Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość rusek91

Wiecie coś o tym zegarku?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rusek91
post-0-0-35807700-1331226395.png<

post-0-0-01023600-1331226393.jpg

post-0-0-91556000-1331226394.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest to Poljot myślę że warto było tyle dać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rusek91

aha:)

To sie ciesze bardzo że nie kupiłem szmelcu:P Spodobał mi sie tez Wostok ale kolega go kupił przede mną:huh: Mam pytanie:D Jeżeli ktoś byłby tak miły bo mam tutaj dni tygodnia podane tez po rosyjsku i mam skróty tych dni i nie bardzo rozumiem jaki skrótk odpowiada np poniedziałkowi:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Poljot z Pierwszej Moskiewskiej Fabryki Zegarków, i skoro działa, to 40 zł wydaje sie być dobrą ceną. Mam jednak z tym zegarkiem mały problem - mianowicie nie za bardzo kojarze ten model. Wygląda jak typowy Poljot automat z werkiem 2616.2H na 23 kamieniach, tylko, że:

a) na tarczy nie ma napisu AUTOMATIC

:lol: posiada podwójny kalendarz (ja znam z pojedyńczym)

Albo jest to składak, albo jeszcze malo widziałem radzieckich zegarków :huh: Niech się wypowie ktoś inny.

Czy kiedy poruszasz nim, słyszysz łoskot, jakby coś tam wirowało w środku (co wskazywałoby na to, że jest to automat)?

Zapodaj zdjęcie środka, albo przynajmniej dekla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rusek91
post-0-0-11433200-1331226431.jpg<

post-0-0-13421600-1331226429.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Odgłos z wewnątrz i wypukłość dekla wskazywałyby na to, że mamy do czynienia z automatem :huh: Na zdjęciu nie widzę, ale czy jest na deklu na jego obwodzie napis cyrylicą "ABTONOD3ABOD"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rusek91

Zgadza się jest identyczny napis:) Kupiłem to od gościa na giełdzie jakoś kiedyś tez tutaj byłem zarejestrowany (ale chyba z 4 lata temu) i potrafiłem jeszcze odróżnić podróbkę od oryginału:P A kupiłem to od właściwie dziadka który miał z 70-80 lat, a stwierdziłem że to automat tylko po tym wgłębieniu:P Czyli mam rozumieć że dokonałem dobrego zakupu za tą kase?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Wydaje mi się, że tak, bo zegarek nawet jeśli jest składakiem, to z części poljotowskich. Jest w dobrym stanie i nie powinno być z nim raczej problemów. To co wiem na pewno, to, że jest to automat 2627.2H. Ja z takim zegarkiem się nie spotkałem (tzn. ten mechanizm, w tej kopercie i z taką tarczą), ale to o niczym nie świadczy, może bardziej doświadczeni koledzy się wypowiedzą. Natomiast jestem przekonany, że zrobiłeś dobry zakup - automaty Poljota są generalnie solidne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rusek91

Aha dzięki za wszelkie informacje na temat tego zegarka:)

Jednego nie zapomne z tej giełdy, breitlinga za 400 zeta:P A w dotyku był taki jakby był zrobiony z plasteliny :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Trzeba uważać na takie "okazje" :lol: Z ruskimi zegarkami jest bezpieczniej, bo raczej się ich nie podrabia, co najwyżej "modyfikuje" i "tjuninguje" :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rusek91

od wczoraj nastawiłem go o 30 sekund szybciej niż zegarek windowsa. I póki co chodzi idealnie nie przyśpiesza nie zwalnia, po prostu idealnie:)

Mam jeszcze pytanie jeżeli chciałbym usunąć ryski z koperty to musze iść z tym do zegarmistrza? czy można to jakoś samemu zrobić?

A i jeszcze mam pytanie do czego służy taki złoty przycisk na boku koperty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były poljoty automaty 23j z podwójną datą. Brak napisu "automatyczny" na tarczy opisanej cyrylicą to także nic niezwykłego - opisy na rynek wewnętrzny są często jakieś takie skromniejsze; popatrz np. po de lux - na eksport zapisane pół tarczy a na wewnętrzny poljot 23 kamieni i poljot 29 kamieni. Ewentualnie ktoś zmył uszkodzony napis do końca przy czyszczeniu tarczy :huh:. Przycisk z boku koperty służy do szybkiej zmiany daty. Każde naciśnięcie przerzuci tarczkę cyfr o jedną pozycję. Tarczkę dni tygodnia obraca się popychając zegarek (tak jak w mechanizmach bez szybkiej zmiany daty). Ustawiasz dzień tygodnia i godzinę a potem przyciskiem ustawiasz sobie właściwą datę (cyfrę).

Co do dni tygodnia:

poniedziałek ???????????

wtorek ???????

środa ?????

czwartek ???????

piątek ???????

sobota ???????

niedziela ???????????

Niedziela często jest czerwona jak coś :lol: Zresztą dojdziesz chyba po pełnych nazwach co jest co ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rusek91

Dzięki za tyle informacji:) To wydaje mi sie że zapłaciłem dobrą cene za ten zegarek:) Dzięki wielkie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rusek91

Czyli mam rozumieć że mam ancisnąć ten przycisk. Musze iść do zegarmistrza bo przerzuca mi cyferke do połowy ale mam andzieje że coś da sie z tym zrobić:huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Voli - skoro były takie modele to OK :huh:

rusek91 - rys nie usuniesz. Koperta to chromowany mosiądz (przynajmniej przytłaczająca wiekszość radzieckich jest tak wykonana, więc pewnie też i ten), więc polerka oznaczałaby zerwanie warstwy galwanicznej. Niby można sie pokusić o jakieś drobne zabiegi, są zdaje się preparaty do tego, ale efekt nie będzie rewelacyjny, a zawsze jest to pomniejszanie grubości chromu. Takie zegarki oddaje się do generalnego chromowania, tylko, że Twój jest w wystarczająco dobrym stanie i ja bym go właśnie w takim zostawił. Jak "zdziadzieje" wystarczająco i będzie raził oczy to wtedy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rusek91

aha no ok:) Rzeczywiście jest w stanie dobrym tylko jestem ciekawy ile może mieć latek:P Przejde sie do zegarmistrza jakoś nie długo żeby zobaczył w jakim stanie jest cały mechanizm i zrobił mi to szybkie zmienianie daty:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Voli - skoro były takie modele to OK

Były w sensie automatu 23j 2x data. Dokładnie takiego zegarka co prawda nie widziałem, ale myślę że raczej wszystko Ok. Wszystkie części wyglądają "poljotowsko":huh: Tarcza ok; wskazówki ok; odstający "głęboki" delkiel ok; koperta z osobnym przyciskiem dającym sie nacisnąć palcem (to typowo poljotowski sposób na szybką datę, sława wymaga zwykle szpilki lub czegoś podobnego i przycisk ukryty w oczku lub przycisk w nacięciu i trzeba paznokciem a w rakietach z kolei pociągasz koronkę); kształt koperty też jakiś taki znajomy. Podsumowując wizualnie chyba wszystko Ok.

obstawiam druga połowę lat 80.

ja też :lol:

Jeśli datownik nie obraca się do końca to zegarkowi przydałoby się czyszczenie i konserwacja. "Na już" to możesz delikatnie potrząsnąć zegarkiem po naciśnięciu i puszczeniu przycisku, czasem wskoczy "do końca". Sprawdzaj też czy przycisk odbija do końca po puszczeniu (do pozycji wyjściowej). Naciskając staraj sie to robić dość (z głową oczywiście) energicznie i szybko puszczać przycisk, wówczas większa szansa, że pomimo syfu/braku smaru przerzuci całkowicie. Tak czy inaczej przy podwójnej dacie sprawne szybkie ustawianie to konieczność - inaczej nie dałoby się zsynchronizować obu kalendarzy (lub wymagałoby to niewiadomo ile kręcenia by trafić :>). Teoretycznie możesz próbować zegarek "rozchodzić" po długim leżeniu, ale polecałbym konserwację, tym bardziej, że to nowy nabytek i pewnie nikt nigdy (lub od bardzo dawna) porządnie go nie serwisował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gratuluję fajnego poljocika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

To, że były automaty na 23 kamieniach, z podwójną datą i "pompką" to wiem, bo sam mam takiego, poza tym to znany i powszechny werk (2627.2H). Chodziło mi tylko o ten konkretny model, bo takiego nie widziałem. Widać jest dość rzadki, tym cenniejszy to nabytek :lol: Do zegarmistrza z nim i będzie fajny sikor :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo fajny zegarek kolega nabył

Pozdrawiam i niech się dobrze nosi

Poszukuje przycisk do Poljot chrono 3133

Wodołaz

Divers:

Alba, Seiko 7002-7000, amfibia blue lux & black.

22 - G-Shock

Seiko bellmatic

Poljot Chrono 3133

Orion Seal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rusek91

Dziękuje wszystkim za informacje i rady, bardzo były pomocne:)

do zegarmistrza w tym tygodniu lub w najgorszym wypadku w przyszłym ide i poprosze o wyczyszczenie i ogólny taki przeglądzik:)

Zauważyłem że ten zegarek na dobe spóźnia sie ok. 7-6 sekund;) Bo ustawiłem drugi raz zgodnie z windowsem i teraz widze minimalną różnice. Ale wydaje mi sie że to i tak mało jak na radziecki zegarek, który ma kilka ładnych latek na karku:)

Apropo zegarmistrza, kogo polecacie w Łodzi do takich zegarków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Do regulowania zegarków używam tego, tylko trzeba co oczywiste odświeżać często. 6-7 s. to super wynik i może się już nie dać dokładniej wyregulować. Ale kto wie :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do regulowania zegarków używam tego, tylko trzeba co oczywiste odświeżać często. 6-7 s. to super wynik i może się już nie dać dokładniej wyregulować. Ale kto wie :rolleyes:

ja uzywam tego: KLIK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rusek91

Dzięki za tego linka już przestawiłem:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.