Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

NewAge_Man

Zegarek do 1000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Na samym początku należałoby zaznaczyć, że jestem tu nowy, także wybaczcie mi ewnetualną gafę. Przed napisaniem tego postu przejrzałem forum i mam już pewien pogląd na temat kupna zegarka. Przede wszystkim interesuje mnie zegarek do 1000zł, najlepiej jakby był szwajcarski. I tu pojawia się problem, nie wiem jaką firmę wybrać. Atlantica, Roamer, Tissot lub Certina? A może wybrać Seiko? Wiem, że ma być szkiełko szafirowe. Jeśli chodzi o mechanizm, to zdecydowałem się na zegarek kwarcowy. Zegarek ma być na codzień, ale w miare elegancki. Nie ma znaczenia czy będzie na pasek czy nie, tak samo czy będzie okrągły czy prostokątny. Ma mi się po prostu podobać<_<

Dziekuje za pomoc

Pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myślisz o Roamerze? Mój ojciec ma roamera już kilkanaście lat i ciągle chodzi dobrze. Atlantic? Dzisiaj oglądałem fajnego atlantica za 700zł bodajże, tylko nie pamiętam nazwy. Wiem, że miał 5 atmosfer i chronograf (jeśli nie myle pojęć). To był chyba ten model:

http://allegro.pl/item1135066779_atlantic_64450_41_68_grawer_gratis.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idź do salonu. W cenie do 1000zł zawsze mają spory wybór Tissotów/ Certin/ Atlanticów. Przymierz na ręce, bo zdjecia są bardzo zwodnicze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Certina DS Podium

Certina DS Action

Tissot Couturier i Tissot PR 100 (coś nieco bardziej klasycznego)

Tissot PRS 516 (jeśli lubisz by dużo działo się na tarczy ;) )

Pomimo tego, że sam posiadam Atlantica to jednak tą markę bym odpuścił, wolałbym Certinę lub Tissota. Skoro i tak rozmawiamy o zegarkach kwarcowych to tak naprawdę najważniejszym jest, by Twój przyszły nabytek po prostu podobał Ci się wizualnie. Propozycje, które podrzuciłem powyżej obejmują w miarę zróżnicowane modele zegarków, myślę że spośród nich coś wybierzesz. Polecam również test nadgarstkowy :) to może bardzo ułatwić podjęcie decyzji.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym forum wielokrotnie poruszano temat piramidy prestiżu i tego, które zegarki klubowicze najbardziej sobie cenią. Nie chcę odgrzewać tego tematu, bo gusta są różne, a sam do owej piramidy posiadam stosunek ambiwalentny... Pomimo to warto wspomnieć w tym miejscu, że jakkolwiek Certina czy Tissot do liderów wśród naszych ulubieńców się nie zaliczają ;) to jednak plasują się wyżej niż Atlantic. Z czego to wynika? Ciężko stwierdzić... Atlantic był obecny na polskim rynku nawet w czasach głębokiego komunizmu, dlatego dla niektórych ludzi zegarki tej marki od zawsze stanowią obiekt pożądania, jako szwajcarskie dobro luksusowe wyprodukowane przez znaną im firmę. Firma straciła na wartości, gdy demokracja ludowa pozbyła się przymiotnika "ludowa" a na nasz rynek trafiły inne marki. Spotkałem się także z poglądem, iż firma Atlantic w znacznej mierze swoją popularność w Polsce zawdzięcza właśnie temu sentymentowi, oraz temu, że jest znana szerszemu gronu Polaków, zwłaszcza tym, których młodzieńczy okres życia przypadł na lata poprzedzające upadek komunizmu. Sam jest posiadaczem Atlantica z serii Seahunter, nawet go czasami noszę :) A czemu o nim nie wspomniałem? Moim skromnym zdaniem Atlantic ma bardzo specyficzny charakter... nie wiem jak to mądrze ubrać w słowa... jak patrzę na obecnie produkowane modele tej firmy to mam wrażenie, że są one do siebie podobne i niczym się nie wyróżniają. Zastrzegam, że jest to jednak moje prywatne odczucie i oczywiście nie mam patentu na rację w tej kwestii;) W moim poprzednim poście podrzuciłem Ci propozycje modeli firm Tissot i Certina dobierając je wedle określonego klucza, tzn: Tissot PRS 516=> duża tarcza, chronograf, PR 100 i Couturier=> raczej czysta klasyka, bez ekstrawagancji, DS Podium i Action => coś pomiędzy dwoma poprzednimi kategoriami. Po prostu moim skromnym zdaniem, te dwie firmy oferują szerszy wybór modeli i prościej będzie wśród nich znaleźć coś co utrafi w Twój gust. Co do jakości mojego Atlantica zastrzeżeń nie mam, liczy już sobie 5 lat i jak do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów (teraz zbliża się czas konserwacji).

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ma być kwarc, to może poważniej pomyśl o Seiko albo Citizenie? Z tego drugiego możesz kupić sensownego Eco-Drive'a z wiecznym kalendarzem, np. w tytanie. Tutaj elegancki biały model z chronografem:

VO10-5995F.jpg

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pawel86 dzięki za opinie:)

No właśnie, sergserg też sie zastanawiam się nad seiko. Powiedz, dlaczego lepiej wybrać kwarcowe Seiko, niż Tissot/Certina? Mają lepsze mechanizmy, czy po prostu za tą samą cenę dostanę zegarek lepszy, chociażby tak jak mówisz z chronografem i wiecznym kalendarzem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, sergserg też sie zastanawiam się nad seiko. Powiedz, dlaczego lepiej wybrać kwarcowe Seiko, niż Tissot/Certina? Mają lepsze mechanizmy, czy po prostu za tą samą cenę dostanę zegarek lepszy, chociażby tak jak mówisz z chronografem i wiecznym kalendarzem?

Jeśli decydujesz się na zegarek kwarcowy, to moje zdanie jest takie, że w takiej sytuacji należy szukać zegarka o największym stopniu wykorzystania "elektroniczności" w założonym budżecie. Podstawowy kwarc ma elektroniki tyle, co za paznokciem, ograniczonej do oscylatora kwarcowego, dzielnika częstotliwości i pojedynczego silniczka E-M. Firmy japońskie (głównie) potrafią do środka zapakować dużo więcej, wliczając procesor, pamięć i 5 silniczków ;) - zachowując przy tym grubość w granicach 10mm.

Jak w środku jest już odpowiednia logika cyfrowa, to zegarek ma zwykle wieczny kalendarz (bez konieczności przesuwania dat), idealnie trafiający sekundnik w indeksy (bo pozycje sekundnika są prawdopodobnie stablicowane). Eco-Drive w Citizenie wyżej polega na tym, że tarcza zegarka jest ogniwem słonecznym, padające na nią światło jest zamieniane w energię, która przechowywana jest w akumulatorze umieszczonym w zegarku. Pełny akumulator zwykle wystarcza do pracy przez około pół roku w całkowitej ciemności i prawie 2 lat w uśpieniu.

Seiko z ogniwem solarnym zaczyna się sporo powyżej Twojego budżetu, ale Citizena możesz już ustrzelić. Warto rozważyć zegarek z tytanu, bo w wersji z bransoletą ciężar całości spada o połowę i kolorek jest taki cieplejszy (ten przykładowy Citizen wyżej razem z bransoletą waży tylko 87g, dla porównania Certina DS Podium na pasku, to 120g).

A wieczny kalendarz to wg mnie w zegarku kwarcowym funkcja niezbędna.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie mam teraz więcej watpliwości niż na początku, jednak to dobrze. Musze sam zastanowić się co wybrać. Pójde do sklepu, zobacze jak wygląda na ręku. Jednak opcja Seiko lub Citizena staje się coraz bardziej kusząca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.