Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

publisher

Ankieta nr 2 - wybór zegarka rosyjskiego

Wybieram zegarek podforumowy  

76 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

...po co płacić za modyfikacje (oczywiście oznaczenie limitacji pozostaje).

Żeby otrzymać "no logo". Za to jestem gotów płacić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby otrzymać "no logo". Za to jestem gotów płacić.

Ale jakie logo i gdzie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadnij z trzech razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadnij z trzech razy.

Zazwyczaj takie posty ignoruję. Tym razem powiem, że nie mam ochoty na zabawę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zabawa polega na uważnym czytaniu tematu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze Strelą - choć to piękny zegarek jest problem natury merytorycznej.

Ktoś kto wie w ogóle co to Strela i z czym to się je - to skojarzenie jest jedno - z misjami kosmicznymi ZSRR.

;) Fajnie, ze przyblizyles historie, pomysl z logo misji tez mi sie podoba.

Co do samego projektu zegarka... nie wypowiadalem sie ostatnio, bo jakos nie bylo czasu.

Przyjalem ostatnimi czasy jedno kryterium zakupu zegarkow - musze je nosic - nic do szuflady - dlatego dla mnie MC niestety na chwile obecna odpada. Do tego Eugene zasial bardzo powazne ziarno niepewnosci - mysle, ze zanim pojdziemy dalej z projektami, trzeba koniecznie wyjasnic jak sie sprawa przedstawia, bo jezeli dobrze zrozumialem, ze zegarki te sa skladane w chinach i z Sojuzem maja tylko wspolna nazwe, to raczej taki zegarek nie pasuje do tego podforum, wielu userow zwraca uwage na cene - jezeli to zegarek chinski, to spokojnie mozna cos takiego zrobic za 1/3 ceny MC:)

Niektorzy pisza, ze nie jest dla nich wazna historia, etc... ja bardzo chetnie bym widzial, gdyby ktos uporzadkowal wiedze o obecnych rosyjskich zegarkach, bo troszke sie w tym pogubilem.

Jezeli chodzi o Strela - faktycznie ciezko cos dodac w tarczy, ktora i tak jest przeladowana... moze pojsc w innym kierunku i zmniejszyc ilosc napisow na tarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Co do samego projektu zegarka... nie wypowiadalem sie ostatnio, bo jakos nie bylo czasu.

Przyjalem ostatnimi czasy jedno kryterium zakupu zegarkow - musze je nosic - nic do szuflady - dlatego dla mnie MC niestety na chwile obecna odpada.

Osobiście chcę kupić taki MC żeby go nosić, jak i inne zegarki.

Do tego Eugene zasial bardzo powazne ziarno niepewnosci - mysle, ze zanim pojdziemy dalej z projektami, trzeba koniecznie wyjasnic jak sie sprawa przedstawia, bo jezeli dobrze zrozumialem, ze zegarki te sa skladane w chinach i z Sojuzem maja tylko wspolna nazwe, to raczej taki zegarek nie pasuje do tego podforum, wielu userow zwraca uwage na cene - jezeli to zegarek chinski, to spokojnie mozna cos takiego zrobic za 1/3 ceny MC:)

Nikt całej prawdy nie powie. Jakościowo, uważam że swej ceny są warte, i jak nie będzie napisów o szturmowikach i wodolazach, będą wyglądały zachęcająco. Za podobną cenę żadna chińska fabryka lepszej jakości nie zaproponuje. Zrobione w Rosji zegarki takiej klasy będą o wiele droższe, o ile ktokolwiek będzie w stane to zrobić.. Globalizacja. W szwajcarach do 3000 dolarów chińskich części ponad 50%.

Niektorzy pisza, ze nie jest dla nich wazna historia, etc... ja bardzo chetnie bym widzial, gdyby ktos uporzadkowal wiedze o obecnych rosyjskich zegarkach, bo troszke sie w tym pogubilem...

Baza 36XX jest świetnym werkiem, wywodzącym się od cortebertów, stosowanych w rolexach. W razie potrzeby znaleźć dawcę autentycznego starego mechanizmu nie problem. Trwałość i łatwość obsługi, regulacji zegarków na kalibrach kieszonkowych jest sporą zaletą. Naprawdę razi jak w wiekiej kopercie siedzi drobny kalibr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Firma Moscow Classic powstala w 2001r. w Moskwie. Fundatorami sa

Aleksander Kolosow, Andrej Malychin i Darek Sawicki. W ciagu kilku lat

produkcja Moscow Classic zrobila sie popularna nie tylko w Rosji ale w

wiekszosci europejskich krajow.

Z powodu rosyjskiej biurokracji i wysokich cen na wysylki eksportowe, w

2006r. zostal otworzony oddzial w Polsce, wlascicielem ktorej jest Darek

Sawicki.

Pierwotnie firma realizowala wylacznie wysylki eksportowe dla

zagranicznych dystrybutorow, ale z czasem zajela sie detaliczna

sprzedaza w Polsce.

Zegarki sa w pełni produkowane w Rosji, o czym swiadczy oznakowanie Made in

Russia" na wszystkich modelach (tarcza, tylna pokrywka albo mechanizm) !!!!.

Niektore akcesoria sa produkowane w Chinach i sa bardzo wysokiej jakosci, takie

jak pudełka, pasek itd.

Mechanizmy, koperty, tarcze, cześci również produkowane są w Rosji.

Z logo czy bez, wypukle czy nakladane, to wszystko zalezy od Panstwa

decyzji. Wszystko jest do zrobienia.

Pudelko tez do wyboru: z szybka czy cale drewniane. Roznicy w cenie

niema !!!

To nie moje widzi mi się.

To oficjalna odpowiedź MC.

---------------------------

Koniec Kropka!

I jak jeszcze raz usłyszę coś na temat historii MC to zastrzelę !!!

Rozwiałem wątpliwości, teraz skoncentrujmy się nad Strelą, a później będziemy głosować Strela a MC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i teraz wszelkie wątpliwości rozwiane, brawo! ;)

A więc trzeba się wziąść do roboty i zacząć projektować Strele, tylko, że w tej sprawie niewiele będę mógł pomóc, zupełnie nie mam pojęcia co w niej można zmienić, myślę, że najlepszą sprawą byłby jakiś kozacki dekiel, nie przeszklony, pełny z jakimś ciekawym rysunkiem, np kosmonautą czy samym "hełmem" kosmonauty. Myślę, że bardziej w tą strone tzeba iść.

ile by nie było to i tak jest za mało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jimi nie bądź taki w gorącej wodzie kąpany z tą historią...

Przynajmniej coś wiemy. Rozumiem że to odpowiedź na Twojego maila?

Mógłbyś to zaznaczyć bo jak ktoś pierwszy raz zajrzy to sobie pomyśleć może że z głowy piszesz ;)

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jimi nie bądź taki w gorącej wodzie kąpany z tą historią...

Przynajmniej coś wiemy. Rozumiem że to odpowiedź na Twojego maila?

Mógłbyś to zaznaczyć bo jak ktoś pierwszy raz zajrzy to sobie pomyśleć może że z głowy piszesz ;)

Racja racja ... już machnę edit. Dzięki ale baaardzo nerwowy dzień miałem dziś :/

A Powiedz mi ... Ciężko przeszyć pasek 2 różnymi kolorami nici ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Firma Moscow Classic powstala w 2001r. w Moskwie.

...

Koniec Kropka!

I jak jeszcze raz usłyszę coś na temat historii MC to zastrzelę !!!

Ja tam jeszcze poczekam co Eugene na to powie;)

I prosze nie strzelaj: Po prostu lubie wiedziec co i jak, a dzieki kilku postom z tego watku moja wiedza o zegarkach rosyjskich znow sie odrobine poglebila:) , a ze nie bylo to podane w czysto encyklopedycznej formie, to i jest szansa, ze cos z tego pozostanie w glowie:)

i moze kiedys zacytujemy taka historie o MC z glowy ;)

Jezeli chodzi o Striele - tak ogladam ta tarcze juz ktorys raz, jest na niej tyle pierscieni i podzialek... moze ktos by wyjasnil, do czego one wszystkie sluza, bo ja nie wiem... i moze troche szalony i bezsensowny pomysl, ale moze w celu zwiekszenia czytelnosci tarczy zrezygnujemy z tych "mniej" potrzebnych... ja np. na pewno bym sie obyl z podzialki 24h.. o ile ta skala jest do tego wlasnie:) - sorry, jezeli sie wyglupilem .. ale gdyby tak, to w slusznej sprawie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych podziałek ...

Stoper,

Tachymeter ... Obliczanie średniej prędkości na danym odcinku.

i

Telemeter

Służy do ...hmmm jak by to ująć. Burza.

Widzisz błysk , włączasz stoper i czekasz na grzmot. Stop. i widzisz ile km od ciebie jest burza .

Fajny bajer ale do myśliwca z 2 wojny światowej.

Nie widzę zastosowania na co dzień .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i teraz wszelkie wątpliwości rozwiane, brawo! ;)

A więc trzeba się wziąść do roboty i zacząć projektować Strele, tylko, że w tej sprawie niewiele będę mógł pomóc, zupełnie nie mam pojęcia co w niej można zmienić, myślę, że najlepszą sprawą byłby jakiś kozacki dekiel, nie przeszklony, pełny z jakimś ciekawym rysunkiem, np kosmonautą czy samym "hełmem" kosmonauty. Myślę, że bardziej w tą strone tzeba iść.

W Striele akurat dekiel przeszklony ma uzasadnienie w odróżnieniu od MC.

Stara zasada mówi, żeby dobrych rzeczy nie poprawiać, bo można popsuć. Akurat (to tylko moje zdanie) tarcza Strieły nie powinna być modyfikowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Zegarki sa w pełni produkowane w Rosji, o czym swiadczy oznakowanie Made in

Russia" na wszystkich modelach (tarcza, tylna pokrywka albo mechanizm) !!!!....

Brakuje zdjęć omawianych zegarków z takim oznakowaniem i sygnatury na mechanizmach 36XX. Będę wdzięczny. Bo na tych egzemplarzach 3602/03, co oglądałem oznakowań nie było. Tak samo jak na bliżniaczych zegarkach od Levenberga na tym werku i podobnych messerschmitach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brakuje zdjęć omawianych zegarków z takim oznakowaniem i sygnatury na mechanizmach 36XX. Będę wdzięczny. Bo na tych egzemplarzach 3602/03, co oglądałem oznakowań nie było. Tak samo jak na bliżniaczych zegarkach od Levenberga na tym werku i podobnych messerschmitach.

"Zobaczył i uwierzył ?" ...

Dobrze, a jak Ci pokarze zdjęcie z napisem Made in Russia to powiesz że to na pewno Photoshop ...

Ale zegarka to ci już nie wyślę do oględzin.

Coś Ty taki sceptyczny ?

Miej zaufanie do ludzi bo z takim podejściem to figa a nie zegarek będzie.

Postaram się zdobyć zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Striele akurat dekiel przeszklony ma uzasadnienie w odróżnieniu od MC.

Stara zasada mówi, żeby dobrych rzeczy nie poprawiać, bo można popsuć. Akurat (to tylko moje zdanie) tarcza Strieły nie powinna być modyfikowana.

No tak, jest co podziwiać, ale nie chodziło mi o to żeby zakryć mechanizm bo jest brzydki tylko o to, że tam można zaznaczyć jakoś tą limitacje, chyba, że Ci co chcą Strele będą zadowoleni jedynie z numerów limitacji na deklu, Strela zresztą i tak jest poza moim zasięgiem (niestety) więc moje spostrzeżenia są od tak, może coś pomogą lub zasugerują ;)

A co do tego, że w MC nie ma czego pokazywać pod przeszklonym deklem to zgadzam się, mechanizm nie należy do najpiękniejszych, dlatego dekiel będzie pełny i może zostać poddany większej modyfikacji niż tylko numerki limitacji bo będzie troche miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tych podziałek ...

Stoper,

Tachymeter ... Obliczanie średniej prędkości na danym odcinku.

i

Telemeter

Służy do ...hmmm jak by to ująć. Burza.

Widzisz błysk , włączasz stoper i czekasz na grzmot. Stop. i widzisz ile km od ciebie jest burza .

Fajny bajer ale do myśliwca z 2 wojny światowej.

Nie widzę zastosowania na co dzień .

dzieki, moze ktos kto zna sie na grafice, zobrazowalby tarcze bez telemetra? bo faktycznie, poza zaimponowaniem dziecku raczej praktycznych zastosowan tego nie widze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-29183-0-96656700-1331587241.jpg

post-29183-0-81736800-1331587232.jpg

post-29183-0-06643500-1331587236.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki, moze ktos kto zna sie na grafice, zobrazowalby tarcze bez telemetra? bo faktycznie, poza zaimponowaniem dziecku raczej praktycznych zastosowan tego nie widze.

O w ogóle widzisz praktyczne zastosowanie analogowego stopera? Nie wspominając już o podziałce tachometru...

Przecież nie o funkcjonalność tu chodzi, ale o wygląd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO :Chronograf nie ma żadnego zastosowania sensownego w codziennym użytkowaniu.

Niepotrzebny bajer podnoszący cenę.

Mam parenaście zegarków i tylko 1 chrono w kolekcji!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakąkolwiek modyfikację tarczy w Striele bym sobie odpuścił. Sama w sobie jest piękna i nic nie trzeba zmieniać. Napisy koniecznie cyrylicą, wg mnie dodają klimatu. Co innego dekiel, tam można (tak jak już ktoś pisał wcześniej) umieścić jakiś motyw związany z lotami w kosmos - np. jakiegoś Sojuza albo może stację Mir ;) Mirosław Hermaszewski w sumie też by mógł być.

Na koniec dorzucę jeszcze tylko:

Strieła jest jak Mercedes - tuningować ją, to zbrodnia :)

Maciejazz

Szukam wskazówek do Sławy "lodówki".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Ale zegarka to ci już nie wyślę do oględzin.

Coś Ty taki sceptyczny ?

Miej zaufanie do ludzi bo z takim podejściem to figa a nie zegarek będzie.

Bo mam oczy. I widzę takie zegarki dość często. I porównuję z rosyjskimi. Dlatego nie uwierzę, że te MC są ruskie. Ale i tak kupię jak będzie bez loga ?????????, rysunków i napisów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest możliwa produkcja czarnej Streli

Mamy do dyspozycji tylko i wyłącznie białą oraz srebrną strelę.

Modyfikacje Tarczy

przewiduję niewielki custom tarczy.

Tzn (zmiana koloru małych wskazówek sekundnika oraz stopera na czerwone)

może napis limited na tarczy, nakładana szachownica u góry.

Modyfikacje Dekla

Mamy trzy możliwości.

1

Limitacja 1/50

Napis kmziz edition

i jeżeli się zmieści nick forumowy

2

Brak limitacji 1/50

Napis kmziz limited edition

Nick forumowy.

3

Limitacja 1/50

Napis kmziz edition

i jeżeli się zmieści nick forumowy

Proszę nie róbcie projektów czarnej i nowej streli 44m szkoda czasu.

Wszelkie projekty prosiłbym kierować do mnie żebym mógł ocenić czy warto się ich podejmować. Nie przywiduje 2 miesięcznej dyskusji na temat Streli jak w przypadku MC.

Wszystkie wasze "dobre projekty" zmaieścimy na raz i będziemy głosować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakąkolwiek modyfikację tarczy w Striele bym sobie odpuścił. Sama w sobie jest piękna i nic nie trzeba zmieniać.

To po co się wysilać? Nie lepiej iść i kupić zwyczajnie "nie edytowaną" Strele?

Co to mi za klubowy zegarek? Tylko będzie tańszy?

Jaki to jest sens?

Napisy koniecznie cyrylicą, wg mnie dodają klimatu. Co innego dekiel, tam można (tak jak już ktoś pisał wcześniej) umieścić jakiś motyw związany z lotami w kosmos - np. jakiegoś Sojuza albo może stację Mir :) Mirosław Hermaszewski w sumie też by mógł być.

Tematem głównym jest stworzenie zegarka klubowego LOTNIKA, a nie kosmonautę itp.

Ludzie miejcie wyobraźnię o czy piszecie, proszę, bo odbiegacie od tematu...

Brakuje Wam pomysłów na Strele? To ma być zegarek typowo klubowy, który z daleka ma przypominać, wręcz okazywać, że został wykonany na rzecz klubu do którego należymy!

Nie mówię tu o logo klubu, który ma widnieć na tarczy. Sam projekt powinien mówić sam za siebie, być charakterystyczny, rozpoznawalny - jedyny w swoim rodzaju! ;)

Forma wizytówki, czyż nie? Ja Wam to muszę mówić? Miłośnikom zegarków?

W tym momencie olewacie ludzi, którzy starają się integrować razem i coś stworzyć.

To ma być NASZ zegarek, a nie kopia z kilku modeli, a co gorsza nieruszona (seryjna) tarcza.

Bo wtedy szkoda Waszego czasu i pieniędzy, taka prawda niestety...

Weźcie się w garść!

Na koniec dorzucę jeszcze tylko:

Strieła jest jak Mercedes - tuningować ją, to zbrodnia :)

Co ma piernik do wiatraka? Mercedes bez możliwości tuningu? A co powiesz o AMG lub Brabusie? :) Nawet nowego Nissana GTR-a da się wytuningować,

a Panowie z Nissana stwierdzili, że nie będzie się dało, ale to już inny temat :)

Wszystko da się wytuningować... Nie mówię o przesadności... To zależy od wyobraźni autora, który dany projekt edytuje (tuninguje).

To od niego zależy co i jak ma wyglądać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.