Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kotylozaur

Właśnie obejrzałem film...

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Lincoln Six Echo napisał(-a):

Uwaga, uwaga!!! Ogłaszam SUPER (!) konkurs - nagrodą będzie jedyne i (nie)powtarzalne... WIELKIE NIC!!!  ;) 

Panowie: kto rozpoznaje? Podpowiem nieco: "Hau hau oraz miauuuu..."  :D 

HJJ_BbNWQAAkdK1.thumb.jpg.76971fae48ca84d5c5cd9d8c18af8826.jpg

😁😁😁

z29173884IER,-Psy-.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak by ktoś był zainteresowany a nie był w kinie 🤗🤗🤗

Screenshot_20260526-080459_Chrome~2.jpg

Screenshot_20260526-080510_Chrome~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.05.2026 o 14:04, TomcioMiki napisał(-a):

Zmarł Pan Stanisław Janicki miał 92lata 

Bardzo lubiłem program

"W Starym kinie" 

Ja też, choć żałuję, że tak rzadko wtedy oglądałem. Ale do dziś pamiętam, jakie wrażenie zrobiły na mnie dwa filmy, które obejrzałem jesienią/zimą 1990 roku. Polskiego "Chama" oglądałem siedząc schowany pod stołem. A później - już jako pełnoprawny widz - obejrzałem z tatą chyba mój pierwszy western w życiu, czyli "Wyjętego spod prawa" Howarda Hughesa. Grał tam Thomas Mitchell, którego później doceniłem za wiele innych ról. Dzień później z kuzynem w kuchni u babci odtwarzaliśmy scenę pojedynku i strzelanie w uszy Billy'ego Kida :) Oprócz cyklu "W starym kinie" warto dodać, że Janicki przeprowadził szereg rozmów z Andrzejem Wajdą na temat jego niezrealizowanych projektów.

Mój film weekendu być może jest właśnie pokłosiem tej rozpoczętej w dzieciństwie fascynacji dawnym kinem. Obejrzałem bowiem zapomniany film "Wszyscy moi synowie". Grają Burt Lancaster i mój numero uno tamtej epoki, czyli Edward G. Robinson. Film jest trochę teatralny, schematyczny i dydaktyczny, ale ogląda się fajnie właśnie z uwagi na świetną rolę Robinsona. To amerykański "self-made man", nad którym ciąży przeszłość. Trochę jak w "Domu ludzi obcych", Robinson łączy siłę, patriarchalizm i poczucie nieuchronnego upadku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi