Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Androctonus

DOXA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Czy ktoś może mi coś powiedzieć o firmie Doxa i jej produktach ,zwłaszcza z lat minionych? Wiem ,że Doxa nie stoi jako firma wysoko w piramidzie prestiżu ,ale to nie zawsze przekłada się na jakość i wieloletnią sprawność. Przymierzam sie do zakupu zegarka tej firmy i chciałbym usłyszeć jakieś za i przeciw. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

Witam!

Do czasu gdy napisze tu ktoś bardziej ode mnie kompetętny, mogę Cię zapewnic, że Doxa jako firma nie jest bynajmniej 'bękartem', ma wieloletnią tradycję. Zegarki, które robi teraz operają się głównie na mechanizmach ETA.

Z aktualnie produkowanych poza reedycją Flieger II niewiele zegarków mnie przekonuje.

post-0-0-65565200-1330480060.jpg

Jeśli chodzi o starsze zegarki, to znalazłem naprawdę ciekawe egzemplarze. Chocby ostatnio na allegro, całkiem niebrzydki moim zdaniem model:

post-0-0-59772400-1330480061.jpg

Widziałem też kiedys starą Doxę z wizerunkiem Hitlera na tarczy...

Sam jestem w posiadaniu Doxy, niestety nie jestem w stanie jej precyzyjnie zidentyfikowac. :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

Ach, przepraszam za brak kurtuazji :oops:

Jaki model Tobie się podoba?

Jest zdaje się w Klubie grono fanów 'pomarańczowych' modeli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Jest zdaje się w Klubie grono fanów 'pomarańczowych' modeli...
? Omega seamaster to jedyny pomarańczowy jaki znam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrov@

Nie pamiętam kto,lecz ktoś tutaj był zwolennikiem takiej "pomarańczowej alternatywy" dla Monsterapost-0-0-71808900-1330480127.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

no właśnie mrov@, wyprzedziłes mnie:)

jeszcze jedno zdjęcie:

post-0-0-03103000-1330480129.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :!:

Nie wdając się w dyskusję na temat doniosłości firmy DOXA, chciałbym nawiązać do tematu, który już szereg razy przewijał sie na Forum, to jest na wzorowaniu się jednych firm na drugich jeżeli chodzi o wygląd zegarka.

Przedstawiony przez panikuj model DOXY Flieger II jest odwzorowaniem OMEGI Seamster Aqua Terra Railmaster lub Seamster Railmaster XXl. A może to OMEGA ściągała od DOXY :?:

Jak myślicie Koledzy ?

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-149-0-74980600-1330480133.jpg<

post-149-0-72629900-1330480130.jpg

post-149-0-23819400-1330480132.jpg

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DOXA Fileger II to reedycja modelu z roku 1948.

Kosztuje 499$.

Jak znam DOXE to model z 1948 wygladal bardzo podobnie (nie znalazlem nigdie zdjecia).

A kiedy wypuszczony zostal Railmaster?

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może jest bardzo ciekawy temat.

Z katalogu OMEGI można przeczytać, że Railmaster został zaprojektowany na podatawie oryginalnego modelu OMEGI z 1957 roku.

Ze strony DOXY natomiast, że Fieger II powstał na podstawie modelu z 1948 roku.

Temat jest o tyle ciekawy, że OMEGA jest w rankingach jednak znacznie wyżej niz DOXA. Byłoby to więc możliwe aby OMEGA ściągała od DOXY ? Aż wieżyć się nie chce.

Porównując koszt DOXY i OMEGI, to Seamster Aqua Terra kosztuje 2 170 Euro a Seamster Railmaster XXL 2 470 Euro.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W swojej karierze nurka w latach 60 Clive Cussler używał właśnie pomarańczowej DOXY. Dlatego bez swojej pomarańczowej Doxy na żadną przygodę nie ruszał Dirk Pitt, co wie każdy jego fan :-)

Pan Jacques-Yves Cousteau nosił Sharkhunter'a ( z czarną tarczą )podczas swoich ekspedycji.

A obaj pływali w czasach kiedy sprzęt nie był niezawodny i naprawdę musieli polegać na swoich zegarkach.

No i w końcu Robert Redford w "Trzech dniach Kondora" też nosił Doxe Sub.

Ta DOXA to legenda.

post-1039-0-62920500-1330480149.jpg

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W swojej karierze nurka w latach 60 Clive Cussler używał właśnie pomarańczowej DOXY. Dlatego bez swojej pomarańczowej Doxy na żadną przygodę nie ruszał Dirk Pitt, co wie każdy jego fan :-)

Pan Jacques-Yves Cousteau nosił Sharkhunter'a ( z czarną tarczą )podczas swoich ekspedycji.

A obaj pływali w czasach kiedy sprzęt nie był niezawodny i naprawdę musieli polegać na swoich zegarkach.

No i w końcu Robert Redford w Trzech dniach Kondora też nosił Doxe Sub.

Wszystko sie zgadza! Pamietajmy, ze tak naprawde to Custeau wymyslil sprzet do nurkowania. Cussler kiedy byl w w wojsku i stacjonowal na Filipinach wraz Alem Giordano (nie Giordino - ale stad wzielo sie nazwisko drugiego glownego bohatera ksiazek) i jeszcze jednym kolega (zapomnialem nazwiska), nurkowal na sprzecie, ktory sami wymyslali i "produkowali"! Wiec tak naprawde to nie bylo zadnego sprzetu. A o komputerach nurkowych nawet nie mazyli.

Doxa wymyslila swietny patent z wygrawerowaniem tabeli (stosowana przez US Navy Air) do nurkowan bez dekompresji opracowana przez U.S. Divers Co.

Nie wiem czy wiecie ale Polscy wojskowi nurkowie rowniez uzywali Doxy. Byla to Doxa Divingstar.

dstarrep81.jpg

Military DOXA SUB:

The DOXA SUB was used by the U.S. Navy and issued to U.S. Navy saturation divers in the early seventies, it was also used by the British, French, Polish Navy Forces.

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robert Redford: Three days of the Condor

vintage SUB 300T Sharkhunter

rrsharky.jpg

wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrov@
No to przywolaliscie fana DOXY Sub. Stad moj avatar:)

A mówią:Nie wywołuj wilka z lasu...

:wink: No cóś mi się kojarzyło z tym Avatarem a teraz mgły się rozwialy :):):D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :!:

Zaraz, zaraz...

Zadałem konkretne pytanie na temat, kto od kogo ściągał. Może fanom DOXY trudno podjąć ten temat, ale myślę, że jest on trudny do rozwiązania. Z tekstów obu firm nie wynika jednoznacznie, czy powoływanie się na zeszłe lata i wzorce z lat 1948 i 1957 roku dotyczą tylko mechanizmów, czy również wyglądu tarczy zegarka?

Uważam, że ten temat jest bardziej nośny i pasjonujący niż zachwycanie się pomarańczową DOXĄ jako zegarkiem kultowym. Skoro jest już kultowtowy, to może zostawmy go w spokoju i weźmy się za temat, który jest bardzo ciekawy.

Czy na FORUM nie ma nikogo, kto może spróbować rozwiązać temat, kto od kogo ściągał :?:

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przedstawiony przez panikuj model DOXY Flieger II jest odwzorowaniem OMEGI Seamster Aqua Terra Railmaster lub Seamster Railmaster XXl. A może to OMEGA ściągała od DOXY

sprecyzował bym ...

Flieger_lg_brac1.jpg

o550.jpg

o809.jpg

tarcze rzeczywiście są podobne , ale czyż nie dyskutowaliśmy już o tym w przypadku aristo , stowy i IWC ?

podobieństw w designie kopert trudno sie doszukać.

piotrek

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wszystko prawda, że temat podobieństw wzornictwa np. tarczy zegarka był już poruszany, ale był on poruszany jak mi się wydaje w kontekście naśladownictwa firm mniej postrzeganych z wzornictwa firm bardziej topowych.

Dlatego z takim zdziwieniem odebrałem podobieństwo ( a właściwie super dokładne odwzorowanie wzornictwa) jednej firmy i drugiej, co poświadczają dwa pierwsze wklejone zdjęcia zegarków przez Michalopa.

Ja bym nie powiedział za Michalopem, że podobieństw w designie trudno się doszukać. Dla mnie to jest dokładnie takie samio wzornictwo.

A ponieważ mam zegarek OMEGA ( Railmaster XXL), dlatego też jestem ciekawy, czy jest on wtórny do DOXY czy też może to DOXSA zgodnie z naszymi sugestiami, że to firmy słabsze ściągaja od topowych, zaadoptowała wzornictwo OMEGI ( czy też odwrotnie?)

Może można to wyśledzić?

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja bym nie powiedział za Michalopem, że podobieństw w designie trudno się doszukać.

napisałem

podobieństw w designie kopert trudno sie doszukać.

naprawdę uważasz je za podobne ?

piotrek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

@Androctonus

a propos tego, co napisałes w 'niepotrzebnym' wątku ("tu doxamen"):

moim zdaniem masz racje, ze stare doxy sa godne uwagi. Z dzisiejszych, w praktyce popularne są chyba tylko SUB-y?

Dzis, starając się znaleźc zdjecia oryginalnego Fliegera, przejżałem wiele naprawde ciekawych okazów. Wkleję zdjęcie tylko jednego, bo .... :shock:

post-0-0-06613600-1330480193.jpg

... jak na zegarek z 1925 roku jest dośc radykalny :D

Tu:

http://alanwatch.homestead.com/doxa.html

znajdują się zegarki, które co prawda mnie nie zachwyciły, ale obrazują różnorodnośc produkowanych modeli.

Kolejne, moim zdaniem ciekawe:

post-0-0-38037200-1330480194.jpg

Doxa Manual Winding Chronograph – Valjoux 22

post-0-0-32643600-1330480195.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

Androctonus napisał :

Z jednej strony jestem w szoku ,że moje zapytanie wzbudziło az takie zainteresowanie tematem "Doxa" ,a z drugiej strony ciesze sie ,że marka która mnie interesuje ma tylu zwolenników(czytaj znawców tematu). Przynajmniej wiem ,że moje niepewności rozwieje kolega z pięknym pomarańczowym avatarem! Jednak musze przyznać ,ze troszkę "skisiłem". Na wstępie zapomniałem dodać ,że spośród tych wszystkich fantastycznych czasomierzy raczej interesują mnie tzw. antyki a dokładnie takie sprzed 1950 roku. Mam cos ciekawego ,ale póki nie napstrykam jpg-ów to nie chcę się wdzwać w szczegóły. Thanx za posty i RÓWNEGO CHODU życzę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tessio

@panikuj

Super wklejasz te Doxy, a ten prostokąt :shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość panikuj

A jeśli juz przy starych Doxach jestesmy, oto mój egzemplarz (pamiątka po dziadku):

post-0-0-92084100-1330480195.jpg

post-0-0-76119300-1330480196.jpg

post-0-0-08873200-1330480198.jpg

post-0-0-00764400-1330480200.jpg

Przepraszam za jakośc zdjęc :evil: :oops:

Ciągle nie mogę dowiedziec się jaki dokładnie jest rok produkcji i nazwa modelu... zegarek jest bardzo prosty, co bardzo utrudnia sprawę :D

Tak czy inaczej w najbliższym czasie powędruje na Złotą....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.