Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

rdvl6

Tag Heuer, Omega, Longines, Glycine

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Chyba czas na przejście o szczebelek wyżej, no może w niektórych przypadkach dwa szczebelki:) Z Tissota i Certiny na np. jeden z nich:

L3.641.4.56.6_md.jpgglycine.jpgpk-000000000005828-0ee0e8f36b98459ca556875bbf4757d3-30-1.jpg

Czyli Longines HydroConquest (tutaj wersja automatic, ale rozpatruję też kwarc), Glycine Combat SUB i Tag Heuer F1. Nie jestem wielkim znawcą, więc proszę o pomoc. Chodzi mi o zegarek w miarę fajny designersko (wiem, że to już często subiektywna opinia, ale te trzy są dla mnie ok), niezawodny, w miarę bezobsługowy, no i troszkę już prestiżowy. Wiem, że bardzo ważne jest określenie kwarc/automat,mechanik. Powiem szczerze, że jeszcze w tej chwili nie jest to dla mnie tak ważne, zagrek ma mi posłużyć kilka, może kilkanaście lat, z czasem na pewno będę się skłaniał ku mechanikom, ale w chwili obecnej kwarc wydaję się ok, szczególnie, że przy odpowiednim producencie powinien być bezobsługowy i nie będzie problemu z dokładnością.

Bardzo bym prosił o jakąś opinię na temat Glycine, bo domyślam się, że prestiżem jednak nijak ma się do Tag Heuera czy Omegi, ale design moim zdaniem jest świetny (w wersji pomarańczowej jak Planet Ocean:) ), no i chyba dlatego wylądowała w tym zestawieniu.

Jest jeszcze jeden czarny koń - Omega Seamaster Professional 300m quartz. Cenowo Tagowi i automatycznemu Longinesowi jeszcze tak bardzo nie ucieka. Jednak designem nie może się równać z Planet Ocean i chyba wolałbym jako następny szczebelek wziąć już właśnie taki co-axial i zostawić go do końca życia:)

Proszę więc o sugestie dot. zilustrowanej trójeczki, wszelkie doświadczenia, uwagi i opinie mile widziane:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja lubię TH ale akurat ten to wizualne nieporozumienie,strasznie odpustowo wygląda.

Z tych trzech brałbym Lonżina,mi się bardzo podoba.Skoro interesują Cię w tej chwili kwarce to chyba pozostaje wybór na podstawie indywidualnych preferencji wizualnych i ceny bo o mechanizmach nie ma co mówić.Sądzę że Lonżin straci mniej na wartości niż Glycine i łatwiej go bedzie sprzedać ze względu na markę.

P.S Skoro to ma być zegarek na parę lat to warto jednak się "szarpnąć" parę złotych więcej i kupić tego Lonżina mechanicznego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie popieram kolege maxwella posluchaj dobrej rady kup mechanika a sie nie zawiedziesz tym bardziej ze ma byc to zegarek na kilka lat.

ps jesli bardziej ci chodzi o prestiz to bierz Taga znow tak odpustowo nie wyglada mialem okazje go miec przez jakis czas i jest ok

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Z tej trójki zdecydowanie HydroConquest, potem Glicynka, a na końcu TH, który jak dla mnie jest w tym przypadku stylistycznym nieporozumieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cyklotymik

Rozważyłbym Longina lub Glycka, TH wg mnie obrzydliwy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro "celujesz" w okolicę Seamaster Professional quartz, to wybierz zdecydowanie OMEGĘ, pomimo że quartz, to jednak OMEGA. Nie jeden, tu na forum chciałby ją posiadać :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TH nie widziałem więc nie wypowiadam się. Z kolei pozostałe były u mnie na tapecie :) Wg mnie Glycinka jest bardzo przeciętna i jakoś mi nie leżała, Longines jednak zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie - wygląd, wykonanie i ogólny sznyt :) Ja wybrałem jednak Sinna bo za jakiś czas ten Longin rywalizowałby z Omegą PO :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za wszystkie opinie. Trochę sobie to wszystko usystematyzowałem. W ciągu kilku dni będę mierzył Longinesa. Ogólnie z fotek podoba mi sie, choć nie ukrywam, że moim ideałem pod względem designu wśród diverów jest PO:) Wiem, że Longines HC w automacie to już klasa zbliżająca się do Speedmasterów, niestety cenowo też się do nich zbliża i to jedyne co mnie martwi i co może skutecznie zniechęcic. Więc decyzja na pewno jeszcze nie zapadła:)

Prosiłbym też o jakieś opinie na temat Edoxów - szczególnie serii Class 1. Bardzo podobają mi się optycznie, choć cenowo to też nie jest najtańsza opcja. Generalnie jak pozycjonowalibyście Edoxy? Z tego co widze po cenach, to chyba klasa ala Oris (zreszta nie wiem czemu kojarza mi sie z Orisami), no na pewno wyżej niż Cytrynka czy Tissot:) Słyszałem też, że Edoxy są fajnie wykonane, no i nie są to tak mega-popularne zegarki, to na pewno plus. Proszę więc o opinie, dziękuję z góry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D Wiem, że Longines HC w automacie to już klasa zbliżająca się do Speedmasterów,

Może się zbliża, ale jeszcze ciągle mu baaaaaaaaarrrrrrdzzzzzzzooooooooo daleko :)

epos_logo.jpg.8c112fd1fff37da5649af0cec7869bc5.jpg  Jak go nie lubić!

.................................................................
"Mieć rację to niewiele, nawet stary zepsuty zegar dwa razy na dobę ma rację. - Jean Cocteau
.................................................................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych 3 podanych modeli to właśnie Longin jest wg mnie najbardziej solidny,jeżeli chcesz miec zegarek na kilka lat to nie ma sie nad czym zastanawiac. TAG to niestety kompletna pomyłka.. A jeżeli chodzi o HC automaty to jednak trochę im brakuje do Speedmasterów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.