Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
kotylozaur

Właśnie obejrzałem film...

Rekomendowane odpowiedzi

"Slap Shot" - w 1994 roku nieobejrzany, bo jednocześnie pojawiły się mama i ta tablica:

tdd.jpg.e1e7c9b32cda33aec3d84c13df0a8106.jpg 

Zerkałem tylko na urywki, m.in. zapamiętałem przejazd autokarów przez miasteczko z nieprzychylnie nastawionymi kibicami rywali :) Film wydaje się błahy, ale ma zaskakująco sporo kontekstów, nie tylko Newmana. To kolejny godny uwagi film dobrego rzemieślnika George'a Roya-Hilla, w obsadzie Lindsay Crouse, a za montaż i zdjęcia odpowiadali Dede Allen i Victor Kemper - wielkiej klasy fachowczyni ;) i fachowiec w swojej pracy. Klimat późnych lat 70., tych już takich trochę "rozlazłych", jest zresztą świetnie pokazany. Ale sam film wydaje mi się pęknięty i niesatysfakcjonujący. Owszem, to miał być komercyjny hicior oparty na kumpelskich schematach, ale sygnalizuje kilka ważnych spraw w amerykańskim sporcie - życie dopisało tu wiele ciekawych przypisów. Sam film wszędzie jednak zatrzymuje się gdzieś w połowie drogi, niekiedy jest gorzki, a za chwilę prostacki, innym razem wydaje się być apoteozą chamskiego show opartego na mordobiciu, by po chwili zatęsknić za hokejem z klasą. Finał napisany niby przewrotnie, ale Newman miewał wiele lepszych zakończeń, nie tylko tych ze stop-klatką ;) 

A dla najbardziej wytrwałych - zestawienie tego, co z Newmanem od 1994 roku udało mi się obejrzeć [pogrubiona czcionka] i tego, co jeszcze chciałbym nadrobić [zielona czcionka]. Do nieobejrzanych zaliczam skądinąd niezbyt chyba udany "Quintet" - widziałem tylko ostatnie 30 minut.

1954

The Silver Chalice

1956

Somebody Up There Likes Me

The Rack

1957

The Helen Morgan Story

Until They Sail

1958

The Long, Hot Summer

The Left Handed Gun

Cat on a Hot Tin Roof

Rally Round the Flag, Boys!

1959

The Young Philadelphians

1960

From the Terrace

Exodus

1961

The Hustler

Paris Blues

1962

Sweet Bird of Youth

Hemingway's Adventures of a Young Man

1963

Hud

A New Kind of Love

The Prize

1964

What a Way to Go!

The Outrage

1965

Lady L

1966

Harper

Torn Curtain

1967

Hombre

Cool Hand Luke

1968

The Secret War of Harry Frigg

1969

Winning

Butch Cassidy and the Sundance Kid

1970

WUSA

King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis

1971

Sometimes a Great Notion

1972

Pocket Money

The Life and Times of Judge Roy Bean

1973

The Mackintosh Man

The Sting

1974

The Towering Inferno

1975

The Drowning Pool

1976

Silent Movie

Buffalo Bill and the Indians, or Sitting Bull's History Lesson

1977

Slap Shot

1979

Quintet

1980

When Time Ran Out...

1981

Fort Apache, The Bronx

Absence of Malice

1982

The Verdict

1984

Harry & Son

1986

The Color of Money

1989

Fat Man and Little Boy

Blaze

1990

Mr. & Mrs. Bridge

1994

The Hudsucker Proxy

Nobody's Fool

1998

Twilight

1999

Message in a Bottle

2000

Where the Money Is

2002

Road to Perdition

2005

Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D

2006

Cars

Mater and the Ghostlight

2007

Dale

2008

The Meerkats

2017

Cars 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem całkiem,przyjemnie się oglądało, choć mam niedosyt 😁 😁 😁 

MV5BNTBhNWJjZWItYzY3NS00M2NkLThmOWYtYTlmNzBmN2UxZWFjXkEyXkFqcGc@._V1_FMjpg_UX1000_.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dzisiaj. Mimo upływu lat wciąż się dobrze trzyma, młody mi tyle pytań zadał po seansie, ale wiele rzeczy zrozumiał, ja go pierwszy raz widziałem w kinie, jakoś jest to inny odbiór.

cf7e246c024e28bf3949b365778c1e5c203239008d5528096e31b92377421b29.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, TomcioMiki napisał(-a):

Z dzisiaj. Mimo upływu lat wciąż się dobrze trzyma, młody mi tyle pytań zadał po seansie, ale wiele rzeczy zrozumiał, ja go pierwszy raz widziałem w kinie, jakoś jest to inny odbiór.

Świetny pomysł. Młodzież trzeba mądrze edukować filmowo. 

Nawiązując natomiast do moich ostatnich (i kilku poprzednich) postów o Newmanie, znalazłem taką ciekawą klasyfikację w dwóch częściach:

https://www.moviejawn.com/home/2025/1/28/paul-newman-centennial-ranking-part-one

https://www.moviejawn.com/home/2025/1/31/paul-newman-centennial-ranking-part-two

Kilka filmów zaskakująco umiejscowionych. Na pewno cieszą mnie dobre słowa o "WUSA", który obejrzałem 5 lat temu i odebrałem jako jednocześnie nierówny, ale jednak niedoceniony, bo ma kilka mocnych atutów. "Sometimes a Great Notion" też dość dobrze ocenione, biorąc pod uwagę chłodne przyjęcie. Jak pisałem, mi się bardzo podobało. Trzy z czterech moich ulubionych filmów Newmana z dzieciństwa raczej niżej: "Ruchomy cel" nawet nieźle, ale "Człowiek Macintosha" i "Rozdarta kutyna" nisko. Nie wracałem do nich wiele lat, choć "Ruchomy cel" oglądałem już jako dojrzalszy widz w XXI wieku i wciąż mi się naprawdę podobał. Jest kilka zaskoczeń w ocenie filmów, których jeszcze nie widziałem. 

Za to pierwsza dziesiątka znana mi dobrze (jako ostatni obejrzałem "Slap Shot") - to w większości bez wątpienia Newman w najwyższej formie. Ja w dzisiejszym stanie wiedzy dałbym taką pierwszą piątkę: 

1. Werdykt

2. Kolor pieniędzy

3. Hud

4. Butch Cassidy i Sundance Kid

5. Żądło

Czyli mniej więcej równy podział na trzy najlepsze Newmanowskie typy charakterów: starzejący się gość na krawędzi klęski podejmujący jeszcze jedną grę "o wszystko", nonszalancki i destrukcyjny złoty chłopiec oraz niedający się nie lubić łobuz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

4. Butch Cassidy i Sundance Kid

Na tym byłem w kinie, swego czasu 😁😁😁

butch-cassidy-and-the-sundance-kid.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Edmund Exley napisał(-a):

Świetny pomysł. Młodzież trzeba mądrze edukować filmowo. 

Jak się uda to na to pójdziemy w październiku 😁😁😁

IMG_20250812_095422.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi