Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Ania Ania

Prezent dla chłopaka za około 600zł

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ania Ania

Witam Serdecznie,

Mój chłopak ma niedługo 23 urodziny i chciałabym mu kupić zegarek w cenie około 600zł..Czytałam na forum sporo, ale chciałam zebrać moją nowo zdobytą wiedzę w jednym temacie i poprosić o pomoc..

Zegarek ma być koniecznie na bransolecie i z chronografem, mogą być fazy księżyca ale nie jest to jakiś wielki wymóg..może być kwarcowy, hybrydowy lub mechaniczny..

Z tego co wyczytałam to proponowanymi firmami z których należy wybierać i szukać zegarka są Timex, Seiko, Citizen, Casio, Orient, Adriatica, Altlantic, Citizen, Orient, Poljot, Vostok? Z tym że Timex i Casio podobno nie koniecznie?

Bardzo proszę o pomoc, może jakieś propozycje..gdzie szukać, jakie firmy brać pod uwagę?

Dodam że zegarka nie chcę kupić przez internet tylko osobiście bo chciałabym go najpierw zobaczyć na własne oczy (mieszkam w Warszawie)..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A koniecznie ten chronograf musi być ? Jest sportowcem ? Bo bez chronografu w cenie ok 600zł można znacznie lepszy egarek kupić. Nie polecam tanich chronografów. Pływa? lubi aktywnie spędzać czas? Czy raczej ubiera się elegancko ( garnitur) itp? Może ma jakieś zainteresowania? Lotnictwo, wojsko, moda? Jak podasz wiecej informacji to łatwiej będzie nam podsunąć coś co go usatysfakcjonuje w 100 procentach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli koniecznie chronograf to za 600zł to chyba jedynie kwarcowy. Z firm które podałaś nie szukałbym wśród timex-ów reszta firm ok. Masz spory wybór chronografów seiko w tej cenie...

“There are far, far better things ahead than any we leave behind.” C.S. Lewis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ania Ania

Hmm.. powiem tak, z tego co z nim rozmawiałam to wolałby zegarek bardziej elegancki niż bardziej sportowy, generalnie żeby do "wszystkiego" pasował, ale nie był na pasku gumowym czy skórzanym..no i na tym chronografie bardzo mu zależy, żeby można było w nim popływać..

może coś możecie poradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no i na tym chronografie bardzo mu zależy, żeby można było w nim popływać..

??? co ma chrono z pływaniem

jak bardziej elegancki, to Adriatici bym polecił. W sumie szwajcar

ale nie do pływania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dejko

Moim zdaniem Casio Edifice.

1. Skoro chłopak się za bardzo nie zna, to prędzej doceni masówkę Casio która kojarzy się ze wszystkim co najlepsze, niż jakąś znaną tylko w niewielkich kregach firmę szwajcarską czy rosyjską.

2. Casio ma najlepszy wybór zegarkow sportowych.

3. Linia Edifince została do tego stworzona.

Ja bym polecił jakiś kwadrat.

c6ea133f92516aa0112be2ae5828b5f9.jpg

Wodoszczelność 100 M. 3 lata gwarancji, z możliwością przedłożenia do 6-ciu.

Wygląd jak najbardziej ok. Pasuje i na basen i do weekendowego garnituru. Do wyjściowego już mniej, ale na pewno lepiej niż G-Shock. Jest tez opcja w pasku.

Zegarek CASIO EF-324D-1AVEF - cena ok. 350 zł

29ff74012de74730877da80ee9a5c31f.jpg

Zegarek CASIO EF-509D-1AVEF - właściwości jak wyżej - cena ok. 450 zł.

W tej grupie znajdzie się też kilka modeli z okrągłą tarczą, jednak osobiście uważam ze kwadrat jest bardziej uniwersalny.

86084cc3de82293498b20367b84f6310.jpg

Zegarek CASIO EF-325D-7AVEF - cena ok. 380 zł

ac69a7a7b31965fc0c3b498b7708cdc5.jpg

Zegarek CASIO EF-524SP-1AVEF - cena ok. 530 zl

5bb9835543702cb37ee8e0f70b8e6dac.jpg

Zegarek CASIO EF-522D-7AVEF - cena ok. 400 zł

cb1f7eb230b928e8335b1b45ecc5b9e7.jpg

Zegarek CASIO EF-521SP-1AVEF - cena ok. 590 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie Aniu chronograf w tej cenie w zasadzie wyklucza pływanie. Nie można naciskać przycisków w kontakcie zegarka z wodą bo go szlag trafi. Adriatica bym nie polecał bo dla 23lata będzie zbyt poważny i zbyt klasyczny. Albo chronograf albo pływanie w zegarku. Do pływania minimum WR 200m. Ostatnio padł forumowiczowi szwajcar z WR 100 podczas pływania w basenie...teoretycznie z instrukcji wynika że można w nim pływać ale jak się okazało nie przeżył :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwarcowy chronograf nie jest wcale zlym wyjsciem, te Casio sa calkiem ladne - masz dejko calkiem niezly gust.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1. Skoro chłopak się za bardzo nie zna, to prędzej doceni masówkę Casio która kojarzy się ze wszystkim co najlepsze, niż jakąś znaną tylko w niewielkich kregach firmę szwajcarską czy rosyjską.

2. Casio ma najlepszy wybór zegarkow sportowych.

no nie wiem, w tym kraju Atlantic przede wsyzstkim, ale też Adriatica, są kojarzone dużo szerzej niż w "niewielkich kręgach". Natomiast pierwsze reakcje laików na hasła Citizen, Seiko, Casio to: "aaa, widziałem ich kalkulator w kiosku"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

W bazarze stoją Zodiaci z chrono, może coś z tego wybierzesz??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co prawda bez chrono ale za to z komplikacjami ( chronograf to raczej jako bajer się kupuje) popływac też można bo 100m wodoszczelności.

7764_2.jpg

7760_2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-23896-0-32270000-1331228391.jpg

post-23896-0-02721300-1331228384.jpg

post-23896-0-79601000-1331228385.jpg

post-23896-0-31763300-1331228387.jpg

post-23896-0-63622000-1331228388.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

Nie specjalne te Adriaticy. Jak na razie to designersko chyba wygrywa Casio (chyba będę musiał się przełamać i obejrzeć je z bliska) Orient też fajny, gdyby nie te tragiczne uszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dejko
Natomiast pierwsze reakcje laików na hasła Citizen, Seiko, Casio to: "aaa, widziałem ich kalkulator w kiosku"

No to już musi być naprawdę niezły laik, żeby nie kojarzyć Casio :) W dodatku w kioskach chyba nie ma na sprzedaż kalkulatorów tej firmy.

Casio i Seiko to moim zdaniem dwie najlepiej rozpoznawalne marki zegarków tych lepszych (bo oczywiście poziomem wyjątkowym dla większości jest Perfect albo jakieś Q&Q). Woctok, Poljot i inne kojarzy się z ruskimi, a co kojarzy sie z ruskimi, kojarzy się z tandetą. Marka szczególnie nie doceniana wśród młodych i osób nie zainteresowanych zegarkami.

Ze szwajcarów... Atlantic, Omega, gorzej Adriatica i Roamer (głównie dzięki sponsoringowi nagród dla Śmiechu Warte albo Koło Fortuny). No ale chronografy tych marek (pomijając Omegę, bo to inna bajka) to przeważnie grubo powyżej 600 zł. W dodatku ustępują parametrami zegarkom Casio.

Orient to marka często zalegająca na wystawach podrzędnych zegarmistrzów na jakichś zadupiach. Szczerze mówiąc, dopiero na tym forum dowiedziałem się, że ona coś znaczy.

Z tych Adriatic co wyżej - ostatnio wymiękam na widok tarcz takich jak ta w ostatniej. Genialnie sie prezentuje i da rade z bransoletą. Widziałem tez taniego Tissota w takim układzie, ale nie chrono.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ania Ania

Wiem że chronograf nie ma nic wspólnego z pływaniem, ale nie wiedziałam że jak jest chronograf to nie może być raczej wodoszczelny..

z dwojga w takim bądź razie wybieram posiadanie chronografu..

a co do firm i marek to wie co to za marki Seiko, Citizen, Vostok itd..natomiast Casio choć być może dobra firma kojarzy się z kalkulatorem i masówką..a takiego wrażenia reaczej nie chcę..choć nie mówię że rezygnuję z tej marki..

Generalnie czy te marki które podałam są ok i w tej cenie można szukać? Bo wiem że np. BISSET w tej cenie jest raczej nie polecany..

Co to znaczy "bez chrono ale za to z komplikacjami"?

