Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Pabloooo18922

Zegarek męski ze srebra

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pabloooo18922

Witam czemu nie ma męskich zegarków srebrnych całych ze srebra takich jak są np ze złota ? szukałem na internecie ale ze srebra są tylko damskie na sztywnej bransolecie nie wie ktoś czy wogóle takie są a jeśli tak to gdzie kupić ? u jubilera?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz, srebro nie jest dobrym materialem na koperty zegarkow narecznych chociazby dlatego, ze sniedzieje przy kontakcie ze skora (potem). Z zegarkami kieszonkowymi nie bylo problemu, bo one spoczywaly w kieszeni i czas kontaktu z cialem mialy bardzo ograniczony. W dzisiejszych czasach (a dla mnie dzisiejsze czasy to okres od pierwszej wojny swiatowej do rewolucji kwarcowej :) ) srebro to material na koperty zegarkow - przywieszek (Mido z takich slynelo), lub innych dziwnych wynalazkow jak np. Movado Ermeto.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pabloooo18922

Ale czy to znaczy że nie da się wykonać bransolety ze srebra do jakiegoś zegarka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale czy to znaczy że nie da się wykonać bransolety ze srebra do jakiegoś zegarka?

Da się wykonać wszystko, tylko nie zawsze jest sens.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pabloooo18922

No tak ale gdybym miał ze srebra to w momencie zabrudzenia srebro łatwo wyczyścić i już jest jak nowy a na tym mi zależy żeby mi się nie brudził , bo będzie trochę nieciekawie jak kupie zegarek za 300 zł a później mi się zabrudzi jak taki za 15 zł kupiony na bazarze i wtedy pieniądze wydane w błoto a nie stać mnie żeby sobie za 6000 sprawić złoty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No tak ale gdybym miał ze srebra to [...]

Gdybyś miał ze srebra to po wypolerowaniu zegarek wyglądałby jak stalowy, bardzo ładnie tak "srebrnie" wyglądałby matowy, ale mat ten jest bardzo nietrwały, szybko się wyciera, a samo srebro ciemnieje, trzeba by go matować od nowa pewnie raz w tygodniu. Bardzo ładnie wyglądają stare srebrne rzeczy trochę spatynowane na czarno, ale to nie dotyczy zegarków naręcznych.

Po co robić coś z materiału gorszego w eksploatacji i droższego, jak ma się do dyspozycji lepszy i tańszy?

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bywają, i to polskiej produkcji (no, prawie). Ale potwierdzam - patynuje się od samego już leżenia...:

40d0caacabf15efe.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Pabloooo18922

to z jakiego materiału pan poleca bo ja jestem laikiem w temacie zegarków słyszałem ze tytanowe się nie brudzą na bransolecie to prawda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matowana stal - można odnowić, ale raczej w warunkach profesjonalnych, polerowana stal - można polerować samemu. Tytan - tylko dobrej jakości, bywa specjalnie utwardzany. Taki przeciętny, matowany wygląda po kilku latach gorzej od stali.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1000pln - złota DOXA lata 50ste. Piękne klasyki 38mm w złotych kopertach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile generalnie teraz się męskich zegarków naręcznych w kopertach ze srebra nie robi, to są wyjątki - jest np. model Orienta z wysokiej linii Orient Star Royal w takiej kopercie (naciąg manualny, wskaźnik rezerwy chodu).

pozdrawiam - Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to z jakiego materiału pan poleca bo ja jestem laikiem w temacie zegarków słyszałem ze tytanowe się nie brudzą na bransolecie to prawda?

Jeżeli chodzi o zegarek do noszenia na co dzień (strój "swobodny"), to tylko stal szlachetna, a jeżeli by w grę wchodził strój bardziej elegancki (garnitur), to można też złoto. To są poglądy takiego starego pryka jak ja, ale że teraz panuje duża swoboda we wszystkim, to i w doborze zegarka pewnie też. ;)

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.