Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mbubu

Otwierać nożem drzwi jak nie chce mi sie kluczy z kieszeni wyjąć?? !!! :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu moja nowa "zabawka"

7dca8713e627ba90med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomekk
A tu moja nowa "zabawka"

7dca8713e627ba90med.jpg

no maniek dobry nóż, ale zamków to też nim nie wyważaj :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Otwierać nożem drzwi jak nie chce mi sie kluczy z kieszeni wyjąć?? !!! :blink:

Ja na przykład mam nóz w kieszeni, a klucze często w plecaku, albo gdzieś głęboko w kieszeni kurtki, nóż jest znacznie bardziej dostepny, przytwierdzony klipsem do lewej kieszeni spodni, wyciagniecie i otwarcie to kwestia sekundy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak z takimi zadaniami jak odkrecanie śrubek radzą sobie inne rodzaje stali? Ma ktoś z was Sebence? Tam jest z tego co wiem S30V... Jak ten nóż sie zachowuje w ekstremalnym użytkowaniu? Co jest waszym zdaniem bardziej warte polecenia, S30V czy 154CM ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ani jedno, ani drugie, nisko zahartowana 440, może być w bazarowym Jokerze :wacko:

Blade Brothers Member

"Teoria jest praktyką bezradnych"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomekk
Jak z takimi zadaniami jak odkrecanie śrubek radzą sobie inne rodzaje stali? Ma ktoś z was Sebence? Tam jest z tego co wiem S30V... Jak ten nóż sie zachowuje w ekstremalnym użytkowaniu? Co jest waszym zdaniem bardziej warte polecenia, S30V czy 154CM ?

niestety praktycznie w każdym przypadku im lepsza stal nożowa tym gorsza do takich zadań(chociaz naturalnie profil, i grubość głowni ma tutaj równiez spore znaczenie)

s30v to bardzo dobrze trzymajaca ostrze, ale też stosunkowo krucha stal z węglików

jeśli koniecznie musisz używać noża do podważania/kręcenia/dłubania to raczej jakiś victorinox albo cos z masywną klingą jak np crkt M21

zreszta ktos już pisał- w victorinox'ach sa śrubokręty, więc to chyba nóż dla ciebie

ale to wszystko przeciez już zostało wiele razy powiedziane na knives.pl- naprawdę nie bójcie sie tam zaglądac :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nóż to nóż ma słuzyć do krojenia ciecia itp

jak chcesz mieć nazedzie uniwersalne kup sobie Multitoola Leathermana i bedziesz miał problem z głowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój błąd polegał na tym, że spodziewałem się, że jak za nóż dałem kilka baniek to będzie on jak miecz laserowy i bedzie nim można czołgi przecinać. Teraz przynajmniej mam juz obraz włąściwości stali z wyższej półki, trzyma ostrość, ale nie koniecznie warto nią wbijać gwoździe :wacko: Dokupie sobie Victorinoxa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wacko: mam problem !

zanabyłem sobie takowy nożyk ( dla moich potrzeb - jest ok ) i nigdzie nie mogę dokupić zapasowych ostrzy , a szukałem ostro .

tzn. te szerokie ( na dole ) są , chodzi o te wąskie ( u góry )

Jeśli któryś z Szanownych Kolegów coś takiego gdzieś wyluka,proszę o info

post-4044-0-73867600-1331111386.jpg

post-4044-0-13488000-1331111387.png

Schaumburg Aquamatic II chrono , Citizen EcoZilla , Glycine Lcc 3k Le , Citizen Skyhawk , Temption CGK 204   ( sprzedam ew. zamiana ) , Oris ProDiver date ( zam. na chrono ) . Pam sub 243 , Fortis square chrono , Citizen Aqualand Depthmeter , OMEGA plo - prof 

i inne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POwitoł

@jajacek: My tu o nożach za setki złotych (nawet słowo sebenza prawie padło), a ty z takim... :wub::wacko:

Ostrza trapezowe wymienne to się zwie. Tu kilka rodzai

http://www.narzedziak.pl/go/_category/?idc=4_26_69_33

porcelanowy: Nóż to Narzędzie => ntn.knives.pl

Z pamiętnika strapmakera amatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:wacko: sorki ,że przeszkadzam tak Szacownemu Gronu

ps. że trapezowe to wiem

te co zapodałeś są wszędzie.

noże za setki - to tak drogo , czy tak tanio ?

Schaumburg Aquamatic II chrono , Citizen EcoZilla , Glycine Lcc 3k Le , Citizen Skyhawk , Temption CGK 204   ( sprzedam ew. zamiana ) , Oris ProDiver date ( zam. na chrono ) . Pam sub 243 , Fortis square chrono , Citizen Aqualand Depthmeter , OMEGA plo - prof 

i inne ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kliknąłem sobie ostatnio takiego pająka :

post-22779-0-53274700-1331120558.jpg

post-22779-0-01560600-1331120559.png

jak przyszedł uśmiałem się co niemiara :lol::lol::) okazało się ,że opis nie był w calach a w centymetrach . W sumie to żaden nóż nie sprawił mi tyle radości co ten :

post-22779-0-52011000-1331120560.jpg

:) mam teraz fajny breloczek do kluczy :)

xxx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jajacku mają być z tymi wycięciami czy mogą być z dziurką?

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki nóż z głownią stałą kupić, żeby jego długość była w granicach 12-16 cm całości.

Musi mieć pochwę, którą można przyczepić do paska poziomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POwitoł

macczarnecki: bardzo wdzięczny obiekt :lol:

Tak jak np. cała rodzinka spyderco ladybug i jester: kolory dobierzesz praktycznie do każdego stroju :)

Jaki nóż z głownią stałą kupić, żeby jego długość była w granicach 12-16 cm całości.

Musi mieć pochwę, którą można przyczepić do paska poziomo.

12-16 całego noża? Nie kojarzę zbyt dużo takich noży.

Z porządnych firm np. Benchmade 210Activator >> KLIK << tylko pochwy nie ma takiej jakbyś chciał.

Falkniven WM1 - też bardzo przyjemny (niestety, nowe ostatnio podrożały i pochwa nie taka).

Trochę większy, ale lekki i z pochewką jak chcesz jest Spyderco Bill Moran - ma pochewkę z kydexu i zapięcie techlock (pełna swoboda montażu). Znajomy posiada od jakiegoś czasu i chwali, zarówno nóż jak i pochewkę.

Głupio się przyznać, ale nie mam rozeznania w modelach budżetowych. Te które podałem są z tych droższych, ale porządnych.

A na marginesie: czemu taki maluch i czemu głownia stała? Może jednak folderek? :lol:

Edyta: przypomniał mi się jeszcze CRKT F4 - pochwę kumpel mocował sobie poziomo do paska za pomocą szlufek z paracordu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
POwitoł

Dzięki ... popatrze...

a znacie jakieś żeby nóz na tyle był ściśle w pochwie, żeby nie wypadł noszony do góry nogami ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość tomekk
Dzięki ... popatrze...

a znacie jakieś żeby nóz na tyle był ściśle w pochwie, żeby nie wypadł noszony do góry nogami ?

prawie każdy w pochwie kydeksowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość areczek86

Musi mieć pochwę, którą można przyczepić d

o paska poziomo.

Żeby cala długośc noża wynosiła 12-16cm?? To może CRKT Side Hawg??

51f4a3324c27dac3.jpg

Lub większi bracia Side Hawg II i Side Hawg III

8a1be405696843e4.jpg

trzy takie zgrabne maluchy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Żeby cala długośc noża wynosiła 12-16cm?? To może CRKT Side Hawg??

Lub większi bracia Side Hawg II i Side Hawg III

trzy takie zgrabne maluchy :blink:

Ale jak je przyczepić do paska?

Może lepiej

CRKT-2020large.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość areczek86
Ale jak je przyczepić do paska?

Może lepiej

CRKT-2020large.gif

No trzeba by dorobić kydexową pochwę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POwitoł

CRKT Side Hawg: pochwy brak :lol:

Może lepiej

Osobiście nie znam, a na knivesach nic sensownego nie znalazłem >> klik << i trochę zdjęć >> klik <<

Wygląda raczej na przyjemny gadżecik (podoba się mi :lol: ) niż na czysty nóż użytkowy.

Przypomnę się :blink:

A na marginesie: czemu taki maluch i czemu głownia stała? Może jednak folderek? :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasem maly fix jest lepszy :blink: ja podczas prac terenowych wolę coś ze stałą głownią do odizolowywania kabla niż foldera, jakoś pewniej się czuję :lol: szczególnie jak kabel jest słusznych rozmiarów.

taki np : :lol:

fbdc0729eb2b4d92med.jpg

Omega Automatic cal. 1012 | Rakieta 24h cal. 2623 | Seiko SNK621 cal. 7s26 | Vostok Europe Mriya Automatic cal. 2432 | Zeno 6001 cal. Unitas FHF469 | Adriatica 8102 cal. Unitas 6497 | Seiko SNM011 cal. 7s35 | Casio G-9100 Gulfman cal. Kwarcok | Seiko SRP005 cal. 4r16 | Aviator 3105/6973645 cal. 3105 | Seiko SKX007 cal. 7s26 | Citizen BL-5314 cal. E812 |

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

POwitoł

@Lawnowerman: na knivesach wypłynął fajny nożyk, spełniający twoje wymagania :lol:

Buck Mayo Kaala: S30v - hartowanie Boss, szlif wklęsły. Okładziny pomarańczowa micarta od Ruflesa, piny węglowe 4mm, tulejka węglowa 6mm. Pochwa kydex z mocowaniem do paska gratis. W komplecie oryginalne pudełko.

Cena 350 zł , wysyłka w cenie. Możliwe zamiany, propozycje na PM - zawsze się ze mną da dogadać.

741e966a40e98f47med.jpg

Sprzedawca porządny, cena wysoka ale do lekkiej negocjacji. Jeśli będziesz zainteresowany, to zgłoś się na priwa po namiary :lol:

czasem maly fix jest lepszy :lol: ja podczas prac terenowych wolę coś ze stałą głownią do odizolowywania kabla niż foldera, jakoś pewniej się czuję :blink: szczególnie jak kabel jest słusznych rozmiarów.

Kwestia upodobań, dlatego pytam :lol:

U mnie "zapas mocy" ostatnio zapewnia stara miniPika (jakoś na lekko mnie zebrało i nie chce wyjść z kieszeni :P ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi