Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

SphinX

Ceny paskow hand-made....

Rekomendowane odpowiedzi

Ło hoho, taka dyskusja a mi nikt nie dał cynku :)

Moje zdanie jest cokolwiek przewrotne.

Uważam, że moje paski są drogie.

Serio.

Z drugiej strony mam tak mało czasu, a zamówień dużo, że za mniej musiał bym zamykać warsztat okresowo (a i tak teraz czeka się po kilka tygodni na pasek) albo odmawiać zdecydowanej większości :)

Poza tym traktuję to jako fajne hobby, a nie jako źródło utrzymania.

Moje obecne ceny pozwalają mi eksperymentować ze skórami (miałem mieć kurdyban (cordovan) już ponad pół roku temu ale hurtownia zawiodła :blink: ), impregnacją, narzędziami, chemią, jednocześnie zostawiając troszkę na zwykłe przyjemności.

Zasadniczo jestem (prawie) ekonometrykiem/statystykiem a nie kaletnikiem :)

Abstrahując od wszystkiego, pozwólmy by hobby i fajna zabawa nimi pozostały, nie róbmy z wszystkiego maszynki do zarabiania pieniędzy :)

Pozdrawiam,

Sebastian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

Verc, Ty nie bądź taki skromny i się nie kryguj. :) A co do cordovanu - jeśli byś miał tą skórę to ja pierwszy ustawiam się w kolejce. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie jest moim celem urazenie nikogo - a jedynie dosadne wyrazenie opini.

Moim zdaniem cene powina rowniez ksztaltowac zdrowa i realistyczna kalkulacja. Wycanienie czegos tylko na podstawie tego, z ei tak ktos sie znajdzie, kto to kupi - jest moim zdaniem bledne i pozbawione sensu.

Oczywiscie, mozna sobie liczyc za swoja prace i wiecej - tylko ze dla mnie to jest postepowanie naganne, a ze sam zajmuje sie branza, gdzie cene ustalam zawsze indywidualnie do zlecenia, to takie podejscie do sprawy mnie razi.

Pozdrawiam

Nie widziałem dawno bardziej mijąjcego się z rzeczywistością postu.

Czyli cena towaru, każdego, to nakład pracy + kalkulacja materiału, kosztów i np 10% zarobku? Tak samo 5000 bochenków chleba dziennie z piekarni, jak i kilka (nie wiem jakie sa moce produkcyjne Piotra) poszukiwanych, wyjątkowych, jedynych w swoim rodzaju klamer z damastu?

Czy biżuteria ręcznie wykonywana w renomowanym zakładzie w amsterdamie kosztuje tyle co podobna z Apartu, a ta tyle co wartość kruszcu, kamienia i ciut marzy (bo koszt ogromny nie jest przy masowej produkcji).

Fajnie. Lenin jakoś tak chciał.

ps

Sebastian - fajny temat odkopałeś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POwitoł

Pierdupierdu, ale Verc fajnie jest kupić ze dwa browce za pieniądze pochodzące ze sprzedanego paska, co nie?

Mając świadomość, że za czas który nad nim spędziłeś też masz gratyfikację o materiałach i reszcie nie wspominając :)

Przyjemność z hobby fajna rzecz, ale kiedyś dochodzi się do wniosku, że przyjemniej z babą spędzić wieczór pijąc winko i uprawiając sporty :) Chociaż to i tak trudno na pieniądze przeliczyć :) :)

porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

A ja mam pytanie fundamentalne: kto z forumowych strapmakerów zrobi ma pasek z cordovana? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie do mnie lecą próbki tej skorki, za parę dni je dostanę :)

Jak będą git to zacznę z tego szyć, jak nie to szukam dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

To, Verc, jakby co to wiesz kto NA PEWNO na pasek z tej skóry będzie chętny. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja mam pytanie fundamentalne: kto z forumowych strapmakerów zrobi ma pasek z cordovana? :)

Pewnie ten co go ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny pasków handmade w PL wynikają głównie z podaży i popytu tak samo jak w innych dziedzinach życia - dla przykładu jak weźmiecie kolekcję gitar kogoś z USA np to ma ich ze 20 (nie mowa o super kolekcji tylko tak jak się komuś przez życie własnych sprzętów nazbiera) - w PL w 98% jak ktoś gra ma 1-2 sztuki... dlatego zawołanie w PL za pasek 500zł jest raczej mijające się z celem :D po za tym to nie tylko o to chodzi - ważna jest obustronna satysfakcja - a jak ktoś to docenia i oferuje tyle a tyle to już jest inna sprawa zależna od czyichś warunków finansowych :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Właśnie do mnie lecą próbki tej skorki, za parę dni je dostanę :D

Jak będą git to zacznę z tego szyć, jak nie to szukam dalej.

Verc masz już cordovan?

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość woytazz

Hmmm, sam szukam paska do PO i jestem gotów zapłacić za niego do 200 PLN. Bo taką wewnętrzną granicę wartości paska sobie ustaliłem.

Offtopując: zgadzam się z większością, że wszystko jest warte tyle, ile ktoś gotów jest zapłacić. Masz pan ochotę na pasek za 1000 PLN i pieniądze? Proszę bardzo! Sam noszę zegarek za 10 tys i wiem, że dla większości ludzi jest to czysty idiotyzm, a dla mniejszości (a większości na tym forum) jest to dobry start w realiach czasomierzy.

Nie mogę za to zgodzić się i po 3-kroć staję okoniem w momencie, w którym ktoś utożsamia chęć wydania dużej ilości pieniędzy na dobra luksusowe z KLASĄ. Proszę tak nawet nie pisać, bo to wstyd. To jest nuworyszostwo, merkantylizm, snobizm, materializm w najgorszej, obleśnej formie. Próba określenia samego siebie poprzez otaczanie się drogimi przedmiotami nie dowodzi posiadania klasy, a raczej jej braku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.