Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość GORKY 8

temat o rowerach

Rekomendowane odpowiedzi

rozmiar ramy, rozmiarowi nierówny - zwłaszcza między firmami

wszystko zależy od geometrii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozmiar ramy, rozmiarowi nierówny - zwłaszcza między firmami

wszystko zależy od geometrii...

Dokladnie to samo mowil sprzedawca, przed kupnem trzeba przymierzyc rower, odbyc jazde probna. Wiec zakupy online w ciemno odpadaja.

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja osobiście uprzedzony jestem kellys (Kelly Family :D )

A to dlaczego?

Akurat linki które wkleiłeś to półeczka nieco niżej od Kellysa (Author i Kross). Merida także ostatnio spada.

Znacznie lepszym wyborem od Cube będzie Ghost, Focus czy właśnie wspomniany GT. Trzy pierwsze marki są niemieckie.

Jędrzej, niekoniecznie będziesz zadowolony z 29era. Teoretycznie lepsza stabilność wcale nie jest taka pewna ;) Za to większy nakład energetyczny na rozpędzenie koła masz jak w banku. W tym roku testowałem kilkanaście 29erów, godne polecenia jest tylko kilka (Scott, Orbea, Ghost, Rock Machine). Kross, Kellys czy Author niestety nadal nie popisują się w tym temacie. Za to nowe Thorx'y (26") od Kellysa są wręcz genialne. Można im nawet odpuścić ciężką ramę.

Wpadnij do mnie to przymierzymy coś dla Ciebie ;)

EDYTA:

To jest fantastyczny rower:

http://www.ghost-bikes.com/bikes-2013/bike-detail/se-2990/

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.... czy właśnie wspomniany GT.

Wpadnij do mnie to przymierzymy coś dla Ciebie ;)

EDYTA:

To jest fantastyczny rower:

http://www.ghost-bik...detail/se-2990/

Sklep w ktorym bylem bardzo zachwalal marke GT. O inne marki w sumie nie pytalem(oprocz Cube). Rower z linku, ktory podales jest git-majonez lecz troche poza moj budget. Max co moge wydac to 3500-4000pln

Z checia bym podjechal ale z Kopenhagi jest kawalek :lol:

Podaj mi prosze (moze byc priv) namiary na Twoja strone.

Czy sadzicie czy warto poczekac na nowy rok i ewentualne promocje cenowe? Czy na rowery takowe tez bywaja? Jak patrze za okno to odniechciewa mi sie jazdy, wiec moge troche poczekac :lol:

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nowe na 2013 z reguly przyjda drozsze, to wlasnie teraz do marca powinne byc promocje. Najdrozsze sa kolo maja bo po 1 komunie a po 2 sezon rusza z kopyta. Trzeba sledzic ceny katalogowe. A co do tych strat energii to kolejny wymysl przeciw 29. Oczywiscie sa ale liczone w ulamkach. Ja jednak nie naciskam na 29 bo nie ja bede na tym jezdzil. Rower trzeba czuc, nic na sile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklep w ktorym bylem bardzo zachwalal marke GT. O inne marki w sumie nie pytalem(oprocz Cube). Rower z linku, ktory podales jest git-majonez lecz troche poza moj budget. Max co moge wydac to 3500-4000pln

Z checia bym podjechal ale z Kopenhagi jest kawalek :lol:

Podaj mi prosze (moze byc priv) namiary na Twoja strone.

Czy sadzicie czy warto poczekac na nowy rok i ewentualne promocje cenowe? Czy na rowery takowe tez bywaja? Jak patrze za okno to odniechciewa mi sie jazdy, wiec moge troche poczekac :lol:

Dla kolegów klubowych promocje są przez cały rok ;) Wielu się już przekonało.

A co do Level A8 to w tych samych pieniądzach jest Ghost SE 8000. Mało będzie desperatów którzy kupią Krossa w 2013 roku. Marka strzeliła sobie w stopę.

http://www.ghost-bik...detail/se-8000/

Jak od zawsze mieli problem z jakością tak teraz będą mieli jeszcze problem z cenami ;)

Że już o tańszym od Krossa Kellysie nie wspomnę ;)

A dokłądając 500 zł można mieć już Thorx'a (prawie całe XT !):

http://www.kellys.com.ua/bike.php?b=kellys_2013&n1=MTB+RACEPRO&n2=THORX+10

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nowe na 2013 z reguly przyjda drozsze, to wlasnie teraz do marca powinne byc promocje. Najdrozsze sa kolo maja bo po 1 komunie a po 2 sezon rusza z kopyta. Trzeba sledzic ceny katalogowe. A co do tych strat energii to kolejny wymysl przeciw 29. Oczywiscie sa ale liczone w ulamkach. Ja jednak nie naciskam na 29 bo nie ja bede na tym jezdzil. Rower trzeba czuc, nic na sile

Nowe beda drozsze, a co z zeszlorocznymi modelami? Mialem nadzieje, ze takowe beda przeceniane. Nie mam cisnienia aby byc trendy:) stary rocznik moze byc.

Co sadzicie o zakupie uzywki? Wielu ludzi mi to odradza, jednak roznica cenowa jest spora.

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz i linka. Dzis pojde do sklepu i sprobuje 29tke.

Czy ktos z Was uzywa roweru marki Cube? Sasiad ma taki rower i bardzo chwali, tylko on jest hardcorem i bierze udzial w imprezach typu Ironman. Czy mozecie polecic jakas alternatywna firme do Cuba?

Dziekuje

Ja używam Cube 29er od roku (intensywnie i to bardzo :) ). Wcześniej były inne marki w użytkowaniu :). Bardzo polecam 29er. To zupełnie inna jazda :). I nie jest prawdą, że 29er to rowery dla wysokich - to jest rower dla wszystkich którzy chcą jeździć. Ja jestem bardzo zadowolony z Cube :)

cessante causa, cessat effectus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe beda drozsze, a co z zeszlorocznymi modelami? Mialem nadzieje, ze takowe beda przeceniane. Nie mam cisnienia aby byc trendy:) stary rocznik moze byc.

Co sadzicie o zakupie uzywki? Wielu ludzi mi to odradza, jednak roznica cenowa jest spora.

czytaj między wierszami - oczywiście przecena dotyczy się rowerów z tego letniego sezonu

uogólniając - w przedziale cenowym jaki chcesz wydać rama stanowi jakieś 600zł

amortyzator (najlepiej z blokadą skoku i tłumieniem olejowym) to tak na oko do 1000zł

reszta to osprzęt z pominięciem hamulców

powiedzmy sobie szczerze - żywotność napędu przy intensywnym użytkowaniu to 2000km (oczywiście można kombinować z 3 łańcuchami, czyścić po każdej jeździe, lub zajeździć na śmierć)

przy twoim użytkowaniu może osiągniesz 4-6k

później kosztowne wymiany

w/g mnie z tego powodu nie ma sensu gonić za nowościami, bo prędzej czy później i tak wszystko zostanie wymienione

ale teraz najważniejsze - to jest powód, dla którego ja bym nie kupił używki

jest tego pełno na allegro - nie wiem skąd się biorą

pewnie jakiś odsetek to jeżeli komuś coś nie przypasowało lub jest maniakiem zmian na nowości , reszta to wytrzepane przez sezon sprzęty, które są na pogranicy żywotności.

albo będziesz w nie inwestował, albo będą cię wkurzały zgrzyty, przeskoki brak precyzji

rower używany to ja mogę kupić od kumpla z którym jeżdżę lub jakoś się tam znamy ale nie przez internet, allegro

na twoim miejscu założyłbym sobie jakąś klasę osprzętu w przedziale cenowym

czyli to o czym piszesz - powiedzmy Level A8, Cube z linka za 3900 lub coś co proponuje kolega Marcinkowski

wybrał kilka szt z katalogów do odstrzału i przymierzał je w sklepach

a następnie w ostatecznym wyborze kierowałbym się ceną

którą z potencjalnych ofiar katalogowo za 3900 uda się wyrwać z przedziału 2700-3200-3500

ewentualnie, za co chcesz świadomie dopłacić

w rowerach płaci się jak w zegarkach, za prestiż, za drobne niuanse (nie wiem czy wyczujesz różnice w ramie między np Merida a GT)

nie jesteś (przynajmniej z tego co piszesz) zawodowcem, nie będziesz startował w maratonach, żeby płacić za drogie bzdety (typu nacięcie czy wagę między korbą XT a XTR)

poza tym wydaje mi się, że jakbyś długo nie przebierał w rowerach wszystko nie będzie idealnie spasowane pod Ciebie

czasem trzeba np jakiś element wymienić np kierownicę, siodełko lub coś innego (dokupić SPDy) i nie mam tu na myśli zakupu lampki czy zapięcia - wszystko to tez kosztuje

oczywiście nim mniej przeładowany rower tym lepiej, żeby nie zrobić z niego wynalazku w typie białe skarpetki do czarnego garnituru...

powodzenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Decyzja zapadla, bedzie nowy Cube. Problem w tym, ze nie moge znalesc tego roweru fizycznie na przymiarke. Jezeli wszystko spasuje na zywo to bedzie ten: http://allegro.pl/rower-cube-ltd-pro-black-2012-18-15-wyprzed-i2808668437.html#tabsAnchor

Teraz tylko pozostaje kwestia dozbierania kasy i znalezienia najlepszej oferty cenowej. Na gwiadke od zony zamowilem sobie zestaw ubran rowerowych i Gshocka :D teraz musze wybrac, ktory model :lol:

Dziekuje Koledzy za rady i pozdrawiam serdecznie.

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem bardzo trafny wybór, ale zastanowiłbym się jeszcze nad 29er :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raz dwa i rower mam, dzis dotarl. Jestem w szoku; 2,5 dnia z Warszawy do Kopenhagi :blink:

Maszyna jak lalka. Jutro pierwsza jazda i szkoda tylko, ze mroz lapie.

Oto bestia :D

cubeqq.jpg

Dzieki Koledzy za rady.

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super maszyna. Będzie Pan Zadowolony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj się rypnąć...

Lub daj rypę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
daj się rypnąć...

Lub daj rypę...

Hehe, za moich czasow bylo: daj sie garnąć

Pozdrawiam. Jedrzej 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za moich jeszcze inaczej: "Daj kajta" albo "daj się kajtnąć". :D

Gratuluję zakupu, świetny sprzęt. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas przeprosić się z Kellysem ;)

W kolejnym sezonie do stajni dochodzi nowy sztywniak. Dziś zamówiłem, dostawa w styczniu/lutym.

Jedyne co na pewno od razu poleci do kosza to koła ;)

thorx_90.jpg

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas przeprosić się z Kellysem ;)

W kolejnym sezonie do stajni dochodzi nowy sztywniak. Dziś zamówiłem, dostawa w styczniu/lutym.

Jedyne co na pewno od razu poleci do kosza to koła ;)

thorx_90.jpg

jak już mają lecieć - to wezmę chętnie z przednim "widłem" dla zony ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naturalnie widły zostają ;) Nie ma sprawy, mogę koła sprzedać jednak czy kogoś urządza komplet o wadze około 2300 g ? ;)

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, być może niektórych z Was zainteresuje dzisiejsza galeria, a w niej zegarek Shimano XTR :) - oczywiście "zegarkowo" to nic specjalnego, ale miły gadżet dla miłośników marki.

Planet Ocean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.