Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Rabadur

Sygnatura DRGM - zegar wiszący

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich miłośników zegarów.

Zdobyłem piękny zegar i chcę go zatrzymać. Fascynuje mnie swoją urodą i chciałbym zdobyć jakieś dodatkowe informacje na jego temat.

Przede wszystkim interesuje mnie, z jakiego okresu pochodzi zegar i co to za producent, z jakiego kraju pochodzi.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Zdjęcia się nie wyświetlają, więc wrzuciłem je na stronę.

Te zdjęcia powinny być lepsze http://www.aukcjoner.pl/gallery/002202323-DRGM.html#I5

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

MOD. Przenoszę do odpowiedniego działu. Do wstawiania zdjęć użyj tego:

http://imageshack.us/

post-30420-1270577827,62_thumb.jpg

post-30420-1270577836,74_thumb.jpg

post-30420-1270577847,16_thumb.jpg

post-30420-1270577855,86_thumb.jpg

post-30420-1270577873,83_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szwabski (XX wiek) po skrócie oznaczającym zastrzeżony znak handlowy Rzeszy Niemieckiej. Widać tylko mikro miniaturki i to jedynie na podglądzie - sprawdź sam...

Edit:

A teraz lepiej... Kienzle, po 1899 roku (zastrzeżenie dotyczy widełek wychwytu)

PS. jak on ci się do kieszonki mieści (o dłuższym noszeniu na ręce nie mówiąc) ??

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za przeniesienie postu do odpowiedniego działu i jednocześnie przepraszam :)

Teraz już chyba zdjęcia widoczne są w pełnej rozdzielczości.

Czyli jest to Kienzle ? Po czym można to poznać (?) skoro sygnatura wskazuje moim zdaniem (zdaniem laika)na inną nazwę producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jest to Kienzle ? Po czym można to poznać (?) skoro sygnatura wskazuje moim zdaniem (zdaniem laika)na inną nazwę producenta.

A jaką ?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DGMS lub D.R Patent

A znasz ten stary kawał o taki jednym co zginął, bo chciał Niemcowi na grobie kwiatki położyć ? Niemiec nazywał się, jak na tabliczce stało: Achtung Minen.

Jak już pisałem powyżej, to nie są sygnatury firm wytwarzających zegary:

DRP = Deutsches Reichs Patent -> patent RN

DGMS= Deutscher Gebrauchs Muster - > zastrzeżony znak handlowy RN

Takie oznaczenia znajdziesz na jakimkolwiek wyrobie, którego producent sobie je zastrzegł (wykupił).

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Już zrozumiałem :)

W międzyczasie zorientowałem się, że o tym, że to Kienzle może świadczyć logo ze skrzydałami - czy dobrym tropem podążam ?:)

Czy jest możliwe określenie dokładnego roku produkcji tego zegara ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie się nie da. Nie ma tabel datowania na podstawie numerów seryjnych dla tej firmy. Chyba ze zdobyłbyś wszystkie katalogi Kienzle z lat 1900 - 1925 mniej więcej i znalazł, kiedy taka skrzynia pojawiła się po raz pierwszy... Ze względu na emaliowana tarczę, skrzynię typu Freischwinger (albo wyłącznie u nas - Ślązak) obstawiałbym okres gdzieś do 1914 roku - góra 1920.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie się nie da. Nie ma tabel datowania na podstawie numerów seryjnych dla tej firmy. Chyba ze zdobyłbyś wszystkie katalogi Kienzle z lat 1900 - 1925 mniej więcej i znalazł, kiedy taka skrzynia pojawiła się po raz pierwszy... Ze względu na emaliowana tarczę, skrzynię typu Freischwinger (albo wyłącznie u nas - Ślązak) obstawiałbym okres gdzieś do 1914 roku - góra 1920.

A jak wychwyt? Mi sie kojarzy po 1920, przez analogie do innych marek.

Jeszcze w 1925 mozna bylo znalezsc takie skrzynie.

Inna rzecz - azurowy mechanizm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Dużo się dowiedziałem. Dziękuję jeszcze raz.

Mam nadzieję, że ten post komuś pomoże.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie lubię postów jak nie widać o czym się rozmawia

1_f.jpg

2_f.jpg

3_f.jpg

4_f.jpg

5_f.jpg

Jak się podoba to nie ma co dyskutować.

Powinieneś jednak wiedzieć - jakby ktoś chciał taniej to zrobić... to już chyba się nie da <_<

Do Piotra - zwróć uwagę na koło zapadowe - wg mnie szwarcwaldzkie ( bardzo słabo widać więc istnieje spore prawdopodobieństwo pomyłki ) ale nie na kołnierzu.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinieneś jednak wiedzieć - jakby ktoś chciał taniej to zrobić... to już chyba się nie da :)

Do Piotra - zwróć uwagę na koło zapadowe - wg mnie szwarcwaldzkie ( bardzo słabo widać więc istnieje spore prawdopodobieństwo pomyłki ) ale nie na kołnierzu.

Eee.,. sprężyny są w bębnach , zawieszka wahadła/palec wychwytu (czy jak to zwał) nie są z giętego drutu - to już jednak pewna finezja <_<

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wychwyt? Mi sie kojarzy po 1920, przez analogie do innych marek.

Jeszcze w 1925 mozna bylo znalezsc takie skrzynie.

Inna rzecz - azurowy mechanizm?

Koło zapadowe jest tu główna ciekawostką. Właśnie ono jest przedmiotem patentu nr 147023 zarejestrowanego dla firmy Schlenker Kienzle w październiku 1903 roku (umieszczenie przed przednią płytą mechanizmu) i tak widocznie oznaczonego. Daje to pewne podstawy do przybliżonego datowania. Nie spotkałem się, by oznaczenia DRP czy DRGM były wybijane na werku dłużej niż kilka - góra dziesięć lat od czasu ich rejestracji (zapewne wynika to z czasu ochrony patentowej...jak i kosztów zużywających się stempli <_< ).

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.