Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Zaman

Problem z gwarancją w Zibi/Timetrend

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam taki oto kłopot-jakiś czas temu dość spontanicznie kupiłem mojej dziewczynie zegarek w ww. sklepie. Po jakimś czasie się zepsuł więc oddałem go do naprawy u nich. Poinformowano mnie, że będzie do 14 dni roboczych-tak stanowi ustawa. Po tym czasie zadzwoniłem tam 14`ego dnia i zegarka nie ma a miła pani zasłania się ustawą i mówi mi, że ponieważ oni są tylko placówka i wysyłają do serwisu to wg ustawy termin może ulec wydłużeniu do 28 dni z racji na transport etc. Szczerze powiem, że nie znam się na tych sprawach ale coś mi się to nie podoba-ktoś kiedyś pisał na forum, że po 14 dniach mogę wysąpić o wymianę albo zwrot pieniędzy. W związku z tym pytam czy ktoś z kolegów wie jak jest rzeczywiście i może mi pomóc? I co robić dalej w tej sprawie?

Zegarek był tani więc to nie problem ale czuję, żę ktoś mnie tutaj robi w butelkę, pozdrawiam i z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę się mylić, ale termin 14 dniowy już dawno nie istnieje.

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze..to może ja posługuję się jakąs złą ustawą- Ustawa z dnia 27 lipca 2002 roku o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz zmianie Kodeksu cywilnego-Art 8 ,pkt 3 i następne..może ktoś wie coś wiecej na ten temat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posługujesz się dobrą ustawą :)

Art. 8. pkt. 3 nic nie mówi, ze mozesz wystapić po nowy lub zwrot kasy w zaistniałej sytuacji:

Sprzedawca ma 14 dni na ustosunkowanie się do roszczenia, czyli na reakcję , w której określi termin naprawy.

Wyciag z interpretacji:

"Jednakże jeżeli w ciągu 14 dni od zgłoszenia sprzedawcy jednego z określonych powyżej żądań, brak reakcji sprzedawcy uważany będzie za uznanie żądania za uzasadnione."

".....Podobne uprawnienia posiada kupujący, jeżeli sprzedawca nie dokonał naprawy lub wymiany rzeczy na nową w odpowiednim czasie. Określenie czasu "odpowiedniego" następuje z uwzględnieniem rodzaju towaru i celu jego nabycia.

jesli Pani podała czas 28 dni, to po tym czasie mozesz dopiero wystąpić z nowym roszczeniem o ile masz to na pismie. :)

"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Pewle, czy to o czym piszesz nie dotyczy czasem "niezgodności towaru z umową". Tam jest zapis, że jeżeli gwarant w terminie 14 dnie nie ustosunkuje się do Twojego roszczenia uznaje się je za zasadne. Normalnie jest tak, że nie ma terminu określającego naprawę towaru w dniach. Z tego co pamiętam ustawodawca pisze o terminie "możliwie jak najkrótszym". Reklamujący u mnie zegarki czekają nieraz po dwa miesiące albo więcej na powrót z serwisu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo rozumiem- Pani mówi że 28 dni wynika z ustawy- jak rozumiem wynika to z interpretacji? co radzisz w tej sytuacji? podała mi te 28 dni telefonicznie mówiąc że tak jest w ustawie etc..

Przepraszam za być może naiwne pytania ale jestem totalnym laikiem w tej sprawie..pozdrawiam

Pozatym niepokoi mnie twierdzenie ze my jestesmy tylko placówka etc...wg pani w ustawie wyraźnie stoi że okres 14 dni może ulec wydłużeniu ze wzdlędu na transport-jakoś nie mogę tego odszukać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Zacznijmy może od tego, że warunki gwarancji wyznacza sama "gwarancja". Możesz zacytować tę, którą dostałeś od Zibi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm kartę gwarancyjną dałem im razem z zegarkiem, mam teraz tylko dowód zakupu i potwierdzenie oddania zegarka a w nim opisane regulacje prawne tj. Ustawa z 22 lipca 2002 roku o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej i Kodeks Cywilny 1964. Cos czuje ze dałem d....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash
Hmm kartę gwarancyjną dałem im razem z zegarkiem, mam teraz tylko dowód zakupu i potwierdzenie oddania zegarka a w nim opisane regulacje prawne tj. Ustawa z 22 lipca 2002 roku o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej i Kodeks Cywilny 1964. Cos czuje ze dałem d....

Spokojnie, oddychamy. Jak już sprawy tak się potoczyły zaczekaj aż zegarek wróci z serwisu. Później będziemy się martwić, o ile bedzie o co ? Damy radę, nie bój nic. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki-najbardziej mnie wkurza w tej sprawie to, że obiecali mi 14 dni i zegarek spowrotem a teraz zasłaniają się jakąs regulacją 28 dni, transport etc..dobrze że to tani zegarek ale tak czy inaczej nic już tam nie kupię więcej, nawet głupiego paska....pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli oddałeś zegarek do naprawy gwarancyjnej, zgodziłeś się automatycznie na warunki jakie w gwarancji podał sprzedawca/producent. Oznacza to, że jeśli w gwarancji nie ma zapisu o konkretnym terminie wykonania naprawy, serwis może trzymać zegarek naprawdę długo.

Nie jestem do końca pewny, czy w tym momencie możesz zmienić swój wybór z "naprawy gwarancyjnej" na "towar niezgodny z umową", jeśli jednak chodzi o czas naprawy, niewiele to zmieni. Jak słusznie któryś z kolegów zauważył, termin 14 dniowy dotyczy jedynie czasu w jakim sprzedawca ma dać Ci odpowiedź na Twoje żądanie.

Blade Brothers Member

"Teoria jest praktyką bezradnych"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaman, Pani sprzedawczyni ci trochę namieszała, ale jak ci to nie daje spokoju, podejdź i poproś o termin naprawy na pismie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba tak zrobię-dzięki:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz przesadzili-zadzwoniłem tam przed chwilą a facet zaczął się na mnie wydzierać że trzeba czekać...właśnie piszę pismo i przefaksuje je do ich centrali bo to już naprawde przesada...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Optymalny czas naprawy wynosi 14 dni, moze on ulec wydluzeniu do 28 dni w przypadku koniecznosci przekazania zegarka przez punkt serwisowy do serwisu centralnego. Cytat z gearancji Zibi. Pozostaje tylko czekac

Liszewski Daniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polska obsługa, polska kultura i polska jakość...jeszcze się nie nauczyłeś przez tyle lat ?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Polska obsługa, polska kultura i polska jakość...jeszcze się nie nauczyłeś przez tyle lat ?!

Będzie tak po wieki dopuki doputy w Polsce będzie się pracowników na wyższych szczeblach przyjmować wyłącznie na podstawie znajomości. A wykształconych ludzi z kompetencjami do czarnej roboty za grosze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Optymalny czas naprawy wynosi 14 dni, moze on ulec wydluzeniu do 28 dni w przypadku koniecznosci przekazania zegarka przez punkt serwisowy do serwisu centralnego. Cytat z gearancji Zibi. Pozostaje tylko czekac

Dokładnie.

Skoro Kolega oddał zegarek na podst. karty gwarancyjnej to automatycznie zgadza się z jej warunkami.

Nie jestem do końca pewny, czy w tym momencie możesz zmienić swój wybór z "naprawy gwarancyjnej" na "towar niezgodny z umową", jeśli jednak chodzi o czas naprawy, niewiele to zmieni.

Nie może. Do zakończenia roszczeń z tytułu gwarancji nie można wymagać reklamacji na innej podstawie.

tak czy inaczej nic już tam nie kupię więcej, nawet głupiego paska....pzdr

Widzę, że się zawziąłeś... :)

A jaki to konkretnie sklep jeśli można wiedzieć?

Totalny laik :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam-sprawa załatwiona-jak pisałem ww. pismo to miły pan zadzwonił i powiedział ze zegarek sie "odnalazł"...dziwna sprawa-jest naprawiony,wszystko z nim ok-może to ja trochę spanikowałem ale przedewszystkim morał z tego taki że mają bałagan-tak czy inaczej u mnie są spaleni;) dziękuję wszyskim za pochylenie się nad tym wątkiem,pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.