Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

und3r

Automat z dniem tygodnia i miesiąca.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem tu nowy, ale przed rejestracją oczytałem się tego forum jak dziki ;) , więc coś tam już wiem.

Mój problem jest następujący... Długi czas traktowałem zegarki jako przedmioty użytkowe, ale odkąd moim strojem codziennym jest garnitur i wizerunek mojej osoby zaczął przekładać się w pewien pośredni sposób na moje dochody, doszedłem do wniosku, że nie przystoi mi nosić dłużej wysłużonego Casio. Kupiłem więc Longinesa. Klasyczny garniturowiec na pasku (automat, oczywiście) świetnie się sprawdza ale od momentu jego kupienia ogarnęła mnie trudna do kontrolowania pasja zegarkowa - coś chyba na ten temat wiecie :) . Uznałem więc, że czas na dalsze zakupy. Longines kosztował mnie ok. 3000 i moim pierwotnym założeniem było kupienie czegoś w podobnej cenie, jednak z datownikiem oraz wskazaniem dnia tygodnia (Longines wskazuje tylko godzinę i to jest jego największa wada). W ten sposób, czytając to forum oraz inne miejsca w internecie, znalazłem te dwa modele:

f5d04536b27a3c66.jpg

I po dłuższym namyśle zdecydowałem się na Mido, przede wszystkim ze względu na nieco nietypowy datownik. Louis Erard, choć piękny i dostojny (szczególnie wskazówki bardzo mi się podobają), jest dla mnie... zbyt klasyczny. Taki za prosty, rozumiecie o co chodzi. Tak więc już prawie stanęło na Mido, gdy wtem... Zajrzałem na stronę Jaeger LeCoultre i znalazłem tam model Master Calendar:

151842a_main.jpg

Oczywiście jest to zupełnie inna półka cenowa niż Mido, ale niepisane "motto" tego forum (to o budżecie) okazało się w tym przypadku brutalnie prawdziwe - zostałem przez ten zegarek zauroczony :) . Jakkolwiek nadal wydaje mi się irracjonalne wydanie blisko 20 tyś. na zegarek, to widząc coś takiego jak powyższy model, myślę sobie: what the hell, raz się żyje :) Zatem w chwili obecnej stwierdzam, że choćbym miał wstrzymać się z zakupem kilka miesięcy, warto to zrobić i zamówić zegarek, z którego będę maksymalnie zadowolony (z Longinesa nie jestem, choć w chwili zakupu tak mi się zdawało - jednak wtedy wybór był kwestią chwili).

Tutaj właśnie pojawia się moja prośba. Czy możecie wskazać mi jakieś warte uwagi zegarki, wyposażone w funkcję dnia tygodnia? Budżet ustalmy do MAX 20k, ale to nie oznacza, że chcę tyle wydać. Chcę wydać mniej, ale nie wydam, jeśli zegarek za mniejszą kwotę będzie miał jakieś designerskie mankamenty, które nie dałyby mi potem spokoju. Może wyjaśnię w kilku słowach, dlaczego tak bardzo podoba mi się Jaeger. Przede wszystkim, sposób wskazania dnia miesiąca - niezwykle ciekawe rozwiązanie, szczerze mówiąc, wcześniej takiego nie widziałem. Dla oka laika wskazówka jest b. łatwa do pomylenia z sekundnikiem. Z kolei mała sekunda w Jaegerze idealnie ulokowana na dole, z pięknie wkomponowanym wskaźnikiem faz księżyca (który zapewne nie przydałby mi się nigdy, ale wygląda bardzo fajnie i chciałbym go mieć w zegarku mechanicznym). No i rezerwa chodu, jako wisienka na torcie ;) . Jeśli więc, drodzy klubowicze, znacie podobne zegarki (podobne w sensie: posiadające takie nietypowe rozwiązania, ale jednocześnie elegancje i bez przeładowania na tarczy), proszę, podzielcie się tą wiedzą i pomóżcie mi w wyborze ;) . Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam.

Ps.

Może jeszcze raz podsumuję kryteria wyboru:

- okrągła koperta (póki co kwadraty odrzucam)

- pasek (bransolety odpadają, definitywnie)

- raczej Szwajcar

- tarcza raczej nie biała (czarna, srebrna, może też niebieska)

- koniecznie automat

- koniecznie datownik, najlepiej ze wskazaniem dnia tygodnia

- fazy księżyca byłyby miłym dodatkiem

- elegancji wygląd, nie interesują mnie zegarki sportowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

Wybór zegarka z Datownikiem i Dniem tygodnia jest dość ograniczony albo kupuje sie zegarek z ETA 2836-2 / Valjoux 7750) lub in-house.

Ciekawe wydaja sie:

- Glashutte Original Senator Vollkalender tyle ze cena zdecydowanie ponad budżet 8,800 EURO i w dodatku Niemiec ( ale żadnym wypadku nie znaczy ze gorszy od Szwajcarskiego zegarka)

- Blancpain Leman Complete calendar, ( Tutaj mamy bialy i czarny cyferblat ) i cena okolo 6,300 USD

- Chronoswiss Lunar Triple Date 4000 EURO

- Universal Geneve Okeanos Moon Timer ( ale zmodyfikowana ETA) 3000 USD

P.S. By więcej osób przyłożyło się do poszukiwania zegarka w takim stopniu jak ty ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wybór zegarka z Datownikiem i Dniem tygodnia jest dość ograniczony albo kupuje sie zegarek z ETA 2836-2 / Valjoux 7750) lub in-house.

Serio jest ich tak mało? Dziwne, bo wydawało mi się, że dzień tygodnia to dość przydatna funkcja... Czyżbym tylko ja zastanawiał się czasem, jaki mamy dzień? ;) Jeśli faktycznie dzień tygodnia to właściwie dwa mechanizmy na krzyż, to może rozszerzę poszukiwania do samego datownika, ale wtedy musiałby się on wyróżniać czymś nietypowym, tak jak ten w Jaegerze. Zwykłe okienko w tarczy mnie nie satysfakcjonuje.

Glashutte Original Senator Vollkalender tyle ze cena zdecydowanie ponad budżet 8,800 EURO i w dodatku Niemiec ( ale żadnym wypadku nie znaczy ze gorszy od Szwajcarskiego zegarka)

Okej, ustalmy coś na samym początku - właśnie napisałem, że sam sobie rozciągnąłem budżet pięciokrotnie, a zatem "zejdźcie ze mnie" ( ;) ) z jego dalszym powiększaniem. Liczyłem raczej, że pomożecie mi znaleźć coś równie ciekawego jak Jaeger, ale dwa/trzy razy tańszego, cobym za różnicę mógł np. kupić następny zegarek ;) .

Ps.

Moglibyście przy polecaniu konkretnego zegarka podawać też link do zdjęcia? Byłbym bardzo wdzięczny.

Ps 2:

Polecany wyżej Chronoswiss ciekawy (podoba mi się ta wersja na zdjęciu poniżej) - o coś takiego mi właśnie chodzi. Znalazłem jeszcze takiego Vacherona:

203ec184f6d15a2f.jpg

Oczywiście nie jest w moim zasięgu cenowym, ale dokładnie czegoś takie szukam, jeśli chodzi o wskazanie daty. Szczególnie podoba mi się w nim wskazanie dnia tygodnia. Może jest coś podobnego, ale w cenie +/- 10 razy mniejszej? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maurice Lacroix Masterpiece Calendrier Retrograde -ok 4000 chf

post-11280-0-79749100-1331141576.jpg

Eterna-fazy,datownik,dzien tyg,miesiąc...około 3000 eur

post-11280-0-86288200-1331141577.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MichaelD

Moze poszukaj także wśród starszych modeli Grand Seiko tam funkcja Day/ Date była całkiem popularna. Co prawda to nie zegarek Szwajcarski ale nie jedna manufaktura mógła by pozazdrościć takiej dokładności jaka osiągała GS. W dodatku mechanizm to In-house .

Tutaj masz o historii GS

http://www32.ocn.ne.jp/~kseiya/gs/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedrogo masz rozne Davosy z Day/Date... a i u Fortisa to dosc popularna opcja...

193_b.jpg

FORTIS-B-42-FLIEGER-AUTOMATIC-DAY-DATE.jpg

Pzdr

Spinner

SPINNERSTRAPy - szukaj na Instagranie lub FB po haśle "spinnerstraps"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ETERNA bardzo fajna. SCHAUMBURG byłby prawie idealny, gdyby na godzinie szóstej była mała sekunda, zamiast wskaźnika 24h. Ogólnie bardzo trafne typy, czekam na więcej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj jeszcze jedną szansę Longines'om:

post-23896-0-44372200-1331141635.png

post-23896-0-95748200-1331141636.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja budzetowa, NOSa dostaniesz moim zdaniem za okolo 2500 PLN. Mam ten zegarek od 2 lat, nie jest idealny, ale nie jest to tez zla sztuka - ma podwojny datownik i wskaznik rezerwy chodu:

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?show...80&hl=Seiko

Jak jednak nie chcesz isc na kompromisy, to zbieraj cierpliwie na JLC. Ciezko znalezc cos lepszego.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DAVOSA Vigo Day-Date

Reference 161.474.50

ok 1,5k pln

post-12553-0-77212700-1331141644.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak jednak nie chcesz isc na kompromisy, to zbieraj cierpliwie na JLC. Ciezko znalezc cos lepszego.

No właśnie trochę jednak chce iść na kompromis, dlatego pytam o jakieś ciekawe alternatywy. JLC urzekł mnie przede wszystkim sposobem wskazania dnia miesiąca i małą sekundą wkomponowaną we wskaźnik faz księżyca. Teraz widzę, że bardzo podobne rozwiązania stosuje o rząd wielkości tańsza Davosa - czy ten model wklejony przez Spinnera ma małą sekundę na godzinie szóstej, bo nie widać dokładnie?

Co do tego Seiko, to podoba mi się metoda wskazania dnia tygodnia, ale sam design zegarka już nie bardzo - szczególnie ta "szachownica" na tarczy to imo jakaś pomyłka.

Longinesy wyżej też mi się nie podobają, za bardzo mają "wypchane" tarcze.

Znacie może jeszcze jakieś modele ze wskazaniem dnia tygodnia zrobionym podobnie do tego w Vacheronie, którego pokazałem wyżej?

Ps.

Czy Eterna i ta Davosa z białą tarczą to nie jest przypadkiem dokładnie ten sam mechanizm, tylko w innej obudowie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Nie do końca propozycja spełnia oczekiwania - brak datownika i ręczny naciąg - niemniej wydaje mi się, iż stylistyka zbliżona i wiele kryteriów by spełniał:

post-7884-0-80070600-1331141814.jpg

Witam.

... mała sekunda w Jaegerze idealnie ulokowana na dole, z pięknie wkomponowanym wskaźnikiem faz księżyca (który zapewne nie przydałby mi się nigdy, ale wygląda bardzo fajnie i chciałbym go mieć w zegarku mechanicznym). No i rezerwa chodu, jako wisienka na torcie ;) . Jeśli więc, drodzy klubowicze, znacie podobne zegarki (podobne w sensie: posiadające takie nietypowe rozwiązania, ale jednocześnie elegancje i bez przeładowania na tarczy), proszę, podzielcie się tą wiedzą i pomóżcie mi w wyborze ;) . Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam.

Ps.

Może jeszcze raz podsumuję kryteria wyboru:

- okrągła koperta (póki co kwadraty odrzucam) TAK

- pasek (bransolety odpadają, definitywnie) TAK

- raczej Szwajcar TAK

- tarcza raczej nie biała (czarna, srebrna, może też niebieska) TAK

- koniecznie automat NIE - ręczny naciąg

- koniecznie datownik, najlepiej ze wskazaniem dnia tygodnia NIE

- fazy księżyca byłyby miłym dodatkiem TAK

- elegancji wygląd, nie interesują mnie zegarki sportowe. TAK

151842a_main.jpg

:)

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepiękny! Tylko dlaczego, no dlaczego zamiast datownika walnęli rezerwę chodu?! Teraz jestem rozerwany, bo tak jak napisałem, nie wyobrażam sobie kupić teraz zegarek bez datownika, ale ten Epos jest wyjątkowej urody - ile złota trzeba za niego dać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Concord Impresario , dzien miesiąca , dzień tygodnia , miesiąc , automat , chrono i w dodatku na El Primero ! a cena czasami ponizej 6k PLN.

Oczywiscie Zenith z tym samym werkiem kosztuje kilka razy więcej .

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?show...cord+impresario

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość richmen
Przepiękny! Tylko dlaczego, no dlaczego zamiast datownika walnęli rezerwę chodu?! Teraz jestem rozerwany, bo tak jak napisałem, nie wyobrażam sobie kupić teraz zegarek bez datownika, ale ten Epos jest wyjątkowej urody - ile złota trzeba za niego dać?

masz inne Eposy do wyboru. cena ~7-8kl. zł

post-0-0-50538100-1331141831.jpg

post-0-0-62861800-1331141833.jpg

a może Oris ?

post-0-0-62611400-1331141834.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj,

Tak się składa, że mam zegarek który moze Cię zainteresować, poniżej link. Cena do negocjacji.

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?show...&hl=candino

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie wkleić jeszcze jeden zegarek przekraczający moje obecne możliwości finansowe, żeby pokazać co rozumiem przez "klasyczny ale niebanalny":

4b567e9f46c6b4d7.jpg

Czegoś takiego właśnie szukam - wskazania dnia tygodnia (albo chociaż daty) za pomocą wskazówki, a nie okienka w tarczy. Tutaj dodatkową zaletą są te falujące wskazówki - coś pięknego.

Natomiast co do tego eposa z fazami księżyca - gdyby zamiast tej głupiej rezerwy chodu ta wskazówka pokazywała dzień miesiąca, a jeszcze lepiej dzień tygodnia (i do tego dyskretne okienko z dniem miesiąca na godzinie trzeciej - ech, rozmarzyłem się ;) ), to chyba zamówiłbym go już teraz. Chociaż być może i tak go kupię w przyszłości, bo to piękny zegarek. Póki co jednak - szukam dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Louis Erard

post-11280-0-36978900-1331142152.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

248e23e234ed25bb.jpg

Martin Braun The Collections Kephalos Kep.4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzadko spotykana marka na nadgarstkach:

post-7884-0-28627700-1331142158.jpg

post-7884-0-25073900-1331142159.jpg

W obydwóch modelch ciekawie rozwiązany datownik, pierwszy wg mnie ciekawszy: datownik w miejscu małej sekundy (najczęściej), niecodziennie umieszczony wskaźnik faz księżyca oraz nieprzeładowana i prosta w formie tarcza dająca dobrą czytelność wskazań (cena detaliczna pierwszego modelu to ok 1500 euro)

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten drugi piękny!

Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma 2 głosy, a profesor uniwersytetu ma 1 głos...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wywiad

Cleveland Express (niektórych kryteriów nie spełnia)

ball.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.