Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Arros

Zegarek na chudą rękę

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na forum!

Szukam porady nt. zegarka dla faceta o nie grubej łapie. Jak na złość podobają mi się duże wyraziste tarcze. Wiem jednak, ze nie ma co na sile kupowac czegos, co bedzie osmieszalo zamiast dodawac klasy. Mam 21 lat, chodzę w koszulach/t-shirtach (ciemne lub odwazne kolory), do tego jeans, gdy jest cieplej spodnie materialowe (jasne lub czarne), buty eleganckie (czarne lub brazowe). Raczej nonszalancki styl z nutka elegancji. Co na pasku skorzanym (ew. ciekawy z bransoleta), automatycznego (ew. kwarcowego), analogowego, z czarna tarcza ciekawego moglibyscie polecic do takiego image'u? Będę wdzieczny za rade w kwestiach przede wszystkim estetycznych (wyglad i dopasowanie do stylu), nigdzie nie znalazlem wskazowek jak dobierac zegarek do ubioru i osoby.

Waznym elementem sylwetki jest chuda ręka (przegub 16,5-17cm). Ramie i barki juz proporcjonalne do budowy ciala. Nie znalazlem na ten temat informacji, wiec zalozylem temat. Dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki budżet jeszcze podaj, bo jak ci koledzy zaczną radzić coś za 30k to się możesz zdziwić.

"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI,

JESTEM TYLKO JA"

Śmierć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj czegoś w okolicach 38mm ( koperta ), może jakieś Seiko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos podobnego znalazlem wczesniej. musze zobaczyc w praktyce jak to by wygladalo. moze a nuz cos wiekszego nie jest zle;) czy znacie jakies dobre salony w Krakowie gdzie mozna np przymierzac zegarki bez zadnych problemow i "fochow" sprzedawcow? :lol:

bede wdzieczny za kolejne propozycje, tych wyzej wymienionych nie moge znalezc na ceneo. sprowadzane na zamowienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy 21 lat, nosimy się nonszalancko i elegancko i chcemy zegarek, niewazne czy kwarc, czy mechanik, ale taki za 400zł? A czymżesz to się zajmujemy i gdzie się obracamy? I co chcemy - uzupełnić garderobę, kupić zegarek, czy, jak to młodzież teraz mówi, lansować się?

Moje sugestie:

1. Popatrz, co noszą koledzy, a potem kup coś z wyższej półki cenowej - będzie lans.

2. Kup dowolnego Casio G-shock. Będziesz miał porządny czasomierz i będziesz mógł grać ekstrawagancję. Może Ci ujdzie?

3. Poszukaj czegoś w marce Timex - robią dobre i ciekawe kwarce.

4. Pogrzeb w Seiko 5 - z tym, że ta piątka na tarczy do elegancji ma się jak ogórki do mleka.

Albo zwiększ budżet i zrób tak:

1. Kup sobie Seiko mod. Monster - miałem ten zegarek i ma on to do siebie, że mimo imponujących rozmiarów gubi się na nadgarstku. Naprawdę. Poza tym będziesz miał zegarek naprawdę dobrze wykonany, porządny i niespotykany. Będzie lans. Będzie też nutka ekstrawagancji, szczególnie jeżeli wybierzesz model Orange Monster. Miałem i żałuję, że sprzedałem.

2. Kup Seiko 007 - fajna maszyna, elegancka, stylistyką nawiązująca do pewnego modelu Omegi, ale jako że nie miałem, to nie wiem jak z rozmiarami na małym nadgarstku.

3. Jeżeli chodzi jednak naprawdę o elegancję i choćby cień prestiżu (do dziś nie wiem, co to dokładnie znaczy) i to za stosunkowo niewielkie pieniądze, to celuj w markę, moim zdaniem absolutnie nie docenianą - Atlantic. To są szwajcarskie zegarki, porządnie wykonane z porządnym mechanizmem (mechaniki). Worldmastery są ponadczasowe, a taki model Mariner, z niebieską tarczą, jest na żywo tak piękny, że nie oddadzą tego żadne zdjęcia. Moim zdaniem oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. po pierwsze to chce by zegarek dobrze gral z moja postawa/stylem. lans? zdanie innych? wlasnie zepelnie nie o to chodzi. zalezy mi zeby "czasomierz" nie wyroznial sie zbytnio i byl UNIKALNYM dopelnieniem mojej sylwetki. napisalem, ze interesuja mnie jak najprostsze ANALOGOWE modele, co nie znaczy ze ma byc oblesny i wygladac jak z targu za dyche, tak?

zegarek na codzien. raczej nieformalne wyjscia, od czasu do czasu garnitur, marynarka (stad musi miec troche elegancji). studia, praca, wieczorem (bardzo wazne:) na kolacje, do kina, klubu z rowiesnikami i nieco starszymi. wczesniej mialem tylko jeden model zegarka i rzeczywiscie przede wszystkim chcialbym gustownie "uzupelnic garderobe", ale nie byle czym. nie jestem ekspertem i az tak istotnej roznicy (poki co) nie gra posiadanie kwarca czy mechanika. jak na pierwszy zakup ustalilem sobie cene DO 400zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze to chce by zegarek dobrze gral z moja postawa/stylem. lans? zdanie innych? wlasnie zepelnie nie o to chodzi.

W takim razie musisz w pierwszej kolejności stanąć przed lustrem i zastanowić się nad swoją POSTAWĄ a potem STYLEM.

Internet to fajny wynalazek, ale nie do końca, wysiłku własnego nie wyeliminował. Ktoś tam podał swoje sugestie, ja swoje i zaraz pewnie głos zabiorą inni.

napisalem, ze interesuja mnie jak najprostsze ANALOGOWE modele, co nie znaczy ze ma byc oblesny i wygladac jak z targu za dyche, tak?

Gdzie to napisałeś? (podkreślenie moje). I co tak? Chodzi o tą drażniącą manierę językową? Ludzie są mili, nawet na internetowych grupach dyskusyjnych, ale nigdzie tak nie ma (przynajmniej ja nie widziałem), że wieczorem nie wiemy o co dokładnie nam chodzi a już rano inni rozwiązują za nas nasze dylematy.

edit: ewentualnie robisz tak: Allegro > Biżuteria i zegarki > Zegarki > Męskie > Naręczne, ustawiasz w filtrze DO 400zł, oglądasz, co jest zgodne z Twoim STYLEM i POSTAWĄ i voila! Do czego Ci to forum?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam swoja postawe. Na forum zglaszam sie po opinie ludzi, ktorzy lepiej orientuja sie w sprawie zegarkow ode mnie. Nie mam pojecia jaki rodzaj koperty pasowalby do mojej nie zwyczajnej grubosci reki, dlatego ślę zapytanie do wszelkiej masci ekspertow. Jest takie powiedzenie: "jeden biegly to zaden biegly". Dlatego chcialbym zaczerpnac jak najszerszej wiedzy, a zblizonego tematu NIE MA na forum.

to, ze zegarek nie powinien byc "byc oblesny i wygladac jak z targu za dyche" to juz nie bede Ci tlumaczyl. to sie rozumie samo przez sie.

Pozatym nie wchodze tu by wyladowac zle emocje,frustracje i klocic sie. Zastanow sie nad tym. Zupelnie nie wiem skad Twoja agresywna reakcja? Nie wnikam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę wdzięczny za rady od osób, które miały podobny dylemat. Z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Seiko 5 poleci Ci tu zapewne każdy. Domyślam się, że wiesz jaka jest różnica pomiędzy kwarcem a mechanikiem, oraz jakie obowiązki związane z zakupem tego drugiego płyną. Jeśli nie jesteś zegarkowym pasjonatem, zdecydowanie polecam kwarc.

Jeśli jednak uprzesz się przy mechaniku, to zamiast Seiko 5 (istnieje duża szansa, że spotkasz kogoś z tym zegarkiem a po co się dublować) wybrałbym:

- Orient Automat

Na allegro masz ich pełno, niektóre mają nawet ciekawszą tarczę niż seiko 5.

Na Twoim miejscu jednak wziąłbym kwarca, a konkretnie model (również Orient): CUG1R003W bądź CUG1R002B. Fakt, trzeba doń dołożyć kilkadziesiąt złotych, ale:

1. Marka, a co za tym idzie jakość zegarka.

2. Elegancki i nie odpustowy wygląd.

3. Pasuje zarówno do garniaka, jak i dżinsów.

Pozostaje tylko kwestia tych dodatkowych pieniędzy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arros muszę powiedzieć, że rozrzut masz niezły od kwarca Adriatici, przez designerskiego Fossila, dalej G-Shocka do automata Seiko 5...

musisz się na jakiś typ zdecydować i wtedy na pewno coś chętnie doradzimy...

Co do nadgarstka to ja mam 16,5cm i mam zegarki o średnicach 42mm i wcale nie uważam żeby było to za dużo ... więc śmiało możesz poszukać czegoś o średnicy 40mm i wcale nie będzie na ręce wyglądało pokracznie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arros,

zaproponuję najchudszego waveceptora z Casio

IMGP0963.JPG

IMGP0959.JPG

WVA-150DE

grubość tylko 8,2mm

szerokość 40mm

waga 104 g

z tymi wymiarami na Twojej ręce powinien dobrze wyglądać, a to zegarek nietuzinkowy, bardzo ładny przez taką wysmakowaną niewielkość

od strony funkcjonalnej w środku 5-zakresowy waveceptor (czyli czas radiowo pobierany, nie trzeba niczego przestawiać, ani na koniec miesiąca ani przy przesuwaniu czasu) i ogniwo słoneczne (bez baterii, zegarek ładuje się od słońca i światła, pełny akumulator wystarcza na pół roku) no i do tego szkiełko szafirowe

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli Casio, to może coś z "najlepszej" serii Beside?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Beside - mniej w środku a mimo to grubsze i większe od WVA-150DE B)

Ale niewiele większe, jak na początek może być.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki chlopaki za pomoc! Obwod nadgarstka - 16,5cm tak dla scislosci. Te przykladowe modele wstawilem byscie ocenili czy warto wogole isc w ktoras ze stron. Wlasnie nie chcialbym posiadac modelu bardzo powszechnego. Mam tak ze wszystkim - ubrania, perfumy, buty, etc B) Dzisiaj rzeczywiscie zauwazylem dwoch gosci z niemal identycznym Seiko 5. Jak na pierwszy zegarek również zwrocilbym sie w strone kwarca, mimo to "prestiz" z posiadania mechanika/automatu kuszą. Oczywiscie ackeptuje wszelkie obowiazki z posiadania mechanika. Orienty rzeczywiscie sa ciekawe, Jacek. Wczesniej jakos wogole nie przegladalem tej marki.

Co do Casio (zniecheca mnie wlasnie "komunijnosc" marki), seria Beside bardzo mi sie podoba (model z linka). G-shock- bylby funkcjonalny w lato do luzniejszego stroju, ew. krotkich spodenek, ale juz np w garniturze nie za bardzo. Z racji tego iz to pierwszy zegarek, a nie zarabiam jeszcze tyle by pozwolic sobie na kilka modeli (to w przyszlosci), chyba rozumiecie, ze ten wybor musi byc bardzo dokladnie przemyslany:) Probuje to jakos wyposrodkowac. Mysle, ze nastepny model jaki zakupie bedzie juz bardziej garniturowy, wieczorowy, stad teraz chcialbym nabyc cos bardziej sportowego (do jeansu, spodni materialowych, koszuli, t-shirtu) ale nie pozbawionego totalnie elegancji. A ze nie znam sie az tak dobrze na zegarkach wole nie polegac WYLACZNIE na wlasnym guscie.

Fossil - kusi designem, ale z lektury forum pewnie go nie polecicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli rozważasz coś takiego...hmm...lepszym wyborem niż zupełnie nie zegarkowy Fossil byłaby chyba Festina:

FESTINA F16235 i pokrewne. Występuje w wielu kolorach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz na spokojnie wszystkie Orienty z allegro, duże prawdopodobieństwo że znajdziesz coś dla siebie.

P.S. Doświadczenie nauczyło mnie, że nie ma czegoś takiego jak "zbyt eleganckie", ale to Tobie się musi podobać B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego, jeszcze coś takiego:

Szwajcarska Adriatica A1081.5153Q

Nie wiem, jak wg. Ciebie prezentuje się na zdjęciach, ale na żywo ogląda się ja z przyjemnością, przez duże "P".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm. Ma w sobie coś z Tissota PRC bez chrono ;) Ładny model. Powinieneś być zadowolony, oczywiście jeżeli zależy ci na kwarcu, bo za tą cenę dostał byś już ładny automat :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.