Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Adam

zegarek na Valjoux 7750

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Adam

Dobry wieczór,

Forum odwiedzam już od pewnego czasu, ale do tej pory sam próbowałem namierzyć odpowiedni zegarek (nie miałem odwagi zawracać kolegom głowy moimi żmudnymi poszukiwaniami :wink: ).

Ostatecznie pozostały trzy wyselekcjonowane rarytasy (w moim przekonaniu) - o dziwo wszystkie oparte o ten sam tytułowy mechanizm (taki układ tarcz najbardziej mi odpowiada).

Certina DS Podium Automatic (C674.7129.42.66):

5617_max.jpg

Tag Heuer Automatic Chronograph (CJF2110.BA0594)

pic_02-l.jpg

Omega Speedmaster Date (3210.50)

3210.50.jpg

Werk jest ten sam. Tag Heuer troszkę lepiej uszczelniony (200) niż pozostali (100).

Z wyglądu podobne, chociaż najbardziej podoba mi się Omega (tak o 1/1000 bardziej od pozostałych :wink: ).

Kwestia ceny? W polskich sklepach z pewnością Omega będzie najdroższa, a Ceritna najtańsza, chyba że klubowicze podpowiedzą gdzie można zakupić tanio i pewnie w/w zegarki.

Czy pod względem jakości wykonania są spore różnice pomiędzy tymi trzema zegarkami?

Czy oprócz w/w zegarków występują na rynku podobne (zapewne oparte o ten mechanizm 7750, ew. z modyfikacjami), na które warto zwrócić uwagę?

Za wszelkie uwagi / wskazówki z góry dziękuję :cool:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO :arrow: Wszystkie podobnej jakości.

Wysłałem PW gdzie kupisz bezpiecznie w b.dobrej cenie.

pzdr.

rossi77

"...moja rada jest taka- łagodna droga,to łagodny sposób..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych 3 rowniez wybralbym Omege.Jesli rossi poda Ci miejsce do kupna o jakim mysle podpisuje sie obiema rekami.pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cerberus
post-0-0-04394500-1330874327.jpg<

post-0-0-23086500-1330874326.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chcesz wydać mniej to Certina jest świetnym wyborem, jesli mozesz zaszaleć to Omega. Osobiscie wolałbym tą na Lemanii.

CERTINA DS PODIUM - inna wersja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do rossi77:

Stoję przed podobnym wyborem i również jestem zainteresowany miejscem taniego i bezpiecznego zakupu, czy mógłbyś na pw podać to miejsce?

Z góry dziękuję.

A co do tematu to mój wybór byłby prosty: omega, a jeśli tag heuer to tylko carrera, właściwie to dziwię się że nie wziąleś jej pod uwagę.

7c4d84da9bfcc112.jpg

Z moich typów to ciekawym zegarkiem na VJ7750 z COSC jest ebel 1911 discovery. Sam biorę go pod uwagę przy zakupie :) Szkoda tylko że nie ma szklanego dekla.

9c34233f85e2c274.jpg

Możesz wziąć również pod uwagę Fortisa B-42 pilot, mimo że na pasku to wygląda świetnie a i firma zacna

460a7399dacde337.jpg

Pozdrawiam

Omega PO, Seiko FFF, Atlantic Worldmaster, Casio GW-M5600-1ER, Casio GW-9200-1ER, Casio TS-100, Glycine Airman SST 06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pytanie do rossi77:

Stoję przed podobnym wyborem i również jestem zainteresowany miejscem taniego i bezpiecznego zakupu, czy mógłbyś na pw podać to miejsce?

Nie ma sprawy.Polecam bo sam korzystam i mogę zagwarantować uczciwość oraz rzetelność tego sprzedawcy.Zresztą jak poczytasz forum to znajdziesz wielu kolegów ktorzy takze u niego kupili i nigdy tego nie żałowali. :grin:

PS.PW wysłałem.

pzdr.

rossi77

"...moja rada jest taka- łagodna droga,to łagodny sposób..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no moze ja troszke pomieszam

Oris-jeszcze nierozpoznawalny na naszym rynku ale chgronografy sa godne polecenia

oraz RT-tak troszke inaczej

http://www.oris.ch/home.aspx

http://www.revue-thommen.ch/

zreszta to co polecacie jest pierwszego sortu chociaz z EBEL mamy ostatnimi czsy małe przeboje :???: ,ale to tylko wyłaczne z braku oficjalnego przedstawicielstwa w Polsce i co sie z tym wiaze dostepnascia czesci ,no ale zegarmistrz zawsze musi ponarzekac :wink:

zegarmistrz norbert żukowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak przy okazji ; czy Valjoux to dobry mechanizm ? (słyszałem o nim różne rzeczy) dodam jeszcze ,że zegarek z tym werkiem który wpadł mi w oko nie ma chronografu , ma tylko jedną komplikację a jest nią rezerwa chodu .

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Adam

Dzięki za namiary na dobre ceny!

Mam trochę czasu. Zakup przewiduję najwcześniej pod koniec października, lub najpóźniej pod koniec grudnia (bo raczej styczniowe wyprzedaże nie dotyczą zegarków i chyba nie warto zwlekać z zakupem do początku roku?).

Na razie jestem na etapie poszukiwań tego jedynego, właściwego zegarka. Sporym ułatwieniem jest to, że zdecydowałem się na konkretnego werka (samo tak jakoś wyszło podczas buszowania po sklepach internetowych).

Dzięki za wszelkie sugestie.

- Omegi Moonwatch i PlanetOcean niestety odpadają ze względu na cenę. Tak samo jak Ebel 1911 discovery (widzałem go wcześniej wraz z ceną 5200USD, więc w Europie nie sądzę, aby był tańszy :wink: ). Fortis B-42 pilot również poza zasięgiem finansowym.

- Carrera bardzo mi się podoba, ale tym razem kupię zegarek o minimum WR 10ATM ze względu na przykre doświadczenia, a Carrere występują jedynie w wersji z WR 5ATM.

Tak mi się podobają Omegi, że do trzech pierwszych dorzuciłem jeszcze Omegę Speedmaster Reduced na werku ETA 2892-A2 z modułem Dubois Depraz 2020. Nieco mniejsza (do zaakceptowania) i równie ładna.

CZYLI (na chwilę obecną) ostateczny wybór rozstrzygnie się w grupie 4 poniższych zegarków. Czy mógłym prosić o komentarze i ew. odpowiedź na poniższe pytania? Dzięki :-)

I) Skromniejszy budżet:

CERTINA DS PODIUM AUTOMATIC C674.7129.42.66 vs OMEGA SPEEDMASTER REDUCED 3539.50 (czyli 10ATM+scratch-resistant sapphire).

(a raczej Valjoux 7750 contra ETA 2892-A2 +DD2020 - czy to przepaść techonologiczna, czy nie jest, aż tak źle :?: )

674_7129_42_66.jpg3539.50_975_detail.jpg

II) Napięty budżet (może się nie udać :oops:, ale kto nie ryzykuje ten nie je )

TAG HEUER AUTOMATIC CHRONOGRAPH CJF2110.BA0594 vs OMEGA SPEEDMASTER DATE 3210.50

(tu minimalnie szala przechyla się ku Omedze, zwłaszcza że obydwa zegarki powinny kosztować podobnie - przynajmniej tak to wygląda w internecie).

cjf2110-ba0594.jpg3210-50.jpg

Zastanawiam się jeszcze nad jedną sprawą....

Rozumiem, że wszystkie trzy zegarki z mojego pierwszego postu mają takie samo serducho, więc różnice w cenach dotyczą głównie marki i walorów estetycznych (ewentualnie kilku dodatkowych uszczelek w TH). Czy też Valjoux 7750 w Ceritnie jest 'gorszej' jakości od tego w TH, czy Omedze :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Adam

Faktycznie RT troszkę nie w moim stylu, ale Oris... no no :-) Oczywiście jak zwykle najbardziej podobają mi się najdroższe modele...

Czyli skład faworytów w dwóch grupach ustalony względem "jakości do możliwości" nie ulega zmianie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych czterech najładniejszy speedmaster date:-) speedmaster reduced trochę malutki

Myslę, że każdy kto decydował się na zakup zegarka za cenę wymagającą zaciśnięcia pasa zgodzi się z tym, że warto ewentualnie trochę wstrzymać się z zakupem - aby troszkę dozbierać i kupić ten z najdroższych branych pod uwagę, aby po paru miesiącach gdy więcej oszczędności uda się uciułać nie żałować zakupu. I Tobie polecam to wziąć poważnie pod uwagę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cerberus
Czy też Valjoux 7750 w Ceritnie jest 'gorszej' jakości od tego w TH, czy Omedze

W Omedze (SPEEDMASTER DATE) masz Vj7750 w wersji COSC, co oznacza, ze dostajesz certyfikat dotyczacy dokladnosci chodu oraz masz gwarancje, ze zamontowany mechaniz jest w najwyzszym wariancie. O Vj z Certiny nie wiemy nic, ale na pewno nie jest to COSC, bo by tym sie chwalili :mrgreen:

Tu masz dyskusje na temat wariantow eta 2824

http://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=11771

Pozdrawiam

Filip

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7750 to sprawdzony i bardzo dobry mechanizm. Cała historia tego mechanizmu opisana jest w polskim Chronos nr 2-2008 i naprawdę warto przeczytac przed zakupem. Dodatkowo w artykule są przykłady i zdjęcia zegarków zbudowanych na tym werku - jednym słowem "tego kwiatu pół światu" czyli w zasadzie oprócz firm posiadajacych własny chronograf in house (a jest ich kilka) cała reszta opiera mechaniczny chronograf na 7750.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chronografy to nie tylko VJ 7750. Jest nowy Valgranges jest 2894, są moduły Soprod i Dubois Depraz do 2824. Sa firmy uzywające El Primero.

Eta VJ 7750 to werk z lat 70tych. W wersji nakręcanej recznie to VJ 7760. Automat nakręca sie w jedną stronę. Jest gruby (wysoki) przez co zegarek ma zazwyczaj >niz 14mm. Potrafi byc dokładny - w mojej Certinie spóżnil o 5 sekund............ od lipca (noszony, odkładany koronka do góry - czyli w dzień przyśpiesza, w nocy zwalnia - kompensujac odchyłki)

Macczarnecki - cóż to za zegarek z VJ bez chrono?

Adam - Jeśli miałbym do wyboru Certine o Omegę speedmaster Red - w zbliżonej cenie - oczywiście Omega - ale jakim cudem masz podobne ceny tych zegarków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegarek nie ma żadnego VJ :wink:

Pracuje w nim Valgranges A 07.161

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

faktycznie mój błąd :oops: , powtórzyłem jak osioł za ofertą z chrono.24

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sie nie przejmuj - nie ma co. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Adam

Największy problem to określenie REALNEJ ceny zegarka. Na różnych stronach internetowych (głównie z USA) są podawane różne ceny. Wiadomo, że będę kupował w Europie i potrzebny mi jest w miarę atrakcyjny cennik zegarków. Wiem, że w sklepach można wytargować 10-20% upust. Być może lepiej kupić nowy zegarek u sprawdzonego klubowicza. Na razie czekam na cennik od stani.swiss, ale inne źródła również mile widziane. Bez określenia realnych cen wybór zegarka będzie jedynie wirtualny :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zegarkomaniakxx
cóż to za zegarek z VJ bez chrono?

Adrianie zegarków bazująch na VJ7750 bez chrono jest sporo.Jako pierwszego z brzegu mogę wymienić mojego Pama 090 Power Reserve.Konstrukcja wprawdzie lekko modyfikowana ale jakby nie patrzeć to własnie VJ bez chrono :wink:

1ebcf1254a7e6671.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modyfikacją jest nadanie szlifów, ale i takie "zmodyfikowanie", że niewiele ma to wspolnego z pierwotnym werkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Adam

Niestety stało się :-(

....

Zobaczyłem w sklepie OMEGĘ AQUA TERRA .....

.....

oraz cenę :/

p.s. chyba założę nowy wątek....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dorzucę - tylko drobne dygresje do dyskusji - są modele OP oraz np. Sinn na 7750 z naciągiem ręcznym !

Kolejna sprawa

Werk jest ten sam. Tag Heuer troszkę lepiej uszczelniony (200) niż pozostali (100).

Jeśli chcesz mieć w zasadzie pewność co do szczelności - przy przyciskach stopera - to jedynie zakręcane przyciski na stożek - dają taką pewnośc !!! wśród wymienionych - to np. Ebel ale takze firmy niemieckie .

7750 to sprawdzony i bardzo dobry mechanizm. Cała historia tego mechanizmu opisana jest w polskim Chronos nr 2-2008 i naprawdę warto przeczytac przed zakupem. Dodatkowo w artykule są przykłady i zdjęcia zegarków zbudowanych na tym werku - jednym słowem "tego kwiatu pół światu" czyli w zasadzie oprócz firm posiadajacych własny chronograf in house (a jest ich kilka) cała reszta opiera mechaniczny chronograf na 7750.

Są jak juz Kolega Adi zauważył poza modulami do 2824 ktore często mają zastraszającą ilość łożysk kamieniowych - np. 51 , są typowe od wielu lat stosowane moduły DD do 2890 2891 - 92 , oczywiście wspomniana 2894- a nie 2896- ktora ma duza datę , jest jeszcze Lemania 5100 - werk rewelacyjny i bardzo prosty a zarazem wytrzymaly a dodatkowo posiadający wskazowke doganiającą ! jako dodatkową komplikację . Ogolnie 7750 jest konstrukcja dosyć starą posiadająca malo wydajny nacią jednostronny ( 850 obrotów do pelnego naciągu sprężyny na 24H) w porownaniu do 650 przy werkach z rodziny 289X , do tego mozna dolozyc płynną , przesówna zminaę daty jak i dnia dygodnia o ile jest - co jest minusem moim zdaniem w porownaniu do skokowej przy 289X - reasumując - jako kultowy został wybrany o ile pamiętam na tym forum 5100 ktory jako jedyny nie zatrzymuje pomiaru przy znacznych wstrząsach , gdzie VJ jak i 289X ma przerwy , dodatkowo 5100 moze mieć wydluzone okresy konserwacyjne do 7 lat ( info Rip ) - jak zagłębić się w temat - to co wydaje sie oczywiste juz wcale takim nie jest :mrgreen:

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten zegarek nie ma żadnego VJ :wink:

Vj i Valgranges są w zasadzie bardzo zbliżone. Tem drugi ma większą średnicę(jest jakby to powiedzieć bardziej rozepchany na boki-zaznaczone na czerwono) i występuję w większej ilości kombinacji-gmt, rezerwa... i podobnie jak Vj ma naciąg w jedną stronę, co na przykład mnie strasznie denerwuje.

post-5548-0-99815600-1330874742.jpg

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.