Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

SphinX

Ceny paskow hand-made....

Rekomendowane odpowiedzi

Gość iks
iks, proponuje żebyś spróbował zrobić jedną klamrę, na gwint z nierdzewki np4mm. Myślę że będziesz inaczej o tym myślał.

Co nie znaczy że ja bym zapłacił 300 czy więcej za klamrę. Musiałbym mieć Pama wtedy pomyślę.

Może spróbuję. Czasem dla relaksu lubię coś podłubać i myslę, że klamerka na gwint nie przerosnie moich mozliwosci. Tylko czasu na dłubanie ciągle mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ludzką pracę szanuję. Nikomu też nie zabraniam wydawania pieniedzy, na co mu się podoba. To rzeczywiscie proste.

A co do określeń - cóż, mam zwyczaj mówić wprost. Nie jestem zwolennikiem modnych obecnie tendencji do eufemizmów.

Dzisiaj wszyscy najbardziej dbają o to, zeby przypadkiem się nie wychylić i kogokolwiek nie urazić. Dziś pedał to kochajacy inaczej, grubas stał się puszysty, a głupiec to ktoś posługujący się inną logiką.

A ja mówię, że żądanie kilkuset złotych za pasek, to zdzierstwo. A płacenie takiej sumy to naiwność, albo snobizm.

Jeśli ktoś się obraża - to jego problem.

Natomiast obydwie strony mają prwo do takich transakcji i to ich sprawa. Mnie takie sytuacje bawią.

Rozumiem że masz również ustalone maksymalne ceny za zegarek, samochód, chleb, obraz, obieraczkę do ziemniaków, itp.?

Twoje podejście do tematu i poglądy są zacofane. Owszem mógłbym po raz kolejny wypisać argumenty dlaczego jest tak a nie inaczej, ale niektórzy po prostu "czują bluesa" a inni nie. Odnoszę wrażenie że tych drugich (zabetonowanych) jest coraz mniej - i dobrze.

To jest forum i można wyrażać poglądy. Jednak Twoje ciężko się czyta bo nie rozumiesz podstawowych określeń, takich jak naciągacz czy naiwność. I tylko dla porządku napiszę że kosmiczne ceny za paski, klamry, zegarki, etc. ustala rynek a nie sprzedawca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz
Ludzką pracę szanuję. Nikomu też nie zabraniam wydawania pieniedzy, na co mu się podoba. To rzeczywiscie proste.

A co do określeń - cóż, mam zwyczaj mówić wprost. Nie jestem zwolennikiem modnych obecnie tendencji do eufemizmów.

Dzisiaj wszyscy najbardziej dbają o to, zeby przypadkiem się nie wychylić i kogokolwiek nie urazić. Dziś pedał to kochajacy inaczej, grubas stał się puszysty, a głupiec to ktoś posługujący się inną logiką.

A ja mówię, że żądanie kilkuset złotych za pasek, to zdzierstwo. A płacenie takiej sumy to naiwność, albo snobizm.

Jeśli ktoś się obraża - to jego problem.

Natomiast obydwie strony mają prwo do takich transakcji i to ich sprawa. Mnie takie sytuacje bawią.

Nie sądzę, że to Cię bawi, bo nie rozbawienie przebija z Twoich słów. Nazywanie pedała homoseksualistą itp to nie jest eufemizm, ale szacunek dla drugiego człowieka. Nie myl pojęć.

Sądzę, że mylisz dwie sprawy. Koszty robocizny i koszt kupna. Każdy się z tym zgodzi, że w przypadku klamer i pasków koszt półproduktów jest znikomo mały w stosunku do ceny wyjściowej. Pomijam tu klamry z damastu, bo to wyjątek. Nikt jednak nie żąda od producenta sprzedaży swoich wyrobów z zerową marżą.

W przypadku klamer i pasków hand made - bo o nich mówimy - dochodzi coś jeszcze: unikalność. To wartość dodana i za nią się głównie płaci. Za posiadanie wyrobu jedynego w swoim rodzaju, nierzadko w jednym egzemplarzu. W tej chwili na świecie to się głównie liczy. Oczywiście nie każdy, kto zrobi pasek, klamrę może żądać wysokich cen. Dochodzi bowiem kwestia jakości, jej powtarzalności. Co jeszcze powoduje, że np. Vercentoryx, Korba żądają za swój pasek 100 zł, a nie 100 dolarów czy euro? Renoma, sława wśród paneristi.

I tu dochodzimy do drugiej sprawy. Społeczność paneristi, bo to głównie o paskach do Paneraia mówimy. 100 dolarów za pasek może szokować. Tylko że w grę wchodzi zegarek wart 15-18 tysięcy PLN. W takim zestawieniu cena paska nie razi, bo o ile jest tańszy od zegarka? 40-45 razy. To tak jakby do np. Samuraia wartego 700 zł kupić pasek o wartości 16 zł. Drogo? W liczbach bezwzględnych pasek do Paneraia jest więc drogi, ale w stosunku do ceny zegarka jest wręcz niesamowicie tani.

A te teksty o naiwniakach itp. są kompletnie nie na miejscu na forum miłośników zegarków, bo wszak jeśli chcemy kupić coś, co ma tylko mierzyć czas, to wystarczy Perfect za 10 zł. Wyższa cena jest zapłatą za "snobizm", jak to ująłeś. Ja to nazywam pasją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie Blaz, chodzi o teksty nie na miejscu. Jeśli kogoś szokują ceny zegarków, pasków czy klamerek, jeśli ma ochotę zaglądać innym do portfela i rozliczać ich z osobistych wydatków - najwyraźniej pomyliły mu się "forumy". To, przynajmniej w założeniu, jest dla ludzi z pasją. I klasą. Gdyby mi ktoś rzucił w "realu" że chyba jestem idiotą i naiwniakiem, bo kupiłem taki czy inny zegarek albo pasek, to bym mu grzecznie zasugerował oddalenie się w milczeniu. Dbając o atmosferę na forum zakończę swój udział w tej dyskusji, choć chętnie bym coś jeszcze napisał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może spróbuję. Czasem dla relaksu lubię coś podłubać i myslę, że klamerka na gwint nie przerosnie moich mozliwosci. Tylko czasu na dłubanie ciągle mało.

oki, wrzuć potem fotki....co z tego wyszło :rolleyes:

Trzymam Cię za słowo....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze wykonany pasek wymaga kunsztu, a za fachowe rzemioslo i reczna robote w dzisiejszym swiecie sie placi wiecej to chyba oczywiste.

Delaurian - miałem jeden z rękawicy baseballowej. Bardzo artystyczne paski, ten który miałem był średnio wygodny, ale bardzo porządne szycie. Dodatkowego smaczku dodają wypalane podpisy, numery i inne bajery. Na pewno jeszcze jakieś kupię, ale na razie nie mam do czego. Uwaga - paski bardzo drogie.

O jakich kwotach mowimy?

A gdyby tu było nagle przedszkole w przyszłości?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

Około 200-300 dolarów. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iks
Rozumiem że masz również ustalone maksymalne ceny za zegarek, samochód, chleb, obraz, obieraczkę do ziemniaków, itp.?

Twoje podejście do tematu i poglądy są zacofane. Owszem mógłbym po raz kolejny wypisać argumenty dlaczego jest tak a nie inaczej, ale niektórzy po prostu "czują bluesa" a inni nie. Odnoszę wrażenie że tych drugich (zabetonowanych) jest coraz mniej - i dobrze.

To jest forum i można wyrażać poglądy. Jednak Twoje ciężko się czyta bo nie rozumiesz podstawowych określeń, takich jak naciągacz czy naiwność. I tylko dla porządku napiszę że kosmiczne ceny za paski, klamry, zegarki, etc. ustala rynek a nie sprzedawca.

W cenach orientuję się nieźle. Nie tylko zegarkowych. Jesli zechcesz mi sprzedać handmejdową obieraczkę za 5000 to skieruj ofertę gdzieś indziej.

Moje poglady są zacofane. Jestem też homofobem, rasistą, eurosceptykiem, betonem i czym jeszcze chcesz. Ale na twoje poglady raczej bym się nie zamienił.

Jeśli źle Ci się czyta moje posty, to zgodnie z zasadami wolnego rynku, po prostu ich nie czytaj.

Ceny ustala rynek, a nie sprzedawca - hmm, a widziałes Pan, Panie rozumiejący kiedyś rynek bez sprzedawcy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz
Moje poglady są zacofane. Jestem też homofobem, rasistą, eurosceptykiem, betonem i czym jeszcze chcesz.

Na twoim miejscu tak bym się tym nie chwalił, bo to wstyd, a rasizm to przestępstwo. Mam jakieś nieodparte wrażenie, że chyba pomyliłeś fora, bo dyskusja o zegarkach i akcesoriach zegarkowych cię męczy i denerwuje...

Żeby nie było tak do końca OT, to dodam, że na forum paneristi można spokojnie znaleźć lekko używane ww. paski nierzadko za połowę ceny. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iks
Na twoim miejscu tak bym się tym nie chwalił, bo to wstyd, a rasizm to przestępstwo.

Ale nie jesteś na moim miejscu.

Wstydź się za siebie, a o przestępstwie możesz złożyć donos do prokuratury - w końcu lubisz pisać...

Używane paski zostawiam dla ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

Wstydź się za siebie, a o przestępstwie możesz złożyć donos do prokuratury - w końcu lubisz pisać...

Używane paski zostawiam dla ciebie

Na szczęście. Niesmak - szkoda, że nie ma takiej emotikonki... A modów poproszę o wyczyszczenie tej rzeczowej dyskusji z nierzeczowych postów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...i całe szczęście :rolleyes:

Wiesz- Ty sobie możesz paski po 3zł nosić - my Ci nie bronimy.

Ale nie możesz negować tego, ze lubimy dobre paski i......stać niektórych z nas na paski za 500-800pln.

Może kiedyś i Ciebie bedzie stać na drobne "przyjemności" ;)

Dobre rzeczy niestety kosztują......a Ty pewnie okulary słoneczne kupujesz ze stojaka za 15 zł a buty w markecie? ..i Tylko w promocji?

....To Twoje życie - Twój wybór......lecz polotu w nim żadnego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość iks
...i całe szczęście :rolleyes:

Wiesz- Ty sobie możesz paski po 3zł nosić - my Ci nie bronimy.

Ale nie możesz negować tego, ze lubimy dobre paski i......stać niektórych z nas na paski za 500-800pln.

Może kiedyś i Ciebie bedzie stać na drobne "przyjemności" ;)

Dobre rzeczy niestety kosztują......a Ty pewnie okulary słoneczne kupujesz ze stojaka za 15 zł a buty w markecie? ..i Tylko w promocji?

....To Twoje życie - Twój wybór......lecz polotu w nim żadnego :)

Rozpoznałeś mnie! Tak właśnie jest!

Miałem coś napisać, ale szkoda na ciebie czasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

I tak się zabija ciekawe tematy... :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POwitoł

Płaci się za wszystko: za czas, za materiały, za doświadczenie makera.

W wielkim błędzie jest człowiek sprawdzający cenę płata jakiejś tam skóry o jakości dobrej (80-120zł za metr kwadratowy) i wyliczający ile pasków się tam zmieści. Za najlepszą skórę jaką miałem w rękach (cielak, ok2mm, garbowana roślinnie) placiłem 36zet za prostokąt 20x30. A to zwykłe ciele było ;)

Osoba, która nie zrobiła kilku kilkunastu pasków nie ma pojęcia, co się w takim kawałku skóry znajduje. Wspominany tutaj Sebastian chwalił się kiedyś pudełkiem różnych specyfików do zmiękczania/imprengacji/natłuszczania skóry: puszek, flaszeczek ze dwadzieścia a i tak nie wszystko co miał. Oczywiście, nie wali się wszystkiego na każdy pach, ale to właśnie doświadczenie (zmarnowana skóra) dyktuje co, gdzie i kiedy zaaplikować. Renomę ciągnącą cenę do góry też nie zdobywa się w ciągu tygodnia.

Parafrazując: uznany zawodowy maker musi zrobić dobry pasek. Ja tylko mogę :lol:

Tyle truizmu :rolleyes:

Paski za 200-400zł/baksów to dobra luksusowe i proste prawa rynku nimi nie rządzą.

