pmwas 9475 #26 Napisano 15 Stycznia 2010 Cóż, ETA też w ten sposób montuje włos, więc pewnie coś w tym jest. Z tego, co wiem skośne ustawienie elementu regulatora, tego który dotyka włos, odpowiada za efektywną długość włosa, pozwala na dokładne chwycenie włosa tam, gdzie tego chcemy - uniemożliwia minimalne ruchy pomiędzy elementami regulatora - stąd większa precyzja regulacji. Poza tym tozwiązanie jest troszkę tańsze - jedna śrubka, wiec i gwint mniej 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #27 Napisano 16 Stycznia 2010 Seiko SNZG47 ma 7s36A czy 7s36B ?SNZG45 różni sie od 47 tylko kolorem tarczy, czy też mechanizmem i datą produkcji? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taktic 40 #28 Napisano 16 Stycznia 2010 Seiko SNZG47 ma 7s36A czy 7s36B ?To jest naprawdę trudno stwierdzić w ciemno. Jeżeli dostaniesz zegarek z nowej produkcji, to będziesz miał wersję B. Natomiast jeżeli sprzedawca sprzedaje stan magazynowy sprzed roku 2007, to możesz dostać wersję B. Musiałbyś mieć autentyczne zdjęcie od strony dekla, najlepiej z widocznym balansem. Albo musiałbyś mieć numer seryjny sztuki, żeby stwierdzić rok produkcji.Pytanie czy zdjęcia, które prezentują sprzedawcy są autentycznymi zdjęciami sztuk, które sprzedają?Na przykład tutaj, jeśli zdjęcia są autentyczne to mamy wersję BZ kolei tutaj, sprzedawca prezentuje dwa zdjęcia od strony dekla. Na jednym jest wersja A, a na drugim wersja B. I konia z rzędem temu, który mi powie jaką bym wersję dostał. 0 Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
........!!! 0 #29 Napisano 16 Stycznia 2010 Czyli wszystkie Seiko produkowane po roku 2007 posiadają mechanizm 7S26B? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taktic 40 #30 Napisano 16 Stycznia 2010 Nawet nie po, tylko od Edit: A tak w ogóle, to SNZG47 jest o ile się nie mylę nowym modelem zegarka, bodajże wypuszczonym pierwszy raz w zeszłym roku albo najwyżej dwa lata temu, tak więc nie masz się czym martwić, bo każdy będzie miał wersję B mechanizmu.A ten sprzedawca, którego link podałem wcześniej, który zamieścił zdjęcia dwóch różnych mechanizmów, to w ogóle coś namieszał, bo te zdjęcia dekli, to w ogóle nie są od tego modelu, tylko od jakichś innych "piątek", co można poznać po innym kształcie uszu i innym sposobie zamontowania bransolety. 0 Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zarek 0 #31 Napisano 16 Stycznia 2010 czy ktoś ma instrukcję obsługi 7s26 np. w pdf-ie? Kupiłem niedawno piątkę ale nic nie dostałem oprócz paragonu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #32 Napisano 16 Stycznia 2010 czy ktoś ma instrukcję obsługi 7s26 np. w pdf-ie? Kupiłem niedawno piątkę ale nic nie dostałem oprócz paragonu Sprawdź pod tym linkiem http://diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzytkowania/SEIKO/7S26-_E 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #33 Napisano 16 Stycznia 2010 czy ktoś ma instrukcję obsługi 7s26 np. w pdf-ie? Kupiłem niedawno piątkę ale nic nie dostałem oprócz paragonu Ja mam, ale na dysku na ktorym wysiadlo mi zasilanie. Jak go naprawie to wrzuce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
........!!! 0 #34 Napisano 17 Stycznia 2010 A co możecie powiedzieć na temat mechanizmu 7S55? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacjakuza 6 #35 Napisano 17 Stycznia 2010 Seiko SNZG47 ma 7s36A czy 7s36B ?SNZG45 różni sie od 47 tylko kolorem tarczy, czy też mechanizmem i datą produkcji?Na 100% 7s36B 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lestaf 452 #36 Napisano 17 Stycznia 2010 Na 100% 7s36B Pewie ten model zaczęli produkować dopiero po 2007 roku tak? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taktic 40 #37 Napisano 17 Stycznia 2010 "" 0 Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacjakuza 6 #38 Napisano 17 Stycznia 2010 Pewie ten model zaczęli produkować dopiero po 2007 roku tak?To jest model od 2009 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bendkos 0 #39 Napisano 21 Stycznia 2010 Witam to mój pierwszy post na tym forum wiec witam wszystkich. Jako nie zarejestrowany uczestnik śledziłem tematy na forum ok 3 tyg i z decydowałem się na kupno snk 805(zamieszczę zdjęcie jak bedę miał aparat). Ok to było w ramach wstępu zamieszczam polska instrukcje 7S26 http://yfrog.com/5askanowanie0001kj 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miras 0 #40 Napisano 27 Stycznia 2010 Mam takie pytanie: Czy można ,,bezkarnie" zatrzymać skx009? Chodzi mi o to że po prostu cofnąc go troszke do tyłu i jak sie zablokuje mechanizm to go przytrzymać w pozycji zatrzymania tak, zeby go dokładnie ustawić? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Taktic 40 #41 Napisano 27 Stycznia 2010 Mam takie pytanie: Czy można ,,bezkarnie" zatrzymać skx009?Moim zdaniem "wymuszanie stop sekundy" nie ma większego wpływu na zużycie mechanizmu, więc w tym sensie można powiedzieć, że jest to "bezkarne". Przy czym zdecydowanie łatwiej robi się to kiedy sprężyna jest mniej nakręcona, czyli np rano kiedy zegarek jest po leżakowaniu. Po drugie, nie rób tego na wszelki wypadek w godzinach wieczorno-nocnych, tak gdzieś między 21 a 3 rano, wtedy kiedy werk jest sprzężony z mechanizmem zmiany daty. W ogóle w tych godzinach nie jest zalecane cofanie wskazówek, nawet o kilka minut. 0 Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miras 0 #42 Napisano 27 Stycznia 2010 Spieszy mi 2 sek na 24h więc jestem i tak szcześliwy. Ale mam go narazie kilka dni. Dzięki za info. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartheck 10 #43 Napisano 28 Stycznia 2010 Mam takie pytanie: Czy można ,,bezkarnie" zatrzymać skx009? Chodzi mi o to że po prostu cofnąc go troszke do tyłu i jak sie zablokuje mechanizm to go przytrzymać w pozycji zatrzymania tak, zeby go dokładnie ustawić? Słyszałem od kilku zegarmistrzów, że cofanie wskazówek w 7s26 jest niezalecane, tryby datownika są plasticzane i można wyłamać zęby a wtedy "ratuj mistrzu, coś mi się z zegarkiem porobiło". BTW, da się cofać do przodu? 0 "A był dla kierowania zespołem tym, czym Herod dla Towarzystwa Przedszkolnego w Betlejem" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9475 #44 Napisano 28 Stycznia 2010 Nie wolno go cofać np z 4 rano na 11 wieczorem - wogóle nie powinno sie ruszać wskazówek w czasie zmiany daty. Poza tym w zasadzie nie jest to niebezpieczne, zwłaszcza, jesli cofanie nie powoduje, że zegarek zaczyna iść do tyłu (choć mój Poljot zawsze trochę cofnie i mimo to jest ok). Są nawet zegarki mechaniczne, gdzie bezwzględnie trzeba cofać wskazówki przy ustawianiu daty - np Volmax 26669, który ma podwójny datownik bez szybkiej zmiany (!!!) Wyobraźcie sobie: po każdym przestawieniu o minutę na nowo ustawiać datownik. W Seiko jeszcze jakoś ujdzie, ale np w Poljocie, Vostoku czy (zwłaszcza) Sławie??? Ćwiertniki w 7s26 z reguły nie trzymają zbyt mocno, więc spokojnie można sobie np o 8 rano o 2 minuty cofnąć - gdzieś czytałem, ze lepiej cofnąć zdecydowanie o 5 i potem 3 do przodu. Teorie są różne, każdy zegarmistrz ma swoją, ale ja uważam za prawdziwą tylko tą o nieprzestawianiu w czasie pracy datownika. 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miras 0 #45 Napisano 29 Stycznia 2010 to moze jeszcze jedno pytanie.Jako że tomój pierwszy automat. Czy to normalne że trzeba nim poruszać żeby chodzi? Myślałem że samo noszenie na ręce wystarczy ale niestety. Po tzrech dniach noszenia przez noc przyspieszył o 10sekund. A jak jest nakręcony to nie było tego problemu. Czyli wychodzi że jednak trzeba najlepiej przed snem pomoachac nim na dobranoc hehe? To normalne? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9475 #46 Napisano 29 Stycznia 2010 To zależy od tego ile nosisz. Cześć automatów można dokręcić, ale tym trzeba pomachać. Inna sprawa, ze Seiko ma dosc wydajny automat, więc noszenie powinno wystarczyć. A to, że tani automat przyspieszy o 10 sekund w ciągu nocy, to nic dziwnego - zależy to faktycznie od stopnia nakręcenia sprężyny, ale też od pozycji zegarka i temperatury. Te zegarki mogą spieszyć nawet do 30sekund na dobę, więc 10 przez noc jest ok.Gdyby natomiast zatrzymywał się w nocy pomimo noszenia w dzień (np 6 godzin), to może to świadczyć o usterce, albo o tym, ze mało ruszasz ręką. 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Calisia1 3644 #47 Napisano 29 Stycznia 2010 Witajcie! Tuż przed świętami B.N. miałem spory problem ze swoim 007. Zaczął pracować Bardzo nie regularnie, w końcu doszło to -1.5 do 2 min. na dobę. Po wizycie u Strojnego i ,,przepuszczeniu'' mojej 007-ki przez wibrograf, regulacji, miało być wszystko ok. z zaznaczeniem że jeśli to nie pomoże ( a może tak się zdarzyć) wtedy wezmą go na warsztat , na czynniki pierwsze i tzw.,,szukando") I Teraz Pytanie do Was, doświadczonych w tym temacie: Czy po odłożeniu na noc zegarek mógł zrobić +25? Czy to się mieści w jakiejś tolerancji dla 7s26? Po założeniu zegarka na rękę i chodzeniu przez jakiś czas różnica zmalała z + 25 do +13 s. Panowie!Czy to jest dopuszczalne? 0 ,,..warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto.." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Jash #48 Napisano 29 Stycznia 2010 Co do noszenia, rezerwy chodu i zatrzymania mechanizmu. Mojego Monstera nosze tylko w drodze do pracy i jak wracam do domu. W dniu wolnym - jak ide na miasto. W sumie niewiele. Odkad mam nie zatrzymal sie nigdy. Czasem dla pewnoscie przed snem troche nim pomacham i tyle.Co do punktuwalnoscie 7s26 ma chyba cos w okolicach -15 do +25 na dobe, ale nie pamietam dokladnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vinc 119 #49 Napisano 19 Lutego 2010 Dzis doszedł do mnie Orange Monster. Jednak w czasie godziny - pomiędzy 18, a 19 przyśpieszył 10 min, potem się zatrzymał. Kilka ruchów ręki, znów zaczął chodzić ale dalej "zachrzania". W tej chwili znów mam 20 min do przodu. Nie wiem , czy to z uwagi na jego nowość, czy coś jest z nim nie tak... Z "5" sport nie miałem takiego problemu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9475 #50 Napisano 19 Lutego 2010 Najprawdopodobniej, biorąc pod uwagę monstrualna odchyłkę, problem dotyczy włosa. Jest ultrakrótki, przez co balans zapiernicza z dużą częstotliwością. Nie jest to związane z nowością, ale z ewidentną usterką. Najczęsciej przyczyną takich odchyłek jest zbyt dużo oleju w łożysku balansu. Przy wstrząsie olej wypływa z łożyska i skleja włos, którego efektywna długość znacznie się skraca. Jak jest nowy - reklamować io wymienić, nie przejdzie mu samo 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach