Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Krzysztof Igras

Szukajmy zegarów słonecznych

Rekomendowane odpowiedzi

167 [inowrocław] woj. kujawsko-pomorskie. Wieża budynku Dyrekcji Uzdrowiska. Pierwotnie zegar wykonany w tynku jednak teraz został on zakryty blachą z krzykliwymi kolorami. Osobiście wolałem ten poprzedni, choć tynk z niego się kruszył.

f7bd2766acbf0d6bm.jpg b62e93fe17815e6em.jpg 8ca5dd28e3c4949cm.jpg 2e0044dd9d04ce0em.jpg b3e0e44d4ac47572m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

168 [inowrocław] woj. kujawsko-pomorskie. Kamienica w Rynku. Zegar wykonano "ku chwale Ojczyzny" w 1969 roku z kostki ceramicznej - wraz dawnymi herbami Polski tworzy spójną kompozycję stylistyczną.

W prawym dolnym roku wstawiono trzy niewielkie tabliczki z wypisanymi autorami i datą:

"Obliczenia gnomoniczne zegara słonecznego Doc. Dr Tadeusz Przypkowski".

"Projekt i realizacja A. P. Stan. Brodziak. Ceramika Jan Misiak"

cef8caf0b128f026m.jpg 9d130fb920d66b00m.jpg 11ee788a80613621m.jpg 1006277db9cbb12am.jpg 1753483ef2c25f2dm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

169 [Toruń] woj. kujawsko-pomorskie. Katedra Janów - pozostałości po zegarze słonecznym na południowej przyporze. Udało mi się spotkać kościelnego, który pamięta jeszcze czasy, gdy zegar posiadał cyfry i co więcej gnomon. Niestety wiele lat temu gnomon po prostu odpadł i aktualnie przechowywany jest we wnętrzu Katedry. W resztkach tynku nadal widać miejsca po tworach, w których osadzony był gnomon. Nie zachowały się jednak żadne zdjęcia, na podstawie których zegar można by odtworzyć.

2a9fbf62c6fbc9eem.jpg 948d49f251511a02m.jpg b2df4324407ca401m.jpg af65cb0c9600aed3m.jpg c506a85c1ad7607em.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

170 [Toruń] woj. kujawsko-pomorskie. Zegar słoneczny na dziedzińcu Wydziału Nauk Ekonomicznych i Zarządzania Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Projekt: Marek Szymocha.

4faabb7dad27cde8m.jpg ffb66ec7c0f76992m.jpg d24e4f2452b13f2bm.jpg 146dab5a0ddb95eam.jpg 2b81833826bf8d8bm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

171 [Toruń] woj. kujawsko-pomorskie. Ulica Marii Konopnickiej - drewniany zegar na starej willi. Dolny segment odpadł całkowicie przez co nie widać już żadnych oznaczeń.

7b68d2c8971de793m.jpg d9ca42b85727f203m.jpg 9c7027e1b626db73m.jpg dc615377451099b3m.jpg b3f4a831a7ce37a0m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

172 [bydgoszcz] woj. kujawsko-pomorskie. Plac Piastowski - zegar u szczytu kamienicy od strony ul. Śniadeckich. Niestety be słońca brak mu nieco życia :lol:

31d747293edf93f9m.jpg 25d0aa17cb578718m.jpg 7429a614bc6432c0m.jpg 1c83a802689f1e15m.jpg bc28281e33db09c7m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

173 [bydgoszcz] woj. kujawsko-pomorskie. Technikum Kolejowe, ul. M. Kopernika. Zegar u szczytu ściany frontowej.

5794df321c17cbf7m.jpg d29e1aeeb05a242dm.jpg d93afdf7c0b2b5c7m.jpg 8dcf55b2fae69116m.jpg 0596c231329c4435m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

174 [bydgoszcz] woj. kujawsko-pomorskie. Ulica Warszawska 1. Niewielki zegar zamontowany we wnęce okna na drugim piętrze kamienicy. Jego autorem jest Karol Wenerski. Ostatnią fotkę nieco powiększyłem, żeby dało się cokolwiek na nim zobaczyć. Zegar służy niestety wyłącznie użytkownikom okna ;)

e7fde23cf539c51bm.jpg 7872ae341540cb85m.jpg 83db960fce9d9367m.jpg 7f5b56c0c5712f8bm.jpg 7896d644c13e3d5fm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[bydgoszcz] Według moich danych w Bydgoszczy istniały jeszcze co najmniej dwa inne zegary w miejscach publicznych, ale aktualnie nie ma zbyt wielkich szans na ich przywrócenie (pierwszy stał w Ogrodzie Botanicznym u zbiegu ulicy Niemcewicza i pl. Weyssenhoffa - został po nim tylko cokół, a drugi na skwerze u zbiegu Gdańskiej i Śniadeckich - posiadam jakieś fotki). Jest co prawda w mieście człowiek starający się o to, ale nie mam z nim kontaktu i nie wiem na czym sprawy stoją. Istnieją też przesłanki o istnieniu zegara w dzielnicy Osowa Góra, ale tutaj także brak mi jakichkolwiek dalszych konkretów. Być może ktoś z bydgoskich członków Klubu mógłby pomóc w zebraniu szczegółów czy fotek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

175 [Konstancin-Jeziorna] woj. mazowieckie. Zegar na balkonie willi przy ul. Jagiellońskiej 37. Niewiele jest miejsc (poza samym balkonem oczywiście) skąd można go zobaczyć w całości. Stąd też ostatnia fotka to lekkie przekłamanie polegające na komputerowym usunięciu elementów barierki i dokopiowaniu kilku linii ;) Nad zegarem łacińska sentencja "HORAS NON NUMERO NISI SERENAS" - "liczę tylko słoneczne godziny" ;)

e5156c37d9828e0fm.jpg a9cdc97d80b37e0bm.jpg 184ad1fe4fc2bf55m.jpg ec81238303521d3dm.jpg dc4dd4cc2fce5412m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

Masz zdrowie i cierpliwość ;) Wrzuć jakąś krótką listę może na pierwszej stronie, bo chciałem coś dorzucić ale nie wiedziałem czy jest i zanim znalazłem trochę to zajęło ;)

A wiesz coś może o sławnym zegarze słonecznym z serialu "Zmiennicy" ?? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sszwedo

Co prawda zegary słoneczne to nie moja bajka ( brak ruchomych części ;) ), ale jestem pod ogromnym wrażeniem tego co koledzy tutaj pokazali, to iście benedyktyńska praca , a efekt zanakomity. Już szykuję się do przeczytania całego wątku od deski do deski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Masz zdrowie i cierpliwość ;) Wrzuć jakąś krótką listę może na pierwszej stronie, bo chciałem coś dorzucić ale nie wiedziałem czy jest i zanim znalazłem trochę to zajęło ;)

A wiesz coś może o sławnym zegarze słonecznym z serialu "Zmiennicy" ?? ;)

No cóż, wiesz jak to jest z pasjami - codziennie dorzucasz coś do ognia i tak nigdy nie gaśnie :) Z listą może być o tyle problem, że cały czas się rozszerza, ale to nie powinno przeszkadzać w dorzuceniu Twoich fotek (czy któregokolwiek innego użytkownika Forum). Zawsze miło będzie zobaczyć jak te zegarki wyglądają innym okiem :) A nie wykluczone, że znajdzie się też coś nowego dla naszej bazy danych, która sobie powolutku rośnie. Na dzień dzisiejszy wiemy o mniej więcej 780 zegarach słonecznych w Polsce i tylko czas, pieniądze i słońce dzielą nas od odwiedzenia wszystkich i sfotografowania ich :P

O zegarze z serialu nic nie wiem. Być może dlatego, że nie oglądałem :) Znasz jakieś jeszcze szczegóły?

Co prawda zegary słoneczne to nie moja bajka ( brak ruchomych części ;) ), ale jestem pod ogromnym wrażeniem tego co koledzy tutaj pokazali, to iście benedyktyńska praca , a efekt zanakomity. Już szykuję się do przeczytania całego wątku od deski do deski.

Miło usłyszeć ciepłe słowo od kolegi po fachu :) Jest co czytać i oglądać więc serdecznie zapraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr
O zegarze z serialu nic nie wiem. Być może dlatego, że nie oglądałem ;) Znasz jakieś jeszcze szczegóły?

;) Ale jak to nie oglądałeś?? Chodzi o pałac w Zatorach, należący niegdyś do rodziny Radziwiłłów (tak było naprawdę, ten obiekt wciąż istnieje ;) ) Można to zobaczyć w odcinku nr 9 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info ;) Ściągam teraz ten odcinek i zobaczę o czym tam mowa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

No ale nie chcesz mi chyba powiedzieć że nie oglądałeś tego serialu nigdy?? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy ;) Obawiam się, że nie przepadam za rodzimą kinematografią ;) Ale dla zegara obejrzę ten odcinek ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

176 [Nowe Miasto] woj. mazowieckie. Kościół św. Anny. Po zegarze została już niestety tylko biała tarcza i gnomon, którego kształt (kąt nachylenia do ściany) może budzić pewnie wątpliwości.

4507075f846f5ecfm.jpg 0cc20248d7bc9e3fm.jpg 6292f3649584c6f4m.jpg 0e9cf88e29b38975m.jpg 84b0bcc28668fafem.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

177 [Warszawa] woj. mazowieckie. Kościół św. Jakuba na Tarchominie, ul. Mehoffera. Biała tarcza zegara i ułamany, ukośny gnomon to jedyne ślady po zegarze na tym kościele.

Niniejszym w Warszawie odkryliśmy już 33 słoneczniki ;)

266050f7bdea356em.jpg 5bdf8b1f0be63500m.jpg 8f33c2a1ea65f6f3m.jpg 753d941ddb4fa40fm.jpg dd28e36d7a1809a2m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No faktycznie - w 9 odcinku Zmienników występuje zegar słoneczny i to co więcej taki, o którym nigdy wcześniej nie słyszałem ;) Zatem wielkie Ci dzięki Zimny-Wietrze za podpowiedź ;)

Co prawda jak się zdaje do potrzeb filmu dorobiono w zegarze gnomon, gdyż miał tam przedziwny i niemożliwy do zastosowanie w tym modelu kształt. Przypuszczam, że zegar gnomona już wtedy nie posiadał i po prostu ktoś taki wyspekulował ;) Ale zegar zegarem pozostaje i mam tylko nadzieję, że jeszcze stoi gdzieś obok pałacu, co oczywiście zamierzam w stosownym czasie sprawdzić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

Cieszę się zatem że mogłem pomóc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdybyś wiedział o jakichś zegarach słonecznych, to proszę daj znać ;) Wiem już o całkiem sporej ich ilości, ale na pewno nie o wszystkich, a jeszcze sporo czasu upłynie zanim skompletuję tu te znane mi polskie słoneczniki ;) Forum nie daje możliwości stworzenia bazy danych, a szkoda, żeby ta wiedza gdzieś zaginęła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

178 [Warszawa] woj. mazowieckie. Saska Kępa ul. Dąbrowiecka 27. Hiszpański zegar słoneczny malowany na ceramicznej płytce.

4ac8ede4826edd71m.jpg 43b34d125e9d96e5m.jpg db6f72ff297228a2m.jpg 7c7260e57fa1d232m.jpg 1c57dcdc0021f9d6m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zimny-wiatr

hej, to u mnie na dzielnicy :rolleyes: Ale ten zegarek to tak raczej chyba w cieniu wisi??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

179 [Warszawa] woj. mazowieckie. Saska Kępa ul. Kryniczna 3. Pierwszy z dwóch bliźniaczych zegarów (ten od strony ulicy) wykonanych w 1970 roku przez nieżyjącego już Bohdana Hartwiga. Udało nam się porozmawiać z jego siostrą, która opowiadała nam o pasjach brata. Zegary wykonał z wielką starannością i odchodząc prosił, by przy przyszłych remontach domu nie naruszyć pozycji i kątów obu gnomonów. Pani twierdziła, że idąc do ogrodu nie musi zabierać ze sobą zegarka, gdyż słoneczniki dokładnie pokazują jej czas. Pan Bohdan pasjonował się także fotografiką i geologią (kolekcjonował okazy różnych skał - ekspozycję można zobaczyć w ogródku przed willą). Pracował także przy budowie Wału Miedzeszyńskiego po praskiej stronie Warszawy.

bcb908cf2f55ac43m.jpg 7bde337e482d3880m.jpg bbaa3d1d95a542efm.jpg 279da2843d030a32m.jpg c95dbc550c401684m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi