Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

yoggibaboo

Wymiana paska

Rekomendowane odpowiedzi

Ja wiem, że to prawdopodobnie jest bardzo proste i pewnie było już na forum (przejrzałem ale nie znalazłem) jednak mimo to zapytam: jak samodzielnie wymienić pasek w zegarku? Mam skórzany, chciałbym zmienić na inny skórzany albo na NATO. Co zrobić? Jakie narzędzia będą potrzebne? Mój zegarek (Fortis) ma takie śrubki w miejscu, gdzie zapewne są teleskopy. Doradźcie, dobrzy ludzie.

Ostatnio przy zakupie paska pan sprzedawca, który podjął się założenia nowego, nieco zarysował mi kopertę. chciałbym zrobić to lepiej niż on

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej pasek masz mocowany na śruby.(jeśli to oryginał, jak nie to pewnie tylko atrapa a mocowanie jest na tradycyjny teleskop) Zakładam że to oryginał - potrzebujesz więc dwóch wkrętaków zegarmistrzowskich aby z jednej strony przytrzymać śrubę a z drugiej odkręcać. Musisz uważać bo jak wkrętak się obemknie to możesz mocno porysować kopertę. Po odkręceniu chyba już będziesz wiedział co zrobić;)

Jak masz jakieś wątpliwości to może warto podejść do zegarmistrza. Taka usługa kosztuje grosze a masz pewność (albo więcej pewności:) że zegarek nie będzie porysowany. Fortis to w końcu nie Casio.

A tu parę informacji jak zmienić pasek z mocowaniem na teleskop

www.pasekdozegarka.com.pl - paski i akcesoria zegarkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zakładam że to oryginał

Zgadza się, zegarek nie jest podróbą ;) Czy mam rozumieć, że skoro tak, to nie są to teleskopy tylko śruby właśnie i metoda opisana w linku w tym przypadku się nie sprawdzi?

Te śruby wyglądają tak, że z jednej strony jest normalna śrubka ale z drugiej taka zaślepka. Nie da się przytrzymać z drugiej strony, bo nie ma za co przytrzymać.

Musisz uważać bo jak wkrętak się obemknie to możesz mocno porysować kopertę.

No więc właśnie pan z Apartu przy wymianie odrobinę pojechał mi po kopercie. Malutka ryska ale ryska :D Po tym doświadczeniu pomyślałem, że następnym razem pasek wymienię sam. Tylko nie wiem jak się do tego zabrać! Te śrubki zbiły mnie z tropu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko mi powiedzieć nie widząc zegarka. Możesz ewentualnie podać jakieś bliższe informacje, model, numer referencyjny. Może wtedy coś więcej będzie można stwierdzić.

www.pasekdozegarka.com.pl - paski i akcesoria zegarkowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w tym modelu to sam bardziej porysujesz kopertę niż zmienisz ten pasek.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko mi powiedzieć nie widząc zegarka. Możesz ewentualnie podać jakieś bliższe informacje, model, numer referencyjny. Może wtedy coś więcej będzie można stwierdzić.

Fortis Flieger 655.10.158

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat w tym modelu to sam bardziej porysujesz kopertę niż zmienisz ten pasek.

eye_lip mógłbyś trochę rozwinąć? Się tak podłącze do tematu. Jestem o krok od tego modelu i nie przewidywałem problemów ze zmianą paska.

Co zostało zobaczone, już się nie "odzobaczy"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jestem o krok od tego modelu i nie przewidywałem problemów ze zmianą paska.

Gorąco polecam ten model, wprawdzie trochę rżną z IWC Mark XVI, ale w dobrym stylu :) Czytelność tarczy i ogólny dizajn - bez zarzutu. No i marka - ludzie pytają, czy Fortis to od nazwy banku :( Jeśli nie szukasz ostentacji ,to wymarzony zakup.

A co do paska - pan w Aparcie rzeczywiście mocował się z wymianą dobry kwadrans. Operacja zakończyła się sukcesem, ale i małą ryską w okolicy jednego ucha.

To jak jest z tą wymianą paska? Da radę samemu czy trzeba do specjalisty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello?

Temat umarł? Ktoś ma do zaoferowania jakąś dobrą radę w kwestii wymiany paska w Fortisie? Będę bardzo wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.