkcji +/- ?

Zegarek nie był używany jakieś 10 lat, na szczęście po nakręceniu "chodzi" czy trzeba go jakoś wyczyścić, konserwować? Polecacie jakiegoś zegarmistrza w Bydgoszczy.....

Zegarek jak dla mnie cudo, trochę mała koperta do mojej reki ale do garnituru pasuje idealnie.

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Pozdrawiam

Jacek

post-0-0-36034500-1330807359.jpg

post-0-0-52911600-1330807360.jpg

post-0-0-56040500-1330807361.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ladny garniturowiec.

Trzeba go przeczyscic i nasmarowac.

Rok produkcji: ja stawiam na lata 60-te, sadzac z wygladu tarczy.

Cena: no coz, jest zloty (14K), podobne zegarki Tissota mozna kupic za okolo 800-1000 zl.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość generali

wiec trochę przepłaciłem.......

Poleca ktoś dobrego zegarmistrza w Bydgoszczy żeby niczego nie popsuł?

Takie wyczyszczenie przesmarowani jaki to koszt?

pozdrowienia

Jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem ten zegarek jest warty przynajmniej 1200 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Takie wyczyszczenie przesmarowani jaki to koszt?

musisz być gotowy przeznaczyć na ten cel około 100-150 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
moim zdaniem ten zegarek jest warty przynajmniej 1200 zł

Nie upieram sie przy swojej ocenie. Marka dosc niszowa, troche poszukalem po necie, ale nie znalazlem zadnego zblizonego zegarka tej marki. Dla mnie to firma na poziomie Tissota, stad dalem taki przyklad. Moze sie myle, ale w takim razie prosze o wiecej informacji.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na jarmarku raz widziałem identycznego NOSa i chciał gościu za niego 1400 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość generali

100-150zl za czyszczenie to nie jest źle, boje się tylko zeby jakiś psełdo-zegarmistrz go nie popsuł.....

ja dałem za niego 1500zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasami warto trochę przepłacić a o zegarmistrza to musisz popytać w odpowiednim dziale, ja mogę polecić Ci zegarmistrza w bytomiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
100-150zl za czyszczenie to nie jest źle, boje się tylko zeby jakiś psełdo-zegarmistrz go nie popsuł.....

ja dałem za niego 1500zł

Znam takich ktorzy wyczyszcza taniej i dobrze. Jesli samo czyszczenie i smarowanie, to 150 jest zawyzona suma. W koncu czyszcze i smaruje troche "ruskich" w cenach zupelnie innych ( mniejszych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość generali

Znam takich ktorzy wyczyszcza taniej i dobrze. Jesli samo czyszczenie i smarowanie, to 150 jest zawyzona suma. W koncu czyszcze i smaruje troche "ruskich" w cenach zupelnie innych ( mniejszych).

......troche nie rozumiem

Mam w tym zegarku szybkę porysowana...czy da sie ja jakoś wypolerować żeby został orginalna....czy po prostu wymienić?

z paskiem tak samo wygląda? wymienić na jaki mi sie podoba i tyle.....

pozdro

jacek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Ja szkiełko poleruję papierem ściernym 1000,1500,2000 ,zależy jakie głębokie są rysy ( papier przed polerowaniem moczę w wodzie około 30 minut ) następnie poleruję pastą Auto Max lub Ultra Cut ,szmatką flanelową.Efekt wspaniały.

Osobiście myślę że zegarek ,który przeleżał 10 lat nie powinien być w ogóle nakręcany,tylko poddany gruntownemu czyszczeniu i konserwacji,gdyż może ulec zatarciu.

Pozdrawiam

pozdrawiam
Andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

posiadam ten sam model. Mechanizm zegarka to ETA 2750.Poniżej kilka podstawowych danych ;-)

ETA 2750

11.5''', Dm= 25.6mm, H= 4mm

17 jewels

f = 21600 A/h

power reserve 48h

Remarks

1969-1982, 6156000 (whole family)

A zatem zdecydowanie lata 70-te. Obecna cena samego mechanizmu to około $45. Zegarek jest jednak wykonany w złocie. Klasyczny, bardzo ładny garniturowiec z perłową tarczą.Prezentuje się świetnie i myślę wart ceny którą zapłaciłeś. Mój dostałem w prezencie ale podoba mi się niezależnie od wartości i sposobu nabycia ;-)

Niewiele jest informacji w sieci na temat tych zegarków. Znak towarowy w takiej postaci jak umieszczony na tarczy jest zarejestrowany nieprzerwanie od roku 1965 na rzecz Montres Helvetia SA w Zurichu.Trwa nadal procedura rejestracji międzynarodowej w kolejnych państwach a więc wskazywałoby to, że producent mechanizmów nadal działa skoro zainteresowany jest utrzymywaniem ochrony tego znaku. Zagadką pozostaje dla mnie, czy istnieje powiązanie (np. umową licencyjną) między Montres Helvetia SA w Zurichu a zlokalizowaną w Wiedniu firmą Helvetia International (zdaje się, że z kapitałem izraelskim) która najwyraźniej próbowała "wskrzeszać" markę Helvetia. Sądząc jednak po jakości jej strony internetowej www.helvetiawatch.com (czy jeszcze "ciekawszej" pod adresem www.helvetia.cc ;-) które zastygły w rozwoju gdzieś w połowie lat 90-tych, wskazywałoby, że z bardzo marnym skutkiem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwia mnie slowa , ze zegarki marki Helvetia są " niszowe" mało kto wie ze to zegarki arystokracji przedwojennej , sam posiadam 2 kieszonkowce w złocie, i przyznam szczerze ze mechanizm bije na głowe wiele innych swiatowych marek, i tu sprawdza sie zasada..czym mniej tym lepiej...mało helveti na rynku o tym swiadczy, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dziwia mnie slowa , ze zegarki marki Helvetia są " niszowe" mało kto wie ze to zegarki arystokracji przedwojennej , sam posiadam 2 kieszonkowce w złocie, i przyznam szczerze ze mechanizm bije na głowe wiele innych swiatowych marek, i tu sprawdza sie zasada..czym mniej tym lepiej...mało helveti na rynku o tym swiadczy, pozdrawiam

Hmm... a mnie dziwi, to że Ty się dziwisz. Zegarki te nie były nigdy w Polsce zbyt popularne. Firma General Watch Co. z Bienne w latach 20 – 30 XX-tego w. i później, wyprodukowała wprawdzie sporo zegarków Helwetia, ale też i innych np. Orta czy Paradox. Nigdy nie błysnęła jakimś szczególnym wykonaniem i nie mogę w żaden sposób znaleźć jakąś „światową markę„ której werki pobiłaby na głowę. Była po prostu dobrą marką szwajcarską, jedna z wielu w tamtych czasach, ale moim zdaniem nie zasługującą aż na miano marki światowej. A tekst, że były to zegarki arystokracji przedwojennej, to taki jakiś naciągany i świadczy raczej, że ta arystokracja miała niezbyt wysublimowane gusta, a nie o tym, ze marka jest jakaś wyjątkowa.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.