Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość 110010000010011001

List otwarty do CASIO

53 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość 110010000010011001

Drodzy uzytkownicy i milosnicy marki Casio, zwracam sie do Was z prosba abysmy wspolnie napisali list interwencyjny bezposrednio do Casio, proponuje aby kazdy zainteresowany tematem wypowiedzial sie w nim.

Glownym celem listu jest oficjalne wejscie firmy Casio na polski rynek z korzyscia dla Casio i klienta koncowego, a takze o obecnym problemie polskich instrukcji, kwestii dotyczacej gwarancji, zbyt wysokich cenach itd...

Proponuje aby tekst koncowy napisal sergserg (oczywiscie jesli sie zgodzi), poniewaz on to bardzo dobrze potrafi robic oraz zachecam aby NETRUNNER mial w tym swoj udzial (oczywiscie jesli zechce), ktory udzieli tych najistotniejszych informacji do tego tematu.

Gdy list zostanie napisany i otrzyma akceptacje wiekszosci, zostanie on przetlumaczony na jezyk angielski i w koncu wyslany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysl dobry ale watpie zeby odniosl zamierzony efekt, chociaz moze jak by sie pod nim podpisalo 100K osob ;) Moze jednak sprawi, ze Casio bardziej zainteresuje sie polskim rynkiem. Watpie tez aby NETRUNNER wzial w tym udzial. Zibi to nie Casio i dzialal by w pewnym sensie przeciw swojemu pracodawcy. Jesli juz taki list jednak powstanie to moge przetlumaczyc go na japonski i nadac mu odpowiednia forme przyjeta w Japonii.

Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 110010000010011001

Z podpisami pod listem to raczej odpada, nie twierdze ze jest to nie do wykonania i do zebrania nawet kilku tysiecy podpisow. List wysle sie poczta emailowa oczywiscie, podpisany mniej wiecej tak: "uzytkownicy, milosnicy CASIO".

Powinno dac do myslenia Casio, gdyz NETRUNNER twierdzi, ze sprzedaz w Polsce jest bardo duza w skali europy, czyli jest to argument ktory warto przytoczyc w liscie. Wiele zagranicznych firm inwestuje w Polsce o czym kazdy z Was slyszal niejednokrotnie. Tutaj sa pokazane lokalizacje Japonskich firm, ktore zainwestowaly w Polsce.

Czy z pomoca NETRUNNERa czy bez niego i tak taki list zostanie napisany, Zibi nie tylko prowadzi sprzedazy produktow Casio, lecz jesli Casio rozwiaze wspolprace z Zibi to wlasnie Zibi sporo straci.

Super! jak zostanie ten list przetlumaczony na jezyk japonski ;) - oczywiscie jestem za.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glownym celem listu jest oficjalne wejscie firmy Casio na polski rynek z korzyscia dla Casio i klienta koncowego, a takze o obecnym problemie polskich instrukcji, kwestii dotyczacej gwarancji, zbyt wysokich cenach itd...

To skąd być urządzenie CASIO w Polska? To być przemyt i być bez gwarancja? Ja nie czytać instrukcja - ja oglądać obrazki (one wile dużo mówic lepiej jak pisać)

Bo co do cena ja być ZA. Ona za wysoka jest.

;)

Tempus fugit - ... zegarek manet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja moge sie podpisać w tym liście, obojętnie czy będzie to zwykły czy e-mail :) Oczywiście jestem za aby Casio utworzyło swój odrębny oddział w PL ;)

GW-1400DU, GW-7900B, GLX-5600, DW-6900

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajna sprawa , list zawsze mozna wyslac a nuz sie uda a przynajmniej ceny moze troche spadna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie popieram wasz pomysł ,popiera go również moja dziewczyna jak mój brat - również fani i użytkownicy G-shocków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem za. Jeśli ustalimy co powinno się w tym liście znaleźć, mogę popracować nad szczegółami.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oraz zachecam aby NETRUNNER mial w tym swoj udzial (oczywiscie jesli zechce), ktory udzieli tych najistotniejszych informacji do tego tematu.

Nie chcę absolutnie studzić Waszych zapałów, ale:

1. Rozumiem, że zakładacie że ludzie w Casio nie potrafią prowadzić interesów? (Gdyby wejście na rynek polski im się opłacało, już dawno by to zrobili...)

2. Z tego co wiem NETRUNNER pracuje w Zibi i zajmuje się Casio... Rozumiem, że chcecie aby sam zlikwidował swoje stanowisko pracy? ;)

Jednakowoż działając wg. zasady "nie przeszkadzać" - życzę (szczerze) powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej marne szanse,aby swoje oddziały otworzyli...

Lepsza opcja-dla Nas czyli kupującychto to,że pojawi się ostra konkurencja dla ZIBI,powiedzmy,że zostanie ten co ma dużo atrakcyjniejsze ceny(wtedy okazje z allegro/repliki itp wyginą),gratisy,obsługę,co ..."zesra się,a nie da się"...i poszukiwany model/część załatwi,a nie odpowiedzi w stylu:nie nie mamy;nie wiem;wygląda jak ten obok tylko trochę inne funkcje;ja nie wiem,a kolega wyszedł ;)

W Szczecinie trafiłem tylko na jednego gościa z obsługi,który powinnien tam pracować,sądząc po rozmowie zapaleniec,resztę za włosy i na bruk...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 110010000010011001

Chcemy uswiadomic Casio iz najwyzsza pora zakonczyc wspolprace, ktora prowadza z Zibi. Nie wiem czym zibi tak udobruchalo Casio, ze jeszcze sie od nich nie oderwalo?

Zazwyczaj jak nie wiadomo o co chodzi to znaczy, ze chodzi o pieniadze ;)

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/43024-instrukcja-do-risemana/page__view__findpost__p__483101 < Tutaj NETRUNNER sam zaproponowal napisanie do Casio.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/44534-instrukcje-obslugi/page__view__findpost__p__496256 < Tutaj natomiast pisze, ze ucieszy sie jesli doprowadzimy do Casio Polska i ze najprawdopodobniej tam przejdzie, ale moment skoro nie bedzie chcial sie przylaczyc tutaj do naszej akcji to uwazam, ze niewlasciwym posunieciem z jego strony bedzie fakt iz Pan Rafal Zadara mialby przejsc do Casio Polska.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta ankieta nie ma pokazac ile osob jest za albo przeciw, bo Zibi traktowane jest przez Was jako samo zlo, wiec nie wiem czemu ankieta, ale popieram tak jak o tym pisalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio szukam dla siebie G-shocka,

padło na Gulfmana z radiem, i okazało się żę nie opłaca mi się kupować w europie,

poza europą jest trochę taniej, ale nie jest to wielka różnica,

nie wiem czy tak jest przy wszstkich modelach,

ale jak przeglądam ofertę, to ceny Casio w polsce nie wypadają źle,

nie mówiąc już o Gulfmanie w wersji czarnej, który to w polsce jast w tej samej cenie co na świecie,

lub nawet tańszy.

Jest jescze druga sprawa, piszecie, że chcecie aby Casio zrezygnowało ze współpracy z Zibi,

tylko jakie posiadacie do tego argumenty?,

bo jak dla mnie argument, że w polsce jest jedna z największych sprzedaży,

oraz to że ceny trzymają się na jednakowym, wysokim jak twierdzicie poziomie,

to akurat argument żeby współpracy nie przerywać.

Poza tym, twierdzenie że sprzedaż jest na wysokim poziomie trzeba by czymś poprzeć,

bo przecież nie wyssaliście tych danych z palca,

a takie informacje są z regóły poufne, jeśli więc napiszecie że "NETRUNNER tak powiedział"

to kolega może mieć poważne kłopoty,

chyba że mają tam zupełnie luźną politykę prywatnośći.

Nie jestem przeciwnikiem listu, tylko niech będzie iał solidne i rzeczowe podstawy,

to tylko takie przemyślenia jakie mi się nasunęły,

pozdrawiam

Łukasz

Jedyne czego nie można zrobić, to nie można myśleć, że czegoś nie można zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...i okazało się żę nie opłaca mi się kupować w europie,

poza europą jest trochę taniej, ale nie jest to wielka różnica,

nie wiem czy tak jest przy wszstkich modelach,

ale jak przeglądam ofertę, to ceny Casio w polsce nie wypadają źle,...

Jest jescze druga sprawa, piszecie, że chcecie aby Casio zrezygnowało ze współpracy z Zibi,

tylko jakie posiadacie do tego argumenty?,...

Z moich obserwacji wynika, ze poza europa ceny zegarkow G-Shock sa mniejsze o okolo 1/3. Mnie wydaje sie, ze 30% to jednak wielka roznica.

Nawet gdyby Casio weszlo do PL to watpie aby pogonilo Zibi. W wiekszosci firm negocjacje dotyczace wspolpracy z japonczykami sa bardzo ciezkie i dlugotrwale ale jesli juz, jakas firma japonska zdecyduje sie na taka wspolprace to szybko sie nie wycofa. Taka firma musiala by niezle dawac d**y zeby japonczycy powiedzieli jej dziekuje.

Co moglibysmy zyskac? Troche pewnie spadly by ceny ale bez szalu. Na pewno byly by prawdziwe serwisy Casio z dostepem do wszystkich czesci i to co najbardziej nas boli to gwarancje. Honorowane by byly prawdziwe gwarancje Casio, a te z Zibi odeszly by w zapomnienie.

Pewnie tez doczekalibysmy sie salonow Casio, moze tez salonow G-Shock z wieksza iloscia modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 110010000010011001

W najblizszym wolnym czasie napisze ten list, oczywiscie kazdy moze napisac owy list i go przedstawic tutaj. Zachecam rowniez do dodawania swoich opini do tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W najblizszym wolnym czasie napisze ten list, oczywiscie kazdy moze napisac owy list i go przedstawic tutaj. Zachecam rowniez do dodawania swoich opini do tematu.

Wyslij mi pozniej kopie listu po angielsku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 110010000010011001

Wyslij mi pozniej kopie listu po angielsku.

Ok, ale to nie bedzie ostateczna wersja, dopiero po poprawieniu i zatwierdzeniu przez Was koncowej wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale to nie bedzie ostateczna wersja, dopiero po poprawieniu i zatwierdzeniu przez Was koncowej wersji.

OK, bede czekal na ostateczna wersje. Z angielskiego bedzie mi latwiej przelozyc na japonski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Z angielskiego bedzie mi latwiej przelozyc na japonski.

Ale po co !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co !!!

Tak na wszelki wypadek :)

Zdziwilbys sie jak malo japonczykow (rowniez kierownikow wyzszego szczebla) slabo zna angielski. Z czytaniem co prawda jakos sobie radza ale z rozmowa to juz gorzej. Poza tym lepiej to bedzie wygladalo. Ciesza sie prawie jak dzieci gdy widza/slysza, ze gaijin zna japonski. Inaczej tez odbieraja taka osobe, w ich mniemaniu taka osoba trakuje ich powazniej.

Zaszkodzic nie zaszkodzi, a pomoc moze :)

Zreszta jak bedziecie chcieli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też wolałbym kupować G-shocki w PL,a nie za oceanem, samo czekanie 2-3 tyg na przesyłkę juz człowieka rozkłada:)

It's not Your music
It's not Your clothes
It's not Your favourite colour
It's Your watch that tells most about who You are!
---------------------------------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też wolałbym kupować G-shocki w PL,a nie za oceanem, samo czekanie 2-3 tyg na przesyłkę juz człowieka rozkłada:)

ps. też mam możliwość przetłumaczenia na japoński

It's not Your music
It's not Your clothes
It's not Your favourite colour
It's Your watch that tells most about who You are!
---------------------------------------------------------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość 110010000010011001

Przedstawiam Wam moj tekst, jestem ciekaw Waszych opini :)

Szanowne CASIO

Do napisania tego listu zmotywowała Nas firma Zibi która od roku 2000 jest oficjalnym w Polsce importerem zegarków Casio.

Pragniemy wyrazić swoje niezadowolenie przede wszystkim z wysokich cen, które są wyższe o mniej więcej 40% w stosunku do Niemiec, USA, Chin, Japonii. Dlatego wielu z Nas decyduje się na zakup zegarka po za granicami kraju lub od niezależnych importerów, którzy płacą cło, podatek VAT i opłaca im się sprzedaż gdyż mają ceny niższe od tych, które proponuje Zibi.

Tak naprawdę pomijając sprzedaż oficjalnego importera, zegarki Casio bardzo dobrze się sprzedają w Polsce, każdy Polak zna markę Casio i w naszym uznaniu są to bardzo dobre zegarki.

Kolejnym problemem są Polskie instrukcje obsługi.

Polskie instrukcje są własnością Zibi - w porządku przetłumaczyli, napisali i maja do nich prawa własności, lecz po za instrukcjami od oficjalnego dystrybutora istnieją instrukcje, które prawdopodobnie zostały przetłumaczone i napisane przez nieoficjalnych dystrybutorów. Te pierwsze, które pochodzą od Zibi nie są udostępniane dla użytkowników w formie elektronicznej lecz w formie wydruku, natomiast te drugie są ogólnie mówiąc udostępniane w Internecie.

Bardzo nie podoba Nam się również fakt co prawda małostkowy ale prawdziwy i mający miejsce, otóż Zibi w żałosny i prymitywny sposobami karci tych, którzy próbują udostępniać jakiekolwiek polskie instrukcje obsługi do zegarków Casio.

Zatem chcielibyśmy aby w przyszłości instrukcje obsługi do zegarków Casio były dostępne dla każdego kto jest posiadaczem zegarka marki Casio.

Kwestia dotycząca gwarancji.

Polska jest członkiem Unii Europejskiej od 1 maja 2004 na mocy tzw. Traktatu akcesyjnego podpisanego 16 kwietnia 2003 r. w Atenach będącego prawną podstawą przystąpienia (akcesji) Polski do Unii Europejskiej.

Na całym świecie obowiązuje międzynarodowa gwarancja Casio, której okres wynosi 2 lata, również we wszystkich krajach UE jest tak przyjęte tylko nie w Polsce.

Firma Zibi wydaję własną gwarancje na okres 3 lat z możliwością przedłużenia do 6 lat włącznie za dodatkową opłatą, ale taka gwarancja ma moc prawną tylko i wyłącznie na terytorium Polski w związku z tym chcemy aby w Polsce również zaczęła obowiązywać 2 letnia gwarancja międzynarodowa.

Problem nieoryginalnych zegarków Casio.

Największy a zarazem najpopularniejszy portal aukcyjny Allegro (www.allegro.pl), nie chce współpracować z Zibi w kwestii dotyczącej sprzedaży nieoryginalnych zegarków Casio, ponieważ nie uznają ich jako przedstawiciela firmy Casio w Polsce.

Podsumowując, chcemy znacznego obniżenia cen na poziomie takim jakie obowiązuj w innych krajach, ogólnodostępnego dostępu do instrukcji obsługi w języku polskim, 2 letniej międzynarodowej gwarancji, rozszerzonej oferty o modele zegarków, które nie są dostępne w Polsce, sklepów i salonów firmowych Casio w których będzie można zakupić tylko i wyłącznie zegarki Waszej marki, a także witryny internetowej, która również pozwoliłaby na dokonanie zakupów on-line.

Uważamy, że firma Zibi bardziej szkodzi marce Casio niż ją promuje, naszym marzeniem i celem jest aby firma CASIO weszła na rynek polski i zadbała odpowiednio o potrzeby polskich klientów.

Z całym szacunkiem

Użytkownicy i miłośnicy CASIO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka globalna uwaga do listu - nie może on być napisany w tonie, że jest równocześnie źle i dobrze. Albo jest źle, albo dobrze :)

Przykład:

Tak naprawdę pomijając sprzedaż oficjalnego importera, zegarki Casio bardzo dobrze się sprzedają w Polsce, każdy Polak zna markę Casio i w naszym uznaniu są to bardzo dobre zegarki.

Jeśli sprzedają się dobrze, to po co zmieniać?

Lepiej napisać, że sprzedaż byłaby dużo większa, a tak ponieważ ceny wysokie, a wiele osób nie ma zaufania do zakupów za granicą, stąd wybierają inne marki zegarkowe. Poza tym nie bałbym się i napisał, że Zibi jest dystrybutorem kilku różnych marek i to stawia pod znakiem zapytania zbieżność interesu z Casio. Poza tym warto spisać oficjalne ceny kilku zegarków, i podać jako przykłady (z przeliczeniem np. na euro)

I koniecznie trzeba napisać, że są coś o forum, że największe zegarkowe, kształtujące opinię ludzi i coś o odwiedzalności. I od tego trzeba zacząć, żeby ten kto to będzie czytał potraktował ten list poważnie.

O gwarancji i fake'ach bym nie pisał, bo jak jest za dużo, to w sumie jest o niczym. Poza tym nie słyszałem, żeby Zibi nie honorowało gwarancji EU Casio. To jest bardziej straszonko "oficjalnych" sklepów internetowych.

Natomiast co do instrukcji PL, to głównie skupiłbym się na publicznym ściganiu przez Zibi, jak to miało miejsce na tym forum i jak to wpływa na negatywne postrzeganie marki i znów, kupno np. konkurencyjnego Citizena, gdzie polskie instrukcje są normalnie dostępne.

Chodzi o to, żeby przekazać w tym liście problemy wspólne dla nas (wiadomo, ceny, instrukcje) i dla Casio - czyli stratę potencjalnego zarobku.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.