Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mdhlodz

Wartość waszego zegarka według zarobków

Rekomendowane odpowiedzi

szerokością geograficzna, ale z innej dlugości też ktoś może pocisnąć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat zrobił się kontrowersyjny ale gdybym zadał pytanie w ten sposób "ile % swojej pensji byłeś w stanie wydać na swój wymarzony zegarek dla pasji?" myślę, że było by bardziej do przełknięcia :)

www.opal.za.pl www.brykietlodz.za.pl www.drewno-opalowe-detal.gsi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nic nie wnosi, bo ja też, pablo122 pewnie również...

wychodzi na to, że wszystko zależy od człowieka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do edukacji. To uwierz mi, system z gimnazjum jest o wiele gorszy.

A wedlug mnie wzorce czerpiemy z zachodu i wschodu, niestety przewaznie te najgorsze:-(

A do kupienia zegarka za 10tys przez osobe zarabiajaca 2 tys to powiem ze to chyba jakis ponury zart. Iesli dwie osoby zarabiaja po 2 tys i maja na utrzymaniu rodzine to nawet nikomu do glowy nie przyjdzie kupno takiego zegarka. Bo jak sie zarabia duzo to i tak mozna przezyc miesięcznie za nizsza kwote i reszte odlozyc, ale jak sie zarabia malo, to ponizej pewnej kwoty utrzymania i tak sie nie zejdzie, chyba zeby jesc trawe i miec mroz w mieszkaniu. I wtedy nic nie zostaje do odlozenia. Proste.

Nie bez powodu zegarek jest wyznacznikiem statusu materialnego. Bo kupujac go pokazjesz, ze stac Cie na droga bezużyteczna blyskotke, a

biedny sobie na to nie pozwoli, chyba ze ma rodzine gdzies.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale rozpiętość jest większa

od dziecka bogatych rodziców

przez kawalera na garnuszku rodziców

po emeryta

powyższe grupy nie mają zobowiązań

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobrze , że nasz kobiety nie czytają tego wątku. Ja wydaję rocznie na zegarki do 200 %, czasem coś sprzedam, ale wtedy czuję się jakbym siedział na fotelu u dentysty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do tej pory nie wydawałem na zegarki więcej jak 75% swoich zarobków, w tej chwili zmieniłem pracę, zarobki poszły w górę jestem w stanie wydać 600% na zegarek, oczywiście jest to tak że co miesiąc odkładam jakąś część zarobków na wymarzony zegarek.

U mnie sprawa wygląda tak:

Jestem w stanie wydać na jeden jedyny zegarek marzeń 600% swoich zarobków, Drugi raz bym sobie nie pozwolił na podobny manewr.

Po drodze mam zamiar kupować zegarki nie przekraczające 100% moich zarobków.

Mam jeszcze o tyle łatwiej, że nie mam jeszcze rodziny, dzieci, żadnych obowiązków,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek moich marzeń, to około 300% mojej pensji.

Problem w tym, że niestety, albo stety mam dużo innych zainteresowań i pewnie gdybym w końcu uzbierał na mojego ukochanego Tag Heuera, to wolałbym te pieniadze przeznaczyć na nowy wzmacniacz, albo rower ...

Poza tym jakby szwagry dowiedziały się, że wydałem przeszło 20 kPLN na zegarek, to by mnie zabili śmiechem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Dodam jeszcze, że uważam, iż pasji nie powinno liczyć się miarą kasy. Mam większy szacunek do prawdziwych pasjonatów zegarków, którzy pomimo skromnych środków próbują realizować pasję (odkładając na wymarzoną Omegę nawet wiele miesięcy) niż do nadętych buców, których stać na wszystko i kupujących skomplikowanego Patka wyłącznie z czysto snobistycznych powodów.

Mcintosh. :)

Pełne moje poparcie. :)

Uważam nawet,że osoba niezamożna ,której udało się kupić Seiko sarba,jest bardziej szczęśliwa,niż "nowobogacki"nabywający kolejnego IWC,Rolexa,czy innego "Pateka".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Patka, Panie, Patka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Starobogacki kupuje Patka, a nowobogacki Pateka :D

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Starobogacki kupuje Patka, a nowobogacki Pateka :D

Problem w tym że w Polsce "starobogackich" brak .Są wyłącznie "nowobogaccy" i oni są

nabywcami owych "Pateków".:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalizowanie jak kazde prowadzi donikąd , znam wielu posiadaczy Patków i wcale to nie są nowobogaccy ..

A co do ankiety , jeden to 1000% a drugi 10% zarobków i co to ma niby dać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem w tym że w Polsce "starobogackich" brak .Są wyłącznie "nowobogaccy" i oni są

nabywcami owych "Pateków". :)

Nie przejmuj się. To tylko gra słów. 'Nowobogaccy' niekoniecznie oznacza ludzi, którzy się niedawno wzbogacili, tylko ludzi którym finansowemu bogactwu nie towarzyszy bogactwo intelektualne. Tzn stan ich konta jeż dawno przekroczył stan ich wiedzy i inteligencji. Czyli nie ma mowy żeby zainteresowała ich historia i postać Antoniego Norberta Patka. W związku z czym nie znają Antosia Patka, znają tylko Pateka ;)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darku to znaczy że masz bardzo nieregularne zarobki .

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalizowanie jak kazde prowadzi donikąd , znam wielu posiadaczy Patków i wcale to nie są nowobogaccy ..

A co do ankiety , jeden to 1000% a drugi 10% zarobków i co to ma niby dać?

Ja tez ;) -widziałem jednego Patka Calatrave na forum[zdjecie nadgarstkowe] i nie sadze by własciciel był "nowobogacki" ;)

Pozdrawiam

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowym wyznacznikiem zamożności w naszym kraju jest samochód. Jeśli widzę kogoś, kto ma rower, wzmacniacz, zegarek droższyy niż posiadane auto, to wiem, że mam doczynienia z pasjonatem.

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo z kimś, kto nie ma wymagań co do samochodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mało jest takich. Ale gdy na maratonie widzę karbonowego hardtaila na dachu leciwej felicji, uśmiech pojawia się na twarzy sam :-)

Co-Axial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Nie przejmuj się. To tylko gra słów. 'Nowobogaccy' niekoniecznie oznacza ludzi, którzy się niedawno wzbogacili, tylko ludzi którym finansowemu bogactwu nie towarzyszy bogactwo intelektualne. Tzn stan ich konta jeż dawno przekroczył stan ich wiedzy i inteligencji. Czyli nie ma mowy żeby zainteresowała ich historia i postać Antoniego Norberta Patka. W związku z czym nie znają Antosia Patka, znają tylko Pateka ;)

No cóż,może to być jakieś kryterium-:))

Chociaż w mojej ocenie dużo ważniejsza jest umiejętność zauważenia w tekście(czy wypowiedzi)zawartej w nim ironii.:))

Chyba,że trzeba(za J.Kobuszewskim)dodawać- "wężykiem Jasiu,wężykiem"

Wymaga to trochę,przytoczonej przez Ciebie-inteligencji.:)

Ale o niej,jak o gustach, dyskutował z Tobą nie będę.:))

To forum do tego nie służy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Twojej wypowiedzi zauważyłem zarówno ironię jak i cudzysłów

W swojej wypowiedzi nie odniosłem się ani przez moment do Twojej Osoby.

Nie wiem dlaczego odniosłeś takie wrażenie...

Wymaga to trochę,przytoczonej przez Ciebie-inteligencji. :)

Noo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie mentalną granicą oporu było miesięczne wynagrodzenie za zegarek.

Obecnie nie planuję żadnego poważniejszego zakupu, ponieważ nie wydam istotnej części oszczędności by kupić zegarek który IMO jest ładny a równocześnie można mówić o sztuce zegamistrzowskiej, natomiast kupowanie za połowę ceny przyzwoitego samochodu zegarka tłuczonego w setkach czy nawet dziesiątkach tysięcy sztuk zwłaszcza że rosnące ceny nie mają nic wspólnego z wyrafinowaniem czy kosztami produkcji to IMO taka współczesna tulipomania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy w ten sposób o tym nie myślałem.

Ale podejście jest ciekawe, bo jak sobie przeliczyłem, to wyszło na to, że nie jestem wielkim pasjonatem.

Do tej pory starczał mi jeden w miarę przyzwoitej jakości zegarek do codziennego użytku, na który przeznaczałem zazwyczaj do 5%.

Chociaż dojrzewam do tego, żeby kupić drugi "lepszy" (droższy), to bariera mentalna jest gdzieś na 1/3 miesięcznych zarobków.

Ale to chyba wynika też z aktualnych priorytetów (człowiek z rodziną i "na dorobku" ma je inne niż np. singiel).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój kolega ma 18 samochodów dostawczych, dwa osobowe, dwa widlaki, duży dom, a w nim żona i dwóch synów i zegarek Timex za 340zł. Ogólnie jest wystylizowany, lubi ciuszki i zegarek ma ładny. Nie zawsze bogaci mają potrzebę świecić zegarkiem.

www.opal.za.pl www.brykietlodz.za.pl www.drewno-opalowe-detal.gsi.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.