Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość sszwedo

Pokażmy nasze chińskie zegarki

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Rumcajs997 napisał(-a):

Niestety, ale nie dane mi bylo dlugo sie nacieszyć tym świetnym zegarkiem z powodu gównianego, chińskiego mechanizmu PT5000. 4 dni chodził jak złoto +4s/dzień, a nagle sie zatrzymal i przestał reagować na nakrecanie, trup. Nagle znowu ruszył i chodził znowu jak złoto 2 dni aż znowu się zatrzymał i znowu trup, zero reakcji na nakrecanie. I nagle znowu ruszył i chodzi teraz, ale widac wyraźnie, że coś z nim jest nie tak. Napisałem do Phorcydes i zobaczymy jakie mają opcje, ale nie uśmiecha mi się tego odsyłać do Chin. Wiem jedno, to mój pierwszy i ostatni PT5000, mam dziesiątki zegarków z NH35 i zero problemów, pierwszy z PT5000 i odrazu cyrki. A najgorsze jest to, że ten zegarek niedawno był oferowany z NH35 i zmienili to na PT5000 teraz, wielka szkoda, bo oprócz mechanizmu zegarek jest rewelacja.

pomiędzy nh35 i pt500x był jeszcze st2130(taki właśnie mam). Jak kupowałem to wczytywałem się w regulamin i zapamiętałem: nie przyjmują zwrotów, więc przygotuj dobry materiał video to powinni ci uznać i wysłać nowy/zwrot kasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Rumcajs997 napisał(-a):

Niestety, ale nie dane mi bylo dlugo sie nacieszyć tym świetnym zegarkiem z powodu gównianego, chińskiego mechanizmu PT5000. 4 dni chodził jak złoto +4s/dzień, a nagle sie zatrzymal i przestał reagować na nakrecanie, trup. Nagle znowu ruszył i chodził znowu jak złoto 2 dni aż znowu się zatrzymał i znowu trup, zero reakcji na nakrecanie. I nagle znowu ruszył i chodzi teraz, ale widac wyraźnie, że coś z nim jest nie tak. Napisałem do Phorcydes i zobaczymy jakie mają opcje, ale nie uśmiecha mi się tego odsyłać do Chin. Wiem jedno, to mój pierwszy i ostatni PT5000, mam dziesiątki zegarków z NH35 i zero problemów, pierwszy z PT5000 i odrazu cyrki. A najgorsze jest to, że ten zegarek niedawno był oferowany z NH35 i zmienili to na PT5000 teraz, wielka szkoda, bo oprócz mechanizmu zegarek jest rewelacja.

"Oprócz silnika, świetne auto" :D

Typowa chińska ruletka. Dopóki działa to wydaje się bajka. A jak się zwali to cóż, zostaje przycisk do papieru z którym będziesz sie bujał :(

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minutes ago, Funky_Koval said:

"Oprócz silnika, świetne auto" :D

Typowa chińska ruletka. Dopóki działa to wydaje się bajka. A jak się zwali to cóż, zostaje przycisk do papieru z którym będziesz sie bujał :(

Wszystko było ok, tak długo jak Chińczycy używali Seiko NH35 w większości zegarków. Ale się zesrało, bo NH35 wywiało z rynku i zaczęli używać jakieś chińskie wynalazki w stylu tego PT5000. 

Póki co Phorcydes odpisali, żebym odesłał do Chin i zwrócą mi kasę za wysyłkę oraz przyślą nowy zegarek. Średnio mi się ten pomysł podoba, chce ich spytać o ewentualne wysłanie samego mechanizmu, to sobie sam wymienię. Wiem, że ten PT5000 niby takie same wymiary jak szwajcarski SW200, więc można podobno podmianke bez problemu zrobić.

Ale ja już chińskie mechanizmy sobie daruję. Ewentualnie Seagull mnie nigdy nie zwiódł, ich mechanizmu nie są wybitne, ale przynajmniej działają. A Chińczyki niech lepiej wymyśla jak znowu skombinować NH35, albo ewentualnie YN55 od Orienta, bo widzę na forach, że coraz więcej ludzi zaczyna narzekać na chińskie mechanizmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Rumcajs997 napisał(-a):

Wszystko było ok, tak długo jak Chińczycy używali Seiko NH35 w większości zegarków. Ale się zesrało, bo NH35 wywiało z rynku i zaczęli używać jakieś chińskie wynalazki w stylu tego PT5000. 

Póki co Phorcydes odpisali, żebym odesłał do Chin i zwrócą mi kasę za wysyłkę oraz przyślą nowy zegarek. Średnio mi się ten pomysł podoba, chce ich spytać o ewentualne wysłanie samego mechanizmu, to sobie sam wymienię. Wiem, że ten PT5000 niby takie same wymiary jak szwajcarski SW200, więc można podobno podmianke bez problemu zrobić.

Ale ja już chińskie mechanizmy sobie daruję. Ewentualnie Seagull mnie nigdy nie zwiódł, ich mechanizmu nie są wybitne, ale przynajmniej działają. A Chińczyki niech lepiej wymyśla jak znowu skombinować NH35, albo ewentualnie YN55 od Orienta, bo widzę na forach, że coraz więcej ludzi zaczyna narzekać na chińskie mechanizmy.

Przy awarii czegokolwiek pojawiają się i często słusznie, emocje. Jednak generalizowanie i "zbiorcza" ocena uszkodzonego mechanizmu, przy jednostkowym przypadku, trudno nazwać obiektywnym. Ja mam zegarki na PT 5000 i nie miałem dotychczas problemu, podobnie z NH 35, 34, 38. Natomiast raz miałem wadliwego Sea-Gulla ST 17. Raz trafiłem też wadliwego tourbillona. Na dobrze ponad setkę kupionych chińczyków, nie mam podstaw do narzekania. 

Chińczycy przeszli z NH 35 na PT 5000 z powodu kosztów, bo te pierwsze cenowo poszły bardzo w górę. Plusem PT jest wyższe taktowanie (28.800). 

Niestety ostatnio chińskie zegarki bardzo podrożały i prawie przestałem je kupować. Z "nowych" odkryć polecam solary z North Edge, tanie i dobrze wykonane. Ostatnio kupiłem kolejny zegarek od nich za 27 zł (miałem kupon zniżkowy 10 USD, stąd taka cena). Ciekaw jestem jakości tej taniochy. 

Problem polega na tym, że po tak licznych zakupach kuszą raczej zegarki z Chin z nieco wyższej półki cenowej, a te są już na poziomie kosztowym porównywalnym z produktami z Japonii i tu pojawia się dylemat: IXDAO, czy Seiko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym nie powiedział złego słowa na PT5000 gdybym był jedynym, który ma z tym mechanizmem problem. Ale wystarczy wejść na Reddit i widać wyraźnie, że ten mechanizm to ruletka. Jedni zachwalają, a innym padł i to przy obchodzeniu się jak z jajkiem (np mówią, żeby nie nakręcać go ręcznie, bo można uszkodzić, co samo w sobie jest absurdem). Zbyt dużo tematów o problemach z tym mechanizmem pojawia się na necie, żeby to zignorować. Mam chyba 80-90 zegarków i zero problemów z NH35, pierwszy PT5000 i od razu cyrki. 

Cadisen przez długi czas sprzedawał model z Miyota 9015 za 100$, to znaczy że Miyota 9xxx kosztuje może 50-60$ jak kupujesz hurtem, czyli pewnie z 10-20$ więcej niż PT5000. Przytłaczająca większość ludzi z radością dopłaci do zegarka 20$, żeby mieć Miyote zamiast Chińczyka.

Najnowszy temat dosłownie z dzisiaj.

https://www.reddit.com/r/ChineseWatches/s/fHJPOq1vSb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam z 10 mechanizmów z PT5000, nie doświadczyłem usterek jak i z wieloma innymi. reddita nie czytam ;)

teraz do mnie leci proxima z chinską miyota 9015 :D zobaczymy... 

tyle że ceny poszły w górę, szczególnie na ali, jakoś nie mam parcia na nowe zakupy, a jak już to staram się kupować w oficjalnych sklepach pomijając ali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi