Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

laferty

Literki przy napisie SWISS MADE na tarczy zegarka

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam, że był już gdzieś poruszany ten temat na forum (a może na GMT?) ale przy pomocy szukajek nie mogę nic znaleźć. Jeśli autor tematu albo osoby piszące w nim mogłyby pomóc mi w dotarciu to prosiłbym o link. A jeśli nie to ponowię pytanie.

Co oznaczają dokładnie litery występujące przy napisie SWISS MADE na tarczach zegarków? Spotkałem się z T, L, i SL a także napisem bez literek po bokach. Z tego, co pamiętam, były to oznaczenia mas świecących umieszczonych na tarczy, L - Luminova, SL - Super Luminova, T - ??? Może jakieś inne też są?

Dobrze kombinuję?

Czas jest wielkim nauczycielem ale niestety zabija wszystkich swoich uczniów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T - jest od trytu, można spotkać na zegarkach Balla. Ball też stosuje czasami oznaczenia T25 - nie wiem, czy ma to jakieś specjalne znaczenie.

2092013476_8be34905a6.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wywiad

T - jest od trytu, można spotkać na zegarkach Balla. Ball też stosuje czasami oznaczenia T25 - nie wiem, czy ma to jakieś specjalne znaczenie.

To oznacza ilość trytu. W przypadku T25 jest mniej trytu niż przy oznaczeniu T.

T25 - do 25 mCi trytu

T - od 25 do 100 mCi trytu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dzięki Panowie za podpowiedzi. A Napiszcie mi jeszcze, czy spotkaliście się jeszcze z zegarkiem, który przy SWISS MADE nie ma żadnej literki, a świeci?

Bo ostatnio właśnie miałem taki przypadek, że zegarek miał samo SWISS MADE a miał wskazówki pokryte masą świecącą. Czy te literki odnoszą się tylko do tarczy?

Czas jest wielkim nauczycielem ale niestety zabija wszystkich swoich uczniów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Ok. Dzięki Panowie za podpowiedzi. A Napiszcie mi jeszcze, czy spotkaliście się jeszcze z zegarkiem, który przy SWISS MADE nie ma żadnej literki, a świeci?

Bo ostatnio właśnie miałem taki przypadek, że zegarek miał samo SWISS MADE a miał wskazówki pokryte masą świecącą. Czy te literki odnoszą się tylko do tarczy?

Tak, szczegolnie te starsze.Wskazowki sa wypelniane masa fosforowa.Mozna tez spotkac oznaczenie R(masa na bazie radu),jednak rzadko ona wystepuje w zegarkach szwajcarskich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche inaczej oznaczenia są opisane na http://www.fhs.ch/en/faq.php

T- mniej tritium (tryt) niż 7,5 mCi (zwykłe zegarki)

T<25- mniej niż 25 mCi (zegarki specjalistyczne np. dla nurków)

L- luminescencja o niskiej emisji swiatła

Pm- prometium (promet)

Pm 0,5- (zegarki spacjalistyczne)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.