Heh generalni zegarki pokazane na bransoletach ładne te na paskach też tyle że mają paski...a czy dostane je w sklepach w Warszawie? Bo tak jak mówiłam nie kupie zegarka przez net..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

Co do Orienta to nie wiem czy kupisz ale Adriatici i Casio powinnaś spokojnie znaleźć w sklepie. Komplikacje to tak jak w tym oriencie, małe tarcze które nie są chronographem, a na przykład datownikiem lub sekundnikiem, ale dzięki nim tarcza wygląda ciekawiej (co kto lubi)

Skoro nie chcesz Casio, polecam Seiko i tu uwaga: w forumowym bazarze stoi klasyczne bardzo ładne Seiko Chrono (nie kwarc) za chyba 650zł ale jest to zegarek który ma swoje lata i trzeba o niego należycie dbać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a czy dostane je w sklepach w Warszawie? Bo tak jak mówiłam nie kupie zegarka przez net..

Seiko - sklepy Time Trend, ale oferta bywa ograniczona, na ebayu dużo więcej, w tym rzeczy, których nie ma na rynku europejskim, często dużo fajniesze

Adriatica - zobacz reklamę w prawym dolnym rogu strony forum

ewentualnie jeszcze Festiny - sorki za kiepskie zdjęcia, takie znalazłem. Mi się nie podobają, ale marka masowo rozpoznawalna (ekipa kolarska, etc.). Marka na forum niezbyt często polecana, ale nie dlatego, że dno, tylko dlatego, że w tej cenie lepiej brać seiko czy citizena, bo jakość, tradycja, japońskość albo te szwajcary na A. Gdyby jednak Festiny się podobały, to czemu nie.

87204919.jpg

post-23896-0-80411400-1331228394.jpg

post-23896-0-92107900-1331228395.jpg

post-23896-0-40219600-1331228397.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ania Ania

Ok, to może zróbmy tak..ponieważ tak jak mówiłam nie będę kupwała zegarka przez net tylko objadę wszystkie sklepy z zegarkami w wawie i okolicach proszę o podanie marek z których warto wybierać zegarek i się za nim rozglądać, a które omijać, których nie należy oglądać, bo są np: w tej cenie słabo wykonane, tandetne, nie warte, mają kiepskie mechanizmy..

Chodzi o to żeby znaleść możliwie złoty środek między jakością a ceną..

Czy te firmy które wymieniałam na początku czyli Timex, Seiko, Citizen, Casio, Orient, Adriatica, Altlantic, Citizen, Orient, Poljot, Vostok są ok? Czy którąś z nich "skreślić" lub może jakąś dodać?

Prawdopodobie zrobię tak że znajdę np. 5 zegarków, ale jaki kupię to on już zdecyduje..bo chciałabym żeby się mu podobał..więc tak będzie chyba najlepiej..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dejko

Skoro chłopak kojarzy Casio z masówką i kalkulatorami, to ja bym odwalił jeszcze Citizen. Tez robi kalkulatory czy drukarki. Do tego Timex i Orient - w całej reszcie bym wybierał.

Ciekawe tylko czy znajdzie sie dobry chrono w cenie do 600 zł w tych markach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ania Ania

Dlatego właśnie piszę, i proszę o pomoc żeby ktoś mi powiedział wśród których marek szukać zegarka z chronografem..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy budżecie 600zł i kupnie zegarka w sklepie wybór może ci się zawęzić bardzo. Salony takie jak Zibi potrafią mieć konkretne marże.

Sprawdź sobie taką markę jak Jacques Lemans, Apart ma w ofercie nawet ciekawe chrono w niskiej cenie. Jak na początek może być fajny.

Niestety nie mam możliwości wklejenia teraz zdjęć. Może w domu coś wkleję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dejko
Jacques Lemans

Są, ale do eleganckich bym ich nie zaliczył.

img_prod275_0_o.jpg

450 zl i dość żarówiasty a to i tak chyba najbardziej elegancka linia chrono tego producenta.

Dalej:

img_prod904_0_o.jpg

To już całkiem busola, w dodatku przekracza limit o 50 z.

Seria F1 leci od 800 zł

Podobnie Classic, gdzie można wybrać kilka ładnych, ale to wszystko paski no i cena już nie ta.

Moim zdaniem przy tej cenie tylko masówki w stylu Casio. Są ładne, dobre i z parametrami. Lepsze marki to albo designerski kicz, albo słabe parametry. Moim zdaniem lepszy dobry Volkswagen niż słaby Aston Martin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ania Ania

Istnieje też taka możliwość że wybiorę dany zegarek a potem zamówię go przez internet..i może będzie taniej..tylko dalej nie wiem jakie marki brać pod uwagę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokaż mu na początek wszystkie zdjęcia, które wklejaliśmy, to zobaczysz, na jaki styl najlepiej reaguje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.