Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Kolo

bagażnik samochodowy typu box

Rekomendowane odpowiedzi

Noszę się z zamiarem kupna boxa dachowego na samochód. Proszę Was o jakąś poradę, na co zwracać uwagę aby nie odczuwać później różnych niedogodności typu: niewygodne otwieranie/zamykanie, skomplikowany montaż, łuszczący się lakier, lipny zamek, trudne utrzymanie czystości itp. Box ma być niezbyt długi (poniżej 200 cm), ale żeby weszły narty dł. 167 i tani - najlepiej poniżej 1000. Czekam na propozycje konkretnych modeli, a także przykładów czego unikać. Czy ktoś z Was ma złe doświadczenia z tego typu bagażnikiem, bo kupił tanio a teraz czegoś mu w nim brakuje? Z góry dziękuję i przepraszam, jeżeli wątek już był.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam zle doswiadczenia z bagaznikiem ktory zamykal sie na dwa zamki. Dwa klucze ktore trzeba rownoczesnie przekrecic. W sytuacji gdy zamki sa generalnie zamarzniete to jakas pomylka. Generalnie zamek jest najwiekszym problemem.

Nastepna sprawa jest montaz/demontaz. Jakis system motylkowy ulatwia sprawe. Kiedys mialem na sruby, myslalem ze szalu dostane.

A tak w ogole to Thule :lol: polecam.

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki! O takie właśnie negatywne, konkretne przykłady mi chodzi. Co do Thule... cóż, wiem, że ...marka, szukam jednak czegoś niedużo gorszego, a zdecydowanie tańszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na wakacje jezdzilem z boxem packline 90 (niedostepne w polsce). moje spostrzezenia sa takie:

- plastikowe nakretki motylkowe najlepiej zastapic zwyklymi zakontrowanymi srubami. (plastikowe odkrecaly mi sie od wibracji przy duzych predkosciach)

- jesli box jest dlugi, to najwygodniejszy jest otwierany na bok.

- dobrze jest jesli system zamykania nie ogranicza sie tylko do zamka na klucz. powinna byc przynajmniej jedna klamerka do ktorej mozna zaczepic klodke.

- bardzo istotny jest rowniez bagaznik bazowy. powinien byc tak zamontowany/zabezpieczony, zeby nie mozna bylo zdjac boxa razem z baza pod nieobecnosc wlasciciela. samo wsuniecie ramion bagaznika pod rame drzwi i scisniecie, nie jest zadnym zabezpieczeniem. znajomemu ukradziono tak mocowany bagaznik.

- i najwazniejsze - dorob sobie od razu 3 - 4 komplety kluczykow do boxa.

moja rada poszukaj thule. po wakacjach byla promocja na duze thule w norauto. jesli nie thule to mont blanc robi przyzwoicie wygladajace boxy.

jesli szukasz tez bagaznika bazowego mam do sprzedania bagaznik mont blanc na alfe 156, bmw e36, citroena xm i xantie, vectre b, saaba 900 9-3 9-5,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybór modelu to przede wszystkim kwestia dokładnego pomiaru teściowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka uwag z mojego doświadczenia:

1. Jeśli box jest wąski to otwieranie na bok - jeśli szeroki to od tyłu co ułatwi dostęp z obu stron samochodu

2. jeśli używasz często warto poszukać z systemem szybkiego montażu jeśli 2-3 razy w roku wystarczy na cybanty

3. zamknięcie na kluczyk nie wystarcza!!! potrafi się samoistnie otworzyć! rozejrzyj się za możliwością zabezpieczenia dodatkowego np. kłódka a i tak w trakcie przejazdu warto zabezpieczyć box taśmą!

4. lakier raczej odpuść kup zwykły nielakierowany a zaoszczędzone pieniądze dołóż i kup porządny bagażnik bazowy - box i tak ma być przede wszystkim użyteczny bo ozdobą to jest raczej wątpliwą

5. poszukaj modelu z podnośnikami gazowymi - raczej odpuść sprężynowe

o ile się nie mylę w Inter Pack-u mają teraz promocję 10% w dół na wszystkie boxy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wybór modelu to przede wszystkim kwestia dokładnego pomiaru teściowej.

Czyżbyś pił do potocznej nazwy boxa? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki panowie, ale chyba będę musiał zrezygnować z niektórych opisanych przez Was bajerów i kupić taki, który pasuje na mój krótki dach. Byłem dziś mierzyć w sklepie i okazuje się, że większość wadzi o 5-te drzwi, gdy się je całkiem otworzy. A przecież jeszcze chcę kupić tanio. ;) Oj, zawęzi mi się wybór, zawęzi... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...Byłem dziś mierzyć w sklepie i okazuje się, że większość wadzi o 5-te drzwi, gdy się je całkiem otworzy....

Mialem kiedys taki problem z Mondeo. Po prostu nakleilem na tyl boxa gabke zeby nie rysowala szkla. Box jest na tyle miekki ze poddaje sie parciu z podnosnikow gazowych i amortyzuje uderzenie.

Jeszcze mam jedno doswiadczenie z boxami: lepszy moim zdaniem dlugi i waski niz szeroki i krotki. Przy dlugim mozna wrzucic na dach dodatkowo deske lub rower.

I fakt ze nie warto kupowac lakierowanego (BMW takie oferuje, nie wiem czy ktos inny). Strasznie sie to badziewie rysuje jak lezy w garazu :rolleyes:

nie spiesz się ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wzystkim za rady! Już kupiony. Tak się złożyło, że pasował najtańszy, jaki był (ból przyjdzie podczas użytkowania :rolleyes: ) W końcu musimy jakoś oszczędzać na te zegarki, no nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.