Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Swissmaker

Marina Militare Power Reserve

Rekomendowane odpowiedzi

I moim zdaniem, warto było te dyskusje odbyć, może czasami w milszej atmosferze, ale ona też ostatnio się poprawiła.

Armageddon blisko. Tu znowu zgoda.

I kolejna cegła z muru. Może kiedyś mury runą, runą... ;)

Sszwedo - oczywiscie nie mam na myśli Twojej kolekcji Rosyjskiej - ona mi wręcz imponuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sszwedo
Armageddon blisko. Tu znowu zgoda.

I kolejna cegła z muru. Może kiedyś mury runą, runą... ;)

Sszwedo - oczywiscie nie mam na myśli Twojej kolekcji Rosyjskiej - ona mi wręcz imponuje.

To bardzo miło że przytoczyłeś moją kolekcję rosyjskich zegarków, zgadzam się z Tobą jest imponująca i jako jej właściciel jestem z niej dumny, jednak jest małe "ale", jeżeli dobrze przyjrzysz się współczesnym rosyjskim zegarkom to one także bezmała w 100% naśladują wzornictwo innych firm, poza werkami, werki mają swoje. Ale już wygląd zegarków jest "rżnięty na żywca" z innych marek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie na "zywca", nie zawsze i nie tak jak w ....

nie przekonamy sie w tym "detalu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zadam pytanie czy ten zegarek po modyfikacji jest klonem i komu został "ukradziony".

post-7161-0-96322100-1331232262.jpg

Sszwedo - wstydź się.....i sprzedaj GO czym prędzej!

PS

;) oczywiście Mnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sszwedo
Nie na "zywca", nie zawsze i nie tak jak w ....

nie przekonamy sie w tym "detalu"

Postaram się w najbliższym czasie ( dzisiaj nie mam czasu, obowiazki domowe wzywają) zaprezentować przykłady tego "nie zawsze", w mojej kolekcji jest ich conajmniej kilkanaście.

Hy Moser, ten wyjatkowo odrażający przykład szalbierstwa i bezeceństwa nie jest na sprzedaż, na pociesznie powiem Ci że to ty byłeś inspiracja do jego zakupu, dzięki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co z tą "wkładką" Mołni?

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz
Wbrew pozorom, wątek ten w sposób radykalny pogłebił wiedzę o Chińczykach na łamach Klubu. Pojawiło się multum pożytecznych informacji pozwalajacych każdemu dokonac subiektywnej oceny i wyboru. Ja zrozumiałem bardzo wiele z twoich czy kolegów zastrzeżeń - z niektórymi się utożsamiam, z niektórymi nie.

Dla mnie, jako miłośnika zegarków, to jest właśnie najważniejsze. I mam nadzieję, że od dziś to właśnie - pogłębianie wiedzy - będzie tym, czym kierować się będą wszyscy. Jestem na ogół dobrze nastawiony do ludzi i mam nadzieję, że zmiana podejścia do sprawy zegarków chińskich i współistnienia innych poglądów, jaką w ostatnich postach wykazał np. Adi, będzie trwała. Liczę na to, bo wojny nikt nie lubi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hy Moser, ten wyjatkowo odrażający przykład szalbierstwa i bezeceństwa nie jest na sprzedaż, na pociesznie powiem Ci że to ty byłeś inspiracja do jego zakupu, dzięki :)

Ale jak coś to moge się zgłosić o pomoc w nabyciu takiego?

Ty już masz tam pewnie ze 30% stałego rabatu ;)

Pozdr

G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sszwedo
A co z tą "wkładką" Mołni?

Maro, jesli to do mnie i jeżeli masz na myśli mechanizm molni w kopercie a,la Radiomir, Rolex czy coś tam, to jestem w końcowej fazie projektowania tarczy, będzie to coś takiego.

post-0-0-27609300-1331232266.png

post-0-0-33215500-1331232268.jpg

post-0-0-02726600-1331232270.jpg

To są juz modele tarcz włożone do koperty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, do Ciebie, już nie mogę się doczekać efektu końcowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

Darek, Adi, Dommir,

dajcie już spokój, ta dyskusja nie ma sensu. Znowu powstał temat na 5 stron, który do niczego nie prowadzi, bo zarówno zwolennicy chińskiej MM jak i jej przeciwnicy, pozostali przy własnym zdaniu. Próby piętnowania MM podnoszą tylko niepotrzebnie temperaturę dyskusji nie prowadząc jednocześnie do żadnych merytorycznych wniosków. Jest tyle wybitnych czasomierzy szwajcarskich czy niemieckich, które niczego nie udają - wystarczy tylko przeanalizować rynek. Podyskutujmy właśnie o nich, a odpuśćmy sobie polemiki na temat MM, bo szkoda na to czasu. Tyle ode mnie w tym temacie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
że zmiana podejścia do sprawy zegarków chińskich i współistnienia innych poglądów, jaką w ostatnich postach wykazał np. Adi, będzie trwała. Liczę na to, bo wojny nikt nie lubi.

Proszę bez naditerpretacji. Nie zmienilem podejścia odnośnie zegarkow chińskich. Od początku nic nie miałem do zegarkow z Chin bo sa z Chin, a jedynie do rżniętych na żywca zegarkow z Chin ba sa rżnięte a nie z Chin - i nadal mam. W tej dyskusji, wydaje mi się, że doszliśmy do porozumienia iż nie jest tak i nigdy nie było, że ja i inni potępiamy MM czy Parnisa za Chińskość, ale zupełnie za co innego. Marki stworzone po to aby sprzedać zegarek w sposób zgodny z litera prawa - są dla mnie tym czym były do tej pory.

Na szczęscie zmieniła się atmosfera dyskusji - na bardziej zbliżona do ziemskiej - co cieszy - łatwiej się oddycha. Choc i po tych oznakach pokoju nie skończyły sie docinki, zaczepki itp.

edit - Mariusz - zgoda - zdania nikt pewnie nie zmieni - ale chodzi o to, żeby poziom byl wyższy - i są ku temu przesłanki. Jeśli tylko koledzy we własnym gronie debatując nad swoimi cudami przestana kpiącym tonem bez powodu docinać, kpić ewidentnie zaczepiać jak to robią, nawet kilka postów wyżej - to atmosfera sie całkiem oczyści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pytanie. Mołnia wchodzi do tych kopert bezproblemowo? Można je zamieniać z chińskimi unitasami? Jak wygląda sytuacja ze wskazówkami? Są również kompatybilne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Darek, Adi, Dommir,

dajcie już spokój, ta dyskusja nie ma sensu.

To Dotyczy obu stron "barykady" ;)

Ktoś woli córkę, drugi teściową.

Ktoś kocha Alfę za sportowy styl i historię inny będzie w niej widział tylko sporą awaryjność .....

według mnie obie strony mają racje - to są klony ale....i jest światełko w tunelu.

....ale mnie się te klony podobają - mogę być wsiur - mam to gdzieś.

Bez sensu jest powielanie non stop tych samych racji.

W każdym wątku to samo.

Odechciewa się czytać.........

Jak dzieci....

Panowie użytkownicy -merytorycznie niech będzie - dajcie jakieś testy:

- zdjęcie i ile dany model robi "dniówki" - w ciągu dnia, tygodnia, miesiąca

- porównania jakieś ( własne lub skopiowane z Tych Lepszych Forów!)

Super był wątek - cenny dla potomnych - o wostoku amfibii - 50 stron mniej lub bardziej ciekawych informacji na temat przesyłki, dokładności, zalet i wad - eksperymentów z paskami. 50 stron o zegarku za 150zł. Można?

Byle merytorycznie.......koniec z opluwaniem oponentów - do niczego to nie prowadzi.

Blaz nie przekona Dariusza Chlastawy i vice Versa.

Każdy ma swoje zdanie w tej sprawie - najciekawszą postacią w tej Krucjacie jest Sszwedo - kupił Parnisów kilkanaście już pewnie, choć - patrząc po jego kolekcji - stać go na PAMA.

Więc argument o namiastce w jego przypadku nietrafiony.

Ale rozumiem postawę Darka jako Prazesa tego zakątka w sieci - nie może doprowadzić do obniżania poziomu - a tak się dzieje - coraz więcej tu wielbicieli zegarków Boscha, Q&Q lub cudeniek z Tchibo lub innego Lidla - nie ubliżajac nikomu.

Fakt jest faktem.

Mnie się bardzo podobają SWISS Made ale wolę kupić 2 Ruskie niż Tissota - ktoś mi zabroni?

Ale nie trzeba walczyć publicznie - można napisać komuś na PM co się myśli o jego wypocinach :)

....ale Panowie Gentlemani - bez cytowania PW na forum :)

Pozdrawiam

Grzech

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz
Proszę bez naditerpretacji. Nie zmienilem podejścia odnośnie zegarkow chińskich. Od początku nic nie miałem do zegarkow z Chin bo sa z Chin, a jedynie do rżniętych na żywca zegarkow z Chin ba sa rżnięte a nie z Chin - i nadal mam. W tej dyskusji, wydaje mi się, że doszliśmy do porozumienia iż nie jest tak i nigdy nie było, że ja i inni potępiamy MM czy Parnisa za Chińskość, ale zupełnie za co innego. Marki stworzone po to aby sprzedać zegarek w sposób zgodny z litera prawa - są dla mnie tym czym były do tej pory.

Na szczęscie zmieniła się atmosfera dyskusji - na bardziej zbliżona do ziemskiej - co cieszy - łatwiej się oddycha. Choc i po tych oznakach pokoju nie skończyły sie docinki, zaczepki itp.

edit - Mariusz - zgoda - zdania nikt pewnie nie zmieni - ale chodzi o to, żeby poziom byl wyższy - i są ku temu przesłanki. Jeśli tylko koledzy we własnym gronie debatując nad swoimi cudami przestana kpiącym tonem bez powodu docinać, kpić ewidentnie zaczepiać jak to robią, nawet kilka postów wyżej - to atmosfera sie całkiem oczyści.

Byłoby milej, gdybyś stosował się do rad, które mi udzielasz, czyli nie nadinterpretował, bo jeśli chodzi o moje wypowiedzi to robisz to stale. ;)

Chodziło mi o nieutożsamianie interesowania się zegarkami chińskimi z interesowaniem się podróbami (vide: niedawna Twoja wzmianka o forum marki Jacques Montegne). Podróbami interesujemy się tylko wtedy, gdy chodzi o np. zgłaszanie trefnych aukcji na allegro. :)

Chodziło mi również o to, byśmy nie narzucali innym swoje definicje zegarków nieprawomyślnych i prawomyślnych, OK? Każdy z nas jest inny, każdy z nas na coś innego zwraca uwagę. Jednomyślności w tym względzie nigdy nie było i nie będzie i myślę, że czas to zaakceptować.

A co do wyższego poziomu... Adi, kto bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamieniem.... :)

Powiedz dlaczego mam wrażenie, że Ty śledzisz temat zegarków chińskich tylko po to, by wyszukiwać wszelkie żarty, docinki? Przecież to normalne, że taka luźna rozmowa nie musi być straszliwie poważna i ze wszech miar poprawna politycznie. Po co wtedy wkraczasz mentorskim tonem i palcami wytykasz tudzież rozsyłasz po kątach? Czy nie jest tak, że Ty wesołość mylisz z chęcią zaczepki? Luźno rzucone uwagi odbierasz za bardzo osobiście i za poważnie? Wiele, naprawdę wiele nieporozumień by nie zaistniało, gdybyś choć raz (bo głównie Ty tak robisz) też zażartował, sprowadził dyskusję do lekkiej polemiki. W sumie teraz za późno na to, bo ludzie się przyzwyczaili, że Ty zawsze z grubej rury, ale spróbuj. Może nie umiesz żartować, może źle się w takiej atmosferze czujesz - nie wiem. Ale spróbować warto.

Niedawno wróciłem z wizyty u poważanego na forum zegarmistrza. Facet ma wiedzę o Seiko nieziemską i jako jeden z nielicznych bez obrzydzenia bierze do ręki chińskie zegarki. Ma o nich inne zdanie niż ja, ale to nie przeszkodziło nam uciąć ciekawej o nich pogawędki. Czemu nie możemy spróbować właśnie tak robić? Szanować odmienność zdania i skupiać się na sprawach nas zbliżających?

Słuszną uwagę napisał Hy Moser. Temat zegarków chińskich staje się coraz obszerniejszy i coraz pilniejsze staje się skanalizowanie go i oddzielenie ziarna od plew. Prowokacje i chęci podpinania pod temat Jacquesa Montegne itp zegarków dla wszystkich jest nie do przyjęcia. Forum chińskie miało to zrobić i cierpliwie na nie czekamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sszwedo
Mam jeszcze pytanie. Mołnia wchodzi do tych kopert bezproblemowo? Można je zamieniać z chińskimi unitasami? Jak wygląda sytuacja ze wskazówkami? Są również kompatybilne?

Mołnia wchodzi bez problemu, jest jednak kilka kwestii do rozwiązania, tarczę praktycznie trzeba wykonać od podstaw ( można wykorzystać tarczę od molni jako bazę do dalszej obróbki), o pozostałych napiszę jak zakończę swoje "dzieło", czy wskazówki są kompatybilne, tego nie wiem nie zdejmowałem wskazówek z asianunitasa więc nie było z czym porównać, tak na pierwszy ogląd powinny pasować ale głowy nie dam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość feleksc

no faktycznie tylko ten sie zerwał...

tak ,tak , zlodziej kradnie , kradnie , kradnie ale może kiedyś zacznie pracować uczciwie

ewolucja

z gałezi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
Jest tyle wybitnych czasomierzy szwajcarskich czy niemieckich, które niczego nie udają - wystarczy tylko przeanalizować rynek.

