Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Dommir

Katalogowanie zbiorów

Rekomendowane odpowiedzi

O ile dobrze pamiętam, kiedyś była już wzmianka na ten temat ale za pomocą szukajki nic nie znalazłem.

Kolekcjonerzy płyt, monet i znaczków mają swoje programy do katalogowania zbiorów a zegarki chyba nie dorobiły się takowego.

Może się mylę. Czy ktoś spotkał się w necie na program dla zegarków? Może być posko- lub obcojęzyczny.

Jeśli nie, to jak widzicie stworzenie go od podstaw?

Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie myśleliście o katalogu "otwartym", online, podpiętym w jakiś sposób pod forum, otwartym dla każdego forumowicza? Taki katalog/baza danych mogłaby się świetnie sprawdzić. Opisy wraz ze zdjęciami(znormalizowanymi pod względem rozdzielczości, ujęcia) umieszczali by w niej sami zainteresowani, wg opracowanego w sensowny sposób formularza(marka, ref., przybliżona data produkcji, typ zegarka, rozmiar, mechanizm, dodatkowe funkcje, itd.). Nieźle by to mogło wzbogacić forum, ułatwić poszukującym poszukiwania, a nam samym uporządkować trochę zbiory i dać na nie lepsze światło.

Ktoś potrafiłby coś takiego zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

A nie myśleliście o katalogu "otwartym", online, podpiętym w jakiś sposób pod forum, otwartym dla każdego forumowicza? Taki katalog/baza danych mogłaby się świetnie sprawdzić. Opisy wraz ze zdjęciami(znormalizowanymi pod względem rozdzielczości, ujęcia) umieszczali by w niej sami zainteresowani, wg opracowanego w sensowny sposób formularza(marka, ref., przybliżona data produkcji, typ zegarka, rozmiar, mechanizm, dodatkowe funkcje, itd.). Nieźle by to mogło wzbogacić forum, ułatwić poszukującym poszukiwania, a nam samym uporządkować trochę zbiory i dać na nie lepsze światło.

Ktoś potrafiłby coś takiego zrobić?

Mógłbym napisać taki dodatek do forum, ale musielibyście wykazać się cierpliwością, bo z czasem u mnie ostatnio kiepsko. Poza tym, musiałbym opracowanie projektu uzgodnić z Zarządem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość McIntosh

JA chętnie pomogę graficznie...

Z grafiką nie ma problemu, bo ta byłaby osadzona w stylistyce forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki katalog jest, dotyczy tylko radzieckich www.ussrwatches.info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie mogłoby to wyglądać, chyba warto się pobawić :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki katalog jest, dotyczy tylko radzieckich www.ussrwatches.info

Ale brak mu jakiś bardziej zaawansowanych indeksów wyszukiwawczych i informacji dot. modelu. Właściwie są tylko zdjęcia, bez konkretniejszych opisów mechanizmów, lat produkcji.

Ja widziałbym to tak: wprowadzenie krajów pochodzenia prezentowanych zegarków, konkretnych manufaktur z których pochodzą, przybliżonych lat produkcji, numerów ref., linii do której należą, typów zegarka(garnitur, uniwersalny, diver, lotnik), rodzaj mechanizmu, wodoszczelność, funkcje dodatkowe, rozmiar(szer., wys., dł.), rodzaj szkła, właściciel zegarka(pole nieobowiązkowe, nie każdy chce się chwalić swoimi zbiorami), odpowiednio zrobiona fota(przód, plecy, ew. koronka). Dodanie wpisu do katalogu po wcześniejszym sprawdzeniu zawartości opisu przez "moderatora katalogu", żeby się bajzel nie zrobił i kupa jakaś :P Czyli wcześniejsze wysyłanie propozycji na udostępnionego maila osoby odpowiedzialnej, ew. modyfikacje, dostosowanie rozdzielczości fotek, itp., ostateczna publikacja w katalogu. Tak bym to widział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie myśleliście o katalogu "otwartym", online, podpiętym w jakiś sposób pod forum, otwartym dla każdego forumowicza?

No cóż - trafiłeś w 10. Jest projekt utworzenia katalogu zegarków rozmawialiśmy o tym na forum moderatorów:

Tak sobie myślę aby utworzyć katalog zegarków - nasz, oparty na zegarkach, które nasi forumowicze opiszą lub sfotografują.

Oparlibyśmy się na silniku forum lub - może lepiej Galerii

FORA TEMATYCZNE

--KATALOG ZEGARKÓW

---A

---B

---C

---D

etc

każda litera to było by podforum

A tam byłyby posty NAZWA FIRMY - model:

np OMEGA Seamaster, Omega DeVille, ORIS Miles etc

i w postach zdjęcia forumowiczów, opisy, opinie itd

W ten sposób z czasem utworzy się bardzo sympatyczna baza zegarków pomocna dla innych np przy podejmowaniu decyzji zakupowych, szukaniu zegarka, identyfikacji etc

Generalnie katalogi zegarkowe są fajne, ale zdjęcia użytkowników mówią o wiele więcej o zegarku. Druga sprawa iż często zastanawiamy się nad kupnem czegoś z drugiej ręki a w katalogach wielu modeli nie znajdziesz.

Co myślicie ?

Może wiec warto to już teraz upublicznić i przedyskutować. Do forum będzie dodany oddzielny silnik obsługujący galerię, co znacznie usprawni porusznie się po zasobach graficznych i pozwoli m.inna tagowanie zdjęć.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko nie myśl, że to był "włam" na Wasze forum :P Tak sobie już o tym jakiś czas temu myślałem.

Tylko nie wiem jak by się to sprawdziło w proponowanej przez Ciebie formie- nie boisz się chaosu, niezgodnych z jakimś przyjętym formularzem opisów? Mogłoby się trochę zamieszania narobić. Ja bym to maksymalnie uprościł i publikował sukcesywnie, po dosyłaniu opisów przez forumowiczów, w jakiejś online'owej bazie danych, umożliwiającej zastosowanie indeksów wyszukiwawczych, np. po rodzaju zegarka lub marce, ew. latach produkcji. Publikacja przez użytkowników, w formie postów mogłaby trochę zamieszać i zaraz pojawiłyby się pytania gdzie taki kupić, czy nie chcesz sprzedać, itp. A tak mielibyśmy fajny katalog, nieedytowalny, uporządkowany i składny. To byłaby dopiero baza wiedzy!

Edit: jeśli chodzi o proponowane przez Ciebie opinie nt. zegarków, zdjęcia różnych użytkowników, różnych zegarków, to właściwie już to mamy na dotychczasowym forum- można np. przez szukajkę coś znaleźć. A przecież nic nie stoi na przeszkodzie, by prezentować i 10 razy ten sam model przez 10 różnych użytkowników, po prostu byłoby kilka spojrzeń na ten sam zegarek(dot. fotek, nie opisów).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To można załateić moderacją i szablonem. Wielu użytkowników ma lub miało ciekawe zegarki ale niekoniecznie potrafi je dokładnie opisać i sfotografować. Już samo usystematyzowanie zdjęć daje bardzo dużo w oddzielnej bazie można by było podlinkować konkretne zdjęcia czy katalogi. To robota dla bardziej wtajemniczonych. A otwarty katalog daje możliwość zabawy i umieszczania zdjęć każdemu. Da to możliwość obejrzenia zegarów na wielu zdjęciach w tym nadgarstkowych. Jedno nie wyklucza drugiego. Chodzi mi o prosty dostęp za pomocą nazwy firmy i modelu. Wiem, że wiele już na forum pisano, ale ta informacja nie jest taka łątw do uzyskania. Ponadto chcemy mieć swój silnik do zdjęć, bo sam wiem jak dużo moich zdjęć które kiedyś zamieściłem na darmowych hostach poszło w niebyt.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moderacja takiego działu mogłaby być nie do ogarnięcia, a stworzenie samych zasad korzystania z tego "katalogowego działu" mogłoby pochłonąć dobre kilka miesięcy czasu. Zakładane przez userów tematy stwarzałyby okazje do dłuuugich dyskusji nt. modeli, niekiedy sprzeczek, i tak dalej. A w katalogu nie o to biega. Ew. możnaby wydzielić oddzielne podforum na którym zainteresowani komentowaliby zegarki prezentowane w katalogu, zadawaliby pytania właścicielom, prowadziliby dyskusje i sprzeczki na temat np. lat produkcji czy oryginalności elementów zegarka. Oczywiście w odpowiednio zatytułowanych tematach- przykładowo Omega Seamaster. To chyba rozwiązałoby problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.