Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

krys1972

TISSOT T-TOUCH II

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie witam wszystkich bardzo serdecznie.

Od kilku dni śledzę Wasze forum i uważam że jest bardzo pomocne dla ludzi chcących nabyć zegarek. Tak jak większość z Was uwielbiam zegarki (mam nawet małego bzika) posiadam ich kilka m.in Casio, Adriatica, Seiko i dwie perełki Omega i Rado. Obecnie napaliłem się na zegarki TISSOT z serii T-TOUCH Expert, gdyż dużo podróżuję : TISSOT T-TOUCH II Titanium T047.420.44.207.00 , Tissot T013.420.44.202.00, Tissot T013.420.44.201.00 wszystkie podobne :rolleyes: i w związku z tym moje pytanie:

- czy warto któryś z nich nabyć za te pieniądze gdyż za dużo mniejszą kasę mam zegarek Casio GW 9200 1ER z tymi samymi funkcjami?

- czy może ktoś z Was posiada zegarek z tej serii i może podzielić się spostrzeżeniami?

- i co sądzicie o tej serii zegarków

Z góry dziękuję za zainteresowanie sie tym tematem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

za te pieniądze to wolałbym nabyć faktycznie pięć RISEMAN'ów w róznych kolorach,albo

PRW-5000 [także wskazówkowy]

-te tissoty są bardzo ładne,ale za delikatne jak na zegarki w teren

takie moje priv zadanie;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- czy warto któryś z nich nabyć za te pieniądze gdyż za dużo mniejszą kasę mam zegarek Casio GW 9200 1ER z tymi samymi funkcjami?

Nie dokładnie te same.

Tissot ma kompas.

Riseman nie ma kompasu, ale ma większą wodoszczelność, WV, TS i to jest G-Shock :rolleyes:

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie do czego potrzebny Ci będzie ten zegarek, na jakich funkcjach Ci zależy?

Może się okazać, że wystarczy Ci kupić Risemana i sporo zaoszczędzisz. Z drugiej strony może zależy Ci aby zegarek można było zakładać nie tylko "na wyprawy" wtedy Tissot może być lepszym wyborem (nie każdemu pasuje "plastikowy", cyfrowy G jako codzienny zegarek).

Zatem przemyśl temat, przejrzyj forum i kombinuj :rolleyes:

Totalny laik :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-te tissoty są bardzo ładne,ale za delikatne jak na zegarki w teren

Sorry, ale g-shokowcy mają skłonność do przesady. Każdy zegarek, który nie jest g-shockiem jest dla nich za delikatny :rolleyes:

Akurat T-touch jest zegarkiem taktyczno-terenowym, i firma bez przerwy przechwala się jakimiś normami ISO, żeby potwierdzić ten fakt. Co i rusz sponsorują jakieś ekspedycje, i nie ma powodu sądzić, że jest to tylko i wyłącznie pijar i ściema, i że zegarek nie nadaje się na wyprawę wysokogórską. Zapewne nie wytrzyma (tak jak g-shock) upadku w 30-metrową przepaść, ale w końcu alpinista też tego upadku nie wytrzyma :rolleyes:

Natomiast zwykłe 'turystyczne' maltretowanie powinien wytrzymać bez problemu, a nie każdy musi nosić zegarek w plastikowym pancerzu.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mrovka

Sorry, ale g-shokowcy mają skłonność do przesady. Każdy zegarek, który nie jest g-shockiem jest dla nich za delikatny :rolleyes:

Akurat T-touch jest zegarkiem taktyczno-terenowym, i firma bez przerwy przechwala się jakimiś normami ISO...

taki mały offtop..w sumie to masz racje z tymi g-shokowcami-ot zboczenie.

ale weż pod uwage że te Tissoty mają dotykowe szkła i tak na chłopski rozum już są automatycznie bardziej narażone na uderzenia..pozatym wspomniałem o PRW-5000 a to do

g-szoków nie należy i z tego co pamietam ceny to blisko o połowe tańszy

ale z tymi gszokowcami to mi sie podobało;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mrovka dzięki za podpowiedź z PRW-5000, ale mam już casio G-Shock ze wskazówkami i wygląda prawie identycznie więc ten model odpada. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic ma sporo racji, to że coś nie jest "G-Shock" nie oznacza od razu, że się raz dwa rozleci. Od kilku dni jestem na urlopie w górach i jak wychodzę w góry, to mam na ręku Protreka (pierwszy raz używam takiego zegarka "w terenie"):

995bdf4a-6561-4fd4-95ef-58c282b022d6.jpg

Podstawowe wykorzystanie:

- kompas do orientacji mapy

- wysokościomierz - zupełnie inaczej się chodzi, jak się wie ile jeszcze do przejścia w pionie, i ile się wlazło, poza tym wcale nie musiałem (jak na razie) ustrojstwa kalibrować

- zmiany pogody - przydaje się taki wykresik aktualnego ciśnienia

- poza tym stoper 24h, wiadomo ile się przeszło, można kontrolować szlak

Zgodzę się, że z ekranem dotykowym na dwoje babka wróżyła, z jednej strony to plus, ale jak się wlezie między krzaki, które rozgarnia się rękami (w tym ręką z zegarkiem), to nie wiem czy zegarek nie zareaguje na taki dotyk.

Poza tym WV i TS to jednak zaleta, nie znacząca, ale wygodna.

EDYTA: dodatkowo przy nocnych marszach na orientację przydaje się funkcja Auto-Light, czyli podświetlanie tarczy po podniesieniu ręki do oczu. Nie trzeba macać zegarka w poszukiwaniu przycisku. No i kosztowo Protrek wychodzi raczej taniej od Tissota, a jak na moje zdanie, to zegarek w teren powinien być przede wszystkim funkcyjny, a niekoniecznie prestiżowy. Jak wracam z gór, Protrek idzie na półkę, a na rękę zakładam fajnego Oceanusa :P

Natomiast jeśli chodzi o podróżne, na zasadzie przemieszczania się, a nie "terenowych podbojów", to chyba najlepszy będzie jakiś Citizen na kalibrze U600/U680 - posiada sporą prezentację wielu czasów, łatwość zmiany stref czasowych, nie trzeba za wiele klikać.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster
  • Aktualnie na bazarku (sprzedaż/zamiana):
  • Najbliższe cele zegarkowe: Citizen Exceed EBS74-5101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sergserg też swego czasu myślałem o Protreku PRW-1500-1VER, ale doszedłem do wniosku że po co mam przepłacać w stosunku do Casio GW 9200 1ER gdyż kompas, pływy oraz fazy księżyca nie są mi potrzebne. Tissot natomiast sam w sobie ma klasę i jest wart grzechu, ale nie mogę nigdzie doczytać się opinii o tym modelu. Wydaje mi się że ekran dotykowy podobnie jak w amoledzie działa na zasadzie ciepła więc krzaki nie są mu straszne - chyba że się mylę. Funkcje które mnie interesują w zegarku to pomiar temperatury, ciśnienia, wysokości - chociaż wiem że często są przekłamane - wodoszczelność i dokładność czasu.

Reasumując Tissot podoba mi się ale jest drogi chociaż wart grzechu, natomiast Casio dużo tańszy ale wg. mnie bez stylu za to bardzo dokładny i z panelem słonecznym - bateria prawie wieczna.

Jeżeli ktoś napisze mi swoją opinię jak się sprawuje Tissot i będzie ona pozytywna to będzie mi łatwiej dokonać wyboru.

Pozdrawiam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten wklejony przeze mnie to PAW-1300B, tańszy niż model 1500, bez pływów i faz księżyca, bo też tego nie potrzebuję. Natomiast model bez kompasu to bodajże PRW-500, który dodatkowo ma ciekawą kolorystykę:

PRW-500BEJ-2JR.jpg

PRW-500TJ-7JF.jpg

GW-9200 to fajny G-Shock, ale dla wielu osób te pół centymetra różnicy na grubości jest jednak barierą, bo to przy 11mm Protreku pół zegarka więcej. Dodam od razu, że do jazdy na rowerze zakładam G, bo szansa wywrotki jest realna, więc zegar ma to wytrzymać.

Co do klasy samej w sobie zegarka, to myślę, że każdy to inaczej rozumie, dla jednego to metka na zegarku, dla innego technologia (np. waveceptor). Najlepiej zastanów się na spokojnie, gdzie i jak często będziesz tego zegarka używał i czy jest sens w tym świetle ładować w niego większą kasę. Może lepiej kupić 2 zegarki, jeden w teren, a drugi na rękę :P

Możesz też zastanowić się na Suunto.

• Zegarkowe zainteresowania: precyzyjne kwarce z termokompensacją (HEQ), kwarce dokładne typu "Radio Controlled", kwarce ładne, lekkie (tytanowe), niegrube i niebrzydkie, niekoniecznie japońskie, ale z mocnym, technologicznym, kwarcowym duchem ;)
  • Ulubione marki zegarkowe: Casio Oceanus, Seiko Brightz&Spirit&Prospex, Citizen Attesa&Exceed&Promaster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej zastanów się na spokojnie, gdzie i jak często będziesz tego zegarka używał i czy jest sens w tym świetle ładować w niego większą kasę. Może lepiej kupić 2 zegarki, jeden w teren, a drugi na rękę

Może to ma jakiś sens ale Protreki jakoś mnie nie przekonują - najgorzej jak człowiek się napali to trudno sobie potem coś wyperswadować. Ale dzięki za próbę pomocy w wyborze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej zastanów się na spokojnie, gdzie i jak często będziesz tego zegarka używał i czy jest sens w tym świetle ładować w niego większą kasę. Może lepiej kupić 2 zegarki, jeden w teren, a drugi na rękę

Może to ma jakiś sens ale Protreki jakoś mnie nie przekonują - najgorzej jak człowiek się napali to trudno sobie potem coś wyperswadować. Ale dzięki za próbę pomocy w wyborze :P

Tak, znam to z własnego oświadczenia. Jak już kupisz, to napisz reckę B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to zegar,który wybitnie mi się nie podoba,brzydki,drogi i niepraktyczny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T-touch i Sea-touch to bardzo udane i ciekawe linie Tissota. W sytuacji kiedy nie chodzi o jakieś działnia mega ekstremalne to super wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Na wstępie witam wszystkich bardzo serdecznie.

Od kilku dni śledzę Wasze forum i uważam że jest bardzo pomocne dla ludzi chcących nabyć zegarek. Tak jak większość z Was uwielbiam zegarki (mam nawet małego bzika) posiadam ich kilka m.in Casio, Adriatica, Seiko i dwie perełki Omega i Rado. Obecnie napaliłem się na zegarki TISSOT z serii T-TOUCH Expert, gdyż dużo podróżuję : TISSOT T-TOUCH II Titanium T047.420.44.207.00 , Tissot T013.420.44.202.00, Tissot T013.420.44.201.00 wszystkie podobne ;) i w związku z tym moje pytanie:

- czy może ktoś z Was posiada zegarek z tej serii i może podzielić się spostrzeżeniami?

- i co sądzicie o tej serii zegarków

Z góry dziękuję za zainteresowanie sie tym tematem.

Witaj posiadam Tissot T-Touch Expert II tytanowy a pasek skorzany.Kupilem go okolo 2 lat temu.Rowniez posiadalem kilka G shokow Casio ale Tissot to naprawde kawalek dobrego sprzetu.Bardzo lekki w porownaniu z podobnymi wielkosciami zegarkow ze stali szlachetnej.Szkielko szfirowe oraz funkcje dotykowe szkielka.Dotyk nie wlacza sie bezposrednio jak ktos napisal tylko trzeba najpierw aktywowac poprzez nacisniecie przycisku i jest aktywny przez 15sek.Wiec przypadkowo w krzakach jak ktos napisal(a nie wie sam o czym pisze)nie wlaczy sie zadna funkcja.Funkcja barometru jest super.Zegarek ten posiada kompas oraz funkcje wyznaczania azymutu.Nie wiem czy Casio moze wyznaczac azymut?Jedyne co mi sie zniszczylo to pasek,wyglada na bardzo zurzyty ale to moja wina bo uzylem nie odpowieniego plynu do skory.Wiec musze jakis kupic a koszt bransolety to okolo 900zl.troche mi sie porysowal ale,ze jest to zegarek wlasnie na wyprawy to male ryski dodaja mu elegancji.To tak w skrocie.Jezeli masz jakies pytania to pisz.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj posiadam Tissot T-Touch Expert II tytanowy a pasek skorzany.Kupilem go okolo 2 lat temu.Rowniez posiadalem kilka G shokow Casio ale Tissot to naprawde kawalek dobrego sprzetu.Bardzo lekki w porownaniu z podobnymi wielkosciami zegarkow ze stali szlachetnej.Szkielko szfirowe oraz funkcje dotykowe szkielka.Dotyk nie wlacza sie bezposrednio jak ktos napisal tylko trzeba najpierw aktywowac poprzez nacisniecie przycisku i jest aktywny przez 15sek.Wiec przypadkowo w krzakach jak ktos napisal(a nie wie sam o czym pisze)nie wlaczy sie zadna funkcja.Funkcja barometru jest super.Zegarek ten posiada kompas oraz funkcje wyznaczania azymutu.Nie wiem czy Casio moze wyznaczac azymut?Jedyne co mi sie zniszczylo to pasek,wyglada na bardzo zurzyty ale to moja wina bo uzylem nie odpowieniego plynu do skory.Wiec musze jakis kupic a koszt bransolety to okolo 900zl.troche mi sie porysowal ale,ze jest to zegarek wlasnie na wyprawy to male ryski dodaja mu elegancji.To tak w skrocie.Jezeli masz jakies pytania to pisz.Pozdrawiam.

Mam pytanko. Czy Tissot ma jakiekolwiek podświetlenie tarczy lub wskazówek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.