Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

jalete

TISSOT 1853 PRS 200

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie i pomozcie,

po wymianie baterii (swieza Varta V394) moj zegarek (werk ETA G 10 211 4jewels)nie chodzi, tzn wyzerowac daje sie tylko skala 30 i 10,

oraz wskazowka stopera.Kalendarz moge tez ustawic.

Jako stoper funktionuje, ale nie chodzi czesc zegarowa.

Co mozna zrobic? Sa jakies tajemnicze porady?

Czy moze wymaga on aktywacji?Co mozna zrobic, aby chodzil?

Niestety nie posiadam instrukcji obslugi.

Za wszelkiego rodzaju pomoc bylbym niezmiernie wdzieczny.

Wesolych Swiat!

jalete

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten mechanizm G10 to faktycznie niewypał,już kilka razy słyszałem o jego niedyspozycji...Wczesniej certina aplikowała do chronografów porządną etę na 21 kamieniach w pełni rozbieralną(mam taką w certinie ds spell),teraz pakują ten nieserwisowalny szajs(i to nawet do kubicy za ponad 2tys. zł).Co do naprawy to będzie polegaćona na wymianie mechanizmu(ponoć kosztuje 250zł),ale spróbuj jeszcze wyciągnąć koronkę(na dwa skoki) i naciśnij przycisk stopera,być może coś zaskoczy.Ja w ten sposób wycentrowałem sobie wskazówkę stopera,która nie wiedzieć czemu stanęła 2 sek. przed 12-stą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś mi się widzi, że to kwestia zresetowania modułu. Zwykle polega to na zwarciu punktu kontaktowego, oznaczonego "reset" lub "R", do masy.

Ktos na forum podawał inne oznaczenia kontaktu do resetowania - poszukaj.

J.

edit: niedawno ponad pół godziny szukałem resetu w Timexie :D

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten mechanizm to faktycznie niewypał. W moim cascaderze wykańczam już drugi taki werk i na jego przykładzie nauczyłem się że nawet w przypadku kwarców trzeba więcej uwagi poświecać wyborowi zegarka na konkretnym (dobrym) werku :)

A wracając do tematu to przemyśl w razie czego wymianę tego mechanizmu na nowy - koszt niewielki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo akism, halo Jacek, halo Darecki,

Witam w Nowym Roku,

serdeczne dzieki za szybkie i bardzo mile oraz wyczerpujace odpowiedzi na moj SOS. Jestem zachwycony tym forum.

Niestety nie jest wesolo z tym moim Tissotem, ale co zrobic, zycie to nie koncert zyczen, teraz przynajmniej wiem co jest grane.

Reset nie dal niestety zadnych rezultatow, a z tym przyciskiem stopera to tez niestety nici.

Zastanowie sie, czy zaopatrze sie w nowy werk. Zorietuje sie co takie cos u nas kosztuje i czy mi sie to oplaci.

Serdecznie pozdrawiam i zycze duzo radosci i osiagniec w nowym Roku 2009!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Halo akism, halo Jacek, halo Darecki,

Witam w Nowym Roku,

serdeczne dzieki za szybkie i bardzo mile oraz wyczerpujace odpowiedzi na moj SOS. Jestem zachwycony tym forum.

Niestety nie jest wesolo z tym moim Tissotem, ale co zrobic, zycie to nie koncert zyczen, teraz przynajmniej wiem co jest grane.

Reset nie dal niestety zadnych rezultatow, a z tym przyciskiem stopera to tez niestety nici.

Zastanowie sie, czy zaopatrze sie w nowy werk. Zorietuje sie co takie cos u nas kosztuje i czy mi sie to oplaci.

Serdecznie pozdrawiam i zycze duzo radosci i osiagniec w nowym Roku 2009!

Najpierw spytaj paru zegarmistrzów, bo np cewki silnika chodu do serii G10 (najczęściej zdychające są w hurtowniach.

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.