IBIZA04 7 #1 Napisano 17 Maja 2009 Nowy nabytek..ZENITH RESPIRATOR Model produkowany w latach 1968-1972 Nazwa ?Respirator ?? pochodzi z języka francuskiego i znaczy tyle co ?oddech?, a wywodzi się prawdopodobnie ze specyficznej budowy koperty zegarka. Jest ona dwuczęściowa, zawsze prostokątna (czasem z drobnymi zaokrągleniami). Górna widoczna część koperty do której mocowane jest szkiełko, i dolna do której mocowany jest mechanizm z tarczą. Te dwie części połączone są za pomocą grubej i miękkiej uszczelki. Tak złączone dwa elementy zegarka sprawiają, że im większe ciśnienie będzie oddziaływać na górną część (szkiełko) tym bardziej będzie się uszczelniać(oddychać) dzięki specjalnej uszczelce. Respiratory były produkowane z wieloma mechanizmami manualnymi i automatycznymi oraz z kilkoma wzorami kopert i samych tarcz. Model który chcę przedstawić dodatkowo otrzymał na tarczy oznaczenie AF/P.Skrót AF/P pochodzi z języka włoskiego: Alta Frequenza/Precizione co można przetłumaczyć jako: wysoka częstotliwość/precyzja. Jak sama nazwa wskazuje stosowano tu mechanizm o wysokiej częstotliwości 36000 A/h w tym przypadku cal.405 28 kamieni , a jak się prezentuje oceńcie sami.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kadarius 25 #2 Napisano 17 Maja 2009 co tu dużo mówić - malina powiedz gdzieś go upolował! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lechu_wroc 11 #3 Napisano 17 Maja 2009 Co tu dużo mówić...świetny zegarek, a tą technologią "oddychania" nieźle mnie zaskoczyłeś- ciekawe! ps. chyba rzeczywiście nie chcemy z Kadariusem nic mówić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość sszwedo #4 Napisano 17 Maja 2009 Mam tylko jedno do powiedzenia na temat tego zagarka. Jest piękny 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cytochrom 46 #5 Napisano 17 Maja 2009 Przepiekny respiratorek serdecznie gratuluje - zegarek legenda:) warto dodac iz JFK nosil respiratora z czarna tarcza serdecznie gratuluje bo i jest czego. 0 Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie Adam Wisniewski - Snerg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 12 #6 Napisano 17 Maja 2009 Bardzo ladny. Kolejny "hi-beater" o ile sie nie myle? 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maba 0 #7 Napisano 17 Maja 2009 Piękny, mimo że nie lubię złotych elementów 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
IBIZA04 7 #8 Napisano 17 Maja 2009 Dzięki panowie. co tu dużo mówić - malina powiedz gdzieś go upolował! Na ebay-u , łatwo nie było ! Przepiekny respiratorek serdecznie gratuluje - zegarek legenda:) warto dodac iz JFK nosil respiratora z czarna tarcza serdecznie gratuluje bo i jest czego. Kilka razy spotkałem sie przy Respiratorach z określeniem "Kennedy model" lub "Kennedy dial" Domyślałem się że JFK miał respiratora ale nie znalazłem żadnych informacji na ten temat. Bardzo ladny. Kolejny "hi-beater" o ile sie nie myle? tak, wszystkie Zenithy z oznaczeniem AF/P to "Hi-beat"-y 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 12 #9 Napisano 17 Maja 2009 Chodzilo mi o to, ze chyba masz juz jakiegos 36 000, o ile dobrze pamietam. Mondie? 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
IBIZA04 7 #10 Napisano 17 Maja 2009 Zgadza się , Mondia z mechanizmem AS 1920 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cytochrom 46 #11 Napisano 17 Maja 2009 Postaram sie znalezc zdjecie modelu JFK - na 100% maualny naciag i czarna tarcza:) 0 Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie Adam Wisniewski - Snerg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yargoth 1 #12 Napisano 18 Maja 2009 Bardzo fajny ten Zenith. Ma swoj styl. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krystian 2290 #13 Napisano 21 Maja 2009 Niby nie w moim guście ale coś w sobie ma 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach