Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zigi555

wychwyt Brocota

Rekomendowane odpowiedzi

Wykluczyć nie można. Widać kołki - palety, mają one chyba półcylindryczny kształt, zęby nie są nachylone, więc jest to raczej wariant cofający...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wykluczyć nie można. Widać kołki - palety, mają one chyba półcylindryczny kształt, zęby nie są nachylone, więc jest to raczej wariant cofający...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kołki ,może niezbyt dobrze widać to na zdjęciu, są płaskie z łagodnie zaokrąglonymi bokami nie wiem jak to ma się do kontów ale kołek nie stanowi 1/2 cylindra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem "chyba"... Tak czy inaczej Brocot to najszlachetniejszy z wychwytów typu kołkowego właśnie.

Tak czy inaczej, ten typ wychwytu można rozpoznać patrząc nań raczej "z boku"...

2abc70b62626a83c.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kołki ,może niezbyt dobrze widać to na zdjęciu, są płaskie z łagodnie zaokrąglonymi bokami nie wiem jak to ma się do kontów ale kołek nie stanowi 1/2 cylindra

Jeżeli palety kotwicy są zrobione z wycinków okrągłego kołka, to mamy na pewno do czynienia z wychwytem Brocota. Oczywiście samo zdjęcie powyższe nie pozwala na taka pewność.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli palety kotwicy są zrobione z wycinków okrągłego kołka, to mamy na pewno do czynienia z wychwytem Brocota. Oczywiście samo zdjęcie powyższe nie pozwala na taka pewność.

Palety wykonane są z płaskowników czyli nie stanowią wycinka koła krawędzie krótszych boków są zaokrąglone .Posiadam zegar podobnej konstrukcj (koreański na zdjęcu podobno Kienzle) lecz tam kotwica kształtekm jest bardzo podobna a palety nie są w niczm osadzane tylko wykonane z blachy czyli kotwica to jedna całość. Muszę przyznac że zegar chodzi bardzo dokładnie i robi u mie za wzorzec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Palety wykonane są z płaskowników czyli nie stanowią wycinka koła krawędzie krutszych boków są zaokrąglone .Posiadam zegar podobnej konstrukcj i(koreański na zdjęcu podobno Kienzle) lecz tam kotwica kształtekm jest bardzo podobna a palety nie są w niczm osadzane tylko wykonane z blachy czyli kotwica to jedna całość. Muszę przyznac że zegar chodzi bardzo dokładnie irobi u mie za wzorzec.

Jest też wychwyt Brocota z płaskimi powierzchniami natarcia (bez powierzchni łukowatej), ale tak czy owak palety są jakby wycięte z okrągłego kołka. Przydałoby się lepsze zdjęcie, bo tak to tylko mogę poteoretyzować.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem zegar francuski z podobnym wychwytem w środę go odbiorę to wykonam zdjęcia i zamieszczę

Pozdrawiam pasjonatów zegarmistrzowstwa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamieszczone zdjęcie rozwiewa wszelkie moje wątpliwości.Kształt palety jest identyczny jak w zegarze ,który widziałem na aukcji. W Moim zegarze kotwica identyczna ale palety stanowią 1/2 walca o średnicy ok 3m. (zamalowana na rysunku to ta 1/2 walca)

Chylę czoło i dziękuję za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.