Sam bym lepiej nie spuentował tezy że jednak to nie o zegarki idzie, ale o konkretne zegarki:) Dzięki McIntosh! :);)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh
Sam bym lepiej nie spuentował tezy że jednak to nie o zegarki idzie, ale o konkretne zegarki:) Dzięki McIntosh! :);)

A ja przypuszczam, że dokładnie wiesz co miałem na myśli i nie jest to spór o pochodzenie zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
A ja przypuszczam, że dokładnie wiesz co miałem na myśli i nie jest to spór o pochodzenie zegarków.

Alez oczywiście że jest, i ależ oczywiście że nie wiem co masz na myśli - widze to co piszesz.

Cały ten "spór" dla mnie osobiście zaczął się od wątku w którym pokazano poprawnego stylistycznie chińskiego tourbilliona z własnym mechanizmem, który został okrzyknięty badziewiem i tandetą, a na deser - że jak coś nie jest tourbillionem ze Szwajcarii, to jest substytutem. Do tego czasu, w nosie miałem awantury na temat MM, która osobiście mnie się nigdy nie podobała, i była od początku w sposób oczywisty moralnie niejednoznaczna. Ale czytałem je z wielkim zaciekawieniem i ubawem, zwłaszcza jak wytaczano ciężką artylerię o etyce, moralności i innych takich ... Cały ten spór ma dwa podłoża - jedno rasistowskie, i drugie snobistyczne (w pejoratywnym potocznym znaczeniu, raz jeszcze podkreślę). To są awantury ludzi którzy albo nie moga się pogodzić z tym, że ktoś nie mówiący po niemiecku produkuje zaawansowane technicznie mechanizmy i zegarki, albo takich których szlag trafia że ktoś ma taką samą radochę za 200-300 zł, co oni za kilkanascie tysięcy. I po roku awantur, tysiącach postów - jakoś nikt mnie nie przekonał że istnieje inne podłoże, dowiedziałem się za to jakim jestem chamem, prostakiem, jak to wogóle nie kumam o co chodzi w tym "miłośnictwie zegarków", oraz że w zasadzie to powinienem sobie pójśc z tego klubu, bo nie wiadomo co ja tu robię. I naprawdę trzymam kciuki za dalsze tak "merytoryczne" polemiki, w końcu zapewne o to nam wszystkim chodziło jak się tu logowaliśmy... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Prowokacje i chęci podpinania pod temat Jacquesa Montegne itp zegarków dla wszystkich jest nie do przyjęcia.

To w końcu kto tu jest rasistą?

PAM dla wszystkich, MM dla wybranych ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jako posiadacz uważam dokładnie odwrotnie i myślę że ten temat, który zresztą niepotrzebnie rozpocząłem, powinniśmy skończyć

Pozdrawiam

SM

Im mniej wiesz, tym dłużej żyjesz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Blaz

Wiesz chyba, że to się nazywa manipulacja słowna? :)

To może jeszcze raz dokładniej:

Prowokacje i chęci podpinania pod temat Jacquesa Montegne itp zegarków PRZECINEK dla wszystkich jest nie do przyjęcia.

Tak logicznie wygląda rozbiór tego zdania kolego. :) Prościej: wszyscy się zgadzają, że zegarki wirtualnych marek są nie do przyjęcia i stworzona została w tym celu czarna lista. Utożsamianie zegarków z tej czarnej listy z zegarkami chińskimi jest nadużyciem i świadomą lub nie prowokacją. Tyle. :)

I zgodnie z sugestią Swissmakera to mój ostatni post w tym temacie. Ciesz się kolego tym zegarkiem i nie patrz na te wszystkie opinie. Jeśli MM Ci się podoba to to jest najważniejsze. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO

PAM dla wszystkich, MM dla wybranych :)

Nie ma to jak twórcza nadinterpretacja i wytłuszczenie kawałków róznych fraz ;)...

_dla wszystkich nie do przyjęcia_, a nie _JM dla wszystkich_ ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiesz chyba, że to się nazywa manipulacja słowna? :)

To może jeszcze raz dokładniej:

Prowokacje i chęci podpinania pod temat Jacquesa Montegne itp zegarków PRZECINEK dla wszystkich jest nie do przyjęcia.

Tak logicznie wygląda rozbiór tego zdania kolego. ;) Prościej: wszyscy się zgadzają, że zegarki wirtualnych marek są nie do przyjęcia i stworzona została w tym celu czarna lista. Utożsamianie zegarków z tej czarnej listy z zegarkami chińskimi jest nadużyciem i świadomą lub nie prowokacją. Tyle. :)

znaczy, kolega zapomniał o przecinku? bywa :)

Utożsamianie zegarków z tej czarnej listy z zegarkami chińskimi jest nadużyciem i świadomą lub nie prowokacją.

ale to! brawo...

PS. ciągle generalizujesz: nie chińskie a te co ewoluowały (znaczy: znikło logo producenta szwajcarskiego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.