Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Ania Ania

Prezent dla chłopaka za około 600zł - PROPOZYCJE

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ania Ania

Witam,

Jakiś czas temu założyłam na forum podobny temat - chodziło o wybór prezentu dla chłopaka na 23 urodziny..temat zakończyliśmy na tym że miałam wybrac wspólnie już z nim kilka propozycji. Chciałabym teraz prosi o komentarz, opinię i podpowiedź który zegarek jest najlepszy, który polecacie?

Oto propozycje:

Adriatica: A8176.5113CH

A8176.5113CH_4m.jpg

Adriatica: A8182.5153 męski

A8182.5153_1m.jpg

ADRIATICA 1130.4116CH

1130.4116CH.jpg

ORIENT Multi-year Calendar 2EU00002D

8880_1.jpg

ORIENT Multi-year Calendar 2EU03002W

7230_1.jpg

ORIENT Multi-year Calendar 2EU03002D

5271_1.jpg

Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Nowy91

Przez kolegów z forum w moim odczuciu były podane dużo lepsze i ładniejsze zegarki, natomiast z tego co zostało przez Was wybrane "do kupna" ja wolałbym mimo wszystko "chińsko wyglądającego orienta - kwestia gustu" ze sprawdzonym automatycznym japońskim mechanizmem, niż najtańszego szwajcara (Adriatica) na kwarcowej rondzie.

Teraz zdecyduj, czy Twój chłopak woli zegarek rozpoznawalny ( Adriatica ) z dokładnie mierzonym czasem (bardziej na sportowo) czy mniej rozpoznawalnego ( i dla niektórych chińsko wyglądającego) solidnie wykonanego Orienta.

Jeśli nie zrażała by go dzienna odchyłka automata na poziomie +/- 15sek to Orient, jak nie to Adriatica. Wszystko kwestia gustu i upodobań - niech wybierze co bardziej mu pasuje, a zegarek niech dobrze się nosi.

Jak dla mnie wizualnie:

Adriatica nr 3

Orient nr 2

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten Orient nie wygląda chińsko, tylko cinkciarsko :rolleyes: , choć 23-latek może nie rozumieć...

istotnie były dawane lepsze propozycje, ale w ostatezności wziąłbym Adriaticę, z tego względu, że ten akurat Orient estetycznie mnie odrzuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc
Ja rozumiem, a też mam 23 lata :rolleyes: i właśnie mnie trochę dziwi że twój chłopak wybrał ten model

Słuchaj, a może coś takiego ;)

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?showtopic=34987

przesadziłes,w oryginale tarcza wyglada o niebo lepiej....

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr
przesadziłes,w oryginale tarcza wyglada o niebo lepiej....

;)

Na pewno nie :rolleyes: Jakbyś zobaczył z bliska to byś się sam przekonał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie te Orienty wcale nie pasują.

Stawiam na tą pierwszą Adriaticę. Podoba mnie się biało-czarna tarcza. Troche za dużo guzików, ale wizualnie to już ta najbardziej.

Zgadzam się z przedmówcami, były już ciekawsze propozycje. Ale wszystko kwestia gustu :rolleyes:

Teraz zbieram na coś -)) nowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja rozumiem, a też mam 23 lata ;) i właśnie mnie trochę dziwi że twój chłopak wybrał ten model

Słuchaj, a może coś takiego :P

http://zegarkiclub.pl/forum/index.php?showtopic=34987

tez mam 23 (i bardzo dobrze rozumiem) może jakieś podforum młodzików klubowych :rolleyes:

ja bym brał Oreinta właśnie za klimat i mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Nowy91

Widziałem ładne orienty ale akurat ten model... jest naprawdę "odpustowy" (przepraszam posiadaczy).

Mówię to z perspektywy młodej osoby, gdyż dopiero kilka miesięcy temu stuknęła mi 18tka, jednakże na mojej ręce wyglądałby on conajmniej śmiesznie - bynajmniej w towarzystwie osób, jak to się mówi "nie w temacie".

Za takie pieniądze można dostać naprawdę fajne "pół-sportowe" Seiko, i każdy kto zna się choć trochę na zegarkach nie skojarzy marki z "kalkulatorem" jak to gdzieś przeczytałem. W moim odczuciu to Seiko, obok tego że bardziej "prestiżowe" od Orienta, i rozpoznawalne jak Adriatica (W Polsce, gdyż za granicą raczej SEIKO > ADRIATICA),

to powinno być najsolidniejsze i najbardziej pasujące do młodej osoby.

PS. Troszkę zaczynamy abstrahować od tematu.

Kilka przykładowych Seiko w cenie do 600pln:

SEIKO CHRONOGRAF SND195

SEIKO FORMULA ONE SNN093P1

SEIKO CHRONOGRAF SND727P1

SEIKO ASYMETRIAL CHRONOGRAPH SNA311P1

Naprawdę jest tego od groma i chyba większość się zgodzi, że ładniejsze od "pokazanych" Orientów i Adriatic.

Jeśli jednak zdecydujecie się na Orienta lub Adriaticę, niech chłopak wybierze to, co najbardziej będzie mu sie podobało - bo to jest naważniejsze, a zegarki "mechanicznie" powinny dobrze się sprawować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ania Ania

Hmm..

no tak w poprzednim temacie były podane zegarki ale żaden nie przypadł do gustu mojemu chłopakowi..tak że pod jakim względem były lepsze? pod mechanicznym czy wizualnym? bo skoro jemu się one nie podobają, a podobają te..

ja te wybrane zegarki widziałam na własne oczy na jego ręce i nie wyglądały chińsko tylko łączyły w moim odczuciu klasykę z stylem "sportowym"-nie były jak dla dziadka..ani z bazaru..i on się skłania najbardziej do modelu ORIENT Multi-year Calendar 2EU03002D. Tak jak już napisałam w moim odczuciu łączy klasykę z nutką nowoczesności..i chyba czegoś takiego szukamy..

Jeśli chodzi o zegarek jaki zaproponował kolega zimny-wiatr to kompletnie mi się nie podoba i np. mi kojarzy się z zegarkiem dla dziecka (nie chcę nikogo obrazić), ten gruby pierścień na około tarczy jest odtrącający..jak dla mnie oczywiście..

Spędziłam z moim chłopakiem cały jeden dzień jeżdżąc od sklepu do sklepu, szukając czegoś co mu się spodoba w odpowiedniej cenie..i wypadło na te zegarki..

A co powiecie o ich wykonaniu..mechanice..itd. Czy w tym sensie są dobre?

No i jeśli macie jeszcze jakieś inne propozycje odnośnie zegarków to jestem za. Proszę proponować..być może coś jeszcze wpadnie w oko..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr
mi kojarzy się z zegarkiem dla dziecka

:rolleyes:;) ale faktycznie wszyscy mówią że duże ze mnie dziecko.

A gdzie znaleźliście te Orienty w Warszawie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Orient - to któryś z dwóch ostatnich. WR 100. Zawykła patelnia ma tylko 50. Zegarek ma 45mm - więc na spora łapkę. Wykonany nieźle. jedynie obrotowy, dolną koronką bezel - z kiepskiego plastiku. Werk ma opinię niezbyt finezyjnego - ale nie do zajechania.

Opiniami o odpustowości, czy skojarzeniach z cinkciarzami bym sie nie przejmował. Żyjemy w dziwnym kraju. Tu mercedes kojarzy się z Cyganem, a BMW z dresiarzem, mimo, że to dość nobliwe auta klasy premium dla zamożniejszych spokojnych zapewne ludzi. Tyle, że w normalnym kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ania Ania

Tak jak mówiłam nie chciałam Ciebie urazić..

Tak w Warszawie w Galerii Mokotów w sklepie Strefa Czasu (chyba) przy czym tam kosztowały one 1020,00 PLN (ten z białą tarczą) a w necie znalazłam za 399,00 PLN ten sam model tylko z różnymi kolorami tarczy..a tyn sam Orient tylko starszy model z niebieską tarczą u zegarmistrza na Nowym Świecie za 320,00 PLN.

"jedynie obrotowy, dolną koronką bezel - z kiepskiego plastiku. Werk ma opinię niezbyt finezyjnego - ale nie do zajechania."

Nie bardzo zrozumiała te zdanie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

W środku jest taki pierścień, spójrz na ten z białą tarczą (taki czarny, z podziałką od 0 do 60) no i to się obraca ;) za pomocą jednej z koronek czyli pokręteł z boku :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie zrozumiała to wyjaśnię. :rolleyes: Obrotowy bezel to ten czarny pierścień pod szkiełkiem, który ma namalowaną podziałkę a pomiędzy 12 a 3 są te trzy paski - czerwony, żółty, niebieski. Ten bezel/pierścień/ring można obracać. Aby tego dokonać należy pokręcić dolną koronką. Zegarek ten ma 2 koronki. Na godzinie 3 jest koronka do ustawiania czasu i datownika - zakręcana na gwint. Pod nią czyli dolna - na godzinie 4 jest druga koronka, nie zakręcana na gwint, służąca do obracania wspomnianym bezelem/pierścieniem/ringiem. Ten wlaśnie pierścień jest moim zdaniem z kiepskiego plastiku -ale nikt sie temu pod lupą nie będzie przyglądał.

Druga cześć zdania.

Werk nie finezyjny, ale nie do zajechania. Werk - czyli mechanizm zegarka. Nie finezyjny bo brzydki. Tyle, że to nie problem, bo zegarek ten ma pełny, czyli nie przeszklony dekiel. Mechanizmu nie widać. Dekiel to ta część od spodu po przeciwnej stronie szkiełka.

Nie do zajechania - ponieważ ma opinię mechanizmu bardzo trwałego. Sam znam przypadki gdy model ten niemal katowany - motocykl enduro/budowa/ itp działa bez jakiegokolwiek serwisu od kilkunastu lat. Nie pochwalam, ale znam.

Pozdrawiam

edit - cena ok 400 zł to dobry standard za ten model. Moim zdaniem oferuje wiele za niewielką cenę. 100 razy lepszy niz pojawiające sie tu różne cuda na forum. Łatwy w naprawie dla niemal każdego zegarmistrza.

Na żywo sporo zyskuje. ja bym takiego nie nosiła - multikalendarza moim zdaniem zbyt "upstrokaca" tarczę, ale to sprawa indywidualna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ania Ania

A i tu Cię kolego/kolerzanko Adi zdziwię bo ten model ORIENT Multi-year Calendar 2EU03002D pod spodem jest przeźroczysty..przynajmniej biały model który był w sklepie miał przeźroczysty spód..i nie wyglądał jakoś brzydko..

Czyli ogólnie zegarek wykonany ok..?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za te pieniądze wykonany bardzo OK.

Adroga Aniu - ten model nie występuje - przynajmniej wg oficjalnych źródeł z transparentnym deklem. Jedynie z pełnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ania Ania

Hmm to czemu widziałam go z przeźroczystym? Czy możliwe że to jakaś trochę inna wersja? Wyglądał identycznie jak ten co pokazałam na zdjęciach..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie istota problemu. Jeśłi walory estetyczne sa dla Twojego chłopaka OK. To dobry wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ania Ania

A co z Adriatica: A8182.5153

Czy wykonanie tego modelu też jest OK?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A przeglądnijcie jeszcze ofertę Citizena, jest w czym wybierać dla 23-latka.

Nie wiem, ale Adriatica kojarzy mi się z ludźmi starszej daty..., a o tych, co oglądałem na żywo... no cóż, nie jest źle, ale jakość jednak gorsza od Seiko, czy Citizena właśnie.

Zawsze można poszukać na allegro jakąś Certinę chrono (co prawda poniżej 800 zł, ale z pewnością warto). Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale trochę mnie dziwią takie wybory młodego chłopaka.

PS: i z tego co widzę zdjęcia z miejsca, gdzie jest chyba jedna z najdroższych ofert w sieci.

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Nowy91

Orienty, jak już pisałem pod względem wykonania i mechanizmu nie powinny sprawiać problemu. Zresztą mechanizmy (te "orientowskie") cieszą się dobrą opinią, a Seiko ma większościowy udział w marce Orient. Jeśli tylko się podoba to nic tylko brać :rolleyes:. Pozdrawiam.

Jeśli chodzi o markę Adriatica - jedna z najtańszych marek należących do FHS, pod względem wykonania raczej OK, mechanizmy w tych chronografach to sprawdzona kwarcowa ETA, ewentualnie inny szwajcarski kwarc ISA, tak więc pod względem "awaryjności" a raczej bezawaryjności wszystko OK.

Jeśli chodzi o Adriaticę, należy uważać na zegarki automatyczne, gdyż zdarzają sie w nich chińskie mechanizmy - różnie z tym bywa, choć raczej sprawdzone i bezproblemowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ania Ania

Skoro o chińskich mechanizmach to czy w tym Oriencie nie zamontowany jest właśnie taki? Bo nie jest to chyba szwajcarski mechanizm tylko chyba właśnie chiński.. :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orient jest japoński i takowe ma w środku mechanizmy.

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.