Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

matyr

czym szybko zmiękczyć pasek skórzany...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie, czym tzw. domowym sposobem zmiękczyć nowy pasek do zegarka? Tak żeby jednocześnie nie brudził i nie tłuścił nadgarstka. Nie chciałbym kupować litrowej puszki z olejem do pielęgnacji siodeł... :P Mam Adriaticę Pilota - pasek jest naprawdę mocno sztywny, przeszkadza mi to na tyle, że rozważam nawet zakup innego...

A tak poza tym, co sądzicie o jasnobrązowym, grubym, pasku do tego zegarka?

post-29470-0-00593200-1331335886.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, Adriatica ma "pancerne" paski, w swoim zmieniłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POwitoł

Można podziałać mechanicznie: zwinąć w rulonik w jedną, zwinąć w rulonik w drugą stronę. Skręcić wzdłuż kilka razy.

UWAGA: lico paska na 100% się ponaciąga i nie będzie ono tak gładkie jak wcześniej :P

porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domowym sposobem, możesz spróbować solidnie, grubo nasmarować kremem Nivea, takim klasycznym, białym w puszce. Odłożyć na jakiś czas, żeby dobrze wsiąkło, a potem ewentualnie go jeszcze trochę mechanicznie pomęczyć, tak jak @porcelain pisał.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tyle domowy, ale dość dostępny rozciągacz do skór firmy PALC. Popryskać trochę pomęczyć i powinno zadziałać. Mam takką Adriatice i u mnie się sprawdziło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o co chodzi? Mam Adriatice 1065 i żadnych problemów z paskiem, układa się idealnie (w przeciwieństwie do niektórych sztywnych Hirschów).

A co do brązowego i dodatkowo grubego paska do tego modelu to mam duże wątpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tluszcz do skór, do kupinia na allegro i w większości sklepów z galanterią skórzaną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o co chodzi? Mam Adriatice 1065 i żadnych problemów z paskiem, układa się idealnie (w przeciwieństwie do niektórych sztywnych Hirschów).

A co do brązowego i dodatkowo grubego paska do tego modelu to mam duże wątpliwości.

A ja po założeniu Hirscha Marinera stwierdzam, źe zegarek po pierwsze wygląda zdecydowanie lepiej, a po drugie pasek jest mięciutki i moim zdaniem nie ma porówniania in plus do oryginału... Ale pewnie to kwestia gustu. :) Temat chyba do zamknięcia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoje zmartwienie "zalatwi" tluszcz do skor firmy PALC. Polecanym przeze mnie sprzedawca jest Lesna_Marcysia (szukaj na all...) Zadna reklama tylko osobiscie przetestowalem zachowanie sprzedawcy w sytuacji gdy pracownik PP niekoniecznie ma w glowie dostarczenie przesylki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.