Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Janek Sarnowski

Kieszonkowy Zenith

Rekomendowane odpowiedzi

=post-27934-0-91898600-1331255750.jpg/

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maly odkop,bo dowiedzialem sie wiecej o zegarku. Poszedlem do zegarmistrza,ktory go otworzyl. Z tego co wypatrzylem,mechanizm to 18.28.1.P.E ( Link ). Zastanawia mnie tylko fakt,ze na tarczy zegarka widnieje napis,ze zostal wyprodukowany we Francji. Czy Zenithy kiedykolwiek byly produkowane w tym kraju? Jesli tak,to w jakim okresie czasu?

P.S. Mial ktos do czynienia z tym mechanizmem? Moglibyscie cos ogolnie powiedziec o mechanizmach Zenitha? Prosze o to,gdyz jestem stosunkowo nowy jesli chodzi o kolekcjonowanie zegarkow i jedyne co kojarze zwiazanego z marka zenith to slynny el primero (-;

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-10448-0-81698900-1331258104.jpg<

post-10448-0-80669400-1331258101.jpg

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Zastanawia mnie tylko fakt,ze na tarczy zegarka widnieje napis,ze zostal wyprodukowany we Francji. Czy Zenithy kiedykolwiek byly produkowane w tym kraju? Jesli tak,to w jakim okresie czasu?

...

Tym się nie przejmuj, Zenith produkował również we Francji. Szczegóły znajdziesz w sieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm jest identyczny jak ten:

Zenith_18_28_1_P_E.jpg

Nie mialem przy sobie aparatu,ale dobrze pamietam ksztalt tej "dzwigni" do ustawiania opoznienia/przyspieszenia (nie mam pojecia jak to sie fachowo nazywa).To na pewno ten.

Spisalem wszystkie numery.Sa przydatne w jakis sposob?

Jeszcze jedno,bylby ktos w stanie mi powiedziec ile taki zenith jest wart? Nie mam zamiaru go sprzedawac,bo jest w rodzinie od lat, ale chcialbym to wiedziec z czystej ciekawosci (-;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli regulator tego ksztaltu, to raczej nizsza wersja (bez mikroregulacji). zakladam, ze koperta jest srebrna. W takim razie kolo 200-300 zl, tak mniej wiecej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakladam, ze koperta jest srebrna

Dobrze zakladasz.Wiadomo jeszcze z jakiego okresu pochodzi?

Czy tutaj moga przydac sie te numery z mechanizmu/koperty? Gdzies je mam i jesli bedzie trzeba to znajde i podam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, numer z mechanizmu moze pomoc. Co prawda na forum nie mamy kompletnej listy lat produkcji dla Zenitha, ale sporo zegarkow o znanych numerach seryjnych ma tez ustalona date produkcji, wiec idzie zawezic okres produkcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Oprocz numerow wiele pomaga tez stylistyka w jakiej zostal wykonany zegarek,oraz klasa werku.Ten nalezy do klasycznych niczym wyrozniajacych sie zenkow.Standardowy 15j werk jak i standard koperta z tarcza porcelana.lata produkcji 1918-30(podaj nr z werku by to potwierdzic).Wartosc ok 200 ze wzgledu na zbita porcelane oraz celuloidowe szklo(koperta zapewne tez klamka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza nie jest zbita,i jest w bardzo dobrym stanie.Pozolkle jest szklo,wiec moge przypuszczac,ze sama tarcza nie zmienila koloru.Koperta jest w stanie 6/10,wytarta z tylu.Numer werku to 75657,koperty 585887.

Galeria zdjec zegarka (sa zdjecia werku):

http://img683.imageshack.us/gal.php?g=dscf2602.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Ja napisalem emaila do Zenitha i odpowiedzieli.

W moim przypadku 1568192 odpowiada 11.11.1911.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyslalem maila do zenitha,czekam na odpowiedz.Mam tylko jedno pytanie.Skad takie niskie ceny tych zegarkow?Marka jest przeciez bardzo renomowana,ceny dzisiejszych modeli liczy sie w dziesiatkach tysiecy.Czemu stare modele maja tak niska wartosc jak wspomniane 200 zlotych?Zakladam,ze pasek zenitha kosztuje aktualnie wiecej (-;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyslalem maila do zenitha,czekam na odpowiedz.Mam tylko jedno pytanie.Skad takie niskie ceny tych zegarkow?Marka jest przeciez bardzo renomowana,ceny dzisiejszych modeli liczy sie w dziesiatkach tysiecy.Czemu stare modele maja tak niska wartosc jak wspomniane 200 zlotych?Zakladam,ze pasek zenitha kosztuje aktualnie wiecej (-;

Ciesz się że jest tak jak jest jeśli chcesz je zbierać. Gorzej, jeśli sprzedawać z zyskiem. Kieszonki nie osiągają wysokich cen ze względu na praktycznie wymarłe walory użytkowe. Poszukaj sobie, jak relatywnie tanio można kupić np. kieszonkę z repetierem w porównaniu do zegarka naręcznego....

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Jesli ktos ma Zenitha w srebrze za 200 pln - to kupie kazda ilosc. To propozycja do wszyskich ;)

Ja wycenilbym je troche wyzej - sugerujac sie Allegro i Ebayem.

Moze na gieldach lub bardziej od kolekcjonera jest taniej - tego rynku nie znam.

Tak, ceny narecznych zdecydowanie wyzej - dlatego tez - niektore koncza przerobione na pasowki/przerobki nareczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie.

Jesli ktos ma Zenitha w srebrze za 200 pln - to kupie kazda ilosc. To propozycja do wszyskich ;)

Ja wycenilbym je troche wyzej - sugerujac sie Allegro i Ebayem.

Moze na gieldach lub bardziej od kolekcjonera jest taniej - tego rynku nie znam.

Tak, ceny narecznych zdecydowanie wyzej - dlatego tez - niektore koncza przerobione na pasowki/przerobki nareczne.

Wlasnie troche dziwi mnie to,ze zegarek takiej firmy,ktory jakby nie patrzec przy takim wieku chodzi przyzwoicie trzeba zaplacic mniej niz za zwyklego casio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.