Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Bartek Gorecki

oryginał?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Bartek Gorecki

Witam klubowiczów,

w końcu uzbierałem parę złotych i mam możliwość zakupu starego GP. Czy na podstawie zdjęć można stwierdzić autentyczność zegarka? Jestem laikiem a zegarek znalazłem w sklepie z antykami, zegarek jest ponoć wiekowy stąd dopuszczam możliwość że tarcza była restaurowana...

post-0-0-06443000-1330863921.jpg

post-0-0-56302900-1330863922.jpg

post-0-0-85202700-1330863923.jpg

Dzięki za pomoc w rozwiązaniu zagadki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy na podstawie zdjęć można stwierdzić autentyczność zegarka?

Na 100% nigdy. ;-)

A tutaj mamy tak, werk AS 1130, który był kalibrem bazowym dla kalibru Girard-Perregaux 27, sygnatura na deklu wygląda na oryginalną, tarcza (oprócz kiepskiego odmalowania) tak samo, czyli moim zdaniem zegarek oryginalny, datowany na lata 40.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Czy na podstawie zdjęć można stwierdzić autentyczność zegarka?

Można. Odpowiedź odnośnie GP już dostałeś. Natomiast wyrzucając Twoje pytanie z kontekstu, to wszystko zależy od tego jak wykonana jest podróba no i który czasomierz jest podrabiany. Są zegarki wyróżniające się szczególnym mechanizmem, komplikacjami, klasą wykonania, których idealne podrobienie przekroczyłoby granice zdrowego rozsądku (prawdopodobnie byłoby niemożliwe) i ich podróby bardzo łatwo jest rozpoznać. Jeszcze nigdy nie widziałem dobrze podrobionego modelu IWC z linii Portuguese (wyłączając F.A.Jones i model z chronografem), Big Pilota tej firmy, Patek Philippe, VC, Audemars Piguet. Zwłaszcza w tych modelach, w których producent stosuje przeszklone dekle, a zegarki wyposaża we własne charakterystyczne mechanizmy, podrabiacze nie są w stanie z nimi nic zrobić. Ale już na Panerai czy Roleksy trzeba mocno uważać. W przypadku Panerai rzecz dotyczy głównie zegarków z Unitasem, a Rolex nie daje przeważnie przeszklonych dekli i zdarza się, że bez otworzenia zegarka nie da się stwierdzić czy czasomierz jest podróbą czy też nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Półmostek balansu chyba jet z innej bajki.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Półmostek balansu chyba jet z innej bajki.

J.

Ty to masz oko, Jacku :shock: .

Z drugiej strony ksztalt zgadza sie z oryginalnym, wiec moze to nie jest pozniejsza wstawka. Pojawia sie jednak wtedy pytanie - dlaczego on tak zardzewial?

W obliczu jednak tak nagle :mrgreen: odkrytej powaznej wady (a tylu nas patrzylo i zaden wczesniej o tym nie napisal :oops: ) to sugeruje, zeby sobie ten zegarek odpuscic.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Bartek Gorecki

Dzięki za zainteresowanie tematem. Wiec, zegarek mogę nabyć za ok. 800zł. Za tą kwotę jestem w stanie przymknąć oko na średnio udolnie odnawianą tarczę. Właściwie obok ceny ważna jest dla mnie sprawność zegarka i choć zdaję sobie sprawę że ta idzie w parze z ceną to myślę że zegarek jest atrakcyjny. Posiadam już jeden z mechanizmem 1130. GARANT (bo o nim mowa) kupiłem na ebay za niecałe $3!!! Jak poinformował mnie sprzedający, zegarek pochodzi z lat 60tych choć nic więcej nie wiem. Mimo widocznych odznak starości sprawuje się dobrze.

post-0-0-40063300-1330864282.jpg

Pochwalę się że czekam na kolejne 3. zamieszczam zdjęcie najciekawszego z nich - Lucerne Direct Reader

post-0-0-70617600-1330864283.jpg post-0-0-80039700-1330864284.jpg.

W drodze Sandoz na bazie ETA i chronograf CIMIER Computograph. Zdjęcia mam nadzieję że już wkrótce.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Pozdrawiam,Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeszcze nigdy nie widziałem dobrze podrobionego modelu IWC z linii Portuguese (wyłączając F.A.Jones i model z chronografem), Big Pilota tej firmy, Patek Philippe, VC, Audemars Piguet.

Jeżeli chodzi o nowe zegarki tych firm, to zgadzam się, że w zasadzie spotyka się tylko kiepskie repliki. Ale biorąc pod uwagę starsze modele, z zeszłego wieku, to często można natrafić na różnego rodzaju fałszerstwa, bardziej lub mniej udane.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z drugiej strony ksztalt zgadza sie z oryginalnym, wiec moze to nie jest pozniejsza wstawka. Pojawia sie jednak wtedy pytanie - dlaczego on tak zardzewial?

Taa... No nie zardzewiał, bo mostków nie robi sie ze stropów żelaza, tylko miedzi, więc co najwyżej zaśniedział. :-)

To jest na pewno mostek od takiego werku, Wygląda na brudny, ale nie przypuszczam , żeby to było jakieś matactwo, bo wyczyścić go można bez najmniejszego kłopotu. Są specjalne gumki ścierne,, o konsystencji plasteliny, do których przylepia się bród, a którymi takie zabrudzenie usuwa się łatwo i bez rozbierania zegarka.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Taa... No nie zardzewiał, bo mostków nie robi sie ze stropów żelaza, tylko miedzi, więc co najwyżej zaśniedział. :-)

To jest na pewno mostek od takiego werku, Wygląda na brudny, ale nie przypuszczam , żeby to było jakieś matactwo, bo wyczyścić go można bez najmniejszego kłopotu. Są specjalne gumki ścierne,, o konsystencji plasteliny, do których przylepia się bród, a którymi takie zabrudzenie usuwa się łatwo i bez rozbierania zegarka.

Mi wygląda na to, że jakiś amator przełożył cały układ balansu ze Schilda (sporo kalibrów by pasowało) lub nawet z innego GP. W sumie żadna różnica - można podciągnąć pod wymianę części. Tylko obawiam się, że to nie syfek, ale korozja, i to głęboka. Czyszczenie pokaże co i jak - syfek w gronalu zlezie bez śladu.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zamieszczam zdjęcie najciekawszego z nich - Lucerne Direct Reader

Oczywiście zdajesz sobie sprawę że to buksiak Baumgartnera z wychwytem kołkowym? To były zegarki obliczone na 2 - 3 lata noszenia.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Bartek Gorecki

zamieszczam zdjęcie najciekawszego z nich - Lucerne Direct Reader

Oczywiście zdajesz sobie sprawę że to buksiak Baumgartnera z wychwytem kołkowym? To były zegarki obliczone na 2 - 3 lata noszenia.

J.

...tak jak pisałem - oprócz faktu że rozpoznaję nazwy marek zegarków nic ponad to, Jacku. ale zrozumiałem że "buksiak" = "szmelc"? :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...tak jak pisałem - oprócz faktu że rozpoznaję nazwy marek zegarków nic ponad to, Jacku. ale zrozumiałem że "buksiak" = "szmelc"? :wink:

No nie - nie zniszczony zegarek nie jest szmelcem. To są tanie zegarki z mechanizmami bezkamieniowymi albo "one jewel" (dla smaku, bo nie dla lepszej pracy), obliczone na 2 do 3 lat noszenia. Niektóre, np NRD0wskie Ruhle dostawały gwarancję na trzy... miesiące.

A wychwyt kołkowy jest tani, bo niekoniecznie wymaga kamieni, ale wcale nie musi być atrybutem buksiaka lub taniego budzika; znane są zegarki z tym wychwytem, które miały certyfikat chronometru. Trzymam jak relikwię zegarek "kołkowy" na 15 kamieniach, który kiedyś dostałem od kolegi z klubu - chodzi świetnie: noszony ma odchyłkę dobową rzędu 2 sekund (Seiko Spring Drive chwali się sekundą na dobę, a pomaga sobie kwarcem).

Reasumując: ten Twój "gazomierz" jest ładnym i oryginalnym eksponatem do kolekcji, ale nie do noszenia.

Przy okazji tu masz więcej tego typu rzeczy:

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=125506

Piotr chyba "wyskakuje" z kolekcji :lol:

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oryginał.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest w porządku jak najbardziej.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.