Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Boberek

Chiny ...

Rekomendowane odpowiedzi

Piotrze Ratyński obawiam się, że Twój światopogląd zegarkowy niebawem legnie w gruzach ba Twoje życie legnie w gruzach gdy dowiesz się, że Swiss Made jest tak na prawdę China Made. Po drugie buty w których chodzisz nie wiem Adidas, Nike mają za pewne na metce Made in Taiwan albo Made in Indonesia i nie przeszkadza Ci to? Odpowiedz na takie pytanie :lol:

Koszulka Adidasa moja własna kupiona w Niemczech w firmowym sklepie Adidasa :unsure:

Ambasadorze, obawiam się, że będziesz musiał jeszcze co najmniej kilka razy przeczytać moją sygnaturę. Wystarczy się rozejrzeć, żeby stwierdzić, że konkretnie interesuje się zegarkami vintage i tu niestety nie ma miejsca na Chiny. Wyraźnie też tu pisałem że interesuje mnie jakość, a nie gdzie robione: http://zegarkiclub.p...post__p__480521, z kolei mój pogląd na firmy zegarkowe jest zawarty tutaj: http://zegarkiclub.p...post__p__478488

i tutaj też nie ma miejsca na Chiny.

PS

Nie kupuje koszulek Adidasa żadnych, ani oryginalnych, ani chińskich, ani podróbek... są poza moim zainteresowaniem, tak samo jak opisane dresy, czy czapeczki z daszkiem. :lol:

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czego oczekujesz po zegarku? to podstawowe pytanie. Czy chcesz mieć coś wartościowego, czy raczej ładny bajer?

Jeśli coś wartościowego to rozważ zakup zegarka na lotnisku w sklepie wolnocłowym, czasem można "trafić" na fajne ceny lub wyprzedaże.

Kiedyś upolowałem w dobrej cenie Cartiera Santosa na lotnisku w Hong Kongu. W samym HK również można trafić na dobrą cenę, trzeba tylko odwiedzać markowe sklepy, bo wszędzie masa, masakra podróbek (niektórzy nie wiem dlaczego nazywają je replikami :unsure: )

Jeśli lecisz przez Moskwę warto pobiegać po sklepach na lotnisku, ostatnio mój kolega kupił tam Omegę.

:lol: Z ust mi wyjąłeś...

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:unsure:

3 obecnie najpopularniejsze słowa na świecie:

MADE IN CHINA :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co by nie bić dalej piany ,my się tu poboksowaliśmy ,a autor tematu chyba niezbyt zainteresowany sugestiami...:unsure:

myślę ,że można zakończyć dyskusję....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..., a boberek rzucił hasło i znikł, ani nie podziękuje, ani nie napisze czy odpowiedzi mu wystarczą, ma za to adwokatów...

Nie zniknąłem, nie zniknąłem tylko niestety wracam po 17 godzinach do domu ok. 22-23 i nie mam już siły odpisywać. A jeśli chodzi o bieżący temat to z uwagą śledzę wypowiedzi ludzi lepiej znających się na rzeczy (i nawet robię notatki). Bo niestety ja w materii prawdziwych zegarków dopiero zaczynam raczkować (a propos wsadzania kija w mrowisko ;]).

A jeśli chodzi o zegarek to szukam dla siebie czegoś co od razu wpadnie mi w oczy (ale tez w miarę dobrego i najlepiej w automacie). Chciałem kupić rosyjski automat ale trochę się wystraszyłem ostatnimi informacjami o ich awaryjności (mój poprzedni temat). Dlatego dalej szukam (a im dalej szukam tym bardziej jestem zagubiony i mniej zdecydowany [automat ok. 1500zł+- ]).

Może coś w Chinach mnie rzuci na kolana (lub w Polsce - mi to obojętne) :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ambasador

W Polsce to raczej nic Cię nie rzuci ... nasze zegarki to tylko po pińć tysięcy i 15 sztuk :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli chodzi o zegarek to szukam dla siebie czegoś co od razu wpadnie mi w oczy (ale tez w miarę dobrego i najlepiej w automacie). Chciałem kupić rosyjski automat ale trochę się wystraszyłem ostatnimi informacjami o ich awaryjności (mój poprzedni temat). Dlatego dalej szukam (a im dalej szukam tym bardziej jestem zagubiony i mniej zdecydowany [automat ok. 1500zł+- ]).

:unsure: I od tego trzeba było zacząć. W pobliżu tej ceny polecam Certina DS-1 i kilka modeli Laco.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DS-1 przyjemny czasomierz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem na chińskim aliexpress takie marki jak Binger ,engrwolf, kassaw ,Guanqin. Raczej to chińskie ale mogę się mylić. Bardzo ładne zegarki, automaty i tanie bo około 100usd. Ciekawe jakie w nich siedzą mechanizmy? Miałem kiedyś takiego Jaragara za 40usd i nawet był niezły ale mechanizm niedokladny i ze słabą rezerwą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Ta, tanie wino jest dobre, bo jest tanie i dobre.

Czego oczekujesz po automacie za 300 zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta, tanie wino jest dobre, bo jest tanie i dobre.

Czego oczekujesz po automacie za 300 zł?

No nie koniecznie... wśród swoich zegarków mam Parnisa na ST 2526 który robi +2s/24h, zegarek można było kopić za 75$ a drugim chińskim zegarkiem jaki posiadam jest Sea Gull D813.581 na ST 2553 który ma odchyłkę chodu -1-+1s/24h z tym że tutaj cena to już około 250$ tak że może być różnie.

Edit: rezerwa chodu w obu przypadkach to około  49,5h

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Parnis ładny, ale jakoś wolę z bransoletą . Sea gull z bransoleta można za 190 usd dostać i jak nie dowiem się nic więcej o tych które pisałem to kupię Sea gulla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym ze ja chyba wezmę Sea Gulla m163s, co prawda trochę mały jak na moja rękę no ale na nic droższego mnie nie stać.

http://www.aliexpress.com/item/Guaranteed-Top-quality-men-sports-watches-Luxury-brand-GQ10029-sapphire-Waterproof-tourbillon-automatic-sports-watch-hours/842271559.html

A tutaj wspomniany Guanqin, co prawda tani, ale taki Jaragar jest jeszcze tańszy a chodzi dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki z napisem Parnis na tarczy możesz spotkać w bardzo szerokim wachlarzu modeli od "garniturowych" przez "lotnicze" po diver'y zarówno na bransolecie jak i na pasku - większość z nich jest wyposażone w mechanizmy automatyczne z rodziny ST 25 bądź z naciągiem manualnym asian unitas.

Ale jeśli już rozglądasz się za chińską produkcją to Sea-Gull może okazać się lepszym wyborem, gdyż pomimo tego co poniektóre persony tutaj głoszą  - Sea-Gull to jeden z największych na świecie producentów zegarków i różnych podzespołów do mechanizmów zegarkowych - wcale bym się nie zdziwił gdyby okazało się że ich produkcję w formie podzespołów bądź poszczególnych części można spotkać również w zegarkach z napisem swiss made na tarczach...  ;)   

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Pomimo tego, co niektóre persony tutaj głoszą, kupując zegarek z naciągiem automatycznym za 100 usd, masz szansę na kupno egzemplarza, który spełni twoje oczekiwania.

Problemem jest tylko oszacowanie szansy otrzymania takiego egzemplarza.

A także oszacowania ryzyka poniesienia kosztów zwrotu zegarka który takich oczekiwań nia spełni.

Ale to, jak to mówia, twoja kasa i twoja zabawa.

Życzę szczęśliwego wyboru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanko bo chyba wezmę parnisa z paskiem. ale Polski dystrybutor  ma dwie wersje

http://www.tomsky.com.pl/?88,zegarek-parnis-open-heart-white-de-lux

http://www.tomsky.com.pl/?8,zegarek-parnis-open-heart-white

Obydwie mają inne mechanizmy, widac to, ale jednak napisane w obydwu przypadkach ze jest to Sea Gull ST25

Na ebayu http://www.ebay.pl/itm/43mm-Parnis-black-dial-Power-Reserve-automatic-brown-mens-watch-date-ST2505-234-/221069825939 to wersja bez "de lux".

Zezdjec na google zauwazyłem ze wersja "de lux" ma mechanizm inny niz ST2505. Wydaje mi się ze jest to albo ST2504 lub ST2502, ale moge się mylić.

Zastanawiałem się tez nad rozbieznością cenowa modeli Sea Gull ( nie Parnis), np. taki model M163s 

http://www.aliexpress.com/item/Sea-gull-Watch-M163S-Automatic-Mechanical-Watch-Retrograde-Date-Power-Reserve-Flywheel/1738122648.html z mechanizmem ST2505 kosztuje tylko 190usd, ale są te modele o wiele drozsze , ponad 400usd i więcej, ale widac inny mechanizm Sea Gull-a.

Jak to  jest z tymi mechanizmami? Czy wszystki są dobre? Czy ten najtańszy ST2505, to równie przyzwoity mechanizm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.