Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

crayzee

Pudełko na zegarki - domowej roboty

Rekomendowane odpowiedzi

Korzystając z urlopu, postanowiłem w końcu uporządkować trochę swoją kolekcję (na razie jeszcze niezbyt imponującą :smile:). Chciałem jakoś wyeksponować zegarki, które do tej pory leżały upchnięte w pudełku. Zakup pudełka na Allegro z definicji odrzuciłem - nie wydaje mi się, aby był sens w kupowaniu opakowania przewyższającego wartością zawartość :mrgreen: .

Zainspirowany twórczością Krzyśka, postanowiłem spróbować (rezultat na razie trudny do przewidzenia, w szkole z techniki nie byłem mocny :mrgreen: ).

Pracę podzieliłem na etapy, z racji jutrzejszego wyjazdu. W tym wątku będę się dzielił z Wami kolejnymi osiągnięciami. Uwagi proszę wrzucać, ale bez miażdżącej krytyki - jestem wrażliwym człowiekiem :oops: .

Na początek tworzywo. Teściowa nabyła ostatnio kuchenkę gazową i porządkując piwnicę, znalazłem styropianowe osłonki, z których pozyskałem materiał na wypełnienie poduszek (o tym później) oraz co najważniejsze - profil, który posłuży mi za podstawę w pudełku.

post-23025-0-38102400-1330863027.jpg

94728319dg6.2ae4b7d957.jpg

Postanowiłem, że zabuduję ten profil w pudełku z płyty meblowej i wykleję go materiałem, a następnie umieszczę w gniazdach poduszki.

Do wyklejenia użyłem aksamitu z domieszką lycry (dobrze się go formuje - rada żony). W hurtowni mieli niestety tylko czerwony - cena 24 PLN za metr bieżący. Do zamocowania użyłem kleju polimerowego - przy nanoszeniu cienkiej warstwy nie przemaka przez materiał, nie śmierdzi, jak np. Butapren, więc można z nim pracować bez obaw o ból głowy lub wizje :mrgreen: Czas wstępnego wiązania - kilka minut, przy pracy polecam czasowe spinanie materiału ze styropianem szpilkami, aby utrzymać całość razem, zanim klej zwiąże. Cena kleju 4,50 PLN

post-23025-0-50620200-1330863029.jpg

89857466bj2.7a2a3b6f16.jpg

Czas pracy nad całością - ok 6 godzin. Każde gniazdo musiało jakiś czas przeschnąć, więc musiałem robić przerwy. Z uwagi na kształt profilu, niemożliwe okazało się równe przyklejenie materiału i musiałem go drapować.

Efekt poniżej. Nie wyszło idealnie, ale chyba do wytrzymania:

post-23025-0-14785800-1330863032.jpg

21218376cn5.e851f58bf7.jpg

post-23025-0-26071000-1330863034.jpg

17869703ew7.362934d8ad.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następny etap pracy:

1) Zrobienie skrzynki z płyty meblowej - zlecam niezrównanemu fachowcowi (mojemu Tacie).

Mam odpadowe płyty, które zostały z robionych przez niego mebli, więc koszt 0.

2) Wycięcie ze styropianu poduszek i obszycie (lub oklejenie) ich materiałem.

Tego niestety teraz nie zdążę zrobić, jako że jutro wyjeżdżam. Pociągnę wątek dalej, jak tylko wrócę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no - zapowiada się fajnie :) może ten materiał nie jest idealnie dopasowany ale tworzy to bardzo ciekawy efekt :lol: i powiedział bym że mu to służy na + niż - :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki,

Początkowo planowałem okleić to równo, ale materiał był nie do opanowania - za dużo zakamarków. Puściłem go więc "na żywioł" :mrgreen:

Co do pudełka, to prawdopodobnie będzie coś takiego

post-23025-0-57733600-1330863037.jpg

80971182lb5.91cb1a3c2d.jpg

Ponieważ profil ma wycięcia, pomyślałem, że osadzę go w pudełku tak, aby część wystawała ponad jego krawędź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z jakiej płyty będziesz robił? Z 10 mm, 8mm, bo chyba 18 mm będzie trochę za ciężkie. No chyba, że spód zrobisz z MDF/HDF 3 mm.

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę zobaczyć, co zostało z odpadów. Prawdopodobnie mam tylko 18mm, ale może MDF na spód się znajdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję pomysłu i samozaparcia.

Też robiłem sobie skrzynkę na zegarki ale brak czasu...

Robota trwa już pół roku a końca nie widać.

W międzyczasie zakupiłem pudełko na herbatę i piankę na rury co dało mi pudełko z poduszkami. Było szybciej... i chyba już tak zostanie...

nasciturus

nasciturus pro iam nato habetur, quotiens de commodis eius agitur

___

Poszukuję zegarków 24h (Pakety, etc.) oraz Slavy Medical za rozsądne pieniądze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak planowałem i pewnie pójdę w ten pomysł, kiedy to pudełko się zapełni (zobaczymy, ile zegarków się zmieści).

Jak to jest z pudełkami na herbatę - zegarek bez problemu mieści się w przegródce?

BTW, ostatnio mój zegarmistrz pokazywał mi walce z gąbki, na których pakuje zegarki np. Casio. Zastanawiam się, gdzie coś takiego można by kupić na wymiar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem pudełko na allegro.

Poniżej fotki zrobione tak na "szybko".

post-1678-0-67999700-1330863042.jpg

002qo9.th.jpg

post-1678-0-45983800-1330863046.jpg

004tf3.th.jpg

Wymiary w centymetrach [cm]:

długość x szerokość x wysokość

wymiary zewnętrzne 29 x 25 x 7

wymiary przegródki 6,5 x 7,5 x 6,5

Niektóre zegarki dotykają pokrywy - przykrywam chusteczką higieniczną i jest OK.

P.S.

Te dwa strucle co je widać powyżej nurka to jakieś podrobione kwarce.

Któregoś dnia wstawię na forum zdjęcia z ich egzekucji :mrgreen:

nasciturus

___

Poszukuję zegarków 24h (Pakety, etc.) oraz Slavy Medical za rozsądne pieniądze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Efekt rewelacyjny.

Kupiłeś skrzynkę w takim kolorze, czy malowałeś bejcą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pomarszczony czerwony wkład do pudełka wygląda super. Sam rozważam od pewnego czasu zrobienie pudełka, ale właśnie praca z materiałami mnie do tego zniechęca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem gotową ale widziałem, że są dostępne do własnoręcznego malowania.

Nazywają to jakoś "decoupage", ale nie wiem o co dokładnie chodzi.

Poszukałem i znalazłem sprzedawcę z alledrogo gdzie kupiłem swoją skrzynkę:

http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=7016400

Ale widziałem, że jest tego sporo u różnych innych sprzedawców.

nasciturus

___

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie ma tego sporo. Pytałem, bo widziałem na Allegro głównie nie malowaną sosnę - oczywiście pomalowanie to żaden problem, ale ten mahoń wygląda ładnie.

A co do decoupage, to jest to technika zdobienia, polegająca na nakładaniu na powierzchnię przedmiotu różnego rodzaju zdobień (np. obrazków z serwetek) i malowaniu specjalnymi farbami, werniksami i lakierami. Jak ktoś ma wprawę, można uzyskać efekt "starego pudła" :mrgreen: z przetarciami farby, a nawet popękanym lakierem i efektem poczerniałych pęknięć. Ale do tego trzeba mieć preparaty (dostępne są na Allegro lub w specjalnych sklepach), trochę czasu i wiedzę, jak to zrobić.

Myślałem kiedyś o tym, ale musiałbym wejść w temat - trochę bez sensu jest kupować pudełko i preparaty, żeby go potem wyrzucić, bo się nie udało.

Zobacz np. to:

http://www.decoupage.net.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem u Taty - zajmie się tematem obudowy, może spróbuje coś z litego drewna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Brolu

Świetnie wygląda z pomarszczonym czerwonym materiałem :) Gratuluję :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...)

Zobacz np. to:

http://www.decoupage.net.pl/

Dzięki za link. Tyle, że co najwyżej sobie pooglądam. Przy moim braku czasu dłubanie odpada. Tylko gotowizna wchodzi w grę :mrgreen:

nasciturus

___

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Korzystając z urlopu, postanowiłem w końcu uporządkować trochę swoją kolekcję (na razie jeszcze niezbyt imponującą :smile:). Chciałem jakoś wyeksponować zegarki, które do tej pory leżały upchnięte w pudełku. Zakup pudełka na Allegro z definicji odrzuciłem - nie wydaje mi się, aby był sens w kupowaniu opakowania przewyższającego wartością zawartość :mrgreen: .

Zainspirowany twórczością Krzyśka, postanowiłem spróbować (rezultat na razie trudny do przewidzenia, w szkole z techniki nie byłem mocny :mrgreen: ).

Pracę podzieliłem na etapy, z racji jutrzejszego wyjazdu. W tym wątku będę się dzielił z Wami kolejnymi osiągnięciami. Uwagi proszę wrzucać, ale bez miażdżącej krytyki - jestem wrażliwym człowiekiem :oops: .

Na początek tworzywo. Teściowa nabyła ostatnio kuchenkę gazową i porządkując piwnicę, znalazłem styropianowe osłonki, z których pozyskałem materiał na wypełnienie poduszek (o tym później) oraz co najważniejsze - profil, który posłuży mi za podstawę w pudełku.

[url="post-3565-0-12948500-1330863472.jpg"]Obrazek[/url]

Obrazek

Postanowiłem, że zabuduję ten profil w pudełku z płyty meblowej i wykleję go materiałem, a następnie umieszczę w gniazdach poduszki.

Do wyklejenia użyłem aksamitu z domieszką lycry (dobrze się go formuje - rada żony). W hurtowni mieli niestety tylko czerwony - cena 24 PLN za metr bieżący. Do zamocowania użyłem kleju polimerowego - przy nanoszeniu cienkiej warstwy nie przemaka przez materiał, nie śmierdzi, jak np. Butapren, więc można z nim pracować bez obaw o ból głowy lub wizje :mrgreen: Czas wstępnego wiązania - kilka minut, przy pracy polecam czasowe spinanie materiału ze styropianem szpilkami, aby utrzymać całość razem, zanim klej zwiąże. Cena kleju 4,50 PLN

[url="post-3565-0-42100800-1330863476.jpg"]Obrazek[/url]

Obrazek

Czas pracy nad całością - ok 6 godzin. Każde gniazdo musiało jakiś czas przeschnąć, więc musiałem robić przerwy. Z uwagi na kształt profilu, niemożliwe okazało się równe przyklejenie materiału i musiałem go drapować.

Efekt poniżej. Nie wyszło idealnie, ale chyba do wytrzymania:

[url="post-3565-0-46469400-1330863478.jpg"]Obrazek[/url]

Obrazek

[url="post-3565-0-23858700-1330863481.jpg"]Obrazek[/url]

Obrazek

Nonono, gratuluję, fajnie Ci to wychodzi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czołem Wszystkim,

Wróciłem z urlopu i możemy jechać dalej. Skrzynka już na mnie czekała, oto efekt (na płycie 18 mm):

post-23025-0-43864800-1330864461.jpg

6jpgxd1.7906881c0c.jpg

Poduszki miałem wycinać ze styropianu, ale Nasciturus mnie zainspirował z piankowymi otulinami do rur. Nabyłem w Castoramie 2,5 metra za 3,90 PLN i pociąłem na kawałki pasujące do przegródek pudełka.

post-23025-0-07103700-1330864465.jpg

7jpgsf0.a5a945c6d5.jpg

post-23025-0-33076200-1330864468.jpg

8jpgbt6.57f43bd41c.jpg

Materiał, którym obłożyłem poduszki jest ten sam, jak przy wyścieleniu pudełka, a więc aksamit z domieszką lycry. Rurkę nasmarowałem cienką warstwą wyżej wspomnianego kleju i po prostu nawinąłem na nią materiał. Boki założyłem do środka, uprzednio kapnąwszy odrobinę kleju, żeby się nie wysuwały.

post-23025-0-33428700-1330864475.jpg

9jpgtp3.279672dfba.jpg

post-23025-0-59605000-1330864477.jpg

10jpgbx1.12a1d079fe.jpg

post-23025-0-84025700-1330864479.jpg

11jpgdc6.1b85d546f1.jpg

Tempo klejenia poduszek jest przyzwoite i uwzględniając czas schnięcia kleju, całość powinna być gotowa na jutro po południu. Wtedy wrzucę fotkę finalnego rezultatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł z okleiną pianek pozwolę sobie skopiować :mrgreen:

Dobry efekt. Gratuluję.

nasciturus

___

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzę że prace pudełkowe wrą :) u mnie niestety na razie wszystko stoi w miejscu przez inne wydatki ale trzeba będzie podziałać bo już część leży na płasko w szufladzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam urlopowe natchnienie :mrgreen:

Powinienem skończyć klejenie dzisiaj i odczekam do rana, aż klej całkiem wyschnie.

Rano zrobię zdjęcie efektu końcowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wreszcie koniec :smile:

Tak wygląda bez zegareczków:

post-23025-0-12345100-1330864633.jpg

12og7.5801166d25.jpg

post-23025-0-27481300-1330864638.jpg

13qz1.d5df3a18f7.jpg

A tak po założeniu wojowników (trzeba będzie wypełnić do końca :mrgreen: - jutro idę na bazarek).

post-23025-0-55623400-1330864642.jpg

14xk3.33a6828f43.jpg

Całkowity koszt wykonania wyniósł:

Materiał: 28 PLN

Klej: 4,50 PLN

Rura: 3,90 PLN

Razem: 36,40 PLN

Płyta na obudowę ze ścinek meblowych, więc gratis.

Wykonanie 2 dniówki + robocizna mojego Taty, za które wiszę mu dobrą whisky (ale wypijemy ją we dwóch, więc się nie liczy :mrgreen: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

efekt końcowy - rewelacja!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz kolejny gratuluję. I przy okazji slawy lodówki widocznej na fotce też gratuluję.

nasciturus

___

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imponujące pudełko, jeszcze tylko brakuje pokrywy z plexi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.