Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

miras

7s26

Rekomendowane odpowiedzi

czy zegarki seiko oparte o ten mechanizam można dokręcać za pomocą koronki czy tylko ruchy ręką?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Dokadnie. 7s26 nie ma opcji dokrecania, ani stop-sekundy. Tylko wahnik i reka, lub rotomat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokadnie. 7s26 nie ma opcji dokrecania, ani stop-sekundy. Tylko wahnik i reka, lub rotomat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A 7s36 ma taką opcję? Czym się różni 7s26 od 7s36?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ręcznie ani jedenego ani drugiego nie można nakręcać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

A ręcznie ani jedenego ani drugiego nie można nakręcać?

Nie można, koronka ma obrót "jałowy". Można nią tylko zmienić datę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A różnica w pracy tych dwóch mechanizmów jest mocno zauważalna? 7s36 jest bardziej dokładny niż 7s26?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja 7s36 miałem zawsze bardzo dokładne, a 7s26 niekoniecznie.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Ja mam Orange Monstera na 7s26 od kilku dni i w przeciągu tych dni zrobił 5 sekund na plus, więc tragedii nie ma. Zobaczymy jak w skali miesiąca pójdzie. Ciężko sprawdzać bo nie ma stopsekundy ale patrzę względem Dżiszoka. Seiko było 15 sekund do tyłu teraz jest 10. G chodzi zgodnie z atomowym pomiarem czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z autorem tego artykułu, że to COŚ nie ma żadnego wpływu na dokładność mechanizmu.

Bardziej istotne jest czy wersja mechanizmu jest A czy B, gdzie nastąpiła zmiana w sposobie regulacji balansu.

To znaczy, że:

7s36B będzie dokładniejszy niż 7s26A

i vice versa

7s26B będzie dokładniejszy niż 7s36A

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są jakieś klasyczne modele Seiko z mechanizmem 7S26B lub 7S36B czy tylko sportowe mają te mechanizmy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Są jakieś klasyczne modele Seiko z mechanizmem 7S26B lub 7S36B czy tylko sportowe mają te mechanizmy?

Chyba male "piateczki" sa na tym mechanizmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba male "piateczki" sa na tym mechanizmie.

Małe tzn jakie? Chodzi o jakąś damską linię piątek (jest taka? ) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe dotyczyło faktu, że większość piątek ma fi mniejsze niż 38mm, damskie piątki są, ale na innym mechaniźmie, o ile dobrze kojarzę to jest cal. 4207

"A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Małe tzn jakie? Chodzi o jakąś damską linię piątek (jest taka? ) ?

Jash pisze o klasycznej męskiej serii Seiko 5 - znajdź sobie w necie np. SNK809 lub SNK619. Mają 37-38 mm średnicy, a to mało przy rozmiarach nurków seiko ;)

Sowy nie są tym, czym się wydają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Duniek
post-0-0-42657600-1331334731.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patrz na ROTOR

P1070532.JPG

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Duniek

niestety nie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duże są te różnice w dokładności pomiędzy tymi mechanizmami?

Czy w każdym SNK795K1 jest 7S26B a w każdym SNX115 jest 7S26A czy może nawet w obrębie tego samego modelu mogą być różne mechanizmy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wersja A i B zależy głownie od daty produkcji. Seiko wprowadziło zmianę bodajże we wrześniu 2006. Jeśli masz zegarek sprzed tej daty to na pewno masz wersję A. Jeśli po tej dacie to masz wersję B. Pewnie był jakiś krótki okres przejściowy, w którym montowano jednocześnie i jeden i drugi, ale generalnie jeśli masz zegarek z 2007 roku lub późniejszy to powinieneś mieć wersję B. Dotyczy to również mechanizmu 7s36.

Zmiana nastąpiła w mechanizmie regulacji balansu (zdjęcie poniżej). Nie jestem zegarmistrzem żeby to dokładnie wyjaśniać, ani też nie mam żadnych oficjalnych danych statystycznych, ale generalnie w licznych doniesieniach na różnych forach uważa się, że nowy mechanizm jest stabilniejszy oraz łatwiejszy do precyzyjnego wyregulowania, co jest szczególnie istotne przy masowej produkcji.

Mój osobisty przypadek też to potwierdza. Bo wcześniej miałem skx007 z wersją 7s26A, spieszył mi się ok 10s/dobe i miewał różne "wyskoki". Czasami znienacka przyśpieszał do 15-20s/dobe, potem wracał do 10 itp...

W tej chwili mam takiego samego skx007, ale z wersją B. I ten jest dużo stabilniejszy. W zasadzie trzyma się tolerancji +/-5s/dobe. W dodatku "balansuje" mi w okolicach zera. Tzn znalazłem taką pozycję spoczynkową, w której mi się trochę spieszy, oraz inną pozycję spoczynkową, w której mi się nieco późni. Tak więc w ogóle go nie ustawiam, tylko odpowiednio odkładam w zależności od sytuacji. Ostatnio ustawiałem go przy zmianie czasu z letniego na zimowy..

gallery_27913_38_57263.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.