Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość EARL

Laco

Rekomendowane odpowiedzi

Gość EARL

Witam!

Po pierwsze gratuluję tak fachowego i rzetelnego forum - z tego co widzę fachowców tu moc a nie tylko "internetowych" specjalistów (cóż za ironia, w końcu forum jest internetowe... :P ). Na forach które są związane z moim hobby (broń, motocykle) trudno jest otrzymać choć jedną życzliwą poradę nie wysłuchując mniejszego czy większego bełkotu nie związanego z meritum sprawy. A co do mojej sprawy... to jeszcze chwila.

Poszukiwanie zegarka dla siebie (zaległego prezentu urodzinowego) zacząłem wiele miesięcy temu, chciałem coś o stylistyce wojskowej i raczej retro. Na co dzień mam przesyt nowoczesnej technologii i szukałem czegoś "innego". Słyszałem o firmie IWC, ale ceny jak na mój budżet powalające, innej sensownej w moim mniemaniu firmy nie było więc zmieniłem front poszukiwań. Zainteresowałem się (dzięki temu forum) firmami SMW (mam multitoola i noże Victorinoxa, więc coś mi świtało w głowie...), później firmą Traser i mimo, że zegarki ładne to jednak nie było to. "Urządzenia" których używam w swoim hobby są dopracowane aż do bólu, z jednej strony Austria a z drugiej strony Japonia - nic się nie psuje (to akurat dobrze), ale design jest w 100% podporządkowany funkcjonalności (to też niby dobrze), ale to super nowoczesność i w gruncie rzeczy nuda. Myślę nic to, kupię któregoś z Traserów, może kiedyś wygram w totka (jak zacznę w niego grać) to kupie IWC. Jednak nie dawało mi to spokoju, przecież zegarek musi wywoływać mocniejsze bicie serca, a nie tylko "być" bo nie miało się pomysłu na coś rzeczywiście nam odpowiadającego. Więc się nie poddaje i przeszukuję intensywniej forum i jak się okazuje istnieją firmy takie jak Stowa czy Laco. Rewelacja! wreszcie to czego szukałem, ceny znośne, jest ten smaczek, odrobina historii - wybrałem! Laco Pilot 42 Automatic (gdyby nie datownik byłby ideał, ale jakoś zniosę tę "niedoróbkę"). Zatem do rzeczy po tym przydługim wstępie.

Moje pierwsze pytanie to gdzie kupić ten zegarek - w sklepie internetowym w Polsce (znalazłem dwa, jestem skłonny zaryzykować i kupić go bez oglądania na żywo - jeśli dołożę 1000 czy 1500 zł sytuacja w wyborze wiele się nie zmieni i nic w salonie, co mogę "pomacać" nie kupię) czy bezpośrednio u producenta w Niemczech? Jaką mam gwarancję, iż zegarek kupiony u nas nie będzie chińska podróbką? Ze względu na kurs euro to kiepski moment na robienie jakichkolwiek zakupów, ale nie będę czekał w nieskończoność - cena w Polsce jest przeliczana z euro, więc to nie kryterium wyboru miejsca zakupu tylko pewność co do jakości i oryginalności towaru.

Dziękuję za wysłuchanie i liczę na Waszą pomoc.

pozdrawiam,

E"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość entwistle100

Witam!

Sam raczej szukam na tym forum odpowiedzi ale zobacz sobie na zegarki Sinn równie ładne jak Laco, na pewno coś wpadnie ci w oko. Podobno są wykonywane z super materiałów i spełniają twoje kryteria odnośnie stylistyki a jest z czego wybierać :P

Pozdrawiam

Michał

http://www.sinn.de/onlineshopPRO/katalog-uebersicht-ka.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam!

Sam raczej szukam na tym forum odpowiedzi ale zobacz sobie na zegarki Sinn, na pewno coś wpadnie ci w oko. Podobno są wykonywane z super materiałów i spełniają twoje kryteria odnośnie stylistyki a jest z czego wybierać :P

Pozdrawiam

Michał

http://www.sinn.de/onlineshopPRO/katalog-uebersicht-ka.htm

Witam,

Coz Sinn bedzie raczej drogim wyborem, choc slusznym, ja polecilbym tutaj zegarki Zeno:), lub zastanowil sie nad Glycine Airman.

pozdr

R

Co do sklepow to koledzy beda bardziej w temacie -choc nie wyobrazam sobie aby jakikolwiek sklep ryzykowal sprzedaz podroby jako oryginalu,

Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie

Adam Wisniewski - Snerg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość entwistle100
Witam,

Coz Sinn bedzie raczej drogim wyborem, choc slusznym,

Fakt, rozmarzyłem się za bardzo :P choć jak się poszuka to coś można złowić

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuć sobie ofertę sklepu chronoline - na pewno znajdziesz coś dla siebie. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

Coz Sinn bedzie raczej drogim wyborem, choc slusznym, ja polecilbym tutaj zegarki Zeno:), lub zastanowil sie nad Glycine Airman.

pozdr

:P

Pozdrawiam
Piotrek

imageproxy1.jpg.39195932474b734d12bdf1ef8370670e.jpg 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość EARL

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Przy wyborze zegarka brałem pod uwagę następujące firmy: IWC (zegarki piękne ale nie na moją kieszeń) Stowa, Laco, Sinn oraz Glycine. Zapoznałem się wcześniej z ofertą na wspomnianej stronie i wielu innych, obejrzałem tez wszystkie strony domowe wspomnianych producentów. Z Glycine i Sinn'a pewnie coś bym wybrał ale nie z tak małym budżetem - w kategorii do 2,5 tys. zł nic aż tak mi w oko nie wpadło jak Stowa i (zdecydowanie) Laco. Co więcej zegarki za trochę poniżej 4 tys. zł (to absolutne maksimum) wcale mi się bardziej nie podobają.

Jeśli zdecyduję się na Laco (rozważam jeszcze model z naciągiem ręcznym, bo bardziej mi się podoba tarcza bez datownika) i zakupię go w Polsce to co powinienem otrzymać poza zegarkiem, pudełkiem i dowodem zakupu - jakiś certyfikat (?), czy przy takiej "taniosze" :P tego typu ekstrawagancje nie są przewidziane?

pozdrawiam,

E"

P.S. Jeśli mowa o Glycine to w miarę mi się podoba model Airman MLV, choc mam wrażenie, że jest trochę za nowoczesny. Może nie na gumowym pasku a takim jak w Laco wyglądał by bardziej klasycznie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego nie Stowa? Gdzieś na zagranicznym forum było porównanie właśnie Stowy z Laco i ten drugi przegrał, głównie w kwestii jakości wykonania (chodziło o jakość mocowania szkła, mineralnego, w Stowie jest szafir). Do tego kupując Stowę u producenta jesteś pewny, że nie kupisz podróbki i jeszcze masz możliwość kupienia zegarka z czystą tarczą, znaczy bez datownika.

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A dlaczego nie Stowa?

Popieram w całej rozciągłości! ;) Sam jestem na etapie zamawiania Stowy Flieger (jeszcze tylko nie zdecydowałem, jakiej konkretnie, ale ja mam długi proces decyzyjny... B) ) - po dłuższym zastanowieniu i odrzuceniu całego szeregu innych, skądinąd doskonałych zegarków B)

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Laco Stuttgart Pro 43 mm | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz mnie mnie tu ukrzyżuja ale zobacz jeszcze oferte Steinhart i model Nav-b II masz czystą tarcze i ładny lotniczy styl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość EARL
A dlaczego nie Stowa?

Bo bardziej podoba mi się wzornictwo Laco B)

pozdrawiam,

E"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość EARL
Zaraz mnie mnie tu ukrzyżuja ale zobacz jeszcze oferte Steinhart i model Nav-b II masz czystą tarcze i ładny lotniczy styl.

Czemu mają ukrzyżować? Firma nie jest uprawniona do używanie nazwy B-Uhr? Zegarki są mało "historyczne"?

Właśnie zajrzałem na stronę producenta - piękne zegarki i w rozsądnych cenach. Bardzo dziękuję za podpowiedź! Bardzo mi się podobają zegarki z linii Pilot Watch, nie wiem czy nie najbardziej Nav B-Uhr automatik black. Zegarki są relatywnie tanie - z czego to wynika? Brak bajerów jak przezroczysty dekielek? I jeszce jedno - czy wymiar 47 mm jest z koronką?

pozdrawiam

E"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez. B)

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość EARL
Bez. B)

Olaboga B) Muszę poprzymierzać czy mój wątły 18 cm nadgarstek znósłby tak słusznych rozmiarów zegarek.

Pozdrawiam,

E"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto śledzić dział "bazar",pojawiają się często ciekawe propozycje..,

Laco ,Stowa,Sinn,Glycine-w dobrej okolicy się rozglądasz B)

jeśli bardziej budżetowo -to ew.Archimede.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale Steinhart automat czarny ma 44mm więc spokojnie możesz się do niego przymierzać jak masz 18cm. A ich tańość polega na tym że jest to mrka stosunkowo młoda i sprzedawana przez internet jednak nie umniejsza to ich piękna i precyzji. Sam jestem szczęśliwym posiadaczem trzech zegarków tejże firmy. Polecam bo ceny nie z kosmosu a jakość wykonania świetna jak za te pieniądze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już nie raz na forum stwierdzono, kupuje się w dużej mierze na ?wygląd?.

W tej kategorii Stowa w żaden sposób do mnie nie przemawia.

Za to kierunek Glycine, Steinhart, Archimede, ew. Laco, duuużo bardziej.

Można bez końca patrzeć na ogień, wodę i parkującą kobietę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość EARL

Witam ponownie!

Przez weekend pooglądałem trochę zdjęć wspomnianych zegarków (niektóre wizualizacje, czy retuszowane zdjęcia nie oddają rzeczywistego wyglądu) i doszedłem do następujących wniosków:

ze względu na rozmiar i ogólną stylistykę najbardziej pasuje mi Laco Flieger Automatik 42 z jednym zastrzeżeniem - datownik! Psuje mi ogólny "sznyt" zegarka - koronka super, nawet bardziej mi się podoba niż w oryginale, przeszklony dekiel też może być (traktuje to jako bajer i ukłon w stronę nowoczesności) i co najważniejsze wewnętrzny pierścień na tarczy i duża wskazówka sekundowa - mój zegarek musi je mieć. Biję się z myślami czy kupić zegarek odpowiadający mi niemalże w całości z jednym (niby niewielkim) "ale" i przeglądam jeszcze raz _bardzo_ dokładnie katalogi - a tu niespodzianka umknął mi jeden model: TUIfly Fliegeruhr 737. Tarcza dokładnie taka jak mi się podoba, brak szklanego dekla przeżyję, ale nie jestem przekonany czy chcę mieć gadget reklamowy zamiast zegarka. Zatem temat pozostaje otwarty B) Będę donosił o dalszych przemyśleniach!

pozdrawiam,

E"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość EARL

Dzięki Lawnowerman, zegarków tej firmy nie oglądałem - PILOT H wygląda nieźle, gdyby jeszcze miał wewnętrzny pierścień to już by był ideał. Bardzo ładne niebieskie obramowania wskazówek a pomysł z dyskretnym i mało rzucającym się w oczy (a co najważniejsze nie zabierającym jednej cyfry z tarczy!) datownikiem w innych modelach jest super. Dodaję tę firmę do zakładki "ulubione" w przeglądarce.

pozdrawiam

E"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A Archimede oglądałeś?

Jeśli w Laco przeszkadza Ci datownik, to ostrzegam przed Archimede - ten zegarek ma najfatalniej umieszczony datownik ze wszystkich zegarków.

Gorzej już nie mogli go umieścić. Co ciekawe, w wersji chrono tarcza jest zaprojektowana znakomicie, to tak dla dodania, że nie jestem uprzedzony do Archimede.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość EARL
Jeśli w Laco przeszkadza Ci datownik, to ostrzegam przed Archimede - ten zegarek ma najfatalniej umieszczony datownik ze wszystkich zegarków.

Gorzej już nie mogli go umieścić. Co ciekawe, w wersji chrono tarcza jest zaprojektowana znakomicie, to tak dla dodania, że nie jestem uprzedzony do Archimede.

W Laco przeszkadza mi datownik a w Archimede brakuje wewnętrznego pierścienia na tarczy. STEINHART "Nav B-Uhr automatik black" ma wszystkie pożądane przeze mnie cechy (brak datownika i tarcza z wewnętrznym pierścieniem), ale jest sporawy - 47 mm (w życiu się nie podejrzewałem o _aż_ taką wybredność...). Dostarczyliście mi sporo firm/modeli do wyboru - muszę pójść na jakieś ustępstwo przy wyborze zegarka bo w ten sposób nic nie kupię ;) . A tak przy okazji, czy dobrze mi się wydaje, że Laco i Stowa mają najładniejsze i najlepsze jakościowo paski?

pozdrawiam,

E"

P.S. Szturmańskie znam i podobają mi się, ale tym razem poszukuję zegarka retro. Dziękuję za świetne zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A zwykły Nav-B II automatik ma 44mm, ten ci się nie podoba?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość EARL
A zwykły Nav-B II automatik ma 44mm, ten ci się nie podoba?

Zależy mi na wewnętrznym pierścieniu.

pozdrawiam

E"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.