Rabadur 0 #1 Napisano 6 Kwietnia 2010 Witam wszystkich miłośników zegarów. Zdobyłem piękny zegar i chcę go zatrzymać. Fascynuje mnie swoją urodą i chciałbym zdobyć jakieś dodatkowe informacje na jego temat.Przede wszystkim interesuje mnie, z jakiego okresu pochodzi zegar i co to za producent, z jakiego kraju pochodzi.Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Zdjęcia się nie wyświetlają, więc wrzuciłem je na stronę. Te zdjęcia powinny być lepsze http://www.aukcjoner.pl/gallery/002202323-DRGM.html#I5 Z góry dziękuję i pozdrawiam. MOD. Przenoszę do odpowiedniego działu. Do wstawiania zdjęć użyj tego: http://imageshack.us/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 6 Kwietnia 2010 Szwabski (XX wiek) po skrócie oznaczającym zastrzeżony znak handlowy Rzeszy Niemieckiej. Widać tylko mikro miniaturki i to jedynie na podglądzie - sprawdź sam... Edit:A teraz lepiej... Kienzle, po 1899 roku (zastrzeżenie dotyczy widełek wychwytu) PS. jak on ci się do kieszonki mieści (o dłuższym noszeniu na ręce nie mówiąc) ?? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rabadur 0 #3 Napisano 6 Kwietnia 2010 Dziękuję za przeniesienie postu do odpowiedniego działu i jednocześnie przepraszam Teraz już chyba zdjęcia widoczne są w pełnej rozdzielczości.Czyli jest to Kienzle ? Po czym można to poznać (?) skoro sygnatura wskazuje moim zdaniem (zdaniem laika)na inną nazwę producenta. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #4 Napisano 6 Kwietnia 2010 Czyli jest to Kienzle ? Po czym można to poznać (?) skoro sygnatura wskazuje moim zdaniem (zdaniem laika)na inną nazwę producenta. A jaką ? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rabadur 0 #5 Napisano 6 Kwietnia 2010 DGMS lub D.R Patent 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #6 Napisano 6 Kwietnia 2010 DGMS lub D.R Patent A znasz ten stary kawał o taki jednym co zginął, bo chciał Niemcowi na grobie kwiatki położyć ? Niemiec nazywał się, jak na tabliczce stało: Achtung Minen. Jak już pisałem powyżej, to nie są sygnatury firm wytwarzających zegary: DRP = Deutsches Reichs Patent -> patent RNDGMS= Deutscher Gebrauchs Muster - > zastrzeżony znak handlowy RN Takie oznaczenia znajdziesz na jakimkolwiek wyrobie, którego producent sobie je zastrzegł (wykupił). 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rabadur 0 #7 Napisano 6 Kwietnia 2010 Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.Już zrozumiałem W międzyczasie zorientowałem się, że o tym, że to Kienzle może świadczyć logo ze skrzydałami - czy dobrym tropem podążam ?Czy jest możliwe określenie dokładnego roku produkcji tego zegara ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #8 Napisano 6 Kwietnia 2010 Dokładnie się nie da. Nie ma tabel datowania na podstawie numerów seryjnych dla tej firmy. Chyba ze zdobyłbyś wszystkie katalogi Kienzle z lat 1900 - 1925 mniej więcej i znalazł, kiedy taka skrzynia pojawiła się po raz pierwszy... Ze względu na emaliowana tarczę, skrzynię typu Freischwinger (albo wyłącznie u nas - Ślązak) obstawiałbym okres gdzieś do 1914 roku - góra 1920. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #9 Napisano 6 Kwietnia 2010 Dokładnie się nie da. Nie ma tabel datowania na podstawie numerów seryjnych dla tej firmy. Chyba ze zdobyłbyś wszystkie katalogi Kienzle z lat 1900 - 1925 mniej więcej i znalazł, kiedy taka skrzynia pojawiła się po raz pierwszy... Ze względu na emaliowana tarczę, skrzynię typu Freischwinger (albo wyłącznie u nas - Ślązak) obstawiałbym okres gdzieś do 1914 roku - góra 1920. A jak wychwyt? Mi sie kojarzy po 1920, przez analogie do innych marek.Jeszcze w 1925 mozna bylo znalezsc takie skrzynie. Inna rzecz - azurowy mechanizm? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rabadur 0 #10 Napisano 6 Kwietnia 2010 Ok. Dużo się dowiedziałem. Dziękuję jeszcze raz.Mam nadzieję, że ten post komuś pomoże. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz 109 #11 Napisano 7 Kwietnia 2010 Nie lubię postów jak nie widać o czym się rozmawia Jak się podoba to nie ma co dyskutować. Powinieneś jednak wiedzieć - jakby ktoś chciał taniej to zrobić... to już chyba się nie da Do Piotra - zwróć uwagę na koło zapadowe - wg mnie szwarcwaldzkie ( bardzo słabo widać więc istnieje spore prawdopodobieństwo pomyłki ) ale nie na kołnierzu. 0 Pozdrawiam Mariusz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #12 Napisano 7 Kwietnia 2010 Powinieneś jednak wiedzieć - jakby ktoś chciał taniej to zrobić... to już chyba się nie da Do Piotra - zwróć uwagę na koło zapadowe - wg mnie szwarcwaldzkie ( bardzo słabo widać więc istnieje spore prawdopodobieństwo pomyłki ) ale nie na kołnierzu. Eee.,. sprężyny są w bębnach , zawieszka wahadła/palec wychwytu (czy jak to zwał) nie są z giętego drutu - to już jednak pewna finezja 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #13 Napisano 7 Kwietnia 2010 A jak wychwyt? Mi sie kojarzy po 1920, przez analogie do innych marek.Jeszcze w 1925 mozna bylo znalezsc takie skrzynie. Inna rzecz - azurowy mechanizm? Do Piotra - zwróć uwagę na koło zapadowe - wg mnie szwarcwaldzkie ( bardzo słabo widać więc istnieje spore prawdopodobieństwo pomyłki ) ale nie na kołnierzu. Koło zapadowe jest tu główna ciekawostką. Właśnie ono jest przedmiotem patentu nr 147023 zarejestrowanego dla firmy Schlenker Kienzle w październiku 1903 roku (umieszczenie przed przednią płytą mechanizmu) i tak widocznie oznaczonego. Daje to pewne podstawy do przybliżonego datowania. Nie spotkałem się, by oznaczenia DRP czy DRGM były wybijane na werku dłużej niż kilka - góra dziesięć lat od czasu ich rejestracji (zapewne wynika to z czasu ochrony patentowej...jak i kosztów zużywających się stempli ). 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach