Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

grzesiek

Banki internetowe

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam inny problem. W zeszłym tygodniu musiałem zapłacić rachunek, ale że nie miałem możliwości osobistego pójścia do banku to rachunek płaciła za mnie inna osoba. Konto na jakie były wpłacane pieniążki jest w PKO BP i również w takim samym banku była wpłacana gotówka z mojej strony. Czy możliwym jest, aby wpłacając kwotę 282 zł zapłacić 16,20 opłaty? Pieniądze dotarły na konto na jakie miały dotrzeć, lecz zastanawia mnie tak wysoka prowizja. W ogóle przekaz pocztowy jaki wypełniłem i który został wykorzystany przez bank jest jakiś dziwny. Nie ma napisanej kwoty jaka została pobrana jako opłata i nie ma podpisu kasjera. Czy to nie dziwne? Zobaczcie sami.

.

post-44476-0-10464500-1347180290_thumb.jpg

Przysyłajcie zdjęcia do klubowych kalendarzy 2027. Więcej szczegółów pod linkiem #1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Ja mam inny problem. W zeszłym tygodniu musiałem zapłacić rachunek, ale że nie miałem możliwości osobistego pójścia do banku to rachunek płaciła za mnie inna osoba. Konto na jakie były wpłacane pieniążki jest w PKO BP i również w takim samym banku była wpłacana gotówka z mojej strony. Czy możliwym jest, aby wpłacając kwotę 282 zł zapłacić 16,20 opłaty? Pieniądze dotarły na konto na jakie miały dotrzeć, lecz zastanawia mnie tak wysoka prowizja. W ogóle przekaz pocztowy jaki wypełniłem i który został wykorzystany przez bank jest jakiś dziwny. Nie ma napisanej kwoty jaka została pobrana jako opłata i nie ma podpisu kasjera. Czy to nie dziwne? Zobaczcie sami.

.

Zerknij do tabeli opłat i prowizji. Przelew w obrębie tego samego banku to często przelew memoriałowy i wówczas zdzierstwem byłoby pobieranie jakichkolwiek prowizji. Pamiętaj jednak, że banki premiują te przelewy, które sam wykonujesz z konta internetowego. Prawie wszędzie, gdzie w przepuszczenie transakcji zaangażowana jest obsługa kasjerska, niestety skutkuje to pobraniem prowizji. Niektóre banki pobierają nawet prowizję za rozmienienie pieniędzy w kasie, gdy np. zabraknie drobnych na parkometr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zerknij do tabeli opłat i prowizji. Przelew w obrębie tego samego banku to często przelew memoriałowy i wówczas zdzierstwem byłoby pobieranie jakichkolwiek prowizji. Pamiętaj jednak, że banki premiują te przelewy, które sam wykonujesz z konta internetowego. Prawie wszędzie, gdzie przepuszczenie transakcji wymaga kasjerskiej obsługi, niestety skutkuje pobraniem prowizji. Niektóre banki nawet pobierają prowizję za rozmienienie pieniędzy w kasie, gdy np. zabraknie drobnych na parkometr.

....Dzwoniłem do innego banku czyli PKO BP w Koninie i pytałem o to czy jest możliwa tak wysoka prowizja w tym przypadku. Pani powiedziała, iż tak wysoka prowizja jest podejrzana, ale stwierdziła jednocześnie, że nie jest to wykluczone. Są różne rachunki tzn. prywatne, na firmę itd. i tutaj prowizje są pobierane w różnej wysokości.

....Ogólnie to zastanawiam się czy osoba która wysyłała za mnie ten rachunek nie pobrała sobie osobistej prowizji do własnej kieszeni wykorzystując fakt, iż na blankiecie nie było napisane jaka opłata została pobrana. Sam kasjer też mógł pobrać prowizję do własnej kieszeni i dlatego nie napisał jaka kwota została pobrana??

....W tym samym banku chciałem kiedyś wpłacić 30 zł na rachunek w zupełnie innym banku i tutaj pan stwierdził, że najniższa prowizja za wpłatę na rachunek w innym banku to 20 zł, ale tutaj zupełnie inna sprawa!

Przysyłajcie zdjęcia do klubowych kalendarzy 2027. Więcej szczegółów pod linkiem #1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Pobranie prowizji "do własnej kieszeni" to przestępstwo więc trzeba dobrze wszystko wyjaśnić żeby kogoś nie skrzywdzić bezpodstawnymi oskarżeniami. Co do rodzaju rachunku, oczywiście masz rację. Jeżeli płatność poszła z konta firmowego, to prowizja może być wyższa. Na pewno sprawę warto wyjaśnić. Jeżeli mogę coś doradzić, to odradzam wykonywanie z kont firmowych transakcji typu pożyczka dla znajomych lub rodziny albo sprzedaż czegoś na Allegro nie związana z prowadzoną działalnością gospodarczą. Urząd Skarbowy nie ma poczucia humoru więc po co mieć problemy ?. W pierwszym przypadku (darowizna, pożyczka) sprawdzą czy podatek został odprowadzony, a w drugim (sprzedaż czegoś na Allegro) zaczną od sprawdzania kodów PKD. Jak czegoś zabraknie, to leżysz. I wtedy długo będziesz musiał wyjaśniać, że prywatnie sprzedałeś używany telewizor i że nic na tym nie zarobiłeś tylko straciłeś, a kasa na konto wpłynęła, bo się pomyliłeś i podałeś firmowe zamiast prywatnego. Taki życie, trzeba się pilnować :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pobranie prowizji "do własnej kieszeni" to przestępstwo więc trzeba dobrze wszystko wyjaśnić żeby kogoś nie skrzywdzić bezpodstawnymi oskarżeniami.

Nikogo nie zamierzam oskarżać, bo kwota 16,20 zł nie jest warta tego. Natomiast wysokość opłaty w tym przypadku wydaje mi się dziwna, a jeszcze dziwniejsze jest to, że kasjer nie napisał jaka konkretnie kwota została pobrana jako opłata oraz ten brak podpisu czy choćby parafki. Pierwszy raz widzę taki rachunek! Najważniejsze jednak, że pieniążki szybko dotarły do adresatki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Nikogo nie zamierzam oskarżać, bo kwota 16,20 zł nie jest warta tego. Natomiast wysokość opłaty w tym przypadku wydaje mi się dziwna, a jeszcze dziwniejsze jest to, że kasjer nie napisał jaka konkretnie kwota została pobrana jako opłata oraz ten brak podpisu czy choćby parafki. Pierwszy raz widzę taki rachunek! Najważniejsze jednak, że pieniążki szybko dotarły do adresatki :)

To może warto rozważyć zmianę banku. PKO jest dość drogi, a jakość usług nieadekwatna do prowizji jakie trzeba płacić (moim zdaniem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może warto rozważyć zmianę banku. PKO jest dość drogi, a jakość usług nieadekwatna do prowizji jakie trzeba płacić (moim zdaniem).

....Posiadam rachunek w Banku Spółdzielczym i przelewów nie robię, bo niewiele rachunków płacę. Zwykle korzystam z usług Poczty Polskiej, ale w tym przypadku chodziło o to, aby pieniążki szybko wpłynęły na konto pani Magdy i aby pani Magda mogła wysłać paczkę już we czwartek:-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.