A że maker chce sprzedać za najwyższą cenę jaką zaakceptuje kupujący? Nie wiedzę tu nic nagannego.

A że ktoś chce kupić kawałek skórki za 300baksów? Dopóki nie jest to Moja Aktualna Narzeczona :* to nic mi do tego (Mój Kwiatuszek ma zbierać na wesele :) ).

porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

I żeby tak podnieść temperaturę to może takie taniutkie cosik. :rolleyes:

http://www.network54.com/Forum/353393/thre...t+for+the+buyer.

I have for sell :

PreA PVD buckle in rubberish black strap in 85% conditions ( perfect to complete your PreA Pam 09 & Pam 04 set ).

Absolutely 100% original.

The buckle seems like new!

Price : 975 Euro shipped by UPS or DHL insured

Payment : I agree Paypal with no fee this time ( only confirmed address ) or bank wire transfer .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masakra :rolleyes:

To rzeczywiście jest drogo. A na dodatek nie umywa się do Piotra klamer...

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

Ale takie ceny istnieją i jak zauważyłem niektóre paski w takich cenach się sprzedają. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem sensu tej dyskusji.

Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

Sens główny (poza pobocznymi wątkami) jest następujący: dlaczego niektóre klamry i paski są dosyć drogie i czy ta wysokość jest uzasadniona jakimiś względami czy też nie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...przy czym dyskusja zbacza miejscami na filozoficzne mamrotania o "sensie" takich czy innych cen, co jest tak samo produktywne, jak dyskusja o "sensie" mokasynów skórzanych męskich nr 41.5. Nie wiem, jak Wy, ale ja uważam takie buty za bezsensowne. Pogadamy o tym? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sens główny (poza pobocznymi wątkami) jest następujący: dlaczego niektóre klamry i paski są dosyć drogie i czy ta wysokość jest uzasadniona jakimiś względami czy też nie. :)

Dzięki za wyjaśnienie. Dyskutować można o wszystkim, ale czy będzie z tej dyskusji jakiś pożytek? Pewnie będzie tyle opinii, ilu uczestników. Tzw. dyskusja akademicka:)hyhyyh

Jak ktoś chce zapłacić 1000,00 zł za pasek do zegarka, proszę bardzo. Dozwolone powinno być wszystko, na co godzą się strony danej umowy.

Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz
Dzięki za wyjaśnienie. Dyskutować można o wszystkim, ale czy będzie z tej dyskusji jakiś pożytek? Pewnie będzie tyle opinii, ilu uczestników. Tzw. dyskusja akademicka:)hyhyyh

Ja uważam, że ceny reguluje wolny rynek i tyle.

Z tej dyskusji wynikł jeden bardzo ciekawy post: merytoryczna ocena ellore zagranicznych hand-made'owych pasków. I apeluję po raz kolejny do moda o podwieszenie gdzieś w widocznym miejscu tego posta, by nie zaginął.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z tej dyskusji wynikł jeden bardzo ciekawy post: merytoryczna ocena ellore zagranicznych hand-made'owych pasków. I apeluję po raz kolejny do moda o podwieszenie gdzieś w widocznym miejscu tego posta, by nie zaginął.

Nie czuję się znawcą pasków, po prostu napisałem co myślę na podstawie własnych doświadczeń.

Co do dyskusji to chyba niektórzy zapominają że to jest forum zegarkowe i służy m.in. do wyrażania opinii na tematy zegarkowe, a temat pasków i klamer do zegarków niewątpliwie takim jest. Stąd też narodziła się dyskusja gdzie każdy wyraził swoje poglądy i mamy obraz sytuacji, co komuś może wydawać się interesujące innym nie.

Wyraźnie widać dwie grupy, z których jedna stara się używać merytorycznych argumentów (przynajmniej ja tak to widzę) a druga w mniej lub bardziej zawoalowany sposób bije pianę. Na pewno nie dojdziemy do wspólnych wniosków ale nie o to tu chodzi, a że przy okazji pojawiły się jakieś merytoryczne informacje i ciekawostki należy zapisać na plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

Ale właśnie Ellore o to chodziło, by ktoś podzielił się własnym doświadczeniem. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.