Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MasterFan

Klub Miłośników Zegarków SEIKO

Rekomendowane odpowiedzi

Ja już kończę bo jesteś niereformowalny. To jak nic nie zmienię w zegarku i w skx padnie mi np w wyniku upadku mechanizm tak że naprawa bedzie nieopłacalna i jakimś cudem w szufladzie zalega mi leoszy mechanizm np 4r3X żeby była podwoja data to w/g Ciebie stworzyłem podróbę? To sie Franken nazywa, dla jednych podniosłem jego wartość dla innych obniżyłem, dla siebie niskim kosztem dalem sobie satysfakcje kolejnych kilku lat bezproblemowego działania...

Nikt tu ze zgromadzonych poza Tobą nawet przez chwile nie pomyślał że skx udaje sbdc027 tak skutecznie że nikt się nie pozna.

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie możesz musisz włożyć taki jak był.

Także jak komuś nie podoba się tarcza w danym modelu tylko koperta to nie może włożyć tarczy od innego modelu by stworzyć to co mu się podoba bo będzie podróbkarzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Skx na częściach sbdc027 wyszedł bardzo dobrze." co to? Zmodowany, czy podrobiony (zdjęcia na poprzednich postach), i nie wciskajcie mi że ktoś tak robi bo akurat ma części w szufladzie :D

Próbujecie mi wmówić że oficjalne chwalenie się na forum zegarkami udającymi inny modele niż jest (nie piszę podrobionymi, bo to boli) nikomu nie przeszkadza i jest OK.

To teraz kupię sobie tarczę i wskazówki do Omegi Planet Ocean wsadzę w kopertę i będę zamieszczał zdjęcia jak to świetnie zmodowałem. Jawnie popieracie coś co ganimy na OLX.

Jak Kali ukraść to OK, ale ..... To się nazywa hipokryzja  :) 

Edytowane przez PiotrX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Nikt tu ze zgromadzonych poza Tobą nawet przez chwile nie pomyślał że skx udaje sbdc027 tak skutecznie że nikt się nie pozna.

Rzadko się z Burnsem zgadzam, ale to zdanie jest w punkt :D

"Skx na częściach sbdc027 wyszedł bardzo dobrze." co to? Zmodowany, czy podrobiony (zdjęcia na poprzednich postach), i nie wciskajcie mi że ktoś tak robi bo akurat ma części w szufladzie :D

Próbujecie mi wmówić że oficjalne chwalenie się na forum zegarkami udającymi inny modele niż jest (nie piszę podrobionymi, bo to boli) nikomu nie przeszkadza i jest OK.

To teraz kupię sobie tarczę i wskazówki do Omegi Planet Ocean wsadzę w kopertę i będę zamieszczał zdjęcia jak to świetnie zmodowałem. Jawnie popieracie coś co ganimy na OLX.

Jak Kali ukraść to OK, ale ..... To się nazywa hipokryzja  :)

A jak w obrębie jednej marki, do zegarka o wyższej wartości (detalicznej) wsadzasz części z tańszego zegarka, to co to jest?

Podróbkarstwo do potęgi -1? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzadko się z Burnsem zgadzam, ale to zdanie jest w punkt :D

To proszę, napisz mi co to ma udawać i jak to nazwać? Bo SKX to już nie jest, a wyglada jak SBDC. :)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze na WUS trzeba napisać by zbanowali wszystkich, którzy sprzedają zmodowane Seiko bo to podróbki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

To proszę, napisz mi co to ma udawać i jak to nazwać? Bo SKX to już nie jest, a wyglada jak SBDC. :)  

Niczego nie ma udawać.

Kupujesz zegarek i możesz z nim zrobić co chce. Jak chcesz to możesz zainwestować energię i pieniądze żeby podobał Ci się bardziej niż zegarek seryjny. To jest celem modowania a nie udawanie.

Seryjny = części oryginalne seryjne

Mod = części oryginalne + (inne) części oryginalne, albo

Mod = części oryginalne + aftermarket, przy czym aftermarket to nie to samo co części fejkowe

Fejk = części fejkowe

Franken = przewaga części fejkowych + części oryginalne

Genstein = przewaga części oryginalnych + części fejkowe

Ale chyba wiem o co Ci pierwotnie chodziło, o zamienianie części tak żeby stworzyć model o dużo większej wartości.

Tak jak np. tutaj

https://www.ebay.com/itm/OMEGA-Speedmaster-Professional-LTD-Edition-Steel-Moon-Watch-3570-31-BF329813-/263992082040?nordt=true&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.m43663.l10137

Najdroższa limitka, a na OF sprawdzili serial i zegarek wyszedł z fabryki jako seryjny 3570.50.

To jest oszustwo, w Seiko mało prawdopodobne że kiedyś zaistnieje, bo koszt części czyni to nieopłacalnym z założenia.

Atak serca u PiotrX za

3..

2.

1

HsZmUyD.jpg

Żarcik oczywiście bo pozdrawiam.

Edytowane przez vitriol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale chyba wiem o co Ci pierwotnie chodziło, o zamienianie części tak żeby stworzyć model o dużo większej wartości.

Tak jak np. tutaj

https://www.ebay.com/itm/OMEGA-Speedmaster-Professional-LTD-Edition-Steel-Moon-Watch-3570-31-BF329813-/263992082040?nordt=true&orig_cvip=true&rt=nc&_trksid=p2047675.m43663.l10137

Najdroższa limitka, a na OF sprawdzili serial i zegarek wyszedł z fabryki jako seryjny 3570.50.

To jest oszustwo, w Seiko mało prawdopodobne że kiedyś zaistniej, bo koszt części czyni to nieopłacalnym z założenia.

Ot mądrego warto poczytać  :) Tak od początku o to mi chodziło, koledzy zaczęli udowadniać że tak wyszło przez przypadek, że to dozwolone, itd . 

"o zamienianie części tak żeby stworzyć model o dużo większej wartości.", jak to nazwiesz bo tego nie ująłeś w informatorze? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Oszustwo, zamienianie części w celu oszustwa pieniężnego.

Zamienianie części w celu spełnienia własnych zachcianek jest dozwolone i to jest właśnie modowanie.

Takie mody 'Mitsukoshi' ludzie mają i wszystko jest Ok jak długo otwarcie mówią/sprzedają to jako "Mitsukoshi mod"

Odpowiedz jak nazywasz wsadzanie tańszych części do droższego zegarka:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Odpowiedz jak nazywasz wsadzanie tańszych części do droższego zegarka:D"

Pytanie trzeba postawić; w jakim celu? Jeżeli na sprzedaż, to oszustwo. Jeżeli do zmodowania, to głupota :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

"Odpowiedz jak nazywasz wsadzanie tańszych części do droższego zegarka:D"

Pytanie trzeba postawić; w jakim celu? Jeżeli na sprzedaż, to oszustwo. Jeżeli do zmodowania, to głupota :)

I wciąż nazywasz to podróbkarstwem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PiotrX wymiana silnika na lepszy, albo zwiększanie jego parametrów poprzez wymianę części, a czasem tylko chipa to też podrabianie samochodów?

Chyba coś niedobrego dzisiaj piłeś ;)

To SKX zmodowany na częściach SBDC :)

Myślę, że bez Słońca nie byłoby zegarów...  www.mojekrajobrazy.pl

Galeria zegarkowa: zegarekonline.pl/galeria/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero zauważyłem zdjęcie jakie wrzuciłeś, zawału nie dostałem, ubawiło mnie, dobre  :D 

Nie chce wracać do początku tematu, ale jak ktoś pyta czy da się zrobić to i tamto, żeby wyglądał jak X, bo go na X'a nie stać to co mam o tym myśleć że to modowanie, czy podrabianie?

Pewnie jak by ten temat był poruszony w Tudorach (przeróbka "brata" na Rolexa), piłka byłaby krótka i nikt by nie mówił o modowaniu :)

PiotrX wymiana silnika na lepszy, albo zwiększanie jego parametrów poprzez wymianę części, a czasem tylko chipa to też podrabianie samochodów?

Chyba coś niedobrego dzisiaj piłeś ;)

To SKX zmodowany na częściach SBDC :)

Cytuje Kolegę, poją mój punkt widzenia "Ale chyba wiem o co Ci pierwotnie chodziło, o zamienianie części tak żeby stworzyć model o dużo większej wartości." :)

Kawa, tylko kawa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tudora na Tudora, Rolexa na Rolexa. Są mody Rolexa za które miałbyś willę z basenem.

Poza tym zacznij od samego Seiko czemu ich części od limitek pojawiły się w wolnym obiegu. Rolex sobie na to nie pozwala. Chcesz nową tarczę musisz oddać starą.

Jak wspomniałem Seiko pokapowało się po czasie i dla przykładu tarczy od SDGM005 i 007 nie kupisz.

Przywołałem zwykle Sumo na SBDC027. Gwarantuje Ci, ze nie zarobisz na nim więcej jak poniesione koszty ponieważ nie dokupisz do niego dekla z indywidualnym nr limitacji. Oczywiście grawer laserowy można zrobić w każdym sklepie z reklamówkami koszulek i kubków... I takie tam, ale jak pisałem bez względu czy z grawerem czy bez to jest podróbka.

Czemu ludzie to robią jeżeli muszą dopłacić a nie chcą nikogo oszukiwać -

przez własne cebularstwo.

Piotrek. Wyobraź sobie że sumo sbdc027 bylo 2000szt. Kosztowało więcej od wersji standard o 1000zł. I co chcieli wyczekać aż stanieje. A w lutym nie było już nic - premiera w styczniu. Ceny zamiast spadać rosły a ilość nieużywanych egzemplarzy kolekcjonerskich malała. Obecnie to 9k minimum za nieużywany.

Mozesz kupić taki, możesz nie kupić nic, albo jak jesteś cebularzem w zaciszu domu złożyć sobie własną namiastkę sbdc027...

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Pewnie jak by ten temat był poruszony w Tudorach (przeróbka "brata" na Rolexa), piłka byłaby krótka i nikt by nie mówił o modowaniu :)

To jest jednak trochę inny temat niż ten na początku bo chodzi o mixowanie marek a nie wewnątrz marki.

Z resztą temat bardziej też hipotetyczny bo to co tudor stricte miał z rolexa było brandowane rolex, a pozostałe części były jednak inne i wyłączające konwersje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracam i nie na kolanach. Z tego co "kumam" chcesz zrobić  kopie (podróbę) sbdc027, tak jak na OLX sprzedają Omegi i Roleksy, to będzie replika, czy kopia (może podróba?). Wstydziłbym się nawet taki temat poruszać i dyskutować na forum JAK ZROBIĆ PODRÓBĘ!!! :( :( :(

Piotrze, naprawdę trudno mi zrozumieć jak można określić Seiko SKX z tarczą od innego modelu jako podróbkę. Nikt nie stara się nikogo oszukać takimi modyfikacjami, ani siebie ani innych. Ludzie modują zegarki bo mają takie widzi-mi-się. Na przykład mój MOD - podoba mi się tarcza od Żółwia, ale jego koperta jest dla mnie za duża. Przekładam więc tarczę Żółwia do SKX. Co z tego wychodzi? Podróbka Żółwia? No proszę Cię...

Zmodowany, przerobiony, a nie podciągany pod coś czym nie jest. To jest podróba, czy się mylę? :)

Mylisz się :)

Jak to nazwać, przerobiony tańszy zegarek X, na droższy model, jak to się nazywa, nie podróbka?

Tanie Seiko SKX z tarczą od drogiego MM300 to tzw. MOD. Tak to się właśnie nazywa.

Tutaj mówiliśmy o przeróbce SKX na limitke Sumo co według mnie jest podrabianiem, a nie modowaniem :)

Nie, SKX z tarczą i wskazówkami od limitki Sumo to nadal MOD, nie podróbka.

Edytowane przez dodge66

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin, a czy czasem franken to są części oryginalne tylko z innych modeli

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sza

Nie było moim zamiarem walczenie z domowym majsterkowaniem :)  Tylko nakreślenie punktu widzenia, i że to nie wypada robić takich rzeczy, jak to zwał tak zwał. Uważam (moje prywatne zdanie) że skoro staramy się krzewić wiedzę i kulturę zegarkową to nie wypada pokazywać i dopytywać się jak przerobić tańszy model na droższy, nie to miejsce, aby podpowiadać jak podrobić przerobić na "ładniejszy".

Możemy polemizować czy taka przeróbka to podróbka, nie przekonam Was, choć pewnie po cichu przyznacie mi trochę (z naciskiem na "trochę") racji. :)

Nie powinienem odzywać się do Ciebie Marcin ale tutaj się zgodzę z tobą:

"Czemu ludzie to robią jeżeli muszą dopłacić a nie chcą nikogo oszukiwać -
przez własne cebularstwo."

Edytowane przez PiotrX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość vitriol

Głównie Michał się spotykałem, że jest to więcej fejka niż oryginalnych. Napisałem tak w kontekście rozmowy o podrabianiu.

Ale wiem też o czym myślisz, tak jak piszesz też się spotyka ale rzadziej. Głównie przy vintage chyba tak mówią jak części z pewnego okresu produkcji zostały zastąpione innymi oryginalnymi częściami, ale z innego okresu.

Etymologia zegarmistrzowska:)

Sza

Nie było moim zamiarem walczenie z domowym majsterkowaniem :)  Tylko nakreślenie punktu widzenia, i że to nie wypada robić takich rzeczy, jak to zwał tak zwał. Uważam (moje prywatne zdanie) że skoro staramy się krzewić wiedzę i kulturę zegarkową to nie wypada pokazywać i dopytywać się jak przerobić tańszy model na droższy, nie to miejsce, aby podpowiadać jak podrobić przerobić na "ładniejszy".

Możemy polemizować czy taka przeróbka to podróbka, nie przekonam Was, choć pewnie po cichu przyznacie mi trochę (z naciskiem na "trochę") racji. :)

Czyli chodzi Ci np. o 16610LN przerobionego na kermita, albo moona przerobionego na rzadsze limitki? W takim wypadku też tego nie popieram, ale moda ze zdjęcia dodge'a wyjątkowo niefartownie dobrałeś do rozpoczęcia tego tematu;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli chodzi Ci np. o 16610LN przerobionego na kermita, albo moona przerobionego na rzadsze limitki? W takim wypadku też tego nie popieram, ale moda ze zdjęcia dodge'a wyjątkowo niefartownie dobrałeś do rozpoczęcia tego tematu;)

Ty to jakoś rozumiesz, ale jak to nazwałem po imieniu to zrobiła się burza. Napisałeś delikatnie że tego nie popierasz, ale nie nazwałeś dobitnie (tak jak myślisz) :)

Co do zdjęć, to nie one mnie ruszyły tylko późniejszy tekst :(

Czy Rolex z tarczą i wskazówkami od najbardziej poszukiwanego Rolexa to nadal MOD, nie podróbka?

Edytowane przez PiotrX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy Rolex z tarczą i wskazówkami od najbardziej poszukiwanego Rolexa to nadal MOD, nie podróbka?

Co za różnica od jakiego modelu pochodzą? Czy Rolex z tarczą i wskazówkami od najmniej poszukiwanego Rolexa to MOD, podróbka, a może składak?

To nie będzie podróbka. To będzie MOD/składak. Natomiast jeśli ktoś będzie sprzedawał taki zegarek nie wspominając o tym, że jest to zmodyfikowany zegarek z oryginalną tarczą od najbardziej/najmniej poszukiwanego modelu, to wtedy nazwiemy to oszustwem. Ale taki zegarek nie może zostać nazwany podróbką, ponieważ posiada oryginalne części.

Czy to jest podróbka SKX'a:

z0qLBv7.jpg

Czy to jest podróbka Sumo:

Fz8eZQd.jpg

Czy to jest podróbka jakiejś Piątki:

201ed31bfba84817764e3b2e931b2cd8_grande.

Czy to jest podróbka Stargate (swoją drogą, bardzo poszukiwana tarcza):

AHWSG9-blue-6105-hands.jpg

Czy to jest podróbka MM300:

8505342511_03fc666f2f_b.jpg

Czy to jest podróbka Monstera:

5308553031_42f913cfce_b.jpg

Czy to jest podróbka Alpinista:

a4e6e4y3.jpg

Dobra, ostatnie zdjęcie jest podchwytliwe, bo właściwie to jest Alpinist z wymienionym insertem :D

Edytowane przez dodge66

Zegarki to emocje i nawet najbogatsza historia oraz najlepsze parametry na papierze nie wygrają z głosem serca - Passero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co za różnica od jakiego modelu pochodzą? Czy Rolex z tarczą i wskazówkami od najmniej poszukiwanego Rolexa to MOD, podróbka, a może składak?

To nie będzie podróbka. To będzie MOD/składak. Natomiast jeśli ktoś będzie sprzedawał taki zegarek nie wspominając o tym, że jest to zmodyfikowany zegarek z oryginalną tarczą od najbardziej/najmniej poszukiwanego modelu, to wtedy nazwiemy to oszustwem. Ale taki zegarek nie może zostać nazwany podróbką, ponieważ posiada oryginalne części.

OK, trochę, tylko trochę przekonałeś mnie że to nie podróbka, a MOD/składak. Jeszcze jak piszesz wszystko zależy z jakim przeznaczeniem jest to robione przez "cebulaków" jak to Marcin określił :)

Ja bym ich ładniej nazwał; majsterkowiczów zegarkowych, co akurat podoba mi się że sobie tam coś tworzą :)  

Edytowane przez PiotrX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero zauważyłem zdjęcie jakie wrzuciłeś, zawału nie dostałem, ubawiło mnie, dobre  :D

Nie chce wracać do początku tematu, ale jak ktoś pyta czy da się zrobić to i tamto, żeby wyglądał jak X, bo go na X'a nie stać to co mam o tym myśleć że to modowanie, czy podrabianie?

Cytuje Kolegę, poją mój punkt widzenia "Ale chyba wiem o co Ci pierwotnie chodziło, o zamienianie części tak żeby stworzyć model o dużo większej wartości." :)

Kawa, tylko kawa :)

Idąc tym tropem, to czy założenie paska, bransy od innego, droższego modelu tej samej firmy lub co gorsza z innej firmy lub co chyba najgorsze zrobionego ''home made" to też podróbka ? :wacko: A przecież to jest nagminne tu na forum i nie spotyka się z jakąkolwiek krytyką, wręcz odwrotnie , powiedziałbym  :rolleyes:

Edytowane przez gruby2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idąc tym tropem, to czy założenie paska, bransy od innego, droższego modelu tej samej firmy lub co gorsza z innej firmy lub co chyba najgorsze zrobionego ''home made" to też podróbka ? :wacko: A przecież to jest nagminne tu na forum i nie spotyka się z jakąkolwiek krytyką, wręcz odwrotnie , powiedziałbym  :rolleyes:

Nie rozmieniajmy się na drobne, może nie czytałeś od początku :) Zmiana paska, czy bransy nie zmienia marki czy modelu, co najwyżej może obniżyć/podnieść wartość zegarka.

Mowa jest o modowaniu/podrabianiu/składaniu danego modelu na wyższy, chodliwszy, ładniejszy. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi