Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

lwasikowski

SEIKO MONSTER a ROK PRODUKCJI

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mam pytanie czy kto ię orientuje czy po numerze wybitym na deklu Monstera mozna w jakis sposob wywnioskować przyblizona datę produkcji konkretnego egzemplarza?

Moj nr 011426

Lorus, Omega Seamaster, Orange Monster, Orient Big Mako,Stolicznyje[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

styczeń 2010

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze to trochę leżakował...a jak to dokładnie odczytać z tego nr?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsza cyfra rok, druga miesiąc (może być nie cyfra, tylko litera N, D - listopad, grudzień)

http://quartzimodo.com/articles/how-to-tell-when-your-seiko-watch-was-made-part-1/

Teoretycznie mógłby to być styczeń 2000 roku, ale po pierwsze Monstera produkują od 2001 roku, a po drugie nawet gdyby były produkowane wcześniej, to sam byś się chyba zorientował czy to nówka, czy egzemplarz 10 letni.

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic dzieki wielkie....no nie wydaje mi sie zeby byl 10-letni, wyglada jak nowka a do tego ze sprawdzonego sklepu wiec raczej jest ok....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twój jest ze sklepu, więc na pewno nówka

ale chyba jednak teoretycznie może istnieć Monster z 2000 roku

wątpliwości trzeba by było rozstrzygać poprzez oglądnięcie mechanizmu

patrz tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nic napisałem zapytanie do sklepu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie ze ma bo nie wyobrazam sobie kupowac 10 letni zegarek jako nowy za nie małe pieniadze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie ze ma bo nie wyobrazam sobie kupowac 10 letni zegarek jako nowy za nie małe pieniadze

No ale w sumie, czego się spodziewasz po sklepie/sprzedawcy? Że zaklnie się na Boga, przyklęknie na kolanku i uroczyście oświadczy, że zegarek jest fabrycznie nowy?

Seiko ma taki system numeracji, że obejmuje tylko jedną dekadę. W sumie, każdy kto kupi teraz zegarek, będzie miał na początku numer '0', każdy kto kupi za rok, będzie miał numer '1', za dwa lata będzie miał numer '2' itd... czyli ktoś kto kupi zegarek w 2012 roku, będzie teoretycznie (bardzo teoretycznie) mógł podejrzewać, że zegarek może być również z 2002 roku.

Czy każdy klient ma teraz prosić sprzedawcę o uroczyste oświadczenie, że nie jest to przypadkiem NOS sprzed 10 lat oklejony folią?

Prawdę mówiąc sytuacja jest mało prawdopodobna. Bo niby skąd oni mają wytrzasnąć te NOS-y sprzed 10 lat? Monstery zawsze się dobrze sprzedawały i szły jak woda. Sztuka sprzed 10 lat, nigdy nie używana, oklejona folią, to byłby jakiś mało prawdopodobny ewenement.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co tam, kupuje wiec wymagam i na tyle powinni byc rzetelni (a nie twierdzę że nie będą) by przesłać jakąkolwiek odpowiedź. W myśl powiedzenia "klient nasz Pan":lol:

Edit: OK sprawa się wyjasniła po odpowiedzi ze sklepu w którym kupiłem- zegarek o numerze 011426 jest ze stycznia 2010r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś otrzymałem odpowiedź od Seiko z Japonii...na nasz język mniej więcej.... że model SKX781 produkowany jest od 2000r. i produkcja trwa nadal.Tyle w temacie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej a ja mam pytanie, mam kumpla w Tajlandii czy są tam dostępne zegarki SEIKO MONSTER BLACK? Bo napisałem gdyby gdzieś widział, żeby mi kupił, i drugie pytanie jest takie, czy jak wyrzuci pudełko i zostawi sam zegarek i założy na rękę to nie będzie musiał płacić cła, VATu itp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak są, specjalnie na Tajlandię są robione chyba te Limitowane

na drugie pytanie odpowiedź również brzmi twierdząco, ale oczywiście wszystko zależy od widzi-mi-się celnika i lokalnego prawa (niektóre kraje mają jakieś tam deklaracje tego co się wwozi i wywozi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK dzięki Burns za info, okazało się że kumpel z pracy jest na urlopie w Tajlandii, i przy okazji zawsze to jest możliwość tańszego zakupu SEIKO :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co teraz miałem trochę wydatków, w planach mam kupienie Sumo Niebieskiego, ale nie w tej chwili, teraz kupić chcę Monsterka czarnego i garniturowca (Tissot Visodate).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co teraz miałem trochę wydatków, w planach mam kupienie Sumo Niebieskiego, ale nie w tej chwili, teraz kupić chcę Monsterka czarnego i garniturowca (Tissot Visodate).

Chcesz kupic nowego czy starego Monstera ?

Deus Dona Me Vi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starego, nowy w przypomina mi przez te indeksy Bernhardta SeaSharka, którego posiadam. W ogóle mi się nie widzi, jest dla mnie a bardzo drapieżny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.