Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

azazello

Jak dokładnie ustawić czas w zegarku automatycznym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie o technikę dokładnego ustawienia czasu w zegarku automatycznym np. Seiko Samuraj.

Czas wzorcowy można znaleźć na różnych stronach internetowych.

Mam problem z dokładnym ustawieniem czasu ponieważ sekundnik jest w ciągłym ruchu. Jak ustawię czas w minutach to nie jestem w stanie zgrać go co do sekundy. :D

Ma ktoś na to jakiś patent.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wielu werkach sekundnik można zatrzymać, wykonując koronką taki ruch, jakby chciało się cofnąć wskazówki (oczywiscie koronka w połozeniu nastawiania czasu). Przytrzymując koronke w takiej pozycji można utrzymać sekundnik w miejscu do chwili zgrania wskazań ze wzorcem. Jak jest w seiko - nie wiem.

Oczywiscie zawsze możesz odkrecić dekielek i zatrzymać balans, ale to trochę uciazliwe ;-)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przytrzymując koronke w takiej pozycji można utrzymać sekundnik w miejscu do chwili zgrania wskazań ze wzorcem. Jak jest w seiko - nie wiem.

Też tak jest.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można też poczekać, przecież w końcu sekundnik zgra sie idealnie z odpowiednim czasem

i w tedy szybciutko nastawić minuty i godzinę i po krzyku.

Licząc że zegarek robi powiedzmy 10 sek. na dobę to raz w tygodniu powinien sie z grać.

Trzeba więc wziąć tydzień urlopu zasiąść przed zegarem i .......................... czekać :) :) :)

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym problem,ustawiasz czas "do przodu" np. o 2 minuty i czekasz aż taki pojawi się we wzorcu (ja używam: http://wwp.greenwichmeantime.com/time-zone...claw/index.htm) a jak już sekundnik zbliży się na 1 sekundę do godziny jaką chcesz mieć,to wtedy startujesz zegarek :)

"Billy: -I'm scared Poncho.

Poncho: -Bullshit. You ain't afraid of no man.

Billy: -There's something out there waiting for us, and it ain't no man. We're all gonna die..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POwitoł

Przytrzymując koronke w takiej pozycji można utrzymać sekundnik w miejscu do chwili zgrania wskazań ze wzorcem.

Nie jest to jakoś szkodliwe dla mechanizmu zegarka?

Zrobiłem tak na początku współpracy z SKXem, zegarek działa jak złoto, niemniej ciekawość zżera :)

Obecnie zeszło ze mnie ciśnienie na synchronizacje zegarka z czymkolwiek: nie wiem z czym synchronizuje gościu w busie :)

porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.