Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Wahnik

Eta 2826-2

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry ,

Czy mógłbym uzyskać od Was informację na temat tego mechanizmu ?

Interesują mnie też Eta 2834 i 2836 . Czytałem kilka postów na temat mechanizmów , ale cały czas temat uważam za nie zgłębiony. Czy jest jakaś np. książka na ten temat ?

Bedę wdzieczny za informacje.

Pozdrawiam świątecznie. :P

pozdrawiam, Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eta 2834 występuje np. w EDOX'ie Class-1 ref. 83005, opisana została w Chronosie :-) A w skrócie - podobno bardzo dobry mechanizm :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok , wielkie dzięki . Z tym że nie jestem zegarmistrzem a chciałbym poznać wartość tych mechanizmów . W tym momencie rozpatruję to pod kątem wyboru jakiegoś zegarka - chciałbym mieć pewność że jego serce jest niezawodne i ( w miarę ) punktualne . Trudno mi porównać 2824-2 tak teraz popularny w sklepach z -2826-2834 czy 2836 , przypuszczam że 2892 -A2 już jest lepszy nie mówiąc o Valjoux 7755 jako chronografie stojącym chyba w innej klasie , a także rozpatrywanym przeze mnie.Sam mechanizm zaakceptować to jedno , a co dopiero wybrać zegarek ( !!?? ).

Żeby sprawę nieco bardziej skomplikować słabi mnie niemiłosiernie eta-Unitas , pasy genewskie , gęsia szyja ... ale chyba się zagalopowałem bo tak czy tak na Stowę Marine Original Roman ... czy jakiegoś Nomosa Tangente na równie wspaniałym kalibrze na razie mnie nie stać :unsure:

pozdrawiam, Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2834 i 2836 to w zasadzie Eta 2824 z dodanym dniem tygodnia - w 36 po wewnętrznej stronie, a w 34 na obwodzie.

2826 jest istotnie "grubsza" od 2824 - ma dużą datę. 2834 i 2836 są grubsze od werku bazowego, ale nie aż tak grubiutkie jak 2826 (który jest o prawie 2 mm grubszy od 2824)

Poza różnicami w dacie myślę, że nie popełnię błędu twierdząc, że to takie same mechanizmy.

Oczywiście 2892 to juz inna półka - a 7750, 51, 54 - to inna kategoria - nie ma sensu ich porównywać do werków bez chrono.

Na kaliber ze Stowy Marine Roman stac Cie zapewne - to unitas.

Nomos tak zaszalał z przeróbkami Ety - że to juz w zasadzie jego własne werki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki , Adi o takie wyjaśnienie mi chodziło - widziałem że te mechanizmy są podobne ( kształt wahnika ) ale teraz już mam jasność.

A z tymi Unitasami bywa różnie ; w adriatice pilocie 800 PLN , w Stowie Marine ok. 4000 PLN - z tym że to oczywiście nieporównywalne marki.

pozdrawiam, Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o poziom wykończenia. Nie jestem znawcą Stowy - ale z debat z kolegami klubowymi wiem, że Jorg Schauer mocno pieści werki - więc cena w Stowie nie bierze sie "z nikąd"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.