Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość seth11

Jaką książkę czytasz obecnie?

Rekomendowane odpowiedzi

Książkowy urobek ostatniego tygodnia

1. D. Kaliński: Czerwona zaraz. Jak naprawdę wyglądało wyzwolenie Polski?

Nie jest to co prawda typowo naukowe opracowanie, dla biegłych w temacie nic nowego. Może to popularnonaukowe ujęcie w przypadku  osób, które „coś tam słyszały”, bądź w ogóle nic nie wiedzą jak Armia Czerwona „wyzwała” ziemie polskie,  może  stanowić  wprowadzenie do tematu.

Wyzwolenie pełne przemocy, gwałtu, grabieży i zastraszania.
Co ciekawe mimo upływu prawie 80 lat od opisywanych wydarzeń, przyglądając się temu co dzisiaj dzieje się na Ukrainie, mentalność „radzieckiego żołnierza” jak widać nic się nie zmieniła. 

2. A. Loewenstein: Laboratorium Palestyna. Jak Izrael eksportuje technologię przemocy na cały świat

Jak zrobić biznes na wojnie? 
Z lektury wynika, że Izrael ziemię palestyńską i jej mieszkańców wykorzystuje do eksperymentów m.in. z użyciem nowych technologii (podsłuchy, biometria, inwigilacja), aby poźniej na tej samej technologii zarabiać olbrzymie pieniądze (patrz. watek Pegasusa). W tym samym eksperymencie bierze udział cały świat, gdyż przy użyciu socjotechniki, manipulacji próbuje się wytłumaczyć/usprawiedliwić niegodziwości dokonywane przez naród, który podczas II wojny światowej sam doświadczył ludobójstwa.

Dzisiaj wielu upatruje zagrożenia w inwigilacji każdego z nas ze strony Chin (smartfony, samochody, smartwatche), zapominając, bądź nie mając świadomości, że po stronie Zachodu jest sojusznik, który na podobną, a jak wynika z treści książki, może nawet na wiekszą skale wie o nas niemalże wszystko.

IMG_2808.jpeg

IMG_2805.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwróciłem uwagę że jest tu wielu fanów historii. Ostatnio w jednym z artykułów jaki czytałem była wzmianka o Leszku Moczulskim i jego książce "Wojna Polska 1939" która, tego nie wiedziałem, za PRL-u była podobno bardzo popularna. Ciekawy był też sposób w jaki Moczulski przemycił niektóre niewygodne dla reżimu fakty (jak np. wzmiankę o tajnym załączniku do paktu Ribbentrow-Mołotow) i jak oszukał cenzurę. L. Moczulski to postać być może dla niektórych kontrowersyjna, ale na historii się znał. Co ciekawe, Fundacja L. Moczulskiego postanowiła udostępnić książkę za darmo - dostępna jest pod tym adresem: https://moczulski.org.pl/wpis-7/

Ja już pobrałem. Jeszcze nie czytałem, ale się za nią zabiorę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Knut Hamsun: Głód

Pierwsze spotkanie z norweskim noblistą. 
Treść książki to wewnętrzny monolog człowieka, który zmaga się z biedą, a przeszkodą w walce jest dumą i honor. 
Początkowo te przemyślenia były irytujące, nużące, wręcz miałkie, ale z czasem narastał wewnętrzny „głód” tego jak ta historia się skończy. 

image.png

Edytowane przez Cologero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P. Kościelny: Skóra

Jak to u Kościelnego mocny, brutalny thriller - 8/10

IMG_2854.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.04.2026 o 14:59, Cologero napisał(-a):

Knut Hamsun: Głód

Pierwsze spotkanie z norweskim noblistą. 
Treść książki to wewnętrzny monolog człowieka, który zmaga się z biedą, a przeszkodą w walce jest dumą i honor. 
Początkowo te przemyślenia były irytujące, nużące, wręcz miałkie, ale z czasem narastał wewnętrzny „głód” tego jak ta historia się skończy. 

image.png

Ta pozycja jest na mojej liście książek do przeczytania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postać Dżokeja odmalowana tak, jakbym znał człowieka osobiście, Wera główna bohaterka bezkompromisowa w słowach i czynach, całość skrzy od czarnego humoru. Dla mnie rewelacja.

IMG_20260430_155834252~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi