Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Arros

Zegarek na chudą rękę

Rekomendowane odpowiedzi

co znaczy "ladny automat" ? bede wdzieczny za jakies konkretniejsze wskazowki i modele:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co znaczy "ladny automat" ? (...)

Zegarki dzielą się na elektroniczne (kwarcowe) i mechaniczne:

- Zegarek mechaniczny

- Zegarek kwarcowy

Naręczne zegarki mechaniczne dzielą się na dwie grupy:

- z ręcznym naciągiem sprężyny

- z naciągiem automatycznym

Zegarki z manualnym naciągiem trzeba nakręcać ręcznie, te drugie (automatyczny) posiadają wachnik który pod wpływem ruchu nakręca sprężynę. Zegarka automatycznego nie musisz więc (chociaż w niektórych modelach możesz) nakręcać - wystarczy, że będziesz go nosił.

Więcej o zegarkach automatycznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okocz- w takiej cenie to widzialem tylko automaty Seiko 5 i Orienty. Podeslij jakies inne ciekawe propozycje badz nazwy modeli/producentow. Orient ma interesujace automaty, ale w przeogromnej ilosci (przynajmniej na allegro) dni tygodnia wyswietlane sa w jezyku niemieckim..:/

Lukasz, sorry. Chodzilo o cos innego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może taki Orient?

Co do tych dni tygodnia to zazwyczaj są wyświetlane w dwóch językach a jednym z nich jest angielski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Arros,

i jak kupiłeś już zegarek, jak tak to pochwal się jaki. A jak nie to proponuję Tobie zegarek, który sobie ja niedawno kupiłem stojąc przed podobnym dylematem co Ty. Mówisz, że nie chcesz powielać tego co mają inni więc bierz aviatora. Ja kupiłem sobie seiko SNK809 jest na branzolecie co odejmuje mu trochę charakteru lotniczego. Zastanawiam się nad dokupieniem paska i w zależności od nastroju nosić raz tak raz tak.

Jestem z niego bardzo zadowolony. Jest świetny, ma nietuzinkowy wygląd, a jak przyłożysz go do ucha to nie będziesz chciał zamienić na żadnego kwarca no i jak na mechanika jest bardzo precyzyjny. Naprawdę polecam! Jak jeszcze nie dokonałeś zakupu to rozważ tą propozycję.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Duniek
post-0-0-73772800-1331339312.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez mi sie podobaja, ale zastanawiam sie czy beda pasowac do mniej oficjalnego stroju, zwlaszcza w wakcje: polo, czy podwiniety rekaw, zwiewne spodnie.. ten model, ktory podales jeszcze bardziej mi sie podoba!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Duniek

będzie pasował, mi podobają się zegarki z bransoletą bo wygodniejsze na lato i zawsze jak się znudzi to można kupić ładny pasek. :)

ważne aby tobie się podobał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arros, jeśli nie przeszkadza Ci to, że zegarek jest używany, to właśnie wpadł mi w ręce tytanowy Citizen z Eco-Drive. Problem w tym, że ma skróconą bransoletę. Może dla Ciebie byłby OK. Jeśli jesteś zainteresowany, to daj mi info na PW.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-1528-0-07535500-1331339410.jpg<

post-1528-0-86661300-1331339408.jpg

Można bez końca patrzeć na ogień, wodę i parkującą kobietę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Duniek
post-0-0-82959200-1331340039.jpg<

post-0-0-66419200-1331340037.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

orient mako?

a tak swoja droga. jaki kolor tarczy uwazacie za bardziej praktyczny: czarny czy bialy??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Arros, zerknij na bazarek, wystawiłem tam dwa Citizeny na bransolecie max 18cm. Zegarki nie nowe, ale w dobrej cenie, do usunięcia rys u jubilera albo zegarmistrza. Może akurat coś Ci się spodoba.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

orient mako?

a tak swoja droga. jaki kolor tarczy uwazacie za bardziej praktyczny: czarny czy bialy??

Mako to bardzo dobry wybór. Czarna tarcza. Tylko Mako a nie Big Mako :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie juz jakis czas nad czasomierzem, ale to dobrze, bo moge glebiej i dokladniej wejsc w ta wydaje sie niezbadana tematyke. biorac pod uwage styl zycia i zblizajace sie szalenstwa wakacyjne i okolowakacyjne kieruje sie w strone modeli bardziej "casualowych" oraz wytrzymałych. stad odejscie od zegarkow bardziej eleganckich, garniturowych i pomysl na g-shock lub co ciekawsze, ale i kosztowniejsze: divera. ten pierwszy ostrasza mnie troche rozmiarami.

casio-g100-1bv.jpg

33334-1.jpg

snk809k1_2.jpg

jeszcze ten caly czas podoba mi sie z grupy bardziej eleganckich:

6221_4.jpg

no i ten "mako". wydaje mi sie, ze bedzie nieco za duzy na nadgarstek 16,5cm

bede wdzieczny za opinie co do diverow tak do 400 max 500zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Duniek

Citizen Promaster NY2300 09EB ( najlepiej napisz do użytkownika "cieslak" on sprzedaje je po 330 zł ) taniej nie kupisz.

Orient "mako" (CEM6500) najtaniej na allegro kupisz ( ewentualnie ebay )

Orient LUN9P001B - kwarc cena poniżej 400 zł www.demus.pl

link do zdjęć / wymiarów Mako i LUN9P001B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a propos przeroznych diverow. interesuja mnie trwale modele, porownywalne z monsterem seiko. czy ktorys z zegarkow prezentuje podobne wlasciwosci? oczywiscie pytam o model tansze od seikacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Duniek

Pulsar=Lorus dla mnie to to samo, stylistycznie podobne, cenowo podobnie, jakość podobnie.

Jeśli dobrze pamiętam to mają nawet taki sam grawerunek na dekielku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.