Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tomirek

Strona o zegarkach z czasów PRL

Rekomendowane odpowiedzi

Może porywam się z motyką na słońce, ale chciałbym w wolnych chwilach podłubac sobie troszkę i stworzyć stronkę o zegarkach z czasów PRL.

Wykupiłem domenę www.zegarkiprl.pl (póki co wrzuciłem tam cokolwiek, żeby zawisło a nad grafiką i forma będę pracował później), miejsce na serwerze i chciałbym cos tam postawic.

Początkowo myslałem, żeby zrobic tam galerie własnych zegarków ale im więcej myslę tym mam więcej pomysłów. Na razie mam taki plan:

Stronka będzie zawierała głównie zdjęcia. Będzie jakis podział na kraje produkcji i wewnątrz byc może jeszcze podział na poszczególne marki. Do każdej z marek chciałbym dodać kilka zdań opisów. Ale bez lana wody - stronka ma zawierać głównie zdjęcia przedstawiające piękno zegarków :lol:

i tu pojawiają się schody. O ile opisy sobie wyguglam, to ze zdjęciami bedzie gorzej. Nawet jak znajdę coś w necie to przecież nie mogę tego użyć bez zgody autora fotki.

Może pomożecie mi Wy i Wasze śliczne zegarki? Każdy z Was ma mase fotek i może chciałby się nimi podzielić? Co wy na to? Może pomożecie koledze? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja służę pomocą! Sam myślałem już o czymś podobnym i może nawet w pewien sposób "konkurencyjnym" dla strony już istniejącej. Dobrym pomysłem wydaje mi się skatalogowanie zegarków wg kraju produkcji, dalej można pójść w producentów, przybliżone lata produkcji już przy konkretnych modelach i oczywiście oznaczenia śmigających w środku werków, ich przybliżonej rezerwy chodu, komplikacji itd. Zdjęcia fajnie jakby były ujednolicone- front, koronka, dekiel, werk. Wiem że mielibyśmy przy tym trochę pracy, ale wyszłoby na dobre i strona byłaby w pełni profesjonalna i miałaby charakter także edukacyjny, a nie tylko "artystyczny"(nie wiem czy same, lub głównie fotki spełniłyby tę funkcję).

Chętnie pomoge w budowaniu strony w miarę wolnego czasu, a w pracy mam go czasami troche jak nic się nie dzieje :lol: Daj znać na pm.

Edyta:

Przy producentach nieźle byłoby zawrzeć trochę historii o fabrykach w których powstawały- wiem że to jest trochę pracy, ale jak szaleć to szaleć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o tej stronie mówiłem- wg mnie brakuje na niej informacji o werkach, produkcji, często zdjęć werków. I nawigacja niekiedy sprawiała mi problemy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym to raczej konkurować nie mam zamiaru. Jako, że jedną z moich pasji jest, trochę ostatno zaniedbana, fotografia to myślalem bardziej o stronie artystycznej pokazujacej piekno zegarkow a nie koncentrujacej sie na technicznych i merytorycznych aspektach bo od tego są właśnie stronki takie jak w powyższym linku.

A oglądając Wasze cudeńka choćby w wątku "najnowsze nabytki" widzę, że robić ładne fotki potraficie :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja służę pomocą! Sam myślałem już o czymś podobnym i może nawet w pewien sposób "konkurencyjnym" dla strony już istniejącej. Dobrym pomysłem wydaje mi się skatalogowanie zegarków wg kraju produkcji, dalej można pójść w producentów, przybliżone lata produkcji już przy konkretnych modelach i oczywiście oznaczenia śmigających w środku werków, ich przybliżonej rezerwy chodu, komplikacji itd. Zdjęcia fajnie jakby były ujednolicone- front, koronka, dekiel, werk. Wiem że mielibyśmy przy tym trochę pracy, ale wyszłoby na dobre i strona byłaby w pełni profesjonalna i miałaby charakter także edukacyjny, a nie tylko "artystyczny"(nie wiem czy same, lub głównie fotki spełniłyby tę funkcję).

Chętnie pomoge w budowaniu strony w miarę wolnego czasu, a w pracy mam go czasami troche jak nic się nie dzieje :lol: Daj znać na pm.

Edyta:

Przy producentach nieźle byłoby zawrzeć trochę historii o fabrykach w których powstawały- wiem że to jest trochę pracy, ale jak szaleć to szaleć ;)

Największy problem jest z czasem. W tygodniu jestekm raczej zapracowaną osobą i pozostają tylko weekendy i wieczory. A że już prawie 40 na karku to i rodzinie też musze poświęcić troszkę czasu. W związku z tym , jak pisałem w poscie wyżej chciałem iść w stronę prostej strony zawierającej minimum tekstu a maksimum zdjęć przedstawiających piękno zegarków.

Taka strona wymaga tylko troche pracy na początku a potem już z górki. Choć z czasem można pokusić się o jej rozwój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda, bo krótki, rzeczowy opis zegarka wcale nie musiałby się gryźć z jego dobrymi zdjęciami, a wielu zainteresowanych znalazłoby skondensowaną i pomocną informację np. o posiadanym zegarku, bez grzebania na forum i pytania co właściwie na ręku nosi. Jakbyś się zdecydował na taką formę, to mógłbym pozbierać trochę informacji, jakoś je usystematyzować i zająć się projektem od tej strony i oczywiście w miarę możliwości zdjęciami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie o te zbieranie informacji się rozchodzi. Bo jak informacja jest to same jej wrzucenie na stronę nie zajmuje dużo czasu. Ale jej wyszukanie, odpowiednie zredagowanie jest niestety czasochłonne a każdy z nas pewnie pracuje/uczy się, ma obowiązki rodzinne.

W weekend popracuję nad graficznym układem strony i wrzucę moje pierwsze fotki i zobaczymy co dalej będzie. Jak będą ochotnicy do opublikowania własnych fotek - super, zacznie się powoli tworzyć galerie.

Może małymi kroczkami wyjdzie z tego całkiem ciekawy projekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sszwedo

Panowie "jestem za, a nawet przeciw" :lol: .A tak na powaznie to świetny pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra. To jak będę miał szkielet strony wrzucę do tego wątku info i będziemy kombinować dalej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenia, wspaniała sprawa, trzymam kciuki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako, że nie znam sie na budowie stron to korzystam z prostego kreatora. Na razie coś tam zrobiłem. Mam nadzieję, że z czasem, dzięki Waszej pomocy rozrośnie się.

www.zegarkiprl